Portada

  • Mapa del Web
  • Contacte
   
 
    Text  
     

SABADELL - CIUTAT PER VIURE-HI

Quan Manuel Castells parla de la societat del coneixement i de quin paper han de jugar les ciutats en aquest procés que ell augura de canvi històric, enumera tres factors essencials per a assolir aquesta transformació amb garanties d’èxit: l’educació, que lliga al concepte de ciutat educativa pel conjunt d’interaccions que poden donar-se —activitats culturals, relacions socials...—; la qualitat de vida entesa en un sentit ampli; i els serveis públics, en concret les infraestructures que han de vertebrar el territori i garantir el seu desenvolupament cultural, tecnològic, social, econòmic...

Una ciutat per viure-hi és una ciutat que afavoreixi la participació, la sostenibilitat, la mobilitat, la protecció del medi ambient i l'accés a l'habitatge.

És així que les noves ciutats necessiten els canals físics que generin un sistema de transport flexible que possibiliti la preservació del medi, la mobilitat obligada i la voluntària, la intermodalitat i les polaritats que aquesta genera, la creació d’àrees d’activitat... i uns espais de relació en entorns públics urbans de qualitat que repercuteixin en la reactivació de la pròpia ciutat històrica, en la mesura que faciliten la rehabilitació del teixit i la regeneració de l’activitat urbana.

Pocs espais expressen simultàniament tantes coses com l’espai públic, com l’entorn urbà: tot el potencial humà, tecnològic, de béns i serveis que garanteix el benestar col·lectiu de les persones. Una ciutat per viure-hi significa sobretot una ciutat de qualitat. Capaç d'afavorir la participació, la sostenibilitat, la mobilitat, la protecció del medi ambient, l'accés a l'habitatge, amb polítiques pensades per a qui més ho necessiti.

Millorem l’espai públic tenint en compte especialment els infants, la gent gran i les persones amb necessitats especials.

En definitiva, una ciutat que sàpiga millorar l'espai públic. Amb una bona planificació urbana i territorial. Perquè és en l’entorn físic on vivim, treballem i ubiquem totes les nostres esperances i projectes de futur. Per això és primordial treballar en la construcció, millora i manteniment de la nostra ciutat: fent uns espais sostenibles, segurs, que potenciïn la mobilitat. Cal construir un espai comú que, des de tots els indrets i coordenades, sigui una ciutat equitativa en serveis i equipaments urbans, que tingui en compte de forma especial en les seves infraestructures els infants, la gent gran i les persones amb necessitats especials.

Pujar

LA TRANSFORMACIÓ URBANA

La ciutat encara pot ser interpretada com allò que fou inicialment i que continua present en la seva essència: una cruïlla de camins, un centre de comunicació. En aquest sentit, i preservant aquells valors que la identifiquen, que han marcat el seu caràcter i que li donen avui personalitat, cal ara treballar en el disseny dels nous canals de comunicació, dels espais per a l’aproximació a la ciutat i per a la relació social, dels entorns que poden ser considerats com els nous portals d’accés.

L’execució del Pla Parcial de Sant Pau de Riu-sec ha de permetre transformar de manera radical la percepció que actualment tenim de l’entrada a la ciutat, del portal del sud. La voluntat de resoldre el nus viari de la C-58 des d’un projecte integral que no només resolgui la mobilitat ha permès el tractament paisatgístic d’aquesta entrada a la ciutat a partir de potenciar els valors naturals del seu entorn. Però la intervenció no acaba aquí, el Pla de Millora Urbana del Portal Sud, actualment en redacció, ha de permetre reordenar i completar la trama industrial existent, així com redefinir els accessos a l’aeroport. Finalment la transformació de la Gran Via al seu pas per l’estació de Renfe Sud s’està treballant amb l’objectiu de crear una nova polaritat urbana lligada a la modificació de l’actual estació i a la creació de nou sostre terciari.

