Grup de treball: Escola i ciutat

Document Final

Anàlisi del dictamen: Interrelacions entre escola i territori, de Josep Alsinet

Índex:

  1. Introducció
  2. Fet educatiu - Fet escolar
  3. La comunitat escolar
  4. El projecte de ciutat
  5. L'escola i el territori
  6. Concreció de la interacció escola-territori en el marc del PES
  7. Caracterització de la intervenció de l'Administració Local en la gestió del proj. educ. de ciutat
  8. El mapa escolar

 

1. Introducció

La societat actual, especialment la del primer món en la que ens movem, ofereix al ciutadà tot un ventall de possibilitats de relació i desenvolupament que posa en crisi el paper present i futur d'aquelles comunitats de base que tradicionalment constituïen el marc de relació i socialització de les persones. En aquests moments un ciutadà pot establir diversos àmbits de relació, fins i tot relativament estables, tant més diversos quan més capaç sigui d'interactuar en aquesta societat de la comunicació. Així doncs, el ciutadà del futur tendirà a repartir, de manera simultània, el seu sentiment de pertinença entre diverses comunitats.

El concepte de comunitat doncs, ha d'admetre aquesta implicació parcial dels seus components i ha de ser capaç de col·laborar i de compartir activitat amb altres comunitats amb les que pugui coincidir de manera més o menys esporàdica. Aquesta necessitat de col·laboració és especialment rellevant entre comunitats basades en la relació física i comunitats basades en la relació virtual, en tant quan les segones poden desenvolupar-se d'una manera il·limitada i debilitar o reduir a la mínima expressió les possibilitats de desenvolupament de les primeres.

A més, les comunitats de relació clàssiques: família, veïnatge, entitats participatives d’abast local... que fins ara han estat el marc de socialització més important, presenten alguns punts febles davant la nova situació: tendeixen a ser molt exigents amb els seus membres, volen abastar més àmbits del que els és pertinent, toleren malament que els seus membres es relacionin amb altres comunitats i, a més, actualment acostumen a ser considerades com a símptoma de feblesa davant la modernitat. Aquestes febleses contrasten amb la flexibilitat i el baix nivell d'exigència formal de les relacions virtuals. A més, gaudeixen d'una facilitat extraordinària per superar artificialment els conflictes centrals de la nostra societat: la solidaritat, la convivència, la interculturalitat, la integració,... ja sigui perquè es desenvolupen en entorns selectius per sí mateixos, ja sigui perquè generen vincles que poden ser trencats en qualsevol moment sense més complicacions o ja sigui perquè els factors segregadors que es manifesten en les relacions físiques no es fan necessàriament evidents.

Cal que els ciutadans s'eduquin per fer compatibles aquestes dues vessant de les relacions estables entre persones en la societat del futur. Unes i altres són necessàries per un desenvolupament harmònic i complet de ciutadà.

L’àmbit local és el marc privilegiat en el que inserir aquest procés de síntesi i de confluència entre les dues tendències. Però, perquè això sigui possible, les polítiques locals han de fugir de jugar papers protagonistes i centrar-se més en crear condicions perquè els ciutadans s'impliquin i intervinguin en el fer ciutat: la responsabilitat principal del municipi és la d’habilitar al ciutadà i les seves comunitats per ser protagonistes principals del projecte de ciutat.

Com abans s'ha comentat el concepte clàssic de comunitat tendeix a l'exclusivitat i el sectarisme. Per aquesta raó cal concebre una recuperació de les comunitats de base però amb un canvi cap a la flexibilitat i cap a la capacitat de col·laborar i coordinar-se amb altres comunitats amb les que coincideixi.

Es poden destacar quatre característiques que poden ajudar a desenvolupar línies estratègiques per a la recuperació i activació de comunitats de base:

  1. El nivell d'identificació dels seus components amb un projecte més o menys explícit de comunitat.

  2. El grau d’autoestima que genera en els seus components.

  3. L'increment en els recursos i les competències funcionals de que disposa, però fugint de concepcions exclusivistes d'aquestes competències i recursos.

  4. El poder real per influir en les decisions que l’afecten, és a dir, el grau en que aquest comunitat és considerada com a referent quan es prenen decisions que afecten els components de la seva comunitat d'influència.

