Portada

  • Mapa del Web
  • Contacte
   
 
    Text  
     

SABADELL - CIUTAT CAPITAL

 

UN GRAN PACTE PER A LES INFRAESTRUCTURES

Catalunya ha crescut en població i en activitat econòmica i és evident que la construcció de les infraestructures de comunicacions necessàries per afrontar aquest creixement no s’ha fet en paral·lel. Aquesta situació ha provocat un debat al conjunt del país que té una lectura en clau sabadellenca. La nostra ciutat no és aliena a aquesta realitat i també té un dèficit molt important en aquest àmbit.

Aquesta mancança encara es fa més evident si tenim en compte l’evolució de la població de Sabadell i del seu parc mòbil. En nombre d’habitants la ciutat ha crescut en més de 20.000 persones en els darrers set anys i el mateix ha passat amb els vehicles, que en cinc anys s’han incrementat en prop de 21.500. El transport públic ha seguit la mateixa dinàmica i en cinc anys els Ferrocarrils de la Generalitat han incrementat en més de 800.000 els viatgers anuals i Renfe ha crescut un 30% en el volum diari. Idèntic fenomen ha passat en el transport públic de la ciutat, amb més de 13 milions de viatges fets per la TUS l’any 2006. I tot plegat sense gaires canvis destacats a la xarxa de comunicacions que dóna servei a la ciutat.

Sabadell ha crescut en els darrers set anys sense gaires canvis a la xarxa de comunicacions.

Davant d’aquesta realitat cal que la nostra ciutat arribi a un gran Pacte per a les Infraestructures, que reuneixi el màxim consens polític i social. Només amb una posició comuna en aquest àmbit podrem incidir en major mesura en els projectes i les execucions de les obres per part de les administracions competents.

El posicionament unànime de la ciutat davant de les propostes del Pla Director d’Infraestructures del Transport de l’Autoritat del Transport Metropolità n’és un bon exemple. Precisament són a punt de començar les obres d’ampliació de la xarxa dels FGC que vam demanar l’any 2000 i que, en aquell moment, abans d’aquesta demanda conjunta, no estaven recollides enlloc. Un altre exemple d’això són les Observacions de Sabadell a la Proposta d’Infraestructures Viàries presentada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i aprovada per unanimitat l’any 2002.

Cal que la nostra ciutat arribi a un gran Pacte per a les Infraestructures que reuneixi el màxim consens polític i social.

A més, cal tenir en compte el context que s’obre també davant la imminent informació pública de la revisió del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, dels treballs per redactar el nou Pla Director d’Infraestructures (PDI) de l’Autoritat del Transport Metropolità per al període 2011-2020 i amb la finalització en les properes setmanes de la Diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell.

En aquest gran Pacte per a les Infraestructures que proposem que es signi durant el primer trimestre de l’any que ve, tal com va refrendar al mes de novembre el Consell de Ciutat, s’ha de tenir present que el territori és la infraestructura bàsica de comunicació sobre la qual també descansen el conjunt de xarxes de comunicació. Aquestes xarxes han de garantir la connectivitat entre els territoris i, especialment, la connectivitat ecològica. És per aquest motiu que cal assegurar una xarxa de connectors nord-sud, entre la serralada Prelitoral i la serrada Litoral, així com est-oest entre Montserrat i el Montseny i la preservació del ric mosaic de la plana vallesana i la idònia inserció de Sabadell en aquest espai.

Hem de garantir la connectivitat entre els territorris, especialment, la connectivitat ecològica.

Des de Sabadell instem les administracions que desenvolupin les infraestructures tenint present la preservació del nostre territori.

En particular, un dels àmbits del rodal de la ciutat amb més valor paisatgístic, mediambiental i socialment, són els espais configurats al voltant del bosc de Can Deu, el torrent de Colobrers i l’entorn de Togores. És per això que des de Sabadell instem les administracions que han de desenvolupar i executar les infraestructures que tinguin present la seva preservació en els projectes relacionats amb aquests espais.

Les comunicacions ferroviàries.

Des de la nostra ciutat prioritzem les comunicacions ferroviàries. En aquest sentit, i pel que fa a la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ja hi ha projectades les obres de perllongament des de Sabadell Estació fins a Ca n’Oriac. Així mateix, fa pocs dies signàvem, conjuntament amb l’alcalde de Castellar del Vallès, un protocol que vam enviar al conseller de Política Territorial i Obres Públiques demanant que el tren arribi també fins a aquesta població, fent especial atenció a l’impacte mediambiental sobre el bosc i la masia de Can Deu.

Des del govern defensem també una nova connexió amb el Vallès Oriental tot enllaçant, a través de la xarxa dels FGC, els municipis de Granollers, Sabadell i Terrassa. Aquesta línia ha de donar servei a la zona est de la ciutat i ens ha de comunicar millor amb els municipis de l’entorn de Sabadell. A la vegada, la prolongació cap a l’oest permetrà cobrir barris de la ciutat que ara no estan atesos per ferrocarril, així com centres de serveis de gran demanda com la caserna del Mossos d’Esquadra i l’Hospital de Terrassa.

També reivindiquem la nova línia dels FGC de connexió amb Barcelona a través de Collserola, el que anomenem el túnel d’Horta ferroviari, que, a més de donar servei a la zona sud de Sabadell, comuniqui amb altres punts de la comarca actualment no coberts. Així, es demana que s’avanci en l’estudi de les dues variants: la que va per Badia del Vallès, Barberà del Vallès i el Centre Direccional de Cerdanyola i la que connecta amb Ripollet. També és necessari augmentar la freqüència de pas de trens cap a Sabadell.