El nus viari de la C-58 permetrà potenciar els valors naturals del seu entorn.

Un dels principals accessos ferroviaris a la ciutat des del sud es transformarà properament gràcies al soterrament de la línia dels FGC al seu pas pel barri de Gràcia. Aquesta és una oportunitat única per resoldre molts dels problemes de connectivitat que històricament pateix aquesta zona. La reordenació del sector ha de permetre relligar i completar el seu teixit, resoldre els problemes de mobilitat i millorar el seu paisatge urbà.

El Pla de Millora Urbana del Portal Sud permetrà reordenar i completar la trama industrial existent i redefinir els accessos a l’aeroport.

La futura ampliació del campus de la UAB a l’entorn de la Gran Via, a partir del compromís signat amb el seu rector per ubicar-hi estudis de grau i de postgrau, ha de permetre la creació d’un nou portal del coneixement, que potenciï l’accés a les noves tecnologies, així com la relació entre el món universitari i el món empresarial i del treball.

L’objectiu és que aquestes interaccions no es produeixin de forma aliena a la ciutat, sinó que s’hi incorporin mitjançant la creació d’una nova polaritat urbana. L’espai per a aquest conjunt d’interaccions també mereix una especial atenció, la creació d’un campus urbà ha de permetre l’obtenció de nous espais lliures on vincular els nous equipaments.

La futura ampliació del campus de la UAB a l’entorn de la Gran Via ha de permetre la creació d’un nou portal del coneixement.

Finalment, cal també recordar que el proper any s’iniciaran les obres que permetran la creació d’un potent intercanviador entre les línies dels FGC i Renfe a la plaça d’Espanya. Aquest serà el primer portal de la ciutat pel nord i entre els seus principals requeriments hi haurà el de garantir la intermodalitat i l’accessibilitat per a tothom.

Pujar

LA MILLORA DE L’ESPAI PÚBLIC

La millora de l’espai públic que compartim és una prioritat absoluta pel govern de Sabadell. L’espai públic entès en el seu sentit més ampli: des del racó més petit de la ciutat fins a la remodelació.

Els treballs de manteniment dels arbres redueixen la poda de cada temporada de barris sencers. El nostre objectiu és anar millorant cada carrer, cada plaça, creant noves i renovades zones de convivència.

El pla de ferms i voreres permetrà un manteniment equilibrat a tots els districtes de la ciutat i prioritzar les vies que més ho necessiten .

Amb aquest horitzó continuarem treballant en l’obertura i rehabilitació de nous carrers, en la conversió en zona de vianants dels que ho requereixin, en la construcció de places i de jardins, en la rehabilitació dels nostres barris, en la creació de nous parcs urbans i en el manteniment i conservació dels espais periurbans.

Així, per exemple, es reordenaran els espais al voltant de la nova biblioteca del sud, amb la remodelació del passeig dels Almogàvers en els trams afectats pel nou equipament, en l’eixamplament de les seves voreres, la plantació d’arbrat i la dotació d’aparcament. Es redactarà el projecte del carrer de Frederic Rahola i s’estudiarà la continuïtat de l’Eix Amèrica, amb la continuïtat de les obres recentment executades, finalitzant el nou eix de connexió entre la carretera de Terrassa i la ronda d’Arraona.

Estem treballant perquè tots i totes puguem gaudir d’espais com els que s’han acabat recentment a la plaça de l’Alcalde Marcet, al centre, o la plaça de les Termes, al sud de la ciutat. Espais que facin la funció de parcs de centralitat de les zones on es troben. En aquesta línia, construirem la segona fase del Pla de l’Amor als voltants de la casa dels Pins, que s’ha convertit en un referent veïnal al barri dels Merinals arran de la primera intervenció. A més, podrem gaudir de places com la de Pau Trullàs i la de Sant Agustí, un espai lligat al nou CAP Concòrdia i als equipaments escolars existents.

