Grup de treball: Educació i lluita contra les exclusions

Document final

Idees nuclears del dictamen El grup humà i les exclusions, d'Emili Grande

Índex

1.- Consideracions prèvies
     1.1.- Definint Exclusió Social
     1.2.- Poblacions vulnerables
     1.3.- Drets d’accés difícil
     1.4.- Educació i Lluita contra l’Exclusió
            1.4.1.- Donar eines
            1.4.2.- Formar en uns valors socials integradors
    1.5.- El Sistema formal
    1.6.- L’entorn social educatiu

2.- Aproximació diagnòstica
    2.1 .- Elements descriptius de la situació actual a Sabadell
    2.2.- Punts forts
           2.2.1.- Xarxes formals
           2.2.2.- Xarxes espontànies
    2.3.- Punts febles
           2.3.1..- Diferències territorials i concentració de problemàtiques
           2.3.2.- Descoordinació de les diferents administracions i agents socials
           2.3.3.- Despolitització
           2.3.4.- Persones amb malalties mentals
    2.4.- Aspectes que haurien de ser objecte d’estudi

3.- Propostes
    3.1.- Propostes d’actuació
           3.1.1.- Línies estratègiques
           3.1.2.- Objectius per al proper quadrienni
           3.1.3.- Accions a desenvolupar

Annex 1
Annex 2
Annex 3
Annex4

 

1.- Consideracions prèvies

 1.1.- Definint Exclusió Social

 El terme ‘exclusió social’ denomina un concepte complex i multifactorial i es considera més com un procés que com un estat. Podem identificar alguns del factors que poden contribuir al risc o que provoquen la vulnerabilitat de persones o col·lectius de quedar exclosos: 

Pobresa
Entesa com a insuficiència d’ingressos per a cobrir, en la comunitat on es viu i de manera autònoma, les necessitats bàsiques. Hi han diferents definicions de pobresa segons els elements emprats com a indicadors i el criteri de definició (aquell que considera una divergència concreta amb la població "normal" com a definitòria de pobresa). En l’annex 1 s’inclou una breu descripció dels diferents mètodes que s’esmenten en el Pla Integral de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social de la Generalitat de Catalunya:

Dificultats per a mantenir un estat de Salut
Aquest fet, impedeix o dificulta el manteniment d’una relació autònoma amb l’entorn familiar i social, i en molts casos
la consecució dels mitjans necessaris per una vida independent, participativa i suficient.

Manca d’un habitatge amb les condicions i equipaments suficients
L’habitatge digne es un dels bens que es considera necessari per assolir els mínims d’estabilitat i possibilitats d’integració comunitària. La inseguretat o la manca d'habitatge es pot considerar un dèficit molt greu i és, en molts casos, desencadenant d’estats d’exclusió.

Situació perllongada d’atur
A més de la disminució o carència d’ingressos que aquest fet pot representar, es produeix una minva en la integració social de la persona en atur de llarga durada, amb aparició de trastorns del comportament, de l’estat d’ànim i de les relacions socials i familiars. L’atur de llarga durada és juntament amb l’habitatge un dels factors clau de l’exclusió.

Entorn familiar i social empobrit
La família, les amistat i les relacions comunitàries aporten motivació i afectivitat que poden considerar-se bàsiques per el desenvolupament de la persona en la comunitat. La solitud i l’aïllament baixen l'estimació d'un mateix i poden ser causa d’altres situacions conflictives. La inserció en una xarxa relacional més o menys ample, des de les relacions veïnals a la pertinença a associacions, clubs, o la realització d’activitats ni que siguin lúdiques o esportives, milloren el pronòstic de risc d’exclusió fins i tot quan els factors més purament econòmics són adversos.

Mancances en la formació
El nivell educatiu és un altre factor important, tant com a recurs personal davant situacions de dificultat com per la facilitació de les oportunitats laborals, i per tant econòmiques, i socials.

Dificultats per l’exercici dels Drets socials i cívics
Com a conseqüència d’un o de varis dels factors anteriors, es pot produir un dificultat en l’accés a l’exercici de Drets bàsics, fins una incapacitat d’entrada en els circuits de protecció establerts (els serveis socials per exemple), aquesta dificultat actua com a cercle viciós en produir nous agreujaments o perpetuació dels altres factors.

Aquesta llista, segurament incompleta, de factors ens dóna una idea de la complexitat del terme exclusió social i també ens il·lustra sobre la diversitat de les mesures que cal prendre per a evitar-la. Per tal de simplificar i a efectes de claredat podríem començar amb el concepte antagònic, hauríem d’acordar que integrar és conferir els mateixos drets i garantir les condicions que permetin el seu exercici. Integrar, dons va més enllà de la simple convivència o de la tolerància de la diferència, és una postura social i legalment activa que garanteix el manteniment de la diversitat i, a l’hora, la igualtat d’oportunitats i la llibertat de decisió individual sobre els aspectes que afecten la pròpia vida.