S’han d’adaptar els accessos a les andanes i als trens de l’actual xarxa de Renfe a les persones amb mobilitat reduïda

Dins la xarxa de Renfe, és prioritària l’Orbital Ferroviària que el govern de la Generalitat presentava fa pocs dies. Aquesta xarxa connectarà Mataró i Vilanova, tot passant per Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilafranca del Penedès. També demanem que s’impulsi la construcció d’una nova estació a Can Llong, a l’actual línia C4 de Rodalies, i que es desenvolupi la nova estació de Sabadell Plaça d’Espanya, que, a més, funcionarà com a intercanviador amb la prolongació de la línia dels FGC a Ca n’Oriac. A més, cal demanar que, d’una vegada per totes, s’adaptin per a les persones amb mobilitat reduïda els accessos a les andanes i als trens de l’actual xarxa.

L’Orbital Ferroviària és prioritària per connectar Mataró i Vilanova, tot passant per Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilafranca del Penedès.

El govern també defensa que, a més de Barcelona, el tren d’alta velocitat sigui fàcilment accessible des de Sabadell en transport ferroviari al seu pas pel Vallès.

Configurem una nova xarxa viària

Sabadell és una ciutat referent per al nostre entorn metropolità, per al conjunt del Vallès Occidental i per al conjunt del país. Per continuar mantenint aquest lideratge i reforçar la nostra capitalitat a la comarca és vital també el reforç i la millora de la xarxa de comunicacions viàries que connecten Sabadell amb el seu entorn.

Cal avançar perquè les rondes de Sabadell siguin una realitat. Des que el Pla General va fixar les oportunes reserves, s’ha construït la primera fase de la ronda de l’Oest i s’està a punt d’iniciar la construcció de la segona part, que ha d’arribar fins a la carretera de Matadepera. Cal que s’avanci en els estudis informatius de la ronda del Nord i que se’n prevegi el soterrament per l’avinguda de Can Deu. La ronda de l’Est també és un element bàsic per diversificar el flux de trànsit des del barri de Torre-romeu i el polígon de Can Roqueta cap a la ronda del Sud i les connexions a l’AP-7. Per tant, la prioritat s’estableix a definir-ne el traçat entre el santuari de la Salut i el sector sud de la ciutat.

L’impuls dels estudis informatius de la ronda del Sud té importància perquè connecta els àmbits industrials de Sant Pau de Riu-sec i de Can Roqueta. El nus de Sant Pau i el perllongament dels laterals de la C-58 són els darrers elements que defineixen el sistema de rondes de la ciutat. Pel que fa a l’execució dels ponts de Vilarrúbias i de les Tres Creus, és convenient que es tingui en consideració el perllongament de la xarxa dels FGC cap al Vallès Oriental i es pugui aprofitar l’obra amb la seva doble vessant viària i ferroviària.

Perquè Sabadell continuï sent una ciutat referent, cal millorar la xarxa de comunicacions viàries que connecten la ciutat amb l’entorn .

A banda de la xarxa més pròpia de Sabadell, hi ha un conjunt d’infraestructures que són bàsiques per a la connectivitat de la ciutat i el seu entorn. Una és la ronda del Vallès, entesa com a infraestructura intermèdia entre les dues vies de comunicació de gran capacitat, l’AP7 i l’Eix Transversal, que permet comunicar per la banda nord els diferents municipis de la segona corona metropolitana de Barcelona. Aquesta infraestructura l’ha de finançar l’administració de l’estat amb un consum auster del territori i un traçat que utilitzi, sempre que sigui possible, afectacions i reserves urbanístiques procedents d’anteriors planejaments, tot i que en el cas de Sabadell aquesta ronda del Vallès hauria de coincidir amb la ronda del Nord de la ciutat.

El govern de la ciutat reivindica el túnel d’Horta viari com una infraestructura bàsica per accedir a Barcelona.

Cal impulsar, a més, la Interpolar Sud, des de Sant Cugat fins a Santa Perpètua de Mogoda, com una via de nivell inferior, que va connectant aquests municipis i especialment les zones industrials per on passa. A Sabadell coincideix amb la ronda del Sud. Des del govern reivindiquem també el túnel d’Horta viari, que permeti accedir per un nou punt a la capital catalana, i els treballs de desdoblament de la carretera de Castellar del Vallès, així com les millores de la N-150 entre Sabadell i Terrassa i de la carretera de Sabadell a Rubí i la de Polinyà.

Participem en la gestió de l’aeroport

Quan parlem d’infraestructures no podem tampoc oblidar-ne una de primer ordre: l’aeroport de Sabadell, un element destacat en el mapa aeroportuari català que té una importància cabdal en les actuacions en l’àmbit dels serveis públics que hi tenen la base d’operacions. A més, el seu progressiu desenvolupament el fa esdevenir un element clau de cara al sector econòmic de la comarca. Finalment, el desenvolupament de la zona d’activitat econòmica al seu entorn significa un impuls estratègic de l’equipament. És per aquest motiu que es considera una infraestructura necessària a la ciutat i es dóna ple suport al desenvolupament del seu Pla Director.