La comunitat escolar és un exemple paradigmàtic d'aquesta concepció de comunitat i la seva adaptació i el seu desenvolupament en el marc de la societat de la informació i la comunicació estarà molt coaccionada a la facilitat amb la que sigui capaç de moure's amb els paràmetres de comunitat que abans s'han descrit.

2. Fet educatiu - Fet escolar

La societat de la informació i la comunicació, activa i multiplica els agents educatius que de manera funcional participen d'una oferta educativa múltiple i variada. Sovint, el ciutadà disposa de tot un seguit d'accions educatives més o menys sistemàtiques, més o menys formals que li van oferint espais de formació als que s'implica d'una manera més o menys lliure i més o menys conscient, però que influeixen en el seu desenvolupament com a persona individual i social.

Per aquesta raó, la concepció de fet educatiu ha d'anar molt més enllà del que és estrictament escolar. Com s'ha comentat, canvien els espais educatius i canvien els temps educatius. Qualsevol lloc i qualsevol moment de la vida de les persones és susceptible de generar intervencions educatives. Canvien també les capacitats bàsiques a desenvolupar: rellevància dels instruments bàsics per l'aprenentatge, la rellevància de l’aprenentatge de llengües estrangeres, la capacitat de comprendre i interpretar noves situacions, l'autonomia, la creativitat, la recerca i gestió de la informació...Aquests canvis fan que la no adaptació a la nova situació, generi exclusió de la que és molt difícil sortir, doncs els recursos i les estratègies educatives que es destinen a l'actualització de les capacitats dels ciutadans, acostumen a ser més i millor aprofitats per aquells ciutadans que ja estan integrats en el sistema, de manera que el que es programa i dissenya per compensar diferències, en realitat les consolida o les augmenta.

La societat de la informació i la comunicació presenta un marc complex d'ofertes que cal endreçar. El repte és aconseguir que l'ordre i la coherència s'aconsegueixin d'una manera activa, participativa i integradora, fugint de plantejaments il·lustrats i uniformitzadors.

El projecte educatiu de Sabadell ha de ser l'instrument que ordeni i doni coherència a la intervenció educativa de la ciutat en el marc abans descrit. Per això, a més d'incorporar el fet escolar, ha de ser capaç d'influir en el conjunt de les intervencions educatives no escolars que es produeixen en el conjunt de Sabadell. Aquesta influència ha de tendir a consolidar les institucions educatives, escolars o no, que participin en el projecte educatiu de Sabadell, anant més enllà de provocar implicacions estrictament individuals dels ciutadans.

En concret, pel que fa a les escoles, s'haurà de treballar per aconseguir que evolucionin en diverses línies estratègiques, com poden ser:

Aquestes línies estratègiques no són fàcils de desenvolupar. Hi ha diversos obstacles a tenir en compte: la forta tendència endògena i jeràrquica de la cultura escolar, la posició conservadora i sovint reaccionària del ciutadà respecte l'escola, especialment davant el canvi i la innovació escolar o la recuperació del paper de selecció social de l'escola en moments d'extensió de l'ensenyament obligatori. Aquestes dificultats exigeixen a l'escola plantejaments que vagin més enllà dels estrictament escolars perquè són producte de fets socials complexos i globals, inassequibles a la seva intervenció tradicional.

Cal però deixar clar que no hi haurà una educació democràtica promocionadora i integradora per tota la societat, sense una escola democràtica, promocionadora i integradora. I això implica aprofundir en les concepcions comprensives i participatives de l'escola i en la millora de la seva capacitat per donar respostes educatives que donin eines a tots els ciutadans per adaptar-se i integrar-se a la nova societat.

