Portada

  • Mapa del Web
  • Contacte
   
 
    Text  
     

SABADELL - CIUTAT DE LES PERSONES

LES POLÍTIQUES SOCIALS, PROTAGONISTES

A Europa estem vivint una important transformació en el camp de les polítiques socials. Un canvi que ens fa evolucionar de la societat del benestar a la societat de la inclusió. Un pas endavant de les polítiques progressistes en el qual les ciutats tindran un nou i rellevant protagonisme: passem de la ciutat prestadora de serveis a la ciutat de drets socials.

Es tracta d’un canvi de rumb que afecta tota la política municipal i que liderarà el Pla d’Inclusió de Sabadell, que dotarà la ciutat d’estratègia i d’objectius per fer de la nostra una ciutat de i per a tothom, amb la participació i coresponsabilitat de tots els agents econòmics, socials, culturals i cívics. Ja no podem considerar el desenvolupament, el progrés econòmic i cívic de les ciutats sense el concurs de les polítiques socials.

Sabadell s’encamina cap a la societat de la inclusió, i el pressupost destinat als serveis socials s’incrementa en un 43% .

En aquest sentit, i per a les persones més fràgils, les recents lleis de promoció social aprovades al nostre país juguen un paper bàsic i fonamental: la Llei estatal de la dependència i la nova Llei catalana de serveis socials. La Llei estatal de la dependència dotarà els ajuntaments de recursos per atendre persones en situació d’especial vulnerabilitat que necessiten ajuda per desenvolupar les activitats essencials de la vida diària i arribar a una major autonomia personal. La Llei de serveis socials converteix els serveis socials en un dret per a tots els ciutadans que ho necessitin i equipara el sistema de serveis socials amb els sistemes de salut, educació i el de pensions.

L’Ajuntament aposta per les polítiques socials per donar respostes a les noves necessitats de la ciutadania Els serveis socials de Sabadell —que ja van ser pioners a fer els primers passos al nostre país per implantar un model d’atenció sociosanitari— estan preparats i disposats per liderar la traducció local d’aquesta transformació cap a la societat de la inclusió. És per això que el pressupost que destinarem enguany a les polítiques de serveis socials s’ha incrementat en un 47%, per segon any consecutiu. I encara podem dir més: els diners destinats a l’atenció domiciliària superen en un 56% els que s’hi han destinat aquest any que ara acaba. Això significa que en els dos darrers exercicis hem acumulat un augment del 103%. Un nou repte per a l’Ajuntament, una nova dimensió en l’atenció a les persones, pel volum i abast que representa.

Tot plegat significa un augment del desplegament dels nostres serveis socials: més professionals, més i millors serveis d’atenció a domicili, més polítiques actives i més innovadores per a la gent gran; major protecció de la infància en risc i nous serveis per millorar la conciliació entre temps domèstic i temps laboral.

El Pla d’Inclusió de Sabadell dotarà la ciutat d’estratègia i d’objectius per fer una ciutat de i per a tothom.

També és una aposta clara per proveir de noves places residencials, ajustades a les noves necessitats més complexes per a les persones amb discapacitat i en situació de dependència que ja no poden ser atesos al seu domicili. Tot enfocat cap a una ciutat inclusiva, on la persona és l’eix de la política municipal. Les ciutats han de deixar de ser únicament prestadores de serveis, pròpies d’una societat del benestar, per convertir-se en protagonistes del desenvolupament vital de les persones.

Farem noves places residencials, ajustades a les noves necessitats de les persones amb dependències.

L’autonomia de la gent gran, una prioritat.

Durant el 2008 desenvoluparem el Pla d’Atenció a la Vellesa, que, juntament amb el desplegament de la Llei de la dependència, ens portarà a protegir les situacions més difícils i a millorar la capacitat de desenvolupament vital de les persones grans i els discapacitats. Volem que les persones que viuen a Sabadell estiguin ateses com mereixen quan tinguin situacions de dependència, de pèrdua de mobilitat. Volem també que les persones que en tenen cura tinguin el suport necessari per continuar mantenint una vida amb normalitat.

És per això que hem incrementat la dotació i la tipologia dels serveis perquè les persones puguin ser ateses en el seu entorn natural, en el seu domicili, amb els seus familiars i amb el reforç de professionals qualificats. I si això no és possible, hem posat a l’abast els terrenys i l’esforç per al desenvolupament dels centres residencials i d’habitatge més adequats per a la nostra gent gran. També cal destacar que som la ciutat amb la major cobertura del servei de teleassistència: 16 aparells per cada 1.000 habitants. O que, d’altra banda, el nostre complex d’habitatges per a la gent gran de Sant Oleguer és un referent important i innovador que han seguit moltes ciutats d’arreu. Actualment n’estem impulsant un altre al nord de la ciutat.