Serà un any de projectes per a tota la ciutat, amb propostes per renovar espais com la plaça del Mestre Planes, la plaça Laietana, la plaça de la Creu Alta, la plaça dels Avets, la plaça de Josep Masllovet, la plaça de les Dones, la plaça de Jonqueres i molts altres espais. També tenim previst millorar l’espai públic a l'entorn del Pavelló Municipal d'Esports de Sant Oleguer, la remodelació de les rotondes de la plaça de Barcelona, l’ampliació de l’àrea de pícnic de Sant Julià o l’ampliació de la zona de barbacoes de Sant Vicenç de Jonqueres.

Es reordenaran els espais al voltant de la nova biblioteca del sud, amb la remodelació del passeig dels Almogàvers.

El proper any continuarem també adequant i millorant la via pública, amb el manteniment preventiu i correctiu de ferms, calçades i voreres. En aquest sentit, cal destacar el pla de ferms i voreres, que permetrà un manteniment equilibrat a tots els districtes de la ciutat i prioritzar les vies que més ho necessiten. D'altra banda, aquest proper any també s'implantarà una campanya d'asfalt a l'estiu, aprofitant que la ciutat està més buida i minimitzant així també les molèsties als veïns i veïnes, sense deixar per això d'asfaltar la resta de l'any. També continuarem amb l’eliminació de forats a la ciutat.

Construirem la segona fase del Pla de l’Amor als voltants de la casa dels Pins, que s’ha convertit en un referent veïnal al barri dels Merinals.

Una altra de les prioritats és anar avançant en el programa de supressió de barreres arquitectòniques, tant pel que fa als passos adaptats com pel que fa als elements de la via pública que suposen un obstacle. En aquest sentit, cal remarcar les actuacions previstes dins del marc del conveni signat amb Fecsa-Endesa per a la retirada de tots els pals elèctrics de la ciutat.

A més, implementarem el pla d’arranjament dels parterres de la Gran Via de Sabadell i executarem les actuacions previstes en el Pla director de l’arbrat viari amb el canvi d’arbrat al passeig de Rubió i Ors, la remodelació de l’arbrat i els escocells del carrer de Francesc Layret o la plantació de nous arbres al carrer de Marcel·lí Massana, entre moltes altres actuacions.

Aquestes accions concretes es complementen amb el manteniment i la gestió del patrimoni verd de la ciutat, així com dels elements de mobiliari urbà i fonts ornamentals i d’aigua potable que habitualment equipen aquests espais. La gestió la basem a potenciar el valor del patrimoni verd, tant a través del manteniment com en la restauració o remodelació d’espais, introduint sempre que és possible criteris de sostenibilitat i tècniques que optimitzin els recursos disponibles, en aquesta tasca global per a la lluita contra el canvi climàtic.

Es potenciarà el valor del patrimoni verd, introduint sempre criteris de sostenibilitat per a la lluita global contra el canvi climàtic.

L’equip de govern serà especialment curós en la renovació dels jocs infantils També hem estat, i ho serem, especialment sensibles en la renovació dels jocs infantils, adequant-los a la normativa, en la creació de zones d’esbarjo per a adults i en les zones adaptades per a persones que pateixen alguna discapacitat, com la que s’ha estrenat aquest any en els espais de l’Hospital Taulí, amb la creació de la zona de jocs adaptats més gran d’Espanya i d’un espai altament sensorial com és el Jardí dels Sentits, en col·laboració amb CIPO. Ara tenim prevista l’ampliació de l’àrea de jocs de la plaça de l’Alcalde Miralles.

Estem creant zones d’esbarjo per a adults i renovant els jocs infantils.

Totes aquestes accions es completen amb actuacions a la xarxa de clavegueram, amb actuacions localitzades d'intervenció i reparació a grans col·lectors i l’aplicació de mesures per a la prevenció d’inundacions després de pluges molt intenses. A més, estem estudiant la centralització de semàfors i una xarxa de càmeres de control de trànsit, amb la substitució de bombetes per leds per estalvi energètic i amb l’extensió dels semàfors sonors a tota la ciutat.