3. La comunitat escolar

Aquesta necessària recuperació de la comunitat escolar s'ha presentat en un marc d'intervenció que va més enllà de l’escola i, fins i tot, més enllà del que és educatiu. Es parteix, però, d'una percepció poc exitosa del concepte de comunitat escolar, especialment pel que fa a la xarxa de titularitat pública. Per aquesta raó, tot i els advertiments que abans s'han fet sobre la necessitat de superar l’associació entre educació i escola a l'hora de determinar el contingut i les línies de desenvolupament del projecte educatiu de Sabadell, caldrà fer una atenció especial en facilitar que la comunitat escolar evolucioni en el sentit de millorar la seva solides i la seva significativitat. Això implica contemplar algunes línies estratègiques:

Cal tenir present que aquestes quatre components del fet comunitari no són independents, sinó que interactuen les unes amb les altres, de tal manera que una intervenció en la línia de dinamitzar i consolidar les comunitats escolars pot manifestar-se de manera diversa i adequada a les possibilitats de cada situació. Així, cal esperar que potenciant els projectes educatius dels centres, es provoqui de manera indirecte un increment de l'autoestima, es generin iniciatives per a millorar els recursos i incrementar les competències i, també, amb el temps s’aconsegueixi un increment del pes de l'escola en el seu entorn d'influència. O que una potenciació de l'accés de l'escola a recursos no escolars, pot afavorir a la dinamització dels seus projectes, pot ajudar l'increment de l'autoestima i pot incrementar les relacions de poder que estableix amb el seu entorn. Cal però, tenir en compte que un objectiu central del projecte educatiu de Sabadell ha de ser la millora de la implicació conscient de l’escola amb el territori. En aquest sentit, s’ha d’advertir que la solidesa i la vitalitat del projecte educatiu d'una comunitat escolar, no té per què implicar una relació forta i de qualitat amb el seu entorn. Per aquesta raó, la intervenció escolar de l'administració local en el marc del projecte educatiu de Sabadell, haurà de fer especial atenció a que desenvolupament de la comunitat escolar vagi acompanyat del reconeixement i l’arrelament de l’escola al territori.

4. El projecte de ciutat

Una ciutat és un eixam de persones i comunitats amb interessos i iniciatives que es cavalquen, complementen, oposen o reforcen en la seva vida quotidiana. Davant d'aquest aparent caos ordenat, es planteja el repte de treballar perquè la ciutat defineixi el seu propi projecte i aconsegueixi que aquest projecte respongui a les expectatives, inquietuds, iniciatives i dinàmiques que de manera espontània generen els seus ciutadans i les seves comunitats. Fer ciutat és, doncs, crear com un camp magnètic delicat i intangible però constant i que actua en tots els racons de la ciutat, orientant les iniciatives de base en itineraris alhora oberts, però alhora ben definits que van conformant la pròpia identitat ciutadana. La ciutat és, doncs, una comunitat en si mateixa, que ha de tenir cura del nivell d'identificació dels seus ciutadans amb al projecte de ciutat, que ha de generar i participar de l'autoestima d'aquells que la composen, que ha de cercar l'increment de recursos i competències tant en àmbits interns com externs que conjunturalment són fora del seu abast, la qual cosa ha d'anar acompanyada d'un increment de la seva capacitat de ser considerada com un referent a l'hora de que altres administracions i institucions prenguin decisions que afecten al conjunt dels seus ciutadans.

L'enfortiment de la ciutat com a comunitat local, aconsella una gestió del projecte de ciutat que, partint de les necessitats, interessos i activitat dels ciutadans i institucions de base:

El projecte educatiu de Sabadell s'ha de concebre com una part important del projecte de ciutat. Difícilment hi haurà un projecte educatiu de ciutat amb identitat i reconeixement sinó hi ha un projecte de ciutat reconegut i identificat per als seus ciutadans. Per aquesta raó, la gestió del projecte educatiu de Sabadell hauria de respirar les mateixes característiques del que s'ha comentat per al projecte de ciutat.

En els apartats que segueixen es pretén fer una a aproximació més concreta i detallada de les dinàmiques i actituds que poden ajudar a la generació d'un projecte educatiu per Sabadell i arrelat a Sabadell que, partint d'una formulació bàsica i inicial sobre els valors que haurien de caracteritzar la convivència a la nostra ciutat, sigui capaç d'integrar allò que es vagi concretant, matisant o incorporant a partir de les aportacions que resultin de reflexions pacients i sistemàtiques sobre l'experiència col·lectiva.

