La història d'Unisub es remunta al 1958, quan un grup de persones interessades en el món subaquàtic es van unir per a fundar l'entitat CRIS, amb seu a Barcelona. Quatre anys més tard, es va fundar CRIS Sabadell, amb seu al carrer Bosch i Cardellach. En el transcurs del temps van anar apareixent algunes controvèrsies entre ambdues entitats, situació que va culminar en la separació i amb la creació de l'actual Unisub Sabadell, l'any 1969. Unisub, ja independent, va començar un procés d´ampliació que l'ha portat a tenir representació a Manresa, Granollers, Hospitalet i Sant Cugat.
|
Unisub ha fet història en el submarinisme esportiu espanyol -la seva creació precedeix fins i tot a la de la mateixa federació-, gràcies al seu alt nivell i potencial, sobretot en l'especialitat d'orientació subaquàtica. L'entitat sempre ha col·laborat amb les autoritats, en el rescat de víctimes o el subministrament d'oxigen. Ha participat en operacions de rescat al riu Besòs, a Banyoles, a Empuriabrava i en les tasques de salvament de l'accident dels Ferrocarrils de la Generalitat al túnel Sabadell-Sabadell Rambla, amb l'aportació i manipulació d'ampolles d'aire i escafandres. Unisub, a més, va rebre la condecoració de la Creu de Sant Jordi a mans de la Diputació de Barcelona, per la seva participació el 1977 en l'operació de rescat del vaixell de guerra nord-americà Guam, que va naufragar a Barcelona.
Actualment el club compta amb uns 500 associats i organitza diverses activitats submarines, com sortides a mar, conferències, mostres de diapositives, i diverses competicions socials. Destaca el Trofeu El Pavo, que es celebra per Nadal, i els Bateigs Subaquàtics que celebren cada any per la Festa Major de Sabadell. Unisub fa també una important tasca didàctica. El seu departament d'ensenyament imparteix cursos de submarinisme esportiu -a la piscina de Cal Marcet i a les aigües de la Costa Brava- de tres nivells de dificultat.
|