Pujar

LES ACTUACIONS AL CENTRE I ALS BARRIS

Sense cap mena de dubte, i a part de les actuacions repartides al conjunt de la ciutat, estem impulsant un canvi substancial tant a la zona del Centre com en la rehabilitació dels barris, ja sigui amb la remodelació dels espais existents dels barris històrics com amb la creació de nous barris.

Continuarà l’eixamplament de les voreres dels carrers del centre, com s’ha fet a Sant Pau i Migdia, per fer-los més amables i transitables per als ciutadans.

Intervencions tan emblemàtiques com la nova línia dels Ferrocarrils faran possible la transformació de l’espai públic de l’estació de Gràcia i la nova definició de l’eix central de la ciutat i del passeig de la Plaça Major. Així mateix, continua l’eixamplament de les voreres dels carrers del centre, com s’ha fet a Sant Pau i Migdia, per fer los més amables i transitables per als ciutadans i ciutadanes. Treballarem colze a colze amb els veïns i la resta d'entitats com l'Oficina del Centre per obtenir entre tots el millor resultat final possible i intentant sempre impulsar els processos participatius i consultius corresponents.

Al mateix temps que impulsem millores al centre històric de la ciutat, continuarem treballant en la urbanització dels nostres barris per tal d’unificar la qualitat de l’espai públic a tota la ciutat. Les obres consisteixen en una nova ordenació, amb la creació de noves centralitats, en una millora dels espais, en la renovació de l’enllumenat i dels serveis i completant la jardineria i el mobiliari urbà.

A la Roureda s’engega la rehabilitació del darrer espai per actuar: la plaça de Montellà, espai estratègic al barri, i la rehabilitació dels carrers d’Artesa de Segre, Bolvir i d’Àger. També es reprenen les obres del barri de Can Deu, seguint els criteris establerts en l’espai central del Portal de la Floresta i de la plaça dels Castanyers, amb la rehabilitació de les places dels Roures, de les Alzines i dels Plàtans.

Durant el 2008 continuarem també les obres a la Serra d’en Camaró, seguint amb la nova urbanització dels carrers de Góngora i d’Homer. A més, l’Ajuntament està treballant amb els veïns i veïnes i amb la Generalitat en la urbanització dels Merinals, en la part compresa entre els carrers de La Palma i Malta, i en les dues primeres fases de les obres de remodelació del barri d’Espronceda.

El barri de Can Gambús passarà a formar part de la ciutat amb la incorporació de la xarxa viària i del parc de Can Gambús.

Cal destacar també la urbanització del barri de Can Gambús, que encara que és majoritàriament de promoció privada passarà a formar part de la ciutat properament, amb la incorporació de la xarxa viària i del parc de Can Gambús lligat a la masia. També es continua urbanitzant tot el sector de Can Llong.

Pujar

EL PLA DE BARRIS

La posada en marxa del Pla de Barris l'any 2006 arriba al seu punt àlgid aquest 2008. La dotació de més i millors equipaments, com l'ampliació del centre cívic de Can Puiggener o un nou centre cívic a Torre-romeu, la millora de l'espai públic, la creació de nous espais per afavorir la relació entre els barris i també entre els barris i la ciutat, així com la continuïtat d'un seguit d'actuacions de caire social, han de ser els elements que permetin la millora de la qualitat de vida dels habitants dels barris del Ripoll i donin a la ciutat nous elements de cohesió social.

L'any 2008 significarà, entre d'altres, tenir un nou espai de centralitat a la ciutat amb la finalització del parc de la Clota a la llera del riu Ripoll, iniciar la instal·lació d'ascensors en edificis plurifamiliars, així com continuar treballant amb les comunitats que recentment s'han incorporat al programa. D’altres accions a dur a terme són la millora de la connectivitat entre els barris i la ciutat amb la instal·lació d'un ascensor d'ús públic a Can Puiggener i l’impuls d'actuacions socioeducatives amb aquells col·lectius que tenen especials dificultats d’integració i d’inserció social i laboral.

En aquests dos anys d’aplicació del Pla de Barris a Can Puiggener ja s’ha pogut adequar un local per a l’esplai La Baldufa, s’ha creat un Espai Jove i s’ha habilitat l’espainternet del centre cívic del barri. A més, s’han engegat diferents projectes d’integració.

Mentrestant, a Torre-romeu s’hi ha posat en marxa un nou espainternet i un Espai Jove, a més d’escales mecàniques que milloren la mobilitat i la connexió entre la part alta i baixa del barri i faciliten l’accés a diferents equipaments. Properament, es crearà un parc i es construirà un nou centre cívic al Paratge del Romeu, que incorporarà un ascensor d’ús públic.

També s’han fet avanços en el programa d’ascensors. Més d’un 80% de les comunitats previstes al programa s’han posat en contacte amb l’Oficina del Pla de Barris per sol·licitar ajudes i suport per instal·lar aparells elevadors. En el terreny social, també s’han fet passos importants i s’han implementat accions per garantir la igualtat de gènere, donar suport a entitats i associacions, accions de formació amb aspectes relacionats amb la salut, les noves tecnologies i s’ha fomentat l’ocupació.

Pujar

LA RECOLLIDA DE RESIDUS I LA NETEJA VIÀRIA

La consolidació dels serveis de recollida de residus que hi ha en funcionament comportarà una millora en els resultats de la recollida selectiva i, en conseqüència, una disminució dels residus que portem a l’abocador. Els resultats finals dependran dels esforços fets amb la realització dels diversos serveis de recollida selectiva —paper/cartró, envasos lleugers, vidre, matèria orgànica— i també de la participació dels ciutadans i ciutadanes.

Per motivar la seva col·laboració impulsarem, a més de tenir els contenidors de recollida selectiva i el servei necessari, la realització de campanyes de sensibilització i foment de la recollida selectiva. Els treballs que realitzen col·lectius com CIPO i Emaús ens ajuden d’una forma molt determinant en aquesta sensibilització.

La freqüència de la recollida selectiva ha crescut amb la incorporació de nous camions La neteja viària és un dels serveis més propers als ciutadans. En volem mantenir i incrementar la qualitat amb la incorporació de les noves tecnologies i avanços. Aquest servei continuarà treballant per disminuir els temps de resposta de les peticions rebudes i els imprevistos a fi de millorar de forma continuada la prestació. Entre les accions previstes destaca l’increment de la freqüència de la recollida selectiva, la consolidació de la recollida de la fracció orgànica amb l’objectiu d’obtenir més tones i de major qualitat i la consolidació del servei de deixalleries, fixes i mòbil.

Tenim previst consolidar la recollida pneumàtica al barri de Can Llong i la seva expansió gradual per la ciutat.

També tenim previst consolidar la recollida pneumàtica al barri de Can Llong i la seva expansió gradual per la ciutat, reforçar i consolidar les recollides específiques de residus als eixos comercials de la ciutat, mantenir l’esforç en la neteja de pintades i consolidar el servei de neteja dels embornals. Així mateix, continuarem fent campanyes de sensibilització per conscienciar els propietaris de gossos que han de recollir-ne els excrements.

 

 

Pujar

La transformació urbana

La millora de l’espai públic

Les actuacions al Centre i als barris

El Pla de Barris

La recollida de residus i la neteja viària

 

 

Ciutat de Ciutats

Ciutat Capital

Ciutat de les persones

Ciutat per viure-hi

Ciutat pròspera

Descarrega el Discurs.pdf
 
 

© 2007 Ajuntament de Sabadell   |  Plaça de Sant Roc, 1 - 08201 Sabadell - Telèfon 93 745 31 00