5. L'escola i el territori

En la part inicial del document ja s’ha fet esment al fet que la relació entre l’escola i el territori no es pot considerar com un fet natural ni espontani. Cal entendre que és una dinàmica que s’ha de alimentar, fins i tot generar, a partir de la pràctica escolar existent, coincidint amb aquesta pràctica i amb la voluntat d’influir en les formes que va prenent la pràctica escolar. Seria molt perillós suposar que una comunitat educativa sòlida i activa, per sí mateixa tendirà a una identificació amb l’entorn més immediat. Ben al contrari, és més facil de trobar exemples de comunitats escolars sòlides i actives que s’identifiquen amb estrats culturals i ideològics que exemples d’aquest tipus de comunitat que mantenen i participen en ofertes de col·laboració i relació amb el territori.

En efecte, la reactivació del paper de selecció social que es detecta de manera relativament estesa, es pot considerar com un efecte més de la tendència a distanciar-se de l’entorn, especialment en escoles amb una forta identitat i amb nivells notables d'autoestima.

El repte és, doncs, aconseguir que sigui compatible el fet que l'escola es projecti cap a relacions amb entorns més o menys allunyats i diversos, amb una recuperació del seu paper com institució arrelada a la comunitat territorial en la que està físicament ubicada i a la que, sovint, pertany la majoria de la seva comunitat escolar.

L’entorn local és el més adequat per incidir en aquests processos, doncs generalment els centres educatius ofereixen els seu servei a comunitats que pertanyen a una mateixa localitat o comarca. Per aquesta raó, l'administració local hauria de tenir les competències i la responsabilitat formals per fomentar i donar suport a aquesta vinculació entre escola i territori, doncs aquesta vinculació és un factor clau, encara que no únic ni determinant, per aconseguir implicacions més significatives entre els ciutadans i l'entorn (ja sigui el barri, la ciutat o la comarca) i això, es configura com un dels factors clau per una integració de qualitat en la societat de la informació.

La distribució actual de competències, però, està molt allunyada d’aquest criteri. Les administracions locals tenen poques competències i qualitativament febles. De totes maneres, encara que l’Administració Local no gaudexi d’una distribució de competències educatives més favorables, cal que actuï en la línia d’influir i condicionar perquè, a la pràctica, les polítiques educatives que s’implanten en el seu territori afavoreixin els processos d’identificació entre escola i territori als que abans s’ha fet referència.

Com que aquesta proposta està relacionada amb el desenvolupament d’un projecte educatiu per Sabadell, en el que segueix es fa una caracterització dels continguts, objectius, obstacles, formes d’intervenció i claus d’èxit en aquesta intervenció, en aquells aspectes que afecten al possible paper de l’administració local. Queda clar que altres administracions tenen moltes més competències escolars, i per tant moltes més responsabilitats polítiques sobre el fet educatiu a Sabadell, però cal insistir en la necessitat d’endegar pràctiques polítiques locals que, mantenint viu el debat sobre un nou repartiment de competències i responsabilitats entre les administracions públiques, evitin que aquest debat condicioni o bloquegi iniciatives més operatives. Cal insistir, doncs, en que aquest debat s’ha d’activar i impulsar, però que no ha de ser un obstacle i sí un incentiu, per aconseguir impregnar de Sabadell la intervenció educativa, pública o privada, que es produeixi en la ciutat.

 

6. Concreció de la interacció escola-territori en el marc del PES

Tot seguit es proposen diverses línies de desenvolupament del que podria ser un projecte d’intervenció política a Sabadell que afavorís la interacció entre comunitat educativa i territori. Cada iniciativa potencial de relació entre escola i territori cal analitzar-la des de diferents punts de vista, per tal de preveure línies estratègiques de desenvolupament de projectes i programes que multipliquin la seva eficàcia i facilitin la seva traducció en activitat pràctica, la seva transferència i el seu reconeixement com iniciatives de ciutat.

Per poder fer aquesta anàlisi amb detall, es concreten tres punts de vista des dels que observar aquestees iniciatives i fer-ne propostes d’intervenció. Són:

  1. La finalitat de la interacció: amb el que es proposa caracteritzar les activitats i iniciatives de relació entre escola i entorn segons allò que es vol aconseguir.