Seguint aquesta simplificació, una persona està en situació d’exclusió social si es troba privada de l’exercici dels drets que l’ordenament legal confereix als ciutadans i membres de la comunitat. A l’exclusió social es pot arribar per diversos motius i pot tractar-se d’una situació temporal o més o menys permanent. Als efectes d’aquests document ens referirem a l’exclusió social que té les següents característiques: 

 

1.2.- Poblacions vulnerables

Hi ha un cert nombre de grups de població, dins de la nostra societat, que estan en situació de risc d’exclusió social degut a alguns dels trets que els defineixen com a col·lectiu, algunes persones estan a l’hora en més d’un d’aquests grups: 

 

1.3.- Drets d’accés difícil 

Les primeres declaracions de drets de les persones, la més coneguda la de la Revolució Francesa de 1789, es reflectiran a les Constitucions europees del segle XIX constituint la Primera Generació dels Drets Humans, la dels Drets Civils i Polítics (a la vida, la propietat, la intimitat, la llibertat i la igualtat davant la llei, l’expressió, l’opinió, entre d’altres). Les propostes de l’Estat del Benestar, porten una Segona Generació de Drets, els Socials (al treball, a l’educació a l’assistència social, a la vivenda, per exemple) i que es recullen i proclamen després de la II Guerra Mundial per l’ONU com a "Declaració Universal dels Drets de l’Home (10 de desembre de 1948). Actualment ja es parla d’una Tercera Generació o Drets de la Solidaritat, entre els que trobem la protecció del medi, el dret a la pau o a la cooperació pel desenvolupament dels Estats menys afavorits (recordem la reivindicació encara pendent a molts països, entre ells Espanya, sobre la destinació del 0,7% del PIB). 

Per als col·lectius que hem anomenat a l’apartat anterior, alguns d’aquests drets són de difícil exercici: 

 

1.4.- Educació i Lluita contra l’Exclusió

Quin paper pot jugar l’educació en la lluita contra les exclusions ? Hi ha dues maneres de lluitar contra l’exclusió social i totes dues han de donar-se simultàniament per a produir un canvi real: a) donar eines i elements a la persona i al seu grup social proper per a que pugui "sortir-se’n" i b) modificar les actituds i comportaments de la societat per tal que doni acollida i igualtat d’oportunitats a tothom.

En totes dues "lluites" l’educació juga un paper fonamental si entenem per tal no sols la transmissió d’uns coneixements sinó també d’uns valors i unes normes assumides de comportament.

1.4.1.- Donar eines

La persona i el seu entorn més immediat, la família, ha de tenir elements que li permetin un desenvolupament individual i social òptim, tenir un projecte de vida i de participació en la construcció de la convivència, del barri i de la ciutat, en una situació de vivència del benestar i el progrés que aquesta comunitat ha estat capaç de generar. L’educació li proporcionarà algunes d’aquestes eines i elements, a l’annex 2 s’inclouen algunes reflexions sobre els components de l’educació enumerats per la Comissió Internacional de la UNESCO sobre Educació per al Segle XXI presidida per J. Delors, d’aquestes reflexions poden extreure algunes eines que l’educació proporciona :

Quan l’educació proporciona aquestes eines de manera desigual i, especialment, quan coexisteixen més d’un "sistema" educatiu, es produeix una cronificació de les situacions. Els fills dels col·lectius "benestants" tenen més i millor accés als recursos que els permetran mantenir l’estatus socials de les seves famílies, mentre que els fills de les poblacions pobres estan pitjor dotats per a modificar la seva situació.

Només prenen decisions polítiques que afavoreixin la qualitat de l’educació pública, a la qual tenen accés les poblacions sense limitacions per la seva situació social i econòmica, i que, alhora, garanteixin l’eradicació de qualsevol tipus de discriminació en els centres privats subvencionats amb recursos públics, fent que també aquests participin en el procés d’integració de la diversitat i d’acollida de poblacions amb necessitats educatives especials o provenint de la immigració, es pot evitar l’existència de sistemes educatius de diferents velocitats que perpetuen les desigualtats socials.

Aquesta presa de postura política és especialment important en moments en que vivim un procés d’acceleració en els canvis tecnològics que fan que, per exemple, les limitacions d’accés a eines informàtiques per a alguns nois i noies avui produeixin, amb certesa, un escull difícilment salvable en el món adult de demà. No sols en l’àmbit laboral sinó en el cultural i social. En la concepció de l’exclusió social com un procés, aquests factors que poden semblar poc determinants sumen febleses i afegeixen vulnerabilitat.

1.4.2.- Formar en uns valors socials integradors

També sobre aquesta altra vessant de l’educació apunta la component tercera de la Comissió Delors (annex 2) "Aprendre a estar junts". La consciència de la diversitat com un factor enriquidor de la comunitat humana i per tant com quelcom que cal mantenir i celebrar. La convicció de que aquesta diversitat no ha de generar desigualtats i de que tothom ha de tenir igualtat d’oportunitats, rebutjant qualsevol discriminació. L’assumpció responsable de que les previsions compensatòries i protectores, les accions de discriminació positiva i altres mesures per a l’equiparació, en tant subsisteixen factors de desigualtat, són part del projecte de societat que ens donem i, per tant, elements de justícia (no sols de solidaritat).