Paral·lelament vull també significar els esforços realitzats en el camp de l’atenció a les persones amb discapacitat, on hem anat augmentant any darrere any el suport a les entitats, la cessió d’espais i terrenys, el transport adaptat, l’accessibilitat a la via pública i als serveis públics.

Però també ens cal i volem que la gent gran amb autonomia, que cada vegada són més i més actius, continuïn gaudint d’aquesta capacitat i vitalitat. Perquè són un capital humà que Sabadell, en conjunt, no pot permetre que es perdi. És per això que el Pla de Vellesa preveu, i hi apostem fortament, el desenvolupament de noves i innovadores polítiques adreçades a la gent gran.

El Pla de Vellesa inclou el desenvolupament de noves polítiques adreçades a la gent gran, accions que promouen l’activisme cultural i cívic.

Accions que promouen l’activisme cultural i cívic entre la gent gran, com l’Aula Universitària, la participació en accions de voluntariat; els tallers de memòria i d’informàtica, les passejades i l’esport, el suport a l’activitat dels casals, en són alguns exemples. El seu centre d’acció, coordinació i promoció s’ubicarà al nou equipament del Mercat de Sant Joan, que ben aviat obrirà les portes. Parlant de vellesa activa, volem continuar potenciant les vacances per a la gent gran, que enguany arribaran a més de 4.000 persones.

Any rere any la població té més perspectives de vida, per això cal que la gent gran gaudeixi del seu temps de lleure amb plenitud Pensar la ciutat des del punt de vista de les persones i apostar per la seva autonomia significa també desenvolupar serveis que facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar. En aquest sentit, hem augmentat la diversitat i el volum de serveis sociofamiliars per a la infància, fent-los més pròxims al domicili de la gent i possibilitant que arribin a tots els barris.

Pujar

LA GENT JOVE, VITAL PER A LA NOSTRA CIUTAT

L’Ajuntament de Sabadell continua treballant en accions i polítiques que incideixin de forma específica en la millora de la qualitat de les condicions de vida dels joves i en la igualtat d’oportunitats entre aquests. La facilitació de l’emancipació i el foment de la participació continuen sent els eixos claus per fer de Sabadell una ciutat de futur per als joves.

El 2008 serà l’any del nou Pla Local de Joventut i de la consolidació dels serveis existents.

Considerem que la joventut no és únicament una transició cap a l’etapa adulta. Ser jove és una etapa de la vida en si mateixa, com ho poden ser la infància o la vellesa. Ens trobem al davant d’un període clau del cicle vital pel que fa a l’assoliment d’autonomia personal i l’accés a la plena ciutadania. Per aquest motiu, creiem imprescindible poder arribar a comptar amb actuacions que integrin tot el cicle vital de les persones i que alhora estiguin coordinades amb tots els agents implicats en aquest procés.

El 2008 serà l’any del nou Pla Local de Joventut, de la consolidació dels serveis existents i de la posada en marxa de nous recursos i equipaments per als joves. L’actualització del Pla al llarg del proper any, mitjançant un procés participatiu, permetrà que la ciutat compti amb un full de ruta novament consensuat, realista i ambiciós per als propers quatre anys.

La voluntat de continuar potenciant els serveis ja existents implica una aposta ferma pel nou servei Sabadell Atenció Jove (SAJ), juntament amb les assessories per a l’emancipació; els Punts d’Informació Juvenil als instituts; les campanyes i publicacions; la Xarxa d’equipaments per a joves; l’oferta de sales d’estudi o el suport al món associatiu, entre d’altres. El SAJ funciona des del passat mes de desembre al Vapor Codina i aprofita l’experiència d’una vintena d’anys del Servei d’Informació Juvenil, emplaçat anteriorment al Casal Pere Quart.

Properament posarem en marxa el cinquè Espai Jove.

La desigualtat no només es mesura en termes econòmics, sinó que també és resultat de la manca de recursos relacionals, el desconeixement de serveis i dels canals d’informació que permeten als joves exercir els seus drets i conèixer els seus deures. Precisament, el SAJ persegueix aquest objectiu, que cap jove no quedi exclòs d’aquests recursos relacionals i informatius.

La xarxa d’equipaments municipals per a joves també mereix especial atenció. La bona acceptació dels quatre espais joves de la ciutat —a Can Rull, Can Puiggener, la Creu de Barberà i Torre-romeu—ha portat que es dugui a terme un estudi de viabilitat per a la posada en funcionament del cinquè Espai Jove de la ciutat a mitjà termini, ampliant així l’oferta d’espais on els joves puguin donar sortida als seus interessos mitjançant l’oci participatiu en activitats diverses.