He demanat a la Generalitat representació municipal i de la ciutat en el futur organisme que ha de gestionar l’aeroport de Sabadell. Avui puc anunciar que el Govern ha acceptat la nostra proposta perquè l’òrgan de gestió de l’aeroport estigui compost en un 51% pel govern català i l’altre 49% per l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Cambra de Comerç de Sabadell i Comarca i la Diputació de Barcelona. El proper mes de gener definirem conjuntament aquest òrgan de gestió que, fins que no es materialitzi el traspàs de l’aeroport per part del govern de l’estat a la Generalitat, es constituirà com a Consell Impulsor.

Al mateix temps, he demanat que es creï també un Consell Econòmic i Social que inclogui totes les parts que tenen relació amb l’aeroport: l’aeroclub, els operadors, la Fundació Parc Aeronàutic i totes les institucions i associacions que tenen relació amb l'aeroport. Aquesta proposta també ha estat acceptada per la Generalitat i és previst que tot plegat es concreti durant el mes de gener.

És previst que l’Ajuntament participi en el futur organisme de gestió de l’aeroport de Sabadell.

Precisament enllaçant amb el convenciment que el sector aeronàutic i l’aeroport de Sabadell generen sinergies econòmiques i estratègiques per a la nostra ciutat, hem impulsat de forma decidida, amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca, l'International Air Meeting. Aquest primer saló de l'aeronàutica que va tenir lloc a l'octubre va superar totes les expectatives de participació i de públic. No només pels 10.000 visitants que van passar pel recinte de Fira Sabadell, sinó també per les més de 150 empreses representades de nou països diferents i el volum de negocis amb el qual es va tancar el saló.

Aquest èxit ens fa pensar ja en una nova edició, en l’organització de la qual hi participarà també la Generalitat de Catalunya, cosa que ens permetrà ampliar la cobertura de l’esdeveniment.

La mobilitat dins la ciutat

Totes aquestes actuacions en l’àmbit de les infraestructures perdrien sentit si no continuéssim treballant per millorar la mobilitat a l’interior de la ciutat. Per això estem elaborant el Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell. Es tracta d’un Pla bàsic per determinar la mobilitat futura de la ciutat, en condicions de sostenibilitat, en compliment de la Llei de Mobilitat. El procés d’elaboració s’està fent seguint els processos de participació ciutadana de les diferents entitats a través de la Taula de la Mobilitat, per abordar qüestions com ara la mobilitat amb bicicletes, els carrils bici, la necessitat i promoció del transport públic, la priorització dels vianants, la definició dels camins escolars i la compatibilitat de tots els usuaris i els sistemes dins l’escenari comú de la via pública.

Per aconseguir una millor mobilitat interior és imprescindible continuar avançant en la qualitat del servei de transport públic d’autobusos. És amb aquest objectiu que continuarem modernitzant la flota de la TUS, millorant les freqüències de les línies, oferint nous serveis i millorant els que es presten actualment. Al mateix temps, continuarem promovent els transports adaptats per a tothom mitjançant plataformes i la seguretat d’accés a l’autobús, amb l’ampliació de voreres per facilitar l’accés al bus i per evitar aparcaments incorrectes. Per això definirem les parades que necessiten una millora més urgent i establirem en cada cas el sistema més apropiat, sigui per ampliació de vorera o per plataforma.

S’està elaborant el Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell per determinar la mobilitat futura de la ciutat.

Establirem un conveni amb l’IMSERSO i l’ONCE per adaptar els taxis a les persones amb mobilitat reduïda.

Pel que fa al servei de taxis, establirem un conveni amb l’IMSERSO i l’ONCE per tal d’adaptar-los per a persones amb mobilitat reduïda. També treballarem perquè puguin oferir noves prestacions com ara el bono-taxi o alguna iniciativa similar.

Des del govern també volem continuar promovent l’ús de transports més sostenibles, com ara la bicicleta, facilitant-ne l’ús i plantejant-ho com una mesura més en la línia d’actuar localment i pensar globalment en la sostenibilitat del planeta. Estem estudiant implementar un servei de préstec en llocs propers a carrils bici i centres d’interès públic com, per exemple, les estacions. La definició dels nous carrils bici es farà tenint en compte les conclusions del Pla de Mobilitat Urbana i el corresponent procés de participació ciutadana a la Taula de la Mobilitat i als districtes directament afectats.

Una altra línia d’actuació pel que fa a la mobilitat és promoure camins escolars més segurs, amb actuacions al carrer i accions educatives de participació i conscienciació als centres escolars i el seu entorn més proper. Així continuem promovent sistemes de transport sostenibles i segurs.

A més, continuarem amb la promoció dels serveis que afavoreixen un ús més responsable del cotxe, contribuint a la sostenibilitat, com són el servei de car sharing, és a dir, de préstec de cotxe, i de car pooling, de cotxe compartit.

L’aparcament vinculat a la transformació urbana

Alguns dels projectes d’infraestructures que en aquests moments s’estan desenvolupant comportaran la creació de nous aparcaments o la remodelació d’alguns dels existents. És el cas d’algunes de les noves estacions dels FGC, com la del passeig de la Plaça Major —que comportarà la creació de 192 places que s’afegiran a les 312 existents a la plaça del Dr. Robert—, o en el traçat dels FGC a l’alçada de l’avinguda de Josep Tarradellas que, com en el cas anterior, permetrà, aprofitant el calaix necessari pel creuament de vies, la creació d’un nou aparcament amb capacitat per a uns 390 vehicles.

Sabadell guanyarà un gran nombre de places d’aparcament en diferents punts de la ciutat.

També el soterrament de la línia ferroviària al seu pas per Gràcia ha de permetre, a banda de resoldre els problemes històrics de connectivitat entre barris, garantir en tot moment la capacitat de l’actual aparcament mitjançant la reordenació de l’entorn de l’estació i la millora de la mobilitat en el seu conjunt.

D’altra banda, els processos de transformació urbana endegats en els darrers anys han de donar lloc durant el 2008 a la creació de noves places d’aparcament. És el cas de l’ampliació de l’Imperial, amb 69 places pendents per sumar a les 280 existents o el del nou edifici que es projecta al número 1 de la Rambla i que preveu un aparcament amb capacitat per a uns 200 vehicles. Altres exemples són l’aparcament de Fira de Sabadell, actualment en construcció i projectat per a 350 vehicles, o el conjunt format per diversos aparcament que s’emplacen a l’entorn del carrer de les Tres Creus i que a mitjà termini —un cop exhaurida la seva explotació privada— podrien entrar en funcionament de forma conjunta, posant a disposició prop de 600 places en rotació. En fase d’estudi hi ha diversos projectes, com és el cas de la possible ampliació de l’aparcament del Taulí o la creació de nous aparcaments al centre de la ciutat.

Moltes propostes d’aparcament estan lligades a projectes estratègics com Fira Sabadell i el Vapor Turull.

Altres propostes d’aparcament apareixen vinculades a projectes estratègics. En són bons exemples el de la Ciutat de la Música o el lligat a la transformació del Vapor Turull, que podria incrementar en més de 350 noves places l’oferta actual al centre. Respecte dels aparcaments en superfície, des del 2003 s'han fet diverses ampliacions, que han representat prop de 6.000 noves places.

Pujar

LA PROMOCIÓ D’HABITATGE PÚBLIC, UNA PRIORITAT

La promoció d’habitatge públic és una altra gran prioritat de la nostra acció de govern. No podem oblidar que l’aposta de Sabadell per la construcció de pisos a preu assequible situa la nostra ciutat com una de les de Catalunya que més habitatges de protecció oficial construeix: Sabadell supera en 17 punts la mitjana catalana d’habitatges protegits en els darrers anys.

De fet, Sabadell ha liderat en aquest període la construcció d’habitatge públic a Catalunya i per això la Generalitat ens posa com a referent en aquest àmbit. Entre els anys 2000 i 2005, un 24% dels pisos construïts a Sabadell han estat de protecció oficial, mentre que la mitjana catalana s’ha col·locat en el 7%. S’han posat a l’abast habitatges protegits de venda i de lloguer, també s’ha treballat en la reserva de sostre residencial públic per poder continuar oferint pisos a preus assequibles i s’ha impulsat la rehabilitació i la millora de l’accessibilitat. En aquest sentit, el 2007 s’han implantat ascensors a un total de 76 edificis, cosa que beneficia un miler d’habitatges.

Aquesta aposta decidida de la nostra ciutat s’emmarca també en el Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge, que com a president de la Federació de Municipis vaig signar conjuntament amb més d’una trentena de les principals entitats i institucions del nostre país. Aquest Pacte, que permetrà variar de soca-rel les condicions del mercat de l’habitatge, és un exemple de com una societat complexa com la nostra és capaç d’establir unes bases d’actuació entre el món públic i el món privat i d’abordar amb responsabilitat un dels principals problemes socials.

Hem liderat la construcció d’habitatge públic a Catalunya en els últims cinc anys. Un 24% dels pisos construïts a Sabadell són de protecció oficial,

La nova Llei pel Dret a l'Habitatge i el recentment signat Pacte Nacional es fixen 5 reptes: millorar l’accés a l’habitatge, especialment dels joves; millorar la qualitat del parc d’habitatges; millorar l’allotjament de la gent gran; prevenir l’exclusió social residencial i garantir un habitatge digne i adequat per a les llars amb problemes o que han de ser rehabilitades.

El Pacte Local per a l’Habitatge

L'Ajuntament fa seus aquests reptes i proposa arribar a un gran Pacte Local per a l’Habitatge, com a concreció del Pacte Nacional a la ciutat de Sabadell. Aquest Pacte ha de donar resposta a canvis socials que s’han produït, com l’endarreriment en l’edat d’emancipació, el fet que la gent gran visqui més temps amb independència o la reducció del nombre de membres de les famílies. L’esforç se centrarà a cobrir les necessitats dels joves però també de la gent gran, les persones i famílies amb rendes modestes, els reallotjats per millores o rehabilitacions de barris, les persones amb necessitats socials, les persones discapacitades i els nous residents.

Per desenvolupar-lo cal destacar la preparació de sòl amb els plans parcials de la segona fase de Can Llong, del Poblenou, de Ca n'Ustrell i de Cifuentes. Pel que fa a la construcció de nous habitatges, VIMUSA i SBD Lloguer estan en disposició de fer més d’un miler de pisos, de lloguer i de venda.

En el període 2008-2011 és previst impulsar promocions d’habitatge públic a Can Llong, a la Serra, a Torre-romeu, i també noves promocions a Can Gambús, a més del nou complex per a gent gran al Parc Central del Vallès que completarà una oferta en la qual també hi figura el complex Alexandra, a la zona nord. A més, s’ha tramitat la reserva de sòl per construir prop de 2.000 habitatges públics més en els propers anys a llocs com ara Can Llong, Castellarnau o Cifuentes més enllà del 2011.