Tots aquests aspectes poden i han de ser introduïts en las propostes formatives dels establiments i serveis educatius i també en la filosofia de qualsevol entitat, programa o projecte que es desenvolupi en el medi social (esplais, associacions, centres cívics, serveis socials, etc.)

Però potser el que és més important, són aspectes que poden ser efectivament experimentats per les persones en la seva activitat quotidiana, detectats i debatuts, defensats en situacions concretes. No n’hi ha prou amb establir les línies filosòfiques d’una organització o programa, cal que aquestes es posin a prova en la pràctica. La convivència amb els col·lectius actualment en situació de desavantatge en activitats que han de ser habituals com anar a classe, jugar a la botifarra al casal, discutir un projecte urbanístic del barri, comprar a les botigues o practicar a la piscina municipal, és una base sòlida d’aprenentatge, de constatació de les ajudes i suport que, de vegades, calen per a fer efectiva aquesta participació, així com de les actituds individuals i socials que cal superar per a permetre-la.

1.5.- El Sistema formal

El sistema educatiu que podem dir "formal" està constituït pels recursos estructurals, materials, programes i humans posats a disposició del desenvolupament d’uns "currículums" prèviament dissenyats i consensuats, tot i que la seva aplicació efectiva sobre cada territori, cada establiment, cada grup i cada individu pugui i hagi de ser objecte de les corresponents concrecions i personalitzacions.

Podem considerar quatre etapes: 

 

ETAPA EDAT CICLES EDUCATIUS
EDUCACIÓ INFANTIL 0-3 anys 1r. Cicle    
3-6 anys 2n. Cicle    
EDUCACIÓ PRIMÀRIA 6-8 anys Cicle Inicial Educació
Bàsica
Obligatòria
8-10 anys Cicle Mitjà
10-12 anys Cicle Superior
EDUCACIÓ
SECUNDÀRIA
OBLIGATÒRIA
(E. S. O.)
12-14 anys Primer Cicle
14-16 anys Segon Cicle
POST-
OBLIGATÒRIA
16-18 anys Batxillerat Professional de grau mig Programes de
Garantia Social
ESTUDIS SUPERIORS   Professional de grau superior Món laboral
  Universitat

 

Els alumnes poden acabar l’Educació Bàsica Obligatòria amb els nivells de coneixements i aptituds requerits o no. En aquest segon cas, l’alumne pot sortir dels sistema i anar a la recerca de feina per les vies del món laboral, o pot continuar la seva formació a través dels Programes de Garantia Social que el permetran completar els estudis escolars i preparar-se per a retornar la sistema a través de la formació professional de grau mig o per a entrar al món laboral.

A la formació professional de grau superior, igual que a la Universitat, només es pot accedir a través del batxillerat, per la qual cosa, els alumnes que han cursat professional mig i volen seguir la següent etapa, han de fer primer els dos anys de Batxillerat.

Per als alumnes amb necessitats educatives especials (nee) i per a altres amb diverses problemàtiques, hi ha previst alguns recursos addicionals, a l’annex 3 s’inclou una breu enumeració descriptiva. Es tracta d’incrementar la participació d’aquests col·lectius en el context educatiu "normalitzat" com a via per a avançar en una igualtat d’oportunitats efectiva.

Per altra banda, es tracta de superar antics conceptes de "limitacions de la persona" per altres de "desajustos en la relació de la persona i el medi" i per tant el de "necessitats" (fins i tot les nee) pel de "suports" considerats com a aquells elements que permeten a la persona interactuar amb la major normalitat possible en cada entorn, desenvolupant-se i guanyant qualitat de vida.

1.6.- L’entorn social educatiu

L’educació no és camp en exclusivitat del sistema "formal". La vida dels ciutadans i ciutadanes de la nostra comunitat transita per diferents àmbits i entorns, i tots ells aporten alguna cosa al desenvolupament de la persona. De fet, no sols l’entorn social sinó també el físic, des de l’experiència d’un medi natural més o menys ric, més o menys degradat, l’urbanisme a la mida de la persona o de la màquina, l’experiència estètica de les músiques i dels sorolls, del paisatge o de l’arquitectura, són empremtes que també aporten a la suma del que finalment som.

La promoció de nuclis familiars "sans", d’un veïnat conscient, solidari i compromès amb la millora de l’entorn i de cada un dels seus habitants, del sentiment de "pertinença" a la localitat i d’implicació en els assumptes que li afecten i de la consciència de progrés col·lectiu de la comunitat són alguns dels factors que ajuden a una cohesió social en el que les exclusions poden ser conegudes i combatudes.

La comunitat té un cert nombre de recursos que es poden i s’han de millorar:  

Cal també desenvolupar altres eines de prevenció i resolució de conflictes: 

 

per anar amunt

 

 

per tornar enrere