La resta de serveis ja consolidats continuarà funcionant a ple rendiment: els 26 punts d’informació juvenil donant servei a centres educatius i equipaments juvenils de la ciutat; les sales d’estudi oferint horaris i espais alternatius als períodes d’hivern i d’estiu, i el suport al teixit associatiu juvenil mitjançant suport econòmic, infraestructural i d’espais per a la realització d’activitats. En aquest sentit, el Casal de Joves de Sabadell, al carrer dels Emprius, continuarà sent l’espai de referència.

Més enllà del Casal i dels espais joves, la ciutat compta amb quatre equipaments juvenils també distribuïts de manera equilibrada al territori. Això conforma un mapa total de 9 espais on es barreja l'autogestió, la cogestió i la gestió directa amb l'ànim d'arribar a tots els públics i sensibilitats.

El 2008 també és l’any d’endegar dos nous projectes que representaran un salt qualitatiu molt important en l’oferta de serveis per als joves sabadellencs. La posada en funcionament del web Sabadell Jove, —www.sabadell.cat/jove— al llarg dels primers mesos de l’any permetrà l’accés en línia als recursos informatius del SAJ i a diversitat d’eines com el Calaix de Sastre —un taulell d’anuncis diversos—, el fòrum participatiu o el mapa interactiu de la Viatgeteca, entre d’altres.

La inauguració del molí de Sant Oleguer com a alberg de joventut, prevista per la segona meitat del 2008, és l’altra gran aposta immediata del govern per a la gent jove. Aquest nou equipament oferirà allotjament i estades a grups juvenils, escoles, entitats, empreses, etc. La situació privilegiada entre la Bassa de Sant Oleguer i les Pistes d’Atletisme dóna al molí moltes possibilitats d’ús relacionades amb les activitats de lleure. Tot i això, la conservació i la recuperació dels elements patrimonials encara existents i la resta d’usos previstos per a l’edifici permetran dur a terme moltes altres activitats com tallers, exposicions, jornades, etc.

Concretament, el molí comptarà amb un total de 65 places, menjador, tres sales polivalents i un espai internet entre d’altres serveis, que convertiran aquest nou equipament en un punt de referència tant per als joves sabadellencs com per al conjunt de la ciutadania.

El 2008 es posarà en marxa l’alberg de joventut al molí de Sant Oleguer.

Pujar

AVANCEM CAP A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Les polítiques que s’han treballat enguany des de l’Ajuntament de Sabadell i les que es plantegen per al futur immediat per avançar cap a la igualtat real entre dones i homes es veuen afectades per accions legislatives de caire superior: la Llei Orgànica d’Igualtat efectiva entre homes i dones i el debat de la Llei contra la violència masclista al Parlament de Catalunya.

Un dels eixos centrals de les polítiques d’igualtat és la creació de nous espais d’atenció a dones en situació d’emergència.

Per aquest motiu, a més de l’organització d’actes de sensibilització i la promoció de la col·laboració amb i entre les entitats de dones de la ciutat per part del Programa d’Igualtat Dona-Home i de la realització, des del Centre d‘Atenció a la Dona, de les accions habituals d’atenció a les dones que pateixen alguna mena de discriminació, els eixos centrals de les polítiques d’igualtat seran la creació de nous espais d’atenció a dones en situació d’emergència i la implementació del Pla Municipal d’Igualtat.

El primer es concretarà en l’existència d’un pis municipal d’emergència per atendre les dones que es veuen en la necessitat de sortir de casa per raons de violència de gènere i el segon en un procés de debat i aprovació del Pla d’Igualtat i tot el que representa com a principi de transversalitat en les polítiques municipals.

D’altra banda, es revisarà i ampliarà el protocol d’actuació en casos de violència de gènere, ja que els agents que hi intervenen han variat des de la seva elaboració l’any 2002 i perquè resulta imprescindible que tots col·laborin en la detecció, prevenció i recuperació de les dones agredides.

Tenim la voluntat de continuar treballant amb les dones joves, feina que ja es va encetar a partir de la iniciativa Urbal els darrers anys. Pensem que es tracta d’un col·lectiu que necessita una especial atenció i volem treballar perquè tinguin un espai de participació a la nova ciutat. Espais de formació, comunicació, visualització i reflexió femenins. També es treballarà en noves iniciatives adreçades a nous col·lectius de dones a través de tallers terapèutics, clubs de lectura especialitzats en temàtica femenina, tallers d’escriptura i accions concretes en l’àmbit de dones empresàries i treballadores sempre amb la finalitat d’incorporar les dones a la vida pública.

En aquest sentit, cal remarcar la voluntat d’intervenir en l’estructura social dels usos del temps, en una primera fase a partir d’un estudi sobre els aspectes que incideixen en l’organització de les dones i els homes a la nostra ciutat i en una segona amb accions concretes sota el paraigües de la campanya “A Sabadell a parts iguals”.

Sabadell tindrà un pis municipal d’emergència per atendre les dones que es veuen en la necessitat de sortir de casa per raons de violència de gènere.

Pujar

LA CONVIVÈNCIA I EL CIVISME

Cal continuar consolidant i potenciant Sabadell com una ciutat de convivència. La convivència entesa com a civisme, en què el respecte per les persones i per l’espai públic siguin protagonistes, i on continuïn imperant els valors de la tolerància, el diàleg, el respecte, la integració i la solidaritat. En aquest àmbit, Sabadell fonamenta el marc de desenvolupament del seu projecte de futur en els principis del sistema democràtic, que signifiquen un pacte de drets i deures dels ciutadans i ciutadanes membres, els quals estan resguardats per un estat de dret.

En aquest marc, tothom és lliure d’expressar i compartir les seves múltiples identitats. La diversitat de les experiències individuals —vitals, culturals, professionals...— enriqueix sens dubte el patrimoni col·lectiu i la interculturalitat en els diferents àmbits i esdevé l’essència del progrés per una ciutat cohesionada en un futur.

La prevenció i la seguretat

La prevenció i la seguretat són factors clau per garantir el civisme i una bona convivència. Aquest any acabarem de definir el Pla Director de la Policia Municipal, que establirà, després d’un procés participatiu i de consens, un conjunt de compromisos amb la ciutadania i les mesures necessàries per complir-los. Volem una policia que es centri en la prevenció, en el suport a la col·lectivitat, en la recerca d'una qualitat de vida caracteritzada per la seguretat i la convivència. Un dels aspectes destacats per a l’any vinent és la incorporació de les noves tecnologies com una eina més en el treball quotidià dels agents.

Un altre aspecte important és la progressiva designació de responsabilitats funcionals i territorials, qüestió que va lligada també amb la incorporació dels nous efectius que s'incorporaran a la plantilla. Actualment la plantilla compta amb més de 200 agents i està previst que en els propers mesos s’incorporin 50 efectius més.

Volem una policia municipal que es centri en la prevenció, la seguretat i la convivència

Aquest any que s’acaba ha estat també el de la consolidació dels Mossos d’Esquadra a la nostra ciutat. La recent inauguració de la comissaria dels Mossos, a inicis de mes, ha completat el seu desplegament a la ciutat. La percepció dels ciutadans i la resta de professionals de la seguretat i els indicadors de què disposem ens indiquen que el canvi s’ha fet de forma tranquil·la, professional i eficaç. Cal destacar, a més, la bona coordinació entre tots els cossos de seguretat que actuen a la nostra ciutat.

Precisament, amb el desplegament dels Mossos, els diferents cossos de policia que tenen presència a Sabadell han d’anar definint una especialització per tal de garantir una bona coordinació entre Sabadell va inaugurar recentment la nova comissaria del Mossos d’Esquadra a la carretera de Prats tots. Amb l’experiència que ens dóna un any de presència a la ciutat, ara és el moment que la Policia Municipal, mitjançant el Pla Director que us comentava abans, defineixi i materialitzi aquesta pròpia especialització, de manera que entre tots els cossos policials donem el servei de seguretat global a la ciutadania de Sabadell.

Pujar

LA NOVA CIUTADANIA

Les persones que han immigrat deixen de ser immigrants en el moment que s’empadronen a la nostra ciutat i, tot i continuar sent estrangers, adquireixen el rol de ciutadans i ciutadanes que conviuen en un sistema democràtic amb un conjunt de drets i deures reconeguts per tothom. Però, sota el paràmetre d’una ciutat inclusiva, cal tenir en compte la diversitat de cultures, religions i costums, la qual implica que les relacions i la construcció de tot allò col·lectiu s’ha d’exercir de manera diferent. Totes les persones —estrangers i autòctons— hem d’aprendre com gaudir i exercir aquesta nova ciutadania sent individus actius en la construcció d’una ciutat democràtica, diversa i cohesionada.

Sabadell, com totes les ciutats industrials de Catalunya, ha estat històricament i és actualment una ciutat de migracions. Les immigracions s’han produït a causa de la capacitat de la ciutat de ser una destinació d’oportunitats per a moltes persones que, per diversos motius, han deixat el seu país o la seva ciutat d’origen. Per altra part, Sabadell ha estat sempre una ciutat acollidora i els seus habitants han rebut aquests nous ciutadans i ciutadanes amb actituds obertes, tolerants i han treballat des de la inclusió per garantir la cohesió social i la convivència.

L’Oficina de Nova Ciutadania vol donar impuls a totes les polítiques públiques que promouen l’acolliment, l’acompanyament i la inclusió dels ciutadans nouvinguts al nostre municipi.

Aquests últims anys s’han incorporat a la nostra ciutat persones i famílies procedents majoritàriament de països en vies de desenvolupament econòmic que busquen també noves oportunitats per millorar les seves condicions de vida. Per afrontar el repte que representa la gestió de la seva arribada, el govern va impulsar al mes de juliol l’Oficina de Nova Ciutadania amb una clara voluntat política de donar un nou impuls a totes les polítiques públiques que promouen l’acolliment, l’acompanyament i la inclusió dels ciutadans nouvinguts al nostre municipi amb igualtat de drets i deures.

L’any 2008 continuarem treballant amb el model d’acollida als nouvinguts que Sabadell ha practicat els darrers anys. Un model de col·laboració fins a la cogestió entre l’administració local, les administracions supramunicipals i el teixit associatiu, el qual ha permès poder atendre l’acollida dels immigrants a través d’una xarxa de serveis pactats amb diverses associacions locals, entre les quals cal destacar el paper destacat que desenvolupa l’SCAI. El model d’acolliment que ha desenvolupat la ciutat de Sabadell aquests últims anys ha de sortir reforçat amb l’aprovació i desenvolupament de la Llei d’Acolliment de les persones immigrades i les retornades a Catalunya per part del Parlament de Catalunya.

El Pla Integral de Nova Ciutadania serà un instrument que garantirà l’adequació de totes les polítiques municipals a aquesta nova realitat social i cultural .

Per l’any 2008 també hem previst aprovar el Pla Integral de Nova Ciutadania, el qual ha de ser l’instrument de treball transversal que garanteixi l’adequació de totes les polítiques municipals a aquesta nova realitat social i cultural que tenim. Així mateix, es continuarà amb el suport a les associacions d’immigrants i a les entitats locals que treballen per aconseguir la inclusió d’aquests nous ciutadans, afavorint també la seva participació en la xarxa d’associacions i entitats locals existents. Finalment es desenvoluparà un programa de Sensibilització Intercultural que inclourà diversos projectes, els quals, en el marc de l’Any Europeu del Diàleg Intercultural, treballaran per la construcció col·lectiva d’una ciutat basada en la confiança i en el veïnatge com a valors per garantir la convivència.

Pujar

LA SOLIDARITAT

La societat sabadellenca ha estat, des de sempre, solidària amb les persones i els països més pobres i amb més desigualtats socials, expressant el seu compromís amb qui menys té i, alhora, més necessita. En aquesta línia, cal destacar el suport continuat a les ciutats agermanades amb Sabadell: Matagalpa, a Nicaragua, i l’Argub, al Sàhara. Aquest any hem realitzat ajuts d’emergència i hem continuat treballant amb el Consell Comarcal projectes comuns per a Matagalpa.

D’altra banda, hem fomentat les accions de sensibilització i educació per a la solidaritat en diferents àmbits de la ciutat mitjançant el Pla de Sensibilització dut a terme en col·laboració amb la Fundació Sabadell Solidari i l’adhesió a les campanyes per al suport als objectius del mil·lenni. Hem continuat donant suport als ajuts d’emergència i catàstrofe que es puguin produir mitjançant el conveni amb Farmacèutics Mundi i també el treball supramunicipal que busqui l’eficàcia i la qualitat en la gestió de les accions i que afavoreixi les relacions entre diferents territoris.

El Consell de Solidaritat i Cooperació ha de servir per ampliar les tasques que es duen a terme en l’àmbit de la solidaritat.

Volem també fomentar processos de participació entre entitats, associacions, ONG i sectors interessats de la ciutat a fi d’organitzar actuacions encaminades a la defensa de la pau, els drets humans i la justícia social, aplicant polítiques que afavoreixin el treball conjunt de totes les entitats de Sabadell per un món més just i solidari. I és per això que volem crear un Consell de Solidaritat i Cooperació com a resposta a una necessitat. Una proposta que serveixi per obrir i ampliar les tasques que es duen a terme en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació i per poder integrar noves entitats que treballen en aquest àmbit a la nostra ciutat. Una nova eina per als nous temps, per afrontar els canvis que es van originant en el nou escenari de la solidaritat.

Finalment, i com a objectiu prioritari, volem obrir noves vies de col·laboració amb ciutats i països d’origen dels ciutadans nouvinguts a Sabadell, establint convenis d’amistat i cooperació amb ciutats del Marroc, l’Equador, Bolívia i Guatemala, entre d’altres, amb la finalitat de millorar el desenvolupament d’aquests països mitjançant projectes de codesenvolupament.

Pujar

LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

La participació ciutadana és un dels trets distintius de l'actuació municipal. Des de l'Ajuntament de Sabadell ens esforcem diàriament per ser com més receptius millor amb les aportacions que fa la ciutadania i per escoltar-les amb la màxima sensibilitat. Per recollir aquestes aportacions, ens hem dotat d'un sistema de participació que dóna una importància especial al moviment associatiu de la ciutat i, per tant, que recull l'opinió de tots els sectors socials que la configuren.

Aquest sistema compta amb canals estables de participació, com el Consell de Ciutat, els consells sectorials o els consells de districte. Creiem que cal continuar donant veu i suport a aquest teixit associatiu ric i divers —a Sabadell hi ha més de 616 associacions registrades a hores d'ara—, i per això posarem en marxa durant l’any vinent iniciatives per millorar la formació dels membres de les entitats i continuarem aportant-los recursos econòmics i infraestructura per poder desenvolupar les seves activitats.

En matèria de participació, també hem facilitat canals estables a les persones que volen participar i que, encara que no puguin comprometre el seu temps lliure en una associació, sí que tenen opinió sobre els afers comuns de la ciutat i ens la volen fer arribar. Per això hem posat en marxa el procés QUÈ08?, per escoltar les persones que han volgut expressar-nos el seu parer sobre la prioritat en la despesa municipal de 2008. Els seus suggeriments han estat considerats en l'elaboració del pressupost que recentment hem aprovat i seran considerats per a l'execució d'aquest pressupost durant tot l'any.

El Consell de Ciutat, els consells sectorials o els consells de districte són alguns canals per fomentar la participació ciutadana.

De ben segur que els propers anys continuarem donant veu als ciutadans en processos similars i en la definició de projectes més propers al seu àmbit territorial. De fet, ens proposem tirar endavant tots els projectes d'abast de ciutat, districte o barri, sempre comptant amb l'opinió dels grups polítics, d’associacions sindicals, dels veïns i veïnes, de les associacions i de les institucions més directament afectades o interessades.

I tornant al suport al món associatiu, la ciutat compta amb 11 centres cívics municipals, entre altres equipaments, que presten un servei molt valuós a les nostres entitats. Els centres cívics estan farcits d'activitats i volem continuar amb la millora d'aquests equipaments: es continuarà la reforma del Centre Cívic de Can Deu i s'iniciarà l'ampliació del de Can Puiggener, que creixerà en uns 400 metres quadrats, i s'iniciarà també la construcció d'un nou equipament per al barri de Torre-romeu, que comptarà amb un ascensor exterior per connectar en un altre punt més, la part alta amb la baixa del barri.

L’espai públic —les places, els equipaments, els carrers— és l’eix de la nostra vida quotidiana. Allò que ens identifica amb el nostre carrer, barri i, en definitiva, la nostra ciutat. Uns espais públics de qualitat i que cobreixen les necessitats dels ciutadans fan de Sabadell una ciutat per poder gaudir. Una ciutat amable. En aquest sentit, l’opinió que tenen les persones en relació amb l’espai públic és clau per fer nous projectes o millorar els que ja tenim. El programa de districtes vol potenciar un contacte més directe amb la ciutadania utilitzant canals de comunicació efectius o processos participatius on es puguin recollir totes les propostes, idees o inquietuds respecte als espai públics.

El programa de districtes potenciarà un contacte més directe amb la ciutadania utilitzant canals de comunicació efectius.

També comptem amb el servei del Programa de Mediació Comunitària, en què es solucionen petits conflictes entre veïns propiciant el diàleg, mitjançant una tercera persona que arbitra conflictes —el mediador o mediadora—, i intentant que les parts arribin a un acord de motu propio sense la necessitat d’utilitzar altres vies. En aquest procés afavorim la participació i la responsabilitat de la ciutadania en la gestió dels conflictes propis, a més de promoure els valors del diàleg, la tolerància, la diversitat i la cooperació.

El Servei d’Atenció Ciutadana

Sabadell Atenció Ciutadana té com a finalitat ser el referent del ciutadà a l’hora de demanar qualsevol informació, consulta o gestió dels serveis que ofereix l’Ajuntament, ja sigui per canal presencial, telefònic o telemàtic. La nostra prioritat és millorar dia a dia l’atenció al ciutadà i fer-la més propera, amable i accessible. Això ho volem fer possible al llarg de l’any 2008 integrant tots els serveis centrals en un sol edifici: el Despatx Lluch, unificant horaris del personal i dels serveis.

També tenim previst incrementar les taules d’atenció presencial amb la finalitat d’assumir més atencions —OMIC, cementiris, multes...— i augmentar els llocs d’atenció telefònica del 010. Finalment ens plantegem ampliar l’horari d’atenció presencial a les oficines cardinals per donar així un marge més ampli d’acord amb les necessitats i les peticions dels ciutadans.

La lluita contra la fractura digital

Un dels objectius en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació és lluitar contra la fractura digital al nostre territori. Per això continuarem impulsant el programa Sabadell fes Clic. Hem anat donant resposta a la demanda creixent de la població per fer ús de les noves tecnologies, incrementant els cursos formatius pels quals han passat 1.300 alumnes aquest any, alguns dels quals hi han participat a través de les entitats ciutadanes que participen en el programa.

La prioritat és millorar dia a dia l’atenció al ciutadà i fer-la més propera, amable i accessible.

D’altra banda, hem mantingut els 65 punts d’accés gratuït a Internet entre els 10 espainternet i les 9 oficines virtuals i estem renovant tot l’equipament d’ordinadors dels espainternet, gràcies a un projecte que desenvolupem amb l’Obra Social de Caixa Sabadell. Això significa un punt d’accés gratuït a Internet molt a prop de cada llar, a menys de 15 minuts caminant. Pel que fa als espais Wi-Fi, estem treballant per tal que aquest accés es faci també a través de la xarxa sense fils d’accés als punts instal·lats a centres cívics i al parc de Catalunya.

Volem també contribuir decididament a l’existència de Sabadell a la Xarxa. Tenim constatat que més de la meitat de les llars sabadellenques accedeixen habitualment a Internet, la qual cosa ens situa al capdavant de les ciutats en l’ús d’aquestes tecnologies. Això implica una creixent demanda perquè l’Ajuntament ofereixi informació i serveis en línia, com ho demostren el milió dues-centes mil visites que s’han fet aquest any al portal municipal i que han visualitzat més de 6 milions de pàgines web. Per això vam editar la guia de serveis telemàtics <www.e-sabadell.net>, la primera d’aquest estil que es fa a l’estat espanyol, i vam remodelar el portal municipal separant els dominis per idiomes <www.sabadell.cat>, <www.sabadell.es> i creant un nou cercador de continguts sobre la ciutat, <www.sabadell.net>.

Però les regles d’Internet són diferents de les del món no-virtual i l’Ajuntament hi ha de respondre . A Internet cada ciutadà és individual i demana una navegació personalitzada. Això és el que fan els centenars de sabadellencs i sabadellenques que utilitzen el portal personal <www.sabadellamida.net> o els milers que són usuaris de les revistes digitals rebudes per correu electrònic a les que estan subscrits.

La voluntat municipal és que l’administració electrònica estigui a l’abast de tothom i treballarem per fer-ho possible .

Un altre dels nostres objectius passa perquè l’administració electrònica estigui a l’abast de tothom. Al juny d’aquest any s’ha aprovat al Congrés de Diputats una llei que reconeix el dret de la ciutadania a accedir per mitjans electrònics als serveis públics de les administracions. La nostra administració local manté un esforç sostingut en la seva modernització i digitalització. Interpretem aquesta obligació de garantia de drets ciutadans com una clara oportunitat de millora dels serveis públics. Això sí, amb la voluntat de fer servir les tecnologies perseguint l’increment de la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i l’eficiència i eficàcia en la gestió municipal.

Precisament, ara fa dos anys vàrem ser la primera ciutat que aprovava una ordenança per fomentar l’administració electrònica. Això va permetre inaugurar fa un any i mig una carpeta ciutadana que possibilita la realització de molts tràmits municipals des de casa a través d’Internet. La carpeta ha anat creixent i avui ofereix la possibilitat de realitzar 17 tràmits de forma completa, gràcies al sistema de firma electrònica que distribuïm des del Despatx Lluch i a principis d’any també amb el DNI electrònic que ja s’està distribuint des de la comissaria de Policia de Sabadell. El canal d’Internet manté el seu creixement com a important element d’Atenció Ciutadana <www.sabadell.cat/tramits>. Aquest any s’han fet més de 10.000 tramitacions en línia i l’assistent virtual ha respost més de 12.000 preguntes.

Treballem en projectes innovadors tant des de l’àmbit de l’administració electrònica com des de la divulgació i formació de l’ús d’Internet.

Tant des de l’àmbit de l’administració electrònica com des de la divulgació i formació de l’ús d’Internet, treballem en projectes innovadors, pels quals rebem una ajuda creixent del Govern d’Espanya. Un per fer la carpeta ciutadana al telèfon mòbil, un altre per la generalització de la gestió digital de les convocatòries als òrgans de govern, i dos més de l’àmbit social: un nou espai multimèdia associat a L’Estruch i una xarxa social de l’àmbit educatiu.

Finalment, convé destacar que tenim una guia de serveis telemàtics publicada a Internet en què es poden consultar tots els llocs web municipals www.sabadell.cat/Guia_eSabadell/p/webs_cat.asp, els serveis que ofereixen <www.sabadell.cat/Guia_Serveis/p/serveis_cat.asp> i les eines necessàries per fer-los servir <www.sabadell.cat/Guia_Eines/p/eines_cat.asp>.

La informació a l’abast de tothom

Com a ciutat de més de 200.000 habitants que és, Sabadell necessita instruments que garanteixin la comunicació amb i entre la ciutadania. Els mitjans de comunicació locals constitueixen, a Catalunya, una realitat consolidada i específica que al llarg dels anys ha ajudat a cohesionar pobles i ciutats. Sabadell no n’és cap excepció i el seu panorama mediàtic ha guanyat en riquesa i pluralitat amb la creació de nous mitjans i nous formats.

N’és un exemple Ràdio Sabadell 94.6, que amb més de 10.000 oients diaris s’ha consolidat com un referent informatiu indiscutible, no només a través de les ones, sinó també a través de les noves tecnologies. En aquest sentit, al llarg de 2007 el portal de continguts <www.radiosabadell.fm> s’ha transformat en un element imprescindible per estar informat del que passa a la ciutat des de qualsevol lloc del món. Més de 6.500 persones l’utilitzen diàriament, cosa que constitueix un autèntic èxit i una demostració del poder de la xarxa, també a escala local.

Amb Ràdio Sabadell 94.6, la ciutat ha recuperat la seva presència al mitjà radiofònic, una presència que va finalitzar el 1994 i que vam recuperar el 2001. A més, Ràdio Sabadell ha esdevingut un model d’emissora pel qual s’interessen altres municipis gràcies a la seva programació de producció íntegrament pròpia, com des del govern considerem que pertoca a una ciutat com la nostra.

Sabadell lidera la creació d’un consorci intermunicipal per posar en marxa el canal de televisió digital terrestre.

A més, al llarg de 2008, Ràdio Sabadell 94.6 farà honor al passat radiofònic de la ciutat i es materialitzarà la recuperació de la fonoteca i la discoteca de l’antiga Ràdio Sabadell EAJ-20. L’acord amb COM Ràdio permetrà retornar a Sabadell un material que forma part de la nostra història col·lectiva i que, d’aquesta forma, es posarà a disposició de tota la ciutadania.

Vull fer especial menció també al fet que Sabadell lidera la creació d’un consorci intermunicipal que, juntament amb Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat, posarà en marxa el canal de televisió digital terrestre. Actualment estan en estudi i avaluació les possibilitats que dóna la tecnologia per tal d’aprofitar els continguts digitals municipals, com ara els dels portals municipals o les ràdios municipals per Internet, i que puguin també distribuir-se a través de la televisió digital d’una forma tècnica i econòmicament viable.

Un altre mecanisme d’informació a la ciutadania són els canals de comunicació dels quals disposa l’Ajuntament: des de la pàgina web <www.sabadell.net>, <www.sabadell.cat> passant pel butlletí d’informació municipal Sabadell a Prop —que arriba mensualment a totes les llars de la ciutat—, i per l’espai Sabadell Actual al Canal Català Vallès —que acosta l’actualitat municipal a tota la ciutadania cada dimecres de 10 a 11 de la nit.

 

Pujar

Les polítiques socials, protagonistes

La gent jove, vital per a la nostra ciutat

Avancem cap a la igualtat de gènere

La convivència i el civisme

La nova ciutadania

La solidaritat

La participació ciutadana

 

Ciutat de Ciutats

Ciutat Capital

Ciutat de les persones

Ciutat per viure-hi

Ciutat pròspera

Descarrega el Discurs.pdf
 
 

© 2007 Ajuntament de Sabadell   |  Plaça de Sant Roc, 1 - 08201 Sabadell - Telèfon 93 745 31 00