La ciutat està promovent una iniciativa pionera a Catalunya per tal que l’Ajuntament llogui habitatges a particulars i els rellogui després a preus socials, prioritàriament a gent jove.

D’altra banda, Sabadell està promovent una iniciativa pionera a Catalunya per tal que l’Ajuntament llogui habitatges a particulars i els rellogui després a preus socials prioritàriament a gent jove. L’Ajuntament, a través de VIMUSA, llogarà el pis als propietaris per un termini de 6 anys i durant tot el temps els pagarà el lloguer compromès. A més, retornarà el pis en la mateixa situació que es va llogar. D’aquesta manera s’incentiva els propietaris que actualment tenen pisos tancats perquè els treguin al mercat.

Sabadell també s’adherirà a la xarxa de mediació per al lloguer social que gestionarà VIMUSA.

A part de la garantia que comporta que el llogater sigui l’Ajuntament, se’ls donaran altres avantatges i incentius que milloren els avantatges que es tenen derivats dels programes de medicació establerts per la Generalitat i subscrits per l’Ajuntament de Sabadell. Per exemple, l’augment de la subvenció per a la rehabilitació de 6.000 a 9.000 euros i la bonificació del 50% de l’IBI o la Sabadell promou una iniciativa pionera: que l’Ajuntament llogui habitatges a particulars i els rellogui a preus socials cobertura de les assegurances al llarg de tot el contracte. De cara als llogaters, es garantirà l’assistència i la tramitació dels ajuts que s’escaiguin, s’avançarà l’import de les fiances contractuals i es farà un seguiment durant la vida del contracte.

A més, Sabadell s’adherirà a la Xarxa de mediació per al lloguer social que gestionarà VIMUSA a través de l’Oficina Municipal d’Habitatge en conveni amb ADIGSA. L’Ajuntament de Sabadell millorarà aquest conveni ampliant la cobertura de l’assegurança de 2 anys a 5, augmentant la subvenció per a la rehabilitació de 6.000 a 9.000 euros i bonificant als propietaris el 50% de l’IBI.

Aquesta Xarxa de mediació va adreçada a persones amb ingressos inferiors o iguals a 5,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples — la mesura que s’utilitza per al càlcul en els temes d’habitatge— o amb especials dificultats per contractar un arrendament. Es nodreix d’habitatges nous o existents del mercat lliure que estan desocupats.

Un altre dels aspectes que haurà d’incloure el Pacte Local per a l’Habitatge és el de mantenir els ajuts per a la rehabilitació i la col·locació d'ascensors i per a la rehabilitació de pisos. Per donar una bona informació a la ciutadania en temes d’habitatge, es treballarà en la posada en marxa d’una pàgina web que actuï com a finestreta única a l’hora d’informar sobre tots els programes i actuacions en aquesta matèria.

Pujar

PER UN SERVEI SANITARI DE QUALITAT

El govern de Sabadell és conscient de la preocupació compartida per la millora de la sanitat, no només a la nostra ciutat, sinó al conjunt del país. És per això que vetllem per la salut de les persones i proposem accions concretes al mateix temps que treballem conjuntament amb la Generalitat per completar la xarxa d’equipaments d’atenció primària i la millora de xarxa d’atenció hospitalària.

Durant el 2008 s’acabarà el projecte del CAP Gràcia i es continuarà amb la construcció del CAP Sud-Campoamor i l’ampliació del CAP Merinals.

Pel que fa als equipaments, mantindrem els compromisos del Pacte Sanitari que Ajuntament i Generalitat vam signar l’any 2005. Pel que fa a l’atenció primària, continuarem les obres de construcció del CAP Sud-Campoamor i les d’ampliació del CAP dels Merinals que han estat assumides per l’Ajuntament. A més, fa uns dies, en la inauguració de l’ambulatori del Centre, vaig proposar a la consellera de Salut que arribéssim a un acord per fer-nos càrrec del projecte del CAP Can Llong i així poder-ne avançar les obres. Durant aquest any, també s’acabarà el projecte del CAP Gràcia. Amb aquest, quedarà completada la xarxa primària de Sabadell amb catorze ambulatoris. Des del 2000 fins a data d’avui, i comptant les obres que estan en marxa, s’ha fet en aquest àmbit una inversió de més de 21 milions d’euros.

Pel que fa a la xarxa hospitalària aquest 2008 continuaran les obres del Consorci Hospitalari del Parc Taulí, amb una inversió de 39 milions d’euros, i properament finalitzaran les de l’Aliança, que han comportat prop de 14 milions i que ens permetran pal·liar una part del dèficit de llits. A tot això cal afegir l’esforç de la Conselleria per a la contractació de més professionals de la sanitat, la integració d’especialistes i l’ampliació de contractes de rehabilitació i transport sanitari.

La gestió municipal de la salut

Des de l’Ajuntament, els tres eixos principals sobre els quals incidim directament són la salut pública, la planificació i coordinació sanitària i la col·laboració amb entitats potenciant comportaments solidaris i responsables.