  2. Els agents que participen en la interacció, per tal d’analitzar i caracteritzar aquestes iniciatives segons aquells components de la comunitat escolar i de la comunitat local que són els actors amb més protagonisme.

  3. L’àmbit territorial en el que es gestionarien les iniciatives de relació entre escola i territori: amb el que es proposa analitzar aquestes iniciatives de relació entre escola i territori segons el seu abast territorial. Aquest punt de vista és especialment pertinent perquè cal prevuere iniciatives que es produeixin estrictament en una comunitat escolar, d’altres que implicaran a centres d’un barri o d’un districte i d’altres que afectaran a centres de tota la ciutat o de la comarca.

Així, per a cadascuna d’aquests punts de vista, es posen exemples, s’assenyala allò que pot ajudar al desenvolupament de l’activitat escolar, es destaquen alguns perills, es descriuen les línies estratègiques que podria i caldria desenvolupar des de l’àmbit local al respecte i s’assenyalen alguns reptes o claus d’èxit per aconseguir avançar significativament en el desenvolupament de la línia estratègica definida.

La finalitat de la interacció

Respecte aquesta vessant de les experiències d’interacció es proposen cinc grans blocs que poden correspondre a:

  1. Activitat i iniciatives en les que el territori és un recurs per dissenyar activitat d’aprenentatge.

  2. El territori com a base de coordinació de centres escolars que imparteixen la mateixa etapa educativa o entre centres que imparteixen etapes educatives diferents.

  3. El territori com a base per a una intervenció de l’escola integrada en una xarxa de serveis personals.

  4. El territori com a base de la participació dels diferents estaments escolars i altres agents educatius en el desenvolupament dels projectes educatius de ciutat.

  5. El territori com a base de referència per a concretar iniciatives d’intercanvi i relació entre centres educatius i altres institucions, escolars o no, d’altres llocs i/o característiques.

Aquestes cinc tipologies basades en les diferents finalitats en que el territori és present, són analitzades tot seguit atenent als cinc apartats que s’han descrit anteriorment: exemples, suports a la intervenció escolar, perills, línies estratègiques d’actuació i reptes.

a. Quan el territori és un recurs cultural, productiu, social, natural,... per el disseny d’activitats d’aprenentatge escolars: visites a museus, audicions musicals, assistència a obres de teatre, visites a empreses, participació en petits projectes ciutadans, participació en convocatòries esportives...

b. Quan el territori és la base de coordinacions entre centres educatius que imparteixen les mateixes etapes escolars o entre centres que imparteixen etapes diferents ( des de les llars d’infants fina a les escoles d’adults), lligats per itineraris escolars o per vinculacions més o menys formals,...: relació entre les llars d’infants, escoles de primària, centres de secundària, escoles d’adults o centres d’educació especial d’una mateixa zona o de tota la ciutat, així com la relació entre llars d’infants i escoles de primària, centres diversos i escoles d’educació especial, centres de secundària i escoles d’adults,....

El repte seria aconseguir que l’escola podes oferir:

- seguretat a les famílies pel que fa als itineraris escolars, tant en el sentit de tenir més certeses sobre la seqüència de centres als que accedirà el seu fill o filla, com a als nivells suficients de coordinació i de coherència entre els projectes educatius respectius

- al menys en la xarxa pública, ofertes escolars de zona de qualitat, variades, complementades i eficaces, sense malversació de recursos ni d’energies en competitivitats estèrils i improductives i compensant i donant suports complementaris a centres escolars amb dèficits constattables.

- una imatge de servei educatiu diversificat tant per edats com per projectes i possibles especialitats, però amb la voluntat de coincidir i de col·laborar en allò que permet millorar l’oferta educativa global.

c. Quan el territori és la base per establir coordinacions entre l’escola i els altres serveis personals que treballen en la mateixa comunitat: centres d’atenció primària de salut, serveis socials municipals i de la DGAI, seguretat vial i ciutadana, centres cívics, serveis culturals i esportius i tots aquells altres serveis personals que intervenen en un mateix territori, sigui quina sigui l’administració o la institució de la que depenguin.

- la tendència dels diversos serveis personals (inclosa l’escola, evidentment) a dissenyar respostes poc permeables a aportacions d’altres serveis, especialment si depenen d’administracions polítiques diferents.

- el costum de plantejar aquestes iniciatives només quan hi ha un conflicte a resoldre i restringir-les a allò que té a veure amb el conflicte.

- la tendència a plantejar aquesta col·laboració, més com una cessió del "problema" que com una oportunitat de intervenció coordinada.

d. Quan el territori és la base per establir accions de representació d’estaments de les comunitats escolars: la representació de les comunitats escolars en consells escolars del territori, la representació dels estaments de les comunitats educatives (especialment alumnes o pares i mares) en òrgans de participació específics d’estament d’àmbit territorial o les representacions de l’administració local en els consells escolars de les escoles:

e. Quan el territori és un referen en activitats de relació entre comunitats escolars, entre comunitats escolars i altres que no ho són, siguin del mateix territori o no: intercanvis físics entre centres escolars del mateix territori, del mateix país o de països diferents, relacions entre l’escola i altres comunitats no escolars, intercanvis virtuals entre centres educatius o entre centres educatius i altres comunitats o institucions.

 

Els agents que participen en la interacció

Si primer s’han analitzat les possibles iniciatives de relació entre escola i territori a partir del que s’hi volia aconseguir, ara es proposa analitzar-les fent especial atenció a les característiques dels agents i/o protagonistes d’aquestes iniciatives. Per això, analitzarem les següents situacions:

  1. El cas en que els protagonistes són: professorat de diversos centres del territori, pares o mares que pertanyen a diverses comunitats escolars o alumnat de diversos centres educatius.

  2. El cas en que els agents implicats són professionals de serveis o activitats productives diverses.

  3. El cas específic dels protagonistes d’activitats de representació de components dels estaments de les comunitats escolars (especialment en el cas de pares i mares i alumnat) per a millorar la component participativa del fet educatiu de la ciutat.

Tot seguit, cadascun d’aquests tres casos s’analitza segons les quatre components ja descrites: que es pot aconseguir, quins perills hi ha, quines línies estratègiques podrien orientar una intervenció de l’àmbit local i quins reptes caldria assolir per aconseguir èxits en la implantació de les línies estratègiques descrites.

Quant els agents són, tots, components de la comunitat escolar i del mateix estament, per exemple:

* professorat de diversos centres que gestionen alguna activitat en la que té alguna base territorial.

* activitats dirigides a pares i mares dels centres del territori i que són gestionades per pares i mares d’escoles del territori per exemple alguna activitat relacionada amb les escoles de pares)

* activitats que gestiona i que implica, totalment o parcial, a l’alumnat de diferents centres del territori.

  • Amb aquestes iniciatives, els membres de les comunitats escolars poden aconseguir intercanvis d’experiències, intervencions de més envergadura i en àmbits molt més amplis, compartir i enriquir propostes i iniciatives educatives, endegar noves línies de treball en els centres respectius... accentuant el protagonisme del territori i, en el cas de pares i mares o alumnat, promovent la seva implicació directe en la gestió i realització d’activitats educatives

  • Es poden citar alguns perills: que aquestes iniciatives siguin fruit de la iniciativa individual d’alguns professors, pares o alumnes especialment actius, sense que hi hagi reconeixement de la comunitat, que aquestes activitats reforcin les comunitats escolars més fortes i aïllin les més febles, o que, en el cas dels professionals, els puguin allunyar del context cultural del seu alumnat, ...

  • Des de l’àmbit local caldria:

    - Facilitar o proposar que en els plans de formació de zona es contemplin grups de professors per treballar continguts o metodologia referits a experiències d’intercanvi entre centres, molt especialment si es refereixen a experiències que inclouen aspectes relacionats amb el territori en la seva programació.

    - Tenir informació, crear recursos i suports a la generació d’activitats organitzades des de les AMPAs que s’orienten cap a concretar algun tipus d’escola de pares i mares, en forma més o menys rudimentària, facilitant la seva possible extensió a altres centres.

    - Disposar d’un pla de dinamització, suport i formació d’àmbits de coordinació d’alumnat implicat o especialment actiu a nivell de centre en activitats específiques de participació política o social: delegats o representants a consells escolars, voluntariat, dinamització cultural, activistes en campanyes referides al desenvolupament de valors cívics...

