Grup de treball: Educació i família

Resum de la 1a i 2a sessió de treball ( 14-10-98  i 25-11-98)

Idees nuclears del dictamen Educació i família de Joana Alegret.

Aspectes conceptuals

  1. Parteix de la concepció d'una relació circular, es a dir, d'una mútua influència, entre la família i les institucions.

  2. Considera l'escola i la família com els dos medis més significatius d'educació de l'infant, i valora important la qualitat d'aquesta intersecció pel seu bon desenvolupament.

  3. Defineix la família a partir d'una referència de l'Institut Vanier (1992): És qualsevol combinació de dues o més persones unides per consentiment mutu, naixement i/o adopció/acollida, que, juntes, assumeixen responsabilitats, amb diverses modalitats, en els següents aspectes:

    • manteniment físic i cura dels membres del grup.
    • incorporació de nous membres, mitjançant la procreació o l'adopció.
    • socialització dels infants.
    • control social dels seus membres.
    • producció, consum, distribució de bens i serveis.
    • formació afectiva dels seus membres.

  4. Apunta la diversitat de tipus de famílies en quan a composició, organització, etc...

  5. Constata que la família és una realitat en permanent evolució i transformació. Tanmateix, aquesta realitat, que ha fet presència en les institucions ciutadanes, sovint no ha comportat canvis en el seu funcionament per adaptar-s'hi.

  6. Valora que actualment la relació escola/família és d'igualtat, però amb matisos:

Estratègies ciutadanes per afavorir que la família pugui dur a terme les seves responsabilitats

Primera idea: L'anàlisi situacional ha d'incloure les consonàncies i dissonàncies culturals entre els valors educatius predominants i els de les famílies de les que es tracta.

Segona idea: La manera més efectiva d'influir positivament en les famílies és introduir en la formació dels professionals una visió ecològica i relacional de les capacitats familiars.

Les idees contingudes en el dictamen són bàsicament compartides, si bé hi ha també l'opinió generalitzada, de que el document es pot desenvolupar més, matisar i completar. Se'l considera però, útil, com a punt de partida per a la reflexió.

A partir d'aquí comencen les aportacions que es fan per part dels assistents al grup de treball de les quals n'extraiem les idees bàsiques:

per anar amunt