Entre les actuacions de salut pública volem continuar el treball iniciat amb la Generalitat per desplegar l’Agència de Protecció de la Salut en el nostre territori. Així millorarem les accions de vigilància i control dels riscos relacionats amb l’entorn que poden posar en perill la salut dels ciutadans i ciutadanes. També donarem continuïtat a les accions de promoció de la salut a tota la població, amb especial atenció als adolescents i joves i als col·lectius més vulnerables, potenciant el programa Salut i Escola en col·laboració amb els altres agents sanitaris i educatius, amb el foment de noves estratègies per promoure l’exercici físic, sensibilitzant per prevenir trastorns de comportament alimentari i la promoció d’una alimentació equilibrada, realitzant campanyes per a la prevenció d’embarassos no desitjats i la prevenció del virus de la sida.

Pel que fa a la prevenció del consum de substàncies tòxiques, hem de continuar la feina iniciada per disposar d’un Pla Local de Drogues que marqui les estratègies i accions per disminuir el consum de drogues i la incidència de les problemàtiques associades a aquest consum.

L’Ajuntament i la Generalitat treballaran per desplegar l’Agència de Protecció de la Salut en el nostre territori Sabadell és un municipi referent en les polítiques de salut pública.

En l’àmbit de la planificació i la coordinació sanitària, treballem amb els altres agents del sistema sanitari per garantir la qualitat i l’equitat dels serveis. En aquest sentit, és important que es desenvolupi el Govern Territorial de Salut del Vallès Occidental Est amb una implicació ferma de l’Ajuntament i que ens permeti avançar en els compromisos del Pla Sanitari del Vallès incorporant les noves necessitats sanitàries dels ciutadans i ciutadanes.

Continuarem definint el projecte de millora i ampliació del Cementiri, que ha d’estar enllestit l’any vinent .

Des del Consell Municipal de Salut es continuarà treballant amb la ciutadania, les entitats, els professionals i les institucions per tal que sigui un òrgan de debat i reflexió sobre les polítiques de salut del municipi. I en aquest marc volem aprofitar els espais de Fira Sabadell per tornar a fer una nova edició de la Fira Salut amb l’objectiu de donar a conèixer als ciutadans els serveis que estan a la seva disposició i disposar d’un espai d’activitats i conferències.

En un altre ordre de coses, continuarem definint el projecte de millora i ampliació del Cementiri, que ha d’estar enllestit l’any vinent.

El projecte Parc de Salut, liderat conjuntament pel Parc Taulí i l'Ajuntament de Sabadell, ja ha fet el pas de la constitució de la Fundació Parc de Salut i ha convidat a formar-ne part tant la Generalitat de Catalunya com la Universitat Autònoma. Tot i la voluntat ferma del govern d’impulsar-lo, el projecte està en un punt crític, ja que hi ha pendent el contenciós interposat i que posa en risc la construcció de l'edifici, tant per la disponibilitat del terreny com per aconseguir tot el finançament necessari. Malgrat aquestes circumstàncies, la Fundació Parc de Salut ha començat a caminar per fer de Sabadell un referent de país en el camp de la innovació i la recerca a l'entorn de les ciències de la salut.

La Fundació Parc de Salut ha començat a caminar per fer de Sabadell un referent del país en el camp de la innovació i la recerca a l’entorn de les ciències de la salut.


Pujar

LA CULTURA COM A ELEMENT DE VERTEBRACIÓ SOCIAL

La cultura és un valor afegit per a la ciutat com a element bàsic d’identitat, d’acceptació de la diversitat, de cohesió social, de creació de riquesa. Per aquest motiu, des del 2000, el compromís del govern municipal amb el desenvolupament cultural de Sabadell ha estat decidit. Compromís que es reafirma perquè la cultura és un línia d’acció estratègica del govern. És el cor del projecte de ciutat. La ciutat viu si la cultura batega.

En l’actual estat del benestar cal entendre la cultura com una eina de progrés social i treball per a la universalització de l’accés a la cultura, pensant en la diversitat dels diferents col·lectius que formen la nostra ciutat i en el conjunt del seu territori. Cultura per a tothom i a tot arreu.

La inversió en equipaments culturals al llarg dels darrers 8 anys ens ha dotat amb quatre teatres i 5 biblioteques.

La inversió en equipaments culturals sostinguda al llarg dels darrers 8 anys ens ha configurat una ciutat preparada pel que fa a infraestructures culturals: 4 teatres amb programació estable professional han permès que els ciutadans i ciutadanes hagin pogut veure més de 150 propostes artístiques de qualitat al llarg del 2007. Cinc biblioteques en funcionament fan que 1 de cada 4 ciutadans tingui el carnet de la Xarxa Pública de Biblioteques i que durant el 2007 més de 450.00 usuaris hagin utilitzat aquests equipaments culturals.

Estan en fase de projecte o construcció un total de 4 noves biblioteques a la ciutat.

El Pla de Biblioteques.

Continuarem desenvolupant el Pla de Biblioteques, equipaments culturals de proximitat, que permeten fer arribar la cultura d’una manera més directa i democràtica a tots els sectors de la població. En el moment que vam aprovar el Pla estaven fetes i en funcionament les de Can Deu, Can Puiggener i Vapor Badia. L’any 2006 van entrar en funcionament la dels Safareigs de la Creu Alta i la de la Serra, a Torre-romeu. Actualment estan en fase de projecte o de construcció la del nord, la del sud i la de via de l’Arcàdia.