  • El repte seria:

    - Fer possible que els professionals trobessin en el territori suports i marcs de relació professional que facilitessin la incorporació del fet territorial en les seves programacions.

    - Facilitar el treball als pares i mares actius en les respectives AMPAs, en el sentit de revitalitzar la seva presència i millorar la seva incidència en la comunitat escolar.

    - Treballar per aconseguir millorar la imatge i la consideració davant els companys dels delegats i representants a consells escolars i vincular els moviments de participació social dels joves al fet educatiu de la ciutat.

    - Apropar les estructures escolars a les iniciatives culturals i de lleure més espontànies dels infants i joves.

b. Quant els agents són d’àmbits professionals diferents i que coincideixen en alguna iniciativa educativa: col·laboració i/o coordinació de la intervenció de diferents serveis personals (educació, serveis socials, sanitat, lleure, seguretat,...), col·laboració de professionals docents amb altres professionals en activitats educatives específiques, en especial les que es refereixen a la col·laboració amb el món del treball, participació de diferents professionals en activitats vinculades amb la planificació de serveis ( ara, per exemple: mapa escolar de formació professional, òrgans de seguiment de projectes de ciutat (riu Ripoll))...

c. Quant els agents són components de la comunitat escolar que exerceixen tasques de representativitat de base territorial: els representants de la comunitat en consells escolars territorials o similars i els representants de l’administració local en els consells escolars.

En relació a l'àmbit en el que es gestionarien les iniciatives de relació entre escola i territori:

En aquest apartat s’analitzen les possibles iniciatives de relació entre escola i territori des de la perspectiva de l’àmbit territorial sobre el que es defineixen.

En una ciutat com Sabadell, els àmbits de gestió que es poden considerar són: la comunitat escolar, un àmbit intermedi, el municipi i la comarca. Per la mida i la complexitat de Sabadell, sembla adient establir un nivell territorial intermedi entre escola i ciutat. Aquesta possibilitat podria resoldre’s amb el districte, el barri o altres marcs menys formals, segons l’experiència que se’n pugui tenir fins ara de l’efectivitat que cadascun d’ells pugui tenir per facilitar la participació i la implicació dels ciutadans i institucions en el fet ciutadà. En qualsevol cas, l’àmbit intermedi que es proposi podrà definir-se diferent segons els llocs i els moments.

Fet aquest comentari, en el que segueix es caracteritzen les iniciatives i les corresponents intervencions de l’àmbit local segons aquesta àmbits:

a. La comunitat escolar com a marc d’intervenció educativa:

La comunitat escolar és el primer àmbit de gestió d’iniciatives i potser el més important. Com ja s’ha comentat, una escola ha de treballar la seva comunitat procurant alimentar la identificació i l’autoestima dels seus membres al voltant d’un projecte de centre reconegut i valorat i que alhora, valora i reconeix la necessitat de la participació i la implicació del conjunt de la comunitat en el seu desenvolupament.

b. Un nivell intermedi entre escola i ciutat com a marc d’intervenció educativa: sector, barri, districte,...

Ja s’ha comentat que, sigui quina sigui l’opció que es prengui, la complexitat de Sabadell sembla aconsellar la presència de nivell intermedis de gestió educativa entre l’escola i la ciutat. Si és el sector, el barri o el districte, ara no és un fet massa rellevant, tot i que sí ho seria en un procés d’implantació de programes i projectes concrets.

A més d’aquests òrgans de coordinació professional, caldria que aquest àmbit de gestió educativa servís per acostar les institucions i entitats diverses amb presència significativa en aquell territori i amb una incidència reconeguda en el fet educatiu. Per exemple: centres cívics o altres entitats o serveis de cohesió i acció social públiques o privades, comunitats escolars de tots els nivells, entitats educatives no reglades, empreses i comerços,...

c. La ciutat com a marc d'intervenció educativa

La ciutat, en la seva globalitat, és un àmbit d’actuació educativa, no només com a síntesi del treball en cada comunitat educativa i en cada àmbit intermedi, sinó com marc necessari per desenvolupar projectes de ciutat amb components educatives que poden implicar intervencions de qualsevol de les escