Idees nuclears del dictamen El grup humà i les exclusions, d'Emili Grande
1.- Consideracions prèvies
1.1.- Definint Exclusió Social
1.2.- Poblacions vulnerables
1.3.- Drets daccés difícil
1.4.- Educació i Lluita contra lExclusió
1.4.1.- Donar
eines
1.4.2.- Formar
en uns valors socials integradors
1.5.- El Sistema formal
1.6.- Lentorn social educatiu
2.- Aproximació diagnòstica
2.1 .- Elements descriptius de la situació actual a
Sabadell
2.2.- Punts forts
2.2.1.- Xarxes
formals
2.2.2.- Xarxes
espontànies
2.3.- Punts febles
2.3.1..- Diferències
territorials i concentració de problemàtiques
2.3.2.- Descoordinació
de les diferents administracions i agents socials
2.3.3.- Despolitització
2.4.- Aspectes que haurien de ser objecte destudi
3.- Propostes
3.1.- Propostes dactuació
3.1.1.- Línies
estratègiques
3.1.2.- Objectius
per al proper quadrienni
3.1.3.- Accions
a desenvolupar
3.2.- Consideracions
1.1.- Definint Exclusió Social
El terme exclusió social denomina un concepte complex i multifactorial i es considera més com un procés que com un estat. Podem identificar alguns del factors que poden contribuir al risc o que provoquen la vulnerabilitat de persones o col·lectius de quedar exclosos:
Pobresa
Entesa com a insuficiència dingressos per a cobrir, en la comunitat
on es viu i de manera autònoma, les necessitats bàsiques. Hi han diferents definicions
de pobresa, anomenarem els que sesmenten en el Pla Integral de Lluita contra la
Pobresa i lExclusió Social de la Generalitat de Catalunya:
Mètode estadístic. Emprat especialment a la Comunitat Europea, consisteix en definir un llindar de la pobresa (en el cas de la CE el 50% de la mitjana de la renda de la població de referència) i considerar com a pobres les famílies que es troben per sota daquest llindar. (A Catalunya, segons aquest mètode es contava com a pobre el 15,1 % de la població de 1988)
Linforme de Càrites publicat el mes de juny de 1998 utilitza aquest criteri. Aquest informe recull les dades referents a lany 96 quan la renda mitja espanyola estava en 88.000 Pta. mensuals. Segons Càrites lany 96 a Catalunya 962.000 persones vivien amb menys de 44.00 Pta. al mes que representa un 16,1%, superior en un punt a les xifres del 1988 (a España el percentatge puja fins el 19,5%). Càrites defineix la pobresa "severa" per sota del llindar del 25% de la renda mitja (22.000 Pta. Lany 96) i troba que el 2,78% dels espanyols es trobaven en aquesta situació.
Subjective Poverti-Line (SPL). Aquest mètode es basa en una enquesta subjectiva en la qual els enquestats valoren els ingressos mínims necessaris per a cobrir les seves necessitats (arribar a fi de mes). Seguint el SPL, el 37,3 % de les famílies catalanes de 1988 consideraven que els seus ingressos eren insuficients respecte a les seves necessitats
El mètode CSP. Desenvolupat pel Centre de Política Social de la Universitat dAnvers, aquest mètode consisteix també en una enquesta subjectiva per establir, segons diferents paràmetres, una estimació del Nivell Sociovital Mínim (NSM) i comparar-lo després amb la situació de les famílies de la població. Al 1988, el 31,3 % de les famílies catalanes es consideraven per sota del NSM estimat.
Mètode dels nivells de privació. Consisteix en definir un seguit de bens o serveis considerats com a mínims en una comunitat. La comparació de la possessió o mancança daquests mínims determina el grau de pobresa. Segons aquest mètode les famílies pobres a la Catalunya del 1988 eren el 15,4 %.
Mètode legal. Basat en les normes del sistema de Seguretat Social, considera de pobresa els nivells dingressos inferiors a la quantitat establerta com a Renda Mínima dInserció.
Dificultats per a mantenir un
estat de Salut
Aquest fet, impedeix o dificulta el manteniment duna relació
autònoma amb lentorn familiar i social, i en molts casos la consecució dels
mitjans necessaris per una vida independent, participativa i suficient.
Manca dun habitatge amb
les condicions i equipaments suficients
Lhabitatge digne es un dels bens que es considera necessari per
assolir els mínims destabilitat i possibilitats dintegració comunitària. La
inseguretat o la manca d'habitatge es pot considerar un dèficit molt greu i és, en molts
casos, desencadenant destats dexclusió.
Situació perllongada
datur
A més de la disminució o carència dingressos que aquest fet pot
representar, es produeix una minva en la integració social de la persona en atur de
llarga durada, amb aparició de trastorns del comportament, de lestat dànim i
de les relacions socials i familiars. Latur de llarga durada és juntament amb
lhabitatge un dels factors clau de lexclusió.
Entorn familiar i social
empobrit
La família, les amistat i les relacions comunitàries aporten motivació i
afectivitat que poden considerar-se bàsiques per el desenvolupament de la persona en la
comunitat. La solitud i laïllament baixen l'estimació d'un mateix i poden ser
causa daltres situacions conflictives. La inserció en una xarxa relacional més o
menys ample, des de les relacions veïnals a la pertinença a associacions, clubs, o la
realització dactivitats ni que siguin lúdiques o esportives, milloren el
pronòstic de risc dexclusió fins i tot quan els factors més purament econòmics
són adversos.
Mancances en la formació
El nivell educatiu és un altre factor important, tant com a recurs personal
davant situacions de dificultat com per la facilitació de les oportunitats laborals, i
per tant econòmiques, i socials.
Dificultats per
lexercici dels Drets socials i cívics
Com a conseqüència dun o de varis dels factors anteriors, es pot
produir un dificultat en laccés a lexercici de Drets bàsics, fins una
incapacitat dentrada en els circuits de protecció establerts (els serveis socials
per exemple), aquesta dificultat actua com a cercle viciós en produir nous agreujaments o
perpetuació dels altres factors.
Aquesta llista, segurament incompleta, de factors ens dóna una idea de la complexitat del terme exclusió social i també ens il·lustra sobre la diversitat de les mesures que cal prendre per a evitar-la. Per tal de simplificar i a efectes de claredat podríem començar amb el concepte antagònic, hauríem dacordar que integrar és conferir els mateixos drets i garantir les condicions que permetin el seu exercici. Integrar, dons va més enllà de la simple convivència o de la tolerància de la diferència, és una postura social i legalment activa que garanteix el manteniment de la diversitat i, a lhora, la igualtat doportunitats i la llibertat de decisió individual sobre els aspectes que afecten la pròpia vida.
Seguint aquesta simplificació, una persona està en situació dexclusió social si es troba privada de lexercici dels drets que lordenament legal confereix als ciutadans i membres de la comunitat. A lexclusió social es pot arribar per diversos motius i pot tractar-se duna situació temporal o més o menys permanent. Als efectes daquests document ens referirem a lexclusió social que té les següents característiques:
Hi ha un cert nombre de grups de població, dins de la nostra societat, que estan en situació de risc dexclusió social degut a alguns dels trets que els defineixen com a col·lectiu, algunes persones estan a lhora en més dun daquests grups:
Els pobres. La privació econòmica es mostra com un factor clar dexclusió en una societat que no té mecanismes prou eficients com per a garantir laccés a la ciutadania "digna", amb assumpció responsable de drets i deures, a aquelles persones que no poden procurar-se uns ingressos estables i suficients. La pobresa entesa com una insuficiència econòmica que impedeix la vida independent i lliure, és present en molts dels altres grups que venen a continuació, de manera que es converteix, gairebé en un tret definitori de lexclusió social.
Els aturats de llarga durada. També aquesta és una situació que afecta alguns dels grups que segueixen. Tot i amb això, cal dir que els grups daturats de llarga durada poden tenir com a característica definitòria ledat o el sexe, quan shi afegeixen a altres factors de dificultat laboral (joves sense experiència prèvia, majors de 45 anys, dones amb càrregues familiars o que van deixar la feina per a dedicar-se a la criança dels fills, etc.)
Persones amb deficiències físiques, psíquiques o sensorials. Les previsions de la LISMI intenten garantir la suficiència en els àmbits de la salut, leducació, la vivenda, la renda mínima per una vida digna i autònoma, laccés al treball i a les oportunitats de relació i participació (accessibilitat per exemple) de les persones amb disminució. És evidentment, però, que no hem arribat a quotes suficients de garantia en aquests aspectes i per tant, aquest col·lectiu pot considerar-se, al menys, en risc dexclusió. El procés dintegració escolar és encara molt imperfecte, es gaudeix parcialment (només aquelles persones amb una disminució superior al 65%) dunes rendes mínimes que també són totalment insuficients per a una vida independent i no estan cobertes ni les necessitats explícites en serveis socials (existeixen de llistes despera per a serveis bàsics).
Malalts crònics i dependents.
Persones amb dependències. De lalcohol, daltres substàncies o de comportaments limitatius com les ludopaties
Delinqüents o amb altres comportaments sancionats negativament per la comunitat. Persones que en lactualitat, o en el passat, han comes actes legalment castigats i socialment reprovats. Persones en situació de privació de llibertat o sota mesures judicials.
Minories ètniques, religioses o culturals. Entre ells i especialment, aquells que no compten amb tots els requisits per a ser considerats o equiparats als membres de la comunitat majoritària (il·legals, "sense papers")
Gent gran. Quan els seus ingressos són insuficients un cop finalitzat el període "productiu" i no compten amb una xarxa natural (família, amistats, veïnat,...) de suport.
Dones. Quan no gaudeixen dindependència econòmica.
Les primeres declaracions de drets de les persones, la més coneguda la de la Revolució Francesa de 1789, es reflectiran a les Constitucions europees del segle XIX constituint la Primera Generació dels Drets Humans, la dels Drets Civils i Polítics (a la vida, la propietat, la intimitat, la llibertat i la igualtat davant la llei, lexpressió, lopinió, entre daltres). Les propostes de lEstat del Benestar, porten una Segona Generació de Drets, els Socials (al treball, a leducació a lassistència social, a la vivenda, per exemple) i que es recullen i proclamen després de la II Guerra Mundial per lONU com a "Declaració Universal dels Drets de lHome (10 de desembre de 1948). Actualment ja es parla duna Tercera Generació o Drets de la Solidaritat, entre els que trobem la protecció del medi, el dret a la pau o a la cooperació pel desenvolupament dels Estats menys afavorits (recordem la reivindicació encara pendent a molts països, entre ells Espanya, sobre la destinació del 0,7% del PIB).
Per als col·lectius que hem anomenat a lapartat anterior, alguns daquests drets són de difícil exercici:
La igualtat davant la llei. Tot i que sobre el paper sembla un dret atorgat a tota la població i base de la declaració de la Constitució Espanyola quan diu que Espanya és un país democràtic (una persona = un vot), social (amb voluntat devitar les desigualtats) i de dret (un ordenament jurídic per a tothom), el cert és que alguns col·lectius pateixen més abusos i són defensats en pitjors condicions (justícia gratuïta, per exemple) que aquells que disposen de mitjans propis per a defensar-se. Fins i tot, en alguns casos, els sistemes de garanties processals, la presumpció dinnocència i a la reparació del dany per mesures alternatives a la privació de llibertat es mostren febles quan davant hi ha una persona daquests col·lectius.
També les condicions dalimentació, vestit, habitatge, educació i en general la qualitat de vida a la que podria donar accés lactual nivell de progrés de la nostra comunitat, són sovint subjectes als recursos particulars de cada persona o família, sense que hagi uns mínims suficientment garantits.
Un lloc de treball per a poder fer front a les necessitats duna vida digna i independent, és un altre dels drets que reconeix la Constitució, sense que les administracions en puguin donar compliment. Els col·lectius que ens ocupen presenten unes condicions datur o retribució pel seu treball clarament pitjors que la població en general.
Una vida digna i independent és una aspiració que tothom hauria de tenir amb una expectativa clara de compliment. El difícil accés al treball i lactual sistema de protecció i de compensació de les desigualtats clarament insuficient fan que moltes de les persones dels col·lectius anteriors no puguin independitzar-se de les seves famílies o hagin de romandre atesos en institucions.
A lautogovern, a la mobilitat, a la llibertat de decisió. Les mancances en la formació en hàbits dautonomia i de competència social, així com les condicions físiques de lentorn i les barreres socials (actituds negatives) fan que alguns col·lectius vegin minvada aquest dret fonamental.
A la informació i a la cultura, però també a produir-ne luna i laltra i ser escoltat i valorat. No sols les persones sordes o cegues veuen minvat aquest dret, també els qui no poden accedir per motius econòmics o per rebuig social. També els qui no poden expressar o viure la seva cultura minoritària lliurement.
A la seguretat personal, tant física com psicològica. Els components dels col·lectius vulnerables pateixen amb major intensitat i freqüència situacions de maltractaments, tenen pitjors condicions dhabitatge (o no en tenen), dalimentació i salut, de socialització i dajuda psicològica en situacions en que els suports naturals (família, amics, veïns,...) no són prou estructurats, contenidors o directament generen conflictes.
A la dignitat. També són més freqüents els tractes degradants, les discriminacions i la manca dintimitat.
A la influència en els afers públics. A escollir i ser escollit per a exercir càrrecs i responsabilitats. En alguns casos, a exercir el dret de votar
A la comprensió de lordenament social. De les lleis i les conseqüències del seu incompliment, de les tradicions i maneres del territori i les diferents comunitats que lhabiten.
1.4.- Educació i Lluita contra lExclusió
Quin paper pot jugar leducació en la lluita contra les exclusions ? Hi ha dues maneres de lluitar contra lexclusió social i totes dues han de donar-se simultàniament per a produir un canvi real: a) donar eines i elements a la persona i al seu grup social proper per a que pugui "sortir-sen" i b) modificar les actituds i comportaments de la societat per tal que doni acollida i igualtat doportunitats a tothom.
En totes dues "lluites" leducació juga un paper fonamental si entenem per tal no sols la transmissió duns coneixements sinó també duns valors i unes normes assumides de comportament.
La persona i el seu entorn més immediat, la família, ha de tenir elements que li permetin un desenvolupament individual i social òptim, tenir un projecte de vida i de participació en la construcció de la convivència, del barri i de la ciutat, en una situació de benestar vivenciat. Leducació li proporcionarà algunes daquestes eines i elements:
Capacitat per a lautonomia, per acceptar i adaptar-se als canvis, per a buscar, escollir, incrementar i diversificar la formació. En definitiva per a continuar "creixent"
Alguns coneixements bàsics a sobre dels quals acumular noves experiències, analitzar-les, comprendre-les i avançar cap a situacions cada cop més complexes
Capacitació per a locupació productiva i remunerada i per a mantenir vigent i actualitzada aquesta competència
Capacitació per al contacte i la competència social, hàbits de relació exitosa, de construcció col·lectiva de projectes, de treball en equip i també habilitats per a la resolució de conflictes
Convicció de la pròpia vàlua i de la dels demés, de la necessitat de convivència democràtica i compromesa (el nostre projecte individual de vida influeix i està influït pel dels altres components de la comunitat), de la necessitat dun projecte col·lectiu en el que tothom té alguna cosa a aportar i que es tradueixi en polítiques i experiències dordenació de la convivència i de direcció del progrés.
La consciència de la diversitat com un factor enriquidor de la comunitat humana i per tant com quelcom que cal mantenir i celebrar. La convicció de que aquesta diversitat no ha de generar desigualtats i de que tothom ha de tenir igualtat doportunitats, rebutjant qualsevol discriminació. Lassumpció responsable de que les previsions compensatòries i protectores, les accions de discriminació positiva i altres mesures per a lequiparació, en tant subsisteixen factors de desigualtat, són part del projecte de societat que ens donem i, per tant, elements de justícia (no sols de solidaritat).
Tots aquests aspectes poden i han de ser introduïts en las propostes formatives dels establiments i serveis educatius i també en la filosofia de qualsevol entitat, programa o projecte que es desenvolupi en el medi social (esplais, associacions, centres cívics, serveis socials, etc.)
Però potser el que és més important, són aspectes que poden ser efectivament experimentats per les persones en la seva activitat quotidiana, detectats i debatuts, defensats en situacions concretes. No nhi ha prou amb establir les línies filosòfiques duna organització o programa, cal que aquestes es posin a prova en la pràctica. La convivència amb els col·lectius actualment desavantatjats en activitats que han de ser habituals com anar a classe, jugar a la botifarra al casal, discutir un projecte urbanístic del barri, comprar a les botigues o practicar a la piscina municipal, és una base sòlida daprenentatge, de constatació de les ajudes i suport que, de vegades, calen per a fer efectiva aquesta participació, així com de les actituds individuals i socials que cal superar per a permetre-la.
El sistema educatiu que podem dir "formal" està constituït pels recursos estructurals, materials, programàtics i humans posats a disposició del desenvolupament duns "currículums" prèviament dissenyats i consensuats, tot i que la seva aplicació efectiva sobre cada territori, cada establiment, cada grup i cada individu pugui i hagi de ser objecte de les corresponents concretitzacions i personalitzacions.
Podem considerar tres etapes:
ETAPA | EDAT | CICLES EDUCATIUS | |||||
EDUCACIÓ INFANTIL | 0-3 anys | 1r. Cicle | |||||
3-6 anys | 2n. Cicle | ||||||
EDUCACIÓ PRIMÀRIA | 6-8 anys | Cicle Inicial | Educació Bàsica Obligatòria |
||||
8-10 anys | Cicle Mitjà | ||||||
10-12 anys | Cicle Superior | ||||||
EDUCACIÓ SECUNDÀRIA |
OBLIGATÒRIA (E. S. O.) |
12-14 anys | Primer Cicle | ||||
14-16 anys | Segon Cicle | ||||||
POST- OBLIGATÒRIA |
16-18 anys | Batxillerat | Professional de grau mig | Programes
de Garantia Social |
|||
ESTUDIS SUPERIORS | Professional de grau superior | Món laboral | |||||
Universitat |
Els alumnes poden acabar lEducació Bàsica Obligatòria amb els nivells de coneixements i aptituds requerits o no. En aquest segon cas, lalumne pot sortir dels sistema i anar a la recerca de feina per les vies del món laboral, o pot continuar la seva formació a través dels Programes de Garantia Social que el permetran completar els estudis escolars i preparar-se per a retornar la sistema a través de la formació professional de grau mig o per a entrar al món laboral.
A la formació professional de grau superior, igual que a la Universitat, només es pot accedir a través del batxillerat, per la qual cosa, els alumnes que han cursat professional mig i volen seguir la següent etapa, han de fer primer els dos anys de Batxillerat.
Per als alumnes amb necessitats educatives especials i, en molts casos per a altres amb diverses problemàtiques hi ha, també altres recursos:
EAP (Equips dAssessorament i Orientació Psicopedagògica)
Actuen en una zona -per tots els alumnes amb necessitats especials- i estan compostos bàsicament per psicòlegs i pedagogs, inclouen també la figura del treballador social tot i que aquesta figura professional en molts EAP no està coberta.Centre de Recursos Especialitzat
Son equips dotats de metodologies i recursos per a atendre alumnes amb necessitats educatives especials concretes. Inicialment varen existir aquests recursos per a alumnes amb discapacitat motriu, amb espina bífida, amb Síndrome de Down, amb dèficit visual i amb dèficit auditiu, actualment només romanen actius els dos últims tipus : CREDV i CREDA.Mestre dEducació Especial.
Assignats a les escoles ordinàries per tal de donar atenció a les necessitats especials dels alumnes integrats, ja sigui com a reforç del mestre de la seva aula o en sessions per matèries de petits grups o individuals.Especialistes.
Especialment en trastorns del llenguatge (logopedes) i de la motricitat (fisioterapeutes) assignats als EAPs o als Centres de Recursos Especialitzats.Educadors.
Personal de assignat a les escoles (en nombre molt reduït) per atendre aprenentatges no escolars, principalment de cura de si mateix, mobilitat i higiene.
Millora de laccessibilitat
Eliminació de les barreres arquitectòniques en els edificis antics i garantia de laccés als espais i al seu ús en eles construccions noves.Material educatiu
Especialment per als alumnes amb dèficit auditiu i visual, però també per a la resta de necessitats educatives especials.
Té com a finalitat col·laborar amb els centres i professors en la integració escolar dalumnes amb risc de marginació i/o alumnes estrangers que presentin necessitats educatives especials associades a situacions socials o culturals desfavorides i promoure leducació intercultural en els centres. El programa el porten a terme professors especialitzats i treballadors socials.
1.6.- Lentorn social educatiu
Leducació no és camp en exclusivitat del sistema "formal". La vida dels ciutadans i ciutadanes de la nostra comunitat transita per diferents àmbits i entorns, i tots ells aporten alguna cosa al desenvolupament de la persona. De fet, no sols lentorn social sinó també el físic, des de lexperiència dun medi natural més i menys degradat, lurbanisme a la mida de la persona o de la màquina, lexperiència estètica de les músiques i sorolls, del paisatge o de larquitectura són empremtes que també aporten a la suma del que finalment som. Ens centrarem però en els aspectes més socials.
La promoció de nuclis familiars "sans", dun veïnat conscient, solidari i compromès amb la millora de lentorn i de cada un dels seus habitants, del sentiment de "pertinença" a la localitat i dimplicació en els assumptes que li afecten i de la consciència de progrés col·lectiu de la comunitat són alguns dels factors que ajuden a una cohesió social en el que les exclusions poden ser conegudes i combatudes.
La comunitat té un cert nombre de recursos que es poden i shan doptimitzar:
Larribada de la Democràcia i la promulgació de la Constitució Espanyola de 1978 inicien un procés de canvi que, cal dir, té la sort de produir-se en un moment de bonança econòmica que fa sorgir un cert optimisme en la consecució de quotes elevades de promoció de drets i benestar. Algunes de les fites de la Democràcia són:
Universalització de latenció sanitària. Fins a les hores limitada a la protecció dels treballadors i dels seus familiars en funció dun sistema de cotització prèvia (Seguretat Social) a la manera de pòlissa dassegurances, complementada amb algunes possibilitats destalvi i previsió privada i voluntària (Quintes de Salut, Mutualitats,...) Aquesta situació es modifica per tal de donar entrada a una part de la població, no contribuent, que es fins a les hores ha de ser atesa en un sistema paral·lel de beneficència.
Garantia dIngressos Mínims. A través dun sistema de pensions no contributives (independents de les aportacions deduïbles del rendiment del treball) i un sistema de Renda Mínima dInserció (a Catalunya i altres Comunitats Autònomes) per a aquelles persones que, no complint els requisits de les pensions no contributives (edat o invalidesa), no disposen dingressos suficients.
Cobertura legal als processos dIntegració i Normalització dalguns col·lectius. Especialment a través de la LISMI (Llei dIntegració Social de les Persones amb Minusvalia) de 1982 es dóna un marc legal en que lesperit datenció de les necessitats de les persones amb discapacitats canvia racialment de latenció especialitzada en sistemes i procediments separats de la població general, a un sistema en que aquesta separació es converteix en excepcional i cal justificar-la, passant a ser la normalitat, al menys sobre el paper, latenció de les diferents necessitats de la població, entesa en la seva diversitat, pels recursos generals, adaptant-los i flexibilitzant-los quan sescaigui.
Així mateix, sinicia el desenvolupament duna nova xarxa de Serveis Socials en consonància amb aquests principis i amb un nou estil datenció més compensador de les situacions de desavantatge i possibilitador de la igualtat doportunitats en tots els àmbits.
Aquesta reforma quedarà estroncada abans de poder completar-se i fer-se plenament funcional, ja que els temps doptimisme econòmic deixa pas en els anys noranta a una nova etapa dausteritat, que posa en qüestió el propi model dEstat del Benestar per les dificultats de finançar les prestacions i les atencions de les classes passives amb les aportacions dun mercat de treball que es veu incapaç de donar treball a tota la població activa, seguida després per les restriccions que imposa la entrada en la Unió Europea i els seus plans per a possibilitar una única moneda, lEuro.
2.1.- Elements descriptius de la situació actual a Sabadell
- Educació.
El Mapa Escolar dona resposta (al menys quantitativa) a la població en edat descolarització obligatòria i, fins i tot, atén alumnes de poblacions properes
El conjunt de professors i altres professionals de lensenyament està molt motivat
Leducació pública té un tractament preferencial
El sistema educatiu "formal" té a la seva disposició molts recursos per a utilitzar la ciutat i les dinàmiques que shi generen com a elements formatius.
- Serveis Socials.
Hi ha una planificació dels serveis. Es coneix la seva cobertura i les mancances, tot i que és evident que no són suficients, les accions per a completar-los són dificultades per un marc competencial massa complex entre les diferents administracions
- Serveis Culturals.
Sabadell és una ciutat culturalment viva i generadora de propostes i recursos. Existeix una planificació, tot i que de vegades no arriba a totes les poblacions.
- Associacionisme.
A Sabadell hi ha una vida associativa rica i diversificada.
- Voluntariat.
Lactivitat i la inquietud per a realitzar tasques voluntàries i de suport a poblacions amb dificultats és palesa a Sabadell, prova daixò és la creació del Punt del Voluntariat i els resultats que està obtenint ja en el seu primer any dexistència
- Participació.
Es llancen periòdicament propostes de participació més o menys sectorial. Proves daixò són el programa "Sabadell, laboratori de valors" o aquest mateix PES.
- Serveis per a locupació
Existeix una proposta interessant, si bé no podem dir que suficient, de serveis de suport a la formació i la recerca de treball que inclou poblacions amb especials dificultats
2.3.1..- Diferències territorials i concentració de problemàtiques
Les diferències entre els districtes del centre i les perifèries són en alguns àmbits molt evidents. Les poblacions de la perifèria presenten un perfil social i econòmic més deprimit que les del centre, en canvi és a les zones de centre on es concentren els recursos "normalitzat" i a les altres els recursos "compensatoris" (serveis socials i escoles dadults, per exemple)
2.3.2.- Descoordinació de les diferents administracions i agents socials
Sobre el territori de Sabadell actuen diferents administracions públiques i no sempre amb la coherència i coordinació que podrien donar a seves actuacions un important valor afegit de multiplicació i sinèrgia.
Aquest és un fenomen que es dóna a la nostra societat amb la primacia dels valors individuals sobre els col·lectius i el descrèdit dels partits polítics com a gestors dels anhels de benestar i convivència de la ciutadania.
2.4.- Aspectes que haurien de ser objecte destudi
Influències del PES amb el Pla de Lluita contra la Pobresa de la Generalitat de Catalunya
Millorar lactuació de cada establiment educatiu en el camp de la integració de tots els seus alumnes en funció de la territorialitat i la demografia, en lassumpció i establiment en el seu Projecte Educatiu de Centre de les línies programàtiques i de les previsions funcionals i organitzatives que permetin aquesta integració, i en la anàlisi i valoració dels seus recursos per a optimitzar-los i per a fer demanda de les seves mancances
Millorar la coherència i la cohesió del sistema educatiu "formal" de manera que lorientació de cada alumne, la resolució de les dificultats educatives i el desenvolupament del seu projecte personal pugui realitzar-se en el medi més idoni i amb els suports necessaris.
Promoure lactuació en xarxa complementària dels serveis educatius i els de suport personal, especialment dels serveis socials datenció primària
Reforçar les línies de cooperació entre els establiments educatius i altres instàncies "educadores" com esplais, associacions culturals, entitats esportives i altres que pugui aportar elements de motivació i valoració del projecte educatiu per a aquells alumnes amb dificultats per a mantenir-se en el sistema
Assegurar la connexió i el trànsit fluït i efectiu entre el sistema educatiu i les instàncies prèvies i posteriors. De les Escoles Bressol a Infantil i Primària. Des de la ESO o els estudis post-obligatoris cap al món laboral i adult
Completar loferta formativa professional i de suport per laccés al treball especialment en els punts dintegració dels col·lectius amb dificultat. Fent més incidència en el manteniment daquesta població dins les estratègies i programes generals que en la creació de vies paral·leles que de vegades compleixen lefecte contrari de consolidar lexclusió.
Reforçar el moviment associatiu dels barris i de la ciutat i incidir en el seu caràcter integrador i cohesionador
Dissenyar, en cooperació amb els entitats i organitzacions de la ciutat, els aspectes afavoridors de la integració i evitadors de qualsevol tipus de discriminació o exclusió dins duna proposta cultural, recreativa, esportiva i de participació motivadora i augmentadora del sentit de pertinença a la ciutat i de lautoestima que aquest sentit genera.
Redefinir la política municipal de comunicació per tal de garantir que la informació arriba als col·lectius amb especials dificultats i que aquesta comunicació és en ambdós sentits també per a aquestes poblacions.
Revisar els Projectes Educatius de Centre per tal de promoure la inclusió dels aspectes potenciadors de la integració i correctors de factors de risc dexclusió escolar dalumnes amb discapacitats, amb comportaments disruptius o violents, pertanyent a minories ètniques, religioses o culturals i altres factors de diversitat
Augmentar leficàcia dels elements de suport al sistema educatiu en els punts dinflexió de litinerari personal dels alumnes (equips de valoració i orientació, tutors i departaments dorientació dels IES)
Mantenir la diversitat en tots els centres educatius, especialment en les etapes de Primària i Secundària Obligatòria, evitant lespecialització de centres per esbiaix de la matrícula.
Avaluació, per establiments, districtes i global, dels recursos i mancances actuals en quant a serveis i personal de suport, amb lobjectiu doptimitzar els recursos i fer una proposta conjunta i clara de completació.
Assegurar el coneixement del Mapa Educatiu i de tots els recursos existents en i/o per a la ciutat per part de tota la comunitat educativa, però especialment pel components dels equips dAtenció Precoç, EAP, tutors, mestres dEducació Especial, responsables de pràctiques i Equips dOrientació dels IES.
Establir convenis de col·laboració entre les diferents administracions, especialment lAjuntament i el departament dEnsenyament de la Generalitat, i els promotors privats de serveis de suport personal i familiar, per tal de garantir un apropament diversificat de les problemàtiques dels alumnes del sistema educatiu, especialment en les etapes obligatòries. Convenis que sigui directament aplicables en programes dactuació conjunta i en disponibilitat dels diferents agents per a portar-los a terme.
Establir espais de relació entre les diferents propostes educatives (escoles, instituts, esplais, centres cívics, escoles dadults, associacions, etc) de barris, districtes i ciutat en que es puguin abordar actuacions conjuntes preventives i correctores de factors dexclusió.
Garantir el coneixement i la coordinació entre les escoles deducació infantil primària i les provisions de serveis anteriors, especialment les escoles Bressol i els equips datenció primerenca.
Garantir el coneixement la coordinació entre els instituts densenyaments secundaris i les ofertes formatives per a locupació que poden ser complementàries dels estudis post-obligatoris (batxillerats i cicles formatius) o alternatives per a qui no pot o no vol seguir-ne i, a lhora, presten suport i acompanyament a la recerca de feina.
Potenciar el moviment associatiu de la ciutat com a element de cohesió i lluita contra lexclusió social.
Millorar loferta cultural, recreativa, esportiva i de participació de la ciutat com a element de cohesió social i de lluita contra lexclusió social.
Detectar les disfuncions de lactual sistema de comunicació entre lAjuntament i les altres administracions que actuen al territori de Sabadell, especialment les deficiències en larribada i comprensió de la informació a nuclis i col·lectius amb especials dificultats, així com en la recollida dinformació que generen aquests grups.
Endegar un debat i potser unes jornades al voltant de la funció dels centres educatius en la cohesió del territori i viceversa (dels agents de cohesió del territori en lescola) en que es toquin els temes del PEC de cada establiment i la incorporació al mateix dels elements territorials, així com la necessària cooperació entre administracions, programes i serveis.
Reforçar els centre en perill de "descrèdit" garantint la seva continuat en tant mantinguin la diversitat de lalumnat i preveient sortides a la concentració de problemàtiques.
Endegar un procés de formació i debat dels aspectes correctors i evitadors de factors dexclusió entre els representants municipals als Consells Escolars per tal de capacitar-los per a exercir com a catalitzadors del procés de millora dels centres i de vehiculitzadors de la seva interrelació amb lentorn.
Estudiar, conjuntament amb els claustres dels centres, les necessitats de formació en làmbit de la lluita contra les exclusions, dissenyar accions formatives, de discussió i de presentació dexperiències i incloure-les en el programa dactivitats dorientació escolar i professional de Sabadell.
Elaboració dun programa dintervenció i reflexió en el si de les AMPA. Establir les seves necessitats per a potenciar-les com una eina eficaç en la seva intervenció davant les diferents problemàtiques familiars dels alumnes i com a recurs de formació de les famílies
Establir les necessitats de programes del tipus "escola de pares i mares" i les actuals provisions. Fer especial anàlisi de la incidència en les famílies amb problemàtiques concretes, ja que és freqüent que els pares i mares més necessitades de formació i orientació són els que presenten menors assistències a aquestes propostes. Estudiar vies i mètodes alternatius
Elaborar un Mapa dels actuals recursos i previsions de Formació Ocupacional i serveis dinformació, orientació, suport a la recerca de feina, Formació Contínua, suport al manteniment del lloc de treball i seguiment de la inserció que hi ha a la ciutat, per tal de poder analitzar les ofertes i les mancances i així elaborar una proposta de completació
Establir un sistema de programació i informació de les diferents oportunitats formatives i laborals, de manera que EAP, tutors i orientadors tinguin coneixement i puguin fer-ne us en la seva tasca de derivació i seguiment, i a lhora puguin influir presentant les seves necessitats, suggeriments o propostes.
Establir una instància permanent de coordinació dels agents educadors "formals" i comunitaris i amb els serveis de suport personal i social, en cada districte
Estudiar lactual provisió de recursos des del sistema de Serveis Socials dAtenció Primària i programar la seva completació per a abastar les necessitats existents. Especialment en matèria deducadors de carrer en zones amb conflictivitat i absentisme escolar, treballadors socials i familiars en zones socialment i econòmicament deprimides
Establir, dacord amb els seus components, un sistema de supervisió i suport als treballadors dels serveis de primera fila dels Serveis Socials d'Atenció Primària
Establir de manera periòdica, o al menys programada, contactes entre agents educadors dels sistemes formal i espontani i les comunitats minoritàries, els serveis especialitzats per col·lectius concrets, els programes de cooperació amb els països dorigen dels immigrants, les cases regionals, serveis religiosos o altres representants de cultures minoritàries amb la finalitat que sextreguin elements per a dissenyar accions de millora de la comprensió de la diversitat i de la cooperació.
Establir unes comissions de trànsit entre els nivells infantil-obligatori, primària-ESO i ESO-postobligatori del sistema formal educatiu en les quals es puguin analitzar les diferents orientacions i previsions de recursos dels alumnes que puguin presentar diferents problemàtiques, així com accions de previsió de conflictes i dinformació/formació als professionals que han datendre un alumne amb algun tret que mereixi atenció especial durant els diferents moments de litinerari educatiu daquest alumne.
Desenvolupar un sistema dinformació que permeti als diferents professionals dels equips de valoració, orientació, tutoria i seguiment conèixer totes les possibilitats per a lacompanyament òptim del projecte personal de cada alumne
Analitzar els punts forts i les mancances del moviment associatiu que actua a Sabadell i promoure els suports o serveis de dinamització necessaris per a dinamitzar-lo. Garantir lassumpció dels principis dintegració i lluita contra lexclusió en les actuacions de les associacions.
Revisar la proposta cultural, esportiva, recreativa i de participació actual a la ciutat, detectar els desajustos i dificultats per a la inclusió de totes les poblacions i adoptar mesures correctores i potenciadores del paper cohesionadors que ha de tenir aquestes ofertes.(passa a ser acció o)
Enquesta sobre com i quina informació arriba als diferents col·lectius, tant als que hem considerats vulnerables o en risc dexclusió com a d'altres que puguin contrastar les diferències.
Provisió de sistemes alternatius dinformació i comunicació. Sovint les senyalitzacions, comunicats i altres informacions impreses no arriben, o ho fan en condicions diferents, a grups amb dificultats (cecs, analfabets funcionals, persones amb retard mental, amb dificultats de comprensió de lidioma, etc. També la informació sonora té dificultats per a arribar a tothom, des de les persones sordes a altres dels col·lectius anteriors que requereixen ajudes addicionals per a entendre el llenguatge. És necessari proveir de sistemes alternatius, especialment personals, com els intèrprets de llenguatge de signes, intermediadors culturals, sistemes pictogràfics dindicació de fàcil comprensió, etc.
3.2.- Consideracions