Aquest important esforç en equipaments es complementa amb un extens programa d’activitats que vol arribar a tot tipus de públic, amb especial incidència al públic infantil i familiar. Amb els diferents clubs de lectura, les sessions de l’hora del conte, les sessions per a pares i mares, les activitats específiques per a nens i nenes de 0 a 3 anys, la presentació mensuals de llibres , les exposicions i moltes més accions. A més, cal destacar l’ampliació del fons documental a més de 150.000 documents i els més de 110.000 usos de préstecs.

La cooperació cultural i els públics específics

Sabadell ha comptat sempre amb un bon nombre d’entitats culturals privades, tant de caire cívic com empresarial, que fan possible parlar de densitat associativa i d’un imaginari col·lectiu propi que passa tant per la memòria compartida com pel futur per construir. Pertoca a l’administració assegurar, garantir, fer... però també és una tasca important incentivar el compromís de la ciutadania vers la vida cultural de la nostra ciutat. Buscar complicitat amb els agents culturals, amb les iniciatives privades de caire cívic i facilitar el desenvolupament dels nostres creadors farà que els ciutadans i ciutadanes siguin espectadors, però també protagonistes actius de la nostra riquesa cultural.

Les persones, el territori, l’imaginari col·lectiu i la cooperació entre el sector públic, l’empresarial i l’associatiu són els quatre eixos de la política cultural dels propers quatre anys. En definitiva, volem donar un nou impuls a la vitalitat cultural de la ciutat de Sabadell.

Parlar de vitalitat cultural significa pensar en els nens i nenes. La col·laboració amb l’entorn escolar és una línia d’acció estratègica per treballar la formació artística des de la creença que educar en la sensibilització artística i cultural és educar a ser persona. En aquest sentit, la programació artística de LASALA, espai infantil Miguel Hernández, les activitats pedagògiques dels museus i la participació dels infants en la producció de l’òpera escolar seran alguns dels projectes especialment pensats per als més petits de casa.

La col·laboració amb l’entorn escolar és una línia d’acció estratègica per treballar la formació artística.

Els joves, juntament amb el públic infantil, són els ciutadans adults del futur, per això farem un esforç per potenciar el retrobament cultural amb ells. I ho farem des d’estratègies de participació, demanant-los que siguin agents actius de la cultura a Sabadell. La curiositat i inquietud dels joves es canalitzarà a través d’una oferta cultural innovadora, emergent, contemporània, on puguin experimentar amb l’art, la tecnologia i els nous llenguatges artístics. El seu centre neuràlgic serà el centre de creació i producció L’Estruch.

El públic adult, el consumidor cultural més fidel, es trobarà amb una oferta cultural variada, estable i de qualitat que atengui la diversitat d’interessos. Amb la inauguració aquest any del Teatre Principal, Sabadell disposa d’una veritable xarxa de teatres on es pot oferir una gran diversitat de programació, ja sigui per al gran públic, de caire més comercial, o més innovadora.

Un dels objectius de l’actual política cultural és descentralitzar l’acció cultural i treballar amb els diferents col·lectius i entitats.

Universalitzar l’accés a la cultura passa per tenir en compte tots els ciutadans i ciutadanes, així com la geografia de la nostra ciutat. És un dels objectius de l’actual política cultural descentralitzar l’acció cultural i treballar amb els diferents col·lectius i entitats de cada barri. La cooperació entre diferents serveis municipals, la recuperació del carrer com a espai cultural i la singularitat del territori orientaran el disseny del programa d’accions culturals singulars al territori.

Sabadell Ciutat de la Música

El projecte Sabadell Ciutat de la Música permetrà treballar des de l’excel·lència la singularitat musical de la ciutat. Precisament en els propers dies avançarem en la contractació dels projectes bàsics i executius de l’edifici cultural. Sabadell ja és una ciutat de creació, de producció i de formació musical. Ara, l’objectiu és esdevenir una ciutat de renom nacional i internacional en els àmbits de la creació i la producció musicals.

Per això estem treballant per construir — conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, que s’ha compromès a contribuir a finançar-lo— un equipament que formarà part dels equipaments de referència de tot el país, especialment en el camp del teatre musical. És a dir, en disciplines com l’òpera, l’opereta, la sarsuela, la comèdia musical o la música simfònica, per citar-ne algunes.

El Complex de l’Eix ha de ser la pedrera, el centre de creació, producció i difusió al territori de Catalunya de la música simfònica i l’òpera, a través de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell. Ens ha de permetre consolidar i desenvolupar l’Escola d’Òpera i Teatre Musical, estudiant la seva relació amb l’Institut del Teatre i l’Escola Superior de Música de Catalunya.

A aquest emblemàtic projecte s’hi afegeix el que hi ha previst al Vapor Turull, un veritable centre cultural obert per a la ciutadania, amb les noves instal·lacions dels museus municipals, que girarà al voltant de la conservació, recuperació, preservació i difusió del nostre patrimoni arquitectònic, artístic i documental. El 2008 es continuarà treballant a L’Estruch i Sala Miguel Hernández com a centres de suport a la creació artística, i es definirà el centre de suport a la creació i formació escènica amateur del Vapor Pissit.

La recuperació del patrimoni històric

La recuperació del patrimoni històric a la nostra ciutat ha pres importància com a element integrant de l’estratègia municipal de millora de la qualitat de vida i de l’ordenació i desenvolupament territorial. Des del govern entenem el patrimoni com a part integrant i indivisible de la realitat física de Sabadell: és el llegat dels nostres avantpassats i la plasmació de la nostra història. No obstant això, no volem fer una mirada nostàlgica envers del passat, sinó aprofitar-lo per tal de continuar l’impuls en la millora social, territorial i econòmica de la nostra ciutat.

El 2008 es definirà el centre de suport a la creació i formació amateur del Vapor Pissit.

La gestió del patrimoni significa la rehabilitació, la difusió i l’atorgament de nous usos al nostre llegat històric per tal de donar-li rendibilitat social i una nova vida. En aquest sentit, hem estat treballant en els darrers anys per tal de recuperar diversos edificis integrants de més de mil anys d’història de la ciutat: la capella de Sant Iscle i Santa Victòria, a la Salut, primer espai de devoció de la marededéu de la Salut, o la Casa Duran com el nostre millor exemple d’arquitectura renaixentista.

L’esforç per rehabilitar el patrimoni ha permès que el Vapor Badia i els Safareigs de la Creu Alta siguin ara biblioteques.

Hem volgut també donar impuls a la rehabilitació del patrimoni industrial, testimoni de la puixança de la nostra ciutat, que la va convertir, en paraules de l’insigne Víctor Balaguer, en la Manchester catalana. Aquest patrimoni, format per vapors, despatxos i edificis públics l’hem recuperat per tal de retornar-lo a la societat amb nous usos actuals: el Vapor Badia i els Safareigs de la Creu Alta, en biblioteques; el Vapor Buxeda Vell en un equipament museístic; el Despatx Lluch i el Vapor Codina, en espais per tal de donar serveis als ciutadans i ciutadanes; la fàbrica de Cal Balsach s’ha transformat en el Centre Cívic de la Creu Alta; el Mercat Central i el Teatre Principal han recuperat els seus usos i esplendor originaris; el Mercat de Sant Joan dóna nous serveis a la gent gran, i L’Estruch s’ha convertit en una fàbrica d’art escènic.

Pel que fa a la recuperació del patrimoni industrial voldria destacar la recuperació de l’antiga fàbrica La Electricidad, coneguda com l’ABB, que ha permès convertir-la en un espai firal de primer ordre. La rehabilitació, respectuosa amb el seu passat de fabricació de motors, ha estat reconeguda amb l’atorgament del prestigiós Premi Bonaplata, concedit per l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, fa menys d’un mes. La recuperació del patrimoni desenvolupada en els últims anys ha significat una inversió de més de 60 milions d’euros.

En aquests moments estem finalitzant la rehabilitació del molí de Sant Oleguer per tal que aculli un alberg de joventut. Així mateix, estan molt avançades les obres de rehabilitació del Vapor Buxeda Nou per tal de donar servei com a escola bressol municipal, i les de la Fàbrica Molins com a espai per desenvolupar-hi activitats formatives de foment de l’ocupació.

Hem invertit 60 milions d’euros per recuperar patrimoni.

L’any 2008 es formalitzarà la creació de l’Oficina del Patrimoni.

L’any 2008 significarà la continuació de l’impuls per tal de recuperar el nostre patrimoni. Per una part, es produirà l’aprovació definitiva del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell (PEPPS) com a eina per a la preservació i recuperació del nostre passat, amb més de 500 elements del patrimoni arqueològic, arquitectònic i natural. Per altra part, es formalitzarà la creació de l’Oficina del Patrimoni, com a instrument per a la gestió del patrimoni arqueològic i arquitectònic, per tal de fomentar i garantir el rigor en la rehabilitació del patrimoni construït i de l’arqueologia preventiva en el terme municipal.

L’any 2008 vindrà marcat, així mateix, per la presentació de l’avantprojecte de rehabilitació del molí d’en Torrella, al riu Ripoll, element important de la preindustrialització a Catalunya. Així mateix, s’iniciaran els estudis per recuperar un conjunt de coves dels anys 40 al barri de Nostra Llar de Sant Oleguer, com a exemple de les condicions de vida durant el primer franquisme. La masia de Ca n’Oriac també serà objecte dels primers treballs per rehabilitar-la, així com la masia de Can Llong. Es fomentarà la recuperació del molí d’en Font i la masia de Can Roqueta, i es continuarà en la recuperació de la sèquia Monar.

El proper any s’iniciaran les tasques d’investigació patrimonial i es redactarà el projecte per a la rehabilitació del Castell de Can Feu.

Voldria destacar també l’inici de les actuacions per recuperar el Castell de Can Feu i el seu antic bosc i jardí. El bosc de Can Feu va ser un espai emblemàtic per als sabadellencs i sabadellenques, un espai d’oci i de cultura, dominat per l’espectacular edifici del Castell de Can Feu. És amb la voluntat del govern de retornar a la ciutat aquest patrimoni que durant el present any es redactarà el projecte per a la recuperació a la recuperació de l’entorn, del castell, en un passeig i zona verda. El mateix edifici del castell no quedarà al marge d’aquesta actuació, ja que s’iniciaran les tasques d’investigació patrimonial i es redactarà el projecte per rehabilitar-lo.

 

Pujar


Un gran pacte per a les infraestructures

La promoció d’habitatge públic, una prioritat

Per un servei sanitari de qualitat

La cultura com a element de vertebració social

 

Ciutat de Ciutats

Ciutat Capital

Ciutat de les persones

Ciutat per viure-hi

Ciutat pròspera

Descarrega el Discurs.pdf
 
 

© 2007 Ajuntament de Sabadell   |  Plaça de Sant Roc, 1 - 08201 Sabadell - Telèfon 93 745 31 00