Portada

  • Mapa del Web
  • Contacte
   
 
    Text  
     

SABADELL - CIUTAT PRÒSPERA

EL COMERÇ I ELS SERVEIS, PUNTALS ECONÒMICS

El comerç i els serveis representen el sector més important de l’economia de la ciutat. Entorn del 70% de les activitats amb què comptem i un percentatge semblant dels lloc d’ocupació de la ciutat pertanyen al sector terciari. La importància econòmica d’aquest sector i la necessitat de continuar desenvolupant accions que contribueixin a expandir-lo i millorar-lo es fa palesa en haver-se convertit la ciutat en un pol d’atracció dins la comarca pel que fa al comerç, l’oci i la restauració.

El comerç de la ciutat exerceix una forta capacitat d’atracció, de generació de riquesa i de creació d’ocupació.

Dins del sector terciari, el comerç representa un paper molt important no només per la seva funció econòmica i de creació de riquesa i de llocs de treball, sinó també pel servei que presta a la ciutadania. Tampoc no podem oblidar els avantatges que representa l’activitat comercial de la nostra ciutat, que són difícils de mesurar econòmicament, però que, sense cap mena de dubte, afegeixen valor social a la mateixa activitat econòmica i reforcen la nostra capitalitat al conjunt de la comarca. Entre d’altres, es pot citar la vitalitat dels nostres carrers, aspecte important en les ciutats mediterrànies, on l’espai públic es converteix en el principal marc de relació social. O la sensació de més seguretat ciutadana vinculada a una font important d’activitat.

El comerç de la ciutat, a banda d’oferir un servei molt ben valorat pels sabadellencs i sabadellenques, exerceix una forta capacitat d’atracció, de generació de riquesa i de creació d’ocupació. Des del govern ens sentim especialment contents per la definició del model comercial de la ciutat centrat en equipaments comercials de petit i mitjà format, en trama urbana. Un model comercial de proximitat i de qualitat.

Crearem l’Observatori de l’Activitat Comercial que ajudarà a dinamitzar el comerç.

Volem continuar donant resposta a les necessitats dels professionals del sector, ajudant en la tasca de dinamització i promoció comercial encetada per les associacions de comerciants i arranjant carrers comercials, fent-los més agradables per a l’exercici de l’activitat comercial, el passeig i l’oci. Aquesta tasca de dinamització i promoció comercial tindrà un suport institucional l’any 2008, amb la creació d’un observatori de l’activitat comercial.

Durant el 2007 hem continuat treballant per millorar diferents zones comercials amb actuacions urbanístiques, per a les quals hem comptat amb importants col·laboracions econòmiques de la Generalitat de Catalunya. També hem facilitat la construcció d’aparcaments de rotació a les zones comercials, com el del passeig d’Espronceda, a la zona comercial de la Creu. Durant el 2008 es definirà i es posarà en marxa un pla d’amabilitat de les zones comercials, centrat en les inversions a la via pública per tal de continuar amb les millores urbanístiques de les zones comercials.

Els mercats municipals

La política de recuperació dels mercats municipals, encetada l’any 1999, ens ha permès aquest any reestrenar un rehabilitat Mercat de la Creu Alta, amb un nou aparcament de clients. D’aquesta manera hem recuperat un equipament molt important per a l’abastiment de productes d’alimentació fresca per als veïns i veïnes del districte segon de la ciutat. El projecte que s’ha impulsat integra la modernitat necessària que ha d’oferir qualsevol centre comercial de futur amb la tradició d’un format comercial molt vinculat amb la nostra cultura i hàbits d’alimentació mediterrània, que hem de fomentar com un bé de primer ordre en matèria de salut pública.

Durant l’any vinent farem, amb els concessionaris, el projecte per a la rehabilitació integral del Mercat de Campoamor.

També cal destacar la feina realitzada en la promoció comercial de les llotges, a través del programa Xarxa de Mercats, que està ajudant a donar a conèixer la important funció econòmica i social d’aquest format comercial. En aquest sentit, cal destacar el reconeixement de les institucions a la tasca realitzada, com és el cas de la Diputació de Barcelona, que ens va atorgar el premi als Valors dels Mercats Municipals en l’edició d’aquest any. En l’àmbit dels mercats, també s’ha de destacar la feina desenvolupada pels mateixos paradistes, a través de les respectives associacions.

El model de gestió implantat al Mercat Central, que s’ha estès al de la Creu Alta un cop reformat, ha permès dissenyar projectes d’alt contingut tecnològic que ajuden a la gestió de la llotja i que, alhora, ofereixen nous serveis i més garanties higienicosanitàries als clients. Durant l’any vinent avançarem, en col·laboració amb els concessionaris del mercat de Campoamor, el projecte per a la seva rehabilitació integral. Aquesta actuació, juntament amb l’obertura cap al nou barri de Can Gambús del Mercat dels Merinals, culminarà el procés de reformes físiques i de gestió encetat fa vuit anys de les llotges municipals.

El programa Xarxa de Mercats està ajudant a donar a conèixer la funció econòmica i social dels nostres mercats.

Els encants de Costa i Deu els diumenges, a la Zona Hermètica, s’han convertit en un punt de referència a Catalunya amb una forta capacitat d’atracció més enllà de la mateixa ciutat. És per això que aquest any que acaba s’han posat en funcionament diferents serveis —més vigilància policial, ambulància, lavabos, senyalització— i continuarem durant el proper any introduint millores i adoptant canvis en la configuració d’aquest important mercat ambulant per tal d’oferir el millor servei als visitants.

Pujar

EL DESENVOLUPAMENT INDUSTRIAL EN LA NOSTRA ECONOMIA PRODUCTIVA

Des de fa anys Sabadell ha anat assumint mesures adreçades a ser una ciutat competitiva. Aquest treball permet situar-nos avui dia per sobre de molts altres municipis quant a activitat econòmica. Només el pes de l’estructura empresarial de Sabadell a la comarca ja és un indicador de la situació capdavantera de la ciutat. En total representa el 22% de les empreses, el 19% dels assalariats i el 23% dels autònoms.

Sabadell representa el 22% de les empreses, el 19% dels assalariats i el 23% dels autònoms de la comarca.

Si analitzem l’índex d’especialització de Sabadell respecte als sectors d’activitat podem afirmar que ens trobem per sobre de la mitjana provincial i catalana de manera molt especial en el sector serveis. Però per continuar alimentant aquesta competitivitat de la ciutat cal fer una aposta per activitats d’alt valor afegit associades a la indústria. Cal consolidar la tendència iniciada l’any 2001, en en què Sabadell registra el major creixement de l’activitat industrial respecte a l’evolució viscuda pels municipis catalans amb més presència d’empreses d’aquest sector. Després de Barcelona, la ciutat està per sobre de Badalona, Terrassa o l’Hospitalet, que tot i tenir un nombre d’indústries similar al de Sabadell no han anat creixent tant en aquest tipus d’activitat en aquest període. Altres indicadors relacionats amb el sector industrial mostren Sabadell sempre entre els primers llocs del rànquing a Catalunya.

A Sabadell trobem les seus i les plantes productives d’algunes empreses punta en el teixit industrial català i espanyol. Aquestes empreses atreuen també treballadors d’altres localitats. En els darrers anys, s’ha produït un lleuger increment dels desplaçaments de treballadors de fora de Sabadell cap a la ciutat. De fet, el 34% dels llocs de treball de la ciutat els ocupen treballadors que viuen en d’altres municipis.A més, a la nostra àrea d’influència hi ha algunes de les empreses multinacionals en sectors punta com l’electrònica, la química, la indústria farmacèutica o la transformació dels metalls. Aquestes empreses es converteixen també en llocs de treball de molts sabadellencs i sabadellenques. En concret, el 85% dels sabadellencs que treballen fora de la ciutat ho fan en els municipis propers, cosa que confirma la intensa interrelació de Sabadell amb l’entorn comarcal.

La ciutat té per endavant una gran oportunitat per atreure encara més empreses i alhora fer un salt qualitatiu i quantitatiu en l’àmbit industrial.

Tot aquest teixit té també una gran capacitat per la internacionalització, que es basa en l’existència de plantes productives i seus comercials de grans empreses multinacionals. I també té capacitat per al desenvolupament dels mercats exteriors amb l’exportació de productes per part d’aquestes multinacionals i per part d’empreses locals. A més, la ciutat té per endavant una gran oportunitat per atreure encara més empreses i alhora fer un salt qualitatiu i quantitatiu en l’àmbit industrial.

Per tal de continuar concretant la tendència iniciada fa uns anys d’equilibrar els dos dels tres pilars sobre els quals es recolza el teixit econòmic de la ciutat, la indústria i els serveis, continuem impulsant zones específiques de desenvolupament en aquests àmbits. Són mostra d’aquesta tendència a l’equilibri l’avançat estat d’urbanització del sector de Can Gambús, on hi ha prevista la reserva de 87.500 metres quadrats de sòl industrial-terciari; l’evolució de l’activitat industrial a l’aeroport derivada de l’aplicació del Pla Director on hi ha 73.000 metres quadrats de sòl industrial relacionat amb l’activitat aeronàutica; o l’entrada de màquines a Sant Pau de Riu-sec, on, quasi finalitzats els treballs arqueològics, s’han iniciat les obres d’urbanització, amb la creació de 163.500 metres de sòl industrial. En total, entre el sòl disponible al mercat i el de nova urbanització, arribarem a més d’un milió de metres quadrats de sòl industrial en els propers anys.

Però avui l’activitat industrial es caracteritza per la diversitat que genera la globalització de l’economia. Els àmbits d’activitat productiva, els que eren anomenats polígons industrials, són sectors d’activitat econòmica basats en processos de canvis tecnològics i de la nova economia. Això vol dir àmbits grans o petits, situats dins o fora del teixit urbà, però destinats als parcs empresarials, a la indústria local, a la recerca i desenvolupament, a l’activitat terciària, etc.

Els nous assentaments del sectors d’activitat econòmica es caracteritzen, com és el cas de Sant Pau de Riu-sec, pels aspectes productius i econòmics, però també per aspectes ambientals, de mobilitat, energètics, etc. Les característiques de la producció industrial avui, si bé redueixen la part de l’activitat destinada a la producció clàssica, incrementen els valors previs —gestió, planificació, I+D, disseny, etc.— i també els de producció, logística, control de qualitat dels productes, comercialització, servei postvenda, etc.

Entre el sòl disponible al mercat i el de nova urbanització, arribarem a més d’un milió de metres quadrats de sòl industrial en els propers anys.

En definitiva, obeeixen a criteris de sostenibilitat i d’integració paisatgística i afegeixen nous valors als emplaçaments empresarials del nostre territori, alhora que donen més valor afegit a l’abans i al després de la producció material dels productes. Els objectius econòmics lligats a condicionants socials, ambientals, de mobilitat i de qualitat paisatgística fan de Sant Pau de Riu-sec, de Can Gambús o de Can Roqueta III un model totalment actual dels nostres sectors d’activitat econòmica.

El Pla d’innovació

Per adequar la posada en marxa de l’activitat econòmica als nous temps, l’Ajuntament de Sabadell també ha impulsat la creació del primer Pla d’Innovació de la conca del Ripoll. L’objectiu principal d’aquest Pla és establir les línies estratègiques per incrementar la competitivitat de les empreses locals i del seu entorn, amb les quals es comparteixen elements comuns d’infraestructures de serveis a la indústria que poden reforçar l’estratègia resultant.

Aquest Pla d’Innovació del territori ha de contribuir a posar els fonaments del Pacte Industrial i ha d’impulsar la societat del coneixement apostant per les tecnologies de la informació i la comunicació, la recerca i el desenvolupament i l’estímul dels processos de reforma estructural. Això possibilitarà la modernització del model social i la renovació del teixit productiu mitjançant la inversió en capital humà i la promoció de l’esperit i les iniciatives emprenedores. A més, es treballa per potenciar la recerca i s’impulsa la cooperació d’empreses complementàries i interconnectades.

Estem impulsant el primer Pla d’Innovació per impulsar la societat del coneixemt al nostre territori.

En definitiva, aquestes mesures adreçades a millorar la competitivitat de l’economia sabadellenca també preveuen incrementar la població activa i continuar així amb l’evolució que es dóna ara, segons la qual, el ritme de creixement de l’ocupació —treballadors assalariats més treballadors autònoms— a Sabadell és superior al de la comarca, província i total català.

E Per fer realitat el futur al costat de la innovació, des de Sabadell també s’ha plantejat desenvolupar un espai físic des del qual poder contribuir a la implantació de la innovació de manera directa. L’objectiu és crear un centre de negocis per acompanyar els emprenedors i empresaris en el seu procés de concreció, organització i gestió de la innovació. Alhora Sabadell planteja la creació d’un viver industrial a Can Roqueta, per a petites empreses industrials. És a dir, un espai per a aquelles activitats que vulguin créixer amb facilitats inicials i de mica en mica es puguin apropar a les condicions de mercat.

A més, durant el 2008 es presentarà la segona edició del llibre Sabadell Innov@, que recull experiències d’empreses innovadores a Sabadell i comarca.

Els Premis Sabadell Ciutat Emprenedora reconeixen l’esforç empresarial nombre de guardons en els Premis Sabadell, Ciutat Emprenedora, fent una especial distinció a les dones emprenedores i a les iniciatives empresarials innovadores en la seva segona edició. Pel que fa a l’esperit emprenedor, també es fomentarà amb un joc interactiu adreçat a joves com a instrument de treball en els centres d’ensenyament de la ciutat.

D’altra banda, per impulsar el teixit empresarial de la ciutat, l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, potenciarà la transferència entre el món universitari i empresarial i a més volem buscar noves fórmules de finançament que puguin impulsar la creació d’empreses com ja s’està fent a través de l’acord amb la Xarxa BANC. El Vapor Llonch promourà encara més el seu paper com a Entitat de Microcrèdit Social gràcies a l’acord amb diferents entitats financeres donant suport a les persones amb pocs recursos que volen posar en marxa o consolidar el seu negoci. En aquest sentit, també es farà més èmfasi als projectes vinculats amb la Responsabilitat Social Corporativa, creant una línia de treball específic en aquest àmbit que es traduirà en accions concretes com els premis que a empreses socialment responsables que s’han concedit enguany.

Crearem un centre de negocis per a emprenedors i empresaris i un viver industrial a Can Roqueta.

Fira Sabadell com a espai de progrés

Aquest any ha entrat en funcionament Fira Sabadell, un equipament que ha cobert un dèficit històric per al desenvolupament de l’activitat econòmica de la nostra ciutat. Continuarem consolidant-hi la realització d'activitats firals, per afavorir-ne la promoció i la difusió, promovent els contactes i intercanvis dels diferents sectors i establint una programació estable de fires. Fira Sabadell esdevé un factor clau en l’impuls econòmic i empresarial de la ciutat. És l’aparador que ha de facilitar la promoció de la ciutat i el reforç del teixit empresarial. És una oportunitat per a les entitats, institucions, associacions i empreses que cal aprofitar.

Fira Sabadell ha de facilitar la promoció de la ciutat i el reforç del teixit empresarial.

Aquest 2008 posarem en marxa l’aparcament i el servei de restaurant de Fira Sabadell.

Al mateix temps, aquest 2008 completarem l’oferta de serveis addicionals a Fira Sabadell amb la posada en marxa de l’aparcament i del servei de restaurant vinculats a l’activitat de l’equipament. També des de Fira Sabadell impulsarem activitats de promoció i desenvolupament econòmic de la ciutat creant un espai de debat per a la promoció i captació de noves activitats que es denominarà Fòrum Econòmic Fira Sabadell.

Empreses, entitats, institucions i universitats són convidades a formar part del Fòrum Econòmic com a òrgan de caràcter consultiu i orientador per tractar les qüestions fonamentals de l’economia de la ciutat i treballar per impulsar-ne el dinamisme. Fira Sabadell serà l’espai que ha de donar suport al treball del Fòrum Econòmic i ha de ser el centre de les seves activitats.

Sabadell tindrà el Fòrum Econòmic Fira Sabadell com a espai de debat sobre l’economia de la ciutat Les línies de treball del Fòrum seran impulsar activitats de promoció i desenvolupament econòmic de la ciutat, donar suport a la col·laboració entre les empreses, les institucions i les universitats, promovent els contactes i intercanvis dels diferents sectors i projectar la imatge de Sabadell, fomentant la seva capitalitat dins la comarca.

Impulsarem activitats de promoció i desenvolupament econòmic de la ciutat creant el Fòrum Econòmic Fira Sabadell.

Pujar

L’IMPULS TURÍSTIC

Sabadell compta amb molts recursos d’interès turístic de tipus patrimonial, cultural o natural. La infraestructura turística, l’hostaleria, la restauració, l’oferta comercial, de serveis i d’oci, cada cop més important a la nostra ciutat, és el complement imprescindible per al bon desenvolupament de l’activitat turística.

La posada en marxa de Fira Sabadell, com us deia, també ha de servir per potenciar el turisme de negocis i convencions amb l’organització d’actes vinculats amb molts sectors econòmics que aportaran a la ciutat un increment de visitants als quals se’ls ha de poder oferir una oferta complementària d’oci i una adequada informació sobre els recursos culturals, comercials i gastronòmics de la nostra ciutat.

El 2008 es posarà en funcionament l’Oficina de Turisme, un únic espai de referència per a les persones que ens visiten.

És per això que durant el 2008 es posarà en funcionament l’Oficina de Turisme de la ciutat, per centralitzar en un únic espai de referència per a les persones que ens visiten, tota aquesta oferta cultural, patrimonial, gastronòmica, paisatgística i comercial amb què compta la ciutat. Així, es

Sabadell participa anualment en el Saló Internacional de Turisme de Catalunya dissenyaran nous paquets i visites guiades centrats en temàtiques pròpies i es continuaran executant accions divulgatives de les potencialitats que ofereix la ciutat al visitant mitjançant l’edició de guies de restauració i d’oci.

Els visitants de la ciutat disposen d’una oferta turística variada, cultural, patrimonial i natural D’altra banda, des del Consorci de Turisme del Vallès, del qual Sabadell n’és membre fundador, es continuarà treballant per aconseguir la major eficiència en la utilització dels recursos que proporciona la unificació d’esforços. Iniciatives com la ruta dels 3 monts, una ruta natural que connecta el Montseny amb Montserrat, passant per Sant Llorenç del Munt i, per tant, per molts indrets de la nostra comarca, o el recent agermanament de la mongeta de Tolosa i la mongeta del ganxet, ajuden en el posicionament dels recursos naturals de la comarca, en general, i del Parc Agrari de Sabadell, en concret.

Sabadell compta amb molts recursos d’interès turístic patrimonial, cultural o natural.

Pujar

LA SEGONA GRAN TRANSFORMACIÓ DE SABADELL

Per acabar aquest tradicional discurs de Nadal voldria agrair per endavant la tasca de les entitats, associacions i institucions, del govern, de l’oposició, dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, de les empreses que estan prestant un servei públic, de tots els ciutadans i ciutadanes que compartim la ciutat, que estimen Sabadell. Gràcies per la feina que feu i, especialment, per la que fareu en el futur.

Tots plegats treballem pel present, però no podem ignorar les conseqüències futures de les nostres accions d'avui. Vivim un present sense precedents. Per primera vegada, compartim problemes nous, reptes nous: el canvi climàtic, la globalització, els nous fluxos migratoris, la societat de les tecnologies i la informació... Tot això són fenòmens radicalment nous i no podem remetre'ns al passat per enfrontar-nos-hi ni podem tancar-nos dins les fronteres de les nostres ciutats. Tot afecta a tothom d'una forma nova.

Caminarem decidits per fer de Sabadell una ciutat més justa, més igualitària, amb més cohesió social i amb més oportunitats de progrés.

Hi ha una antiga dita medieval que diu "que l'aire de les ciutats fa lliures les persones". Avui, al segle XXI, volem també que l'aire de les ciutats ens faci més solidaris, més justos i, si pot ser, més generosos els uns amb els altres. Sèneca va dir que “el qui no vulgui viure entre persones justes que visqui en el desert”. Així doncs, no ens cansem mai de reivindicar la ciutat com un espai de convivència i de relacions, de millora constant de qualitat de vida, d'assistència i solidaritat dels uns cap als altres.

No conec una ciutat més poderosa ni més decidida que aquella en què totes les persones caminen decidides en la mateixa direcció: el benestar personal i col·lectiu, la realització de les aspiracions personals i comunes. Tingueu per segur que caminarem decidits per fer de Sabadell una ciutat més justa, més igualitària, amb més cohesió social, amb els millors serveis possibles, amb els equipaments necessaris, amb les polítiques socials adients, amb oportunitats de progrés, que sigui ecològica i sostenible, amb una diversificació del sector econòmic que ens garanteixi més competitivitat i fortalesa en l’economia i generi oportunitats per a tothom.

Amb la participació de tothom portarem a terme aquesta segona gran transformació per consolidar Sabadell com a Ciutat de Ciutats.

 

 

Pujar

El comerç i els serveis, puntals econòmics

El desenvolupament industrial en la nostra economia productiva

L’impuls turístic

La segona gran transformació de Sabadell

 

 

Ciutat de Ciutats

Ciutat Capital

Ciutat de les persones

Ciutat per viure-hi

Ciutat pròspera

Descarrega el Discurs.pdf
 
 

© 2007 Ajuntament de Sabadell   |  Plaça de Sant Roc, 1 - 08201 Sabadell - Telèfon 93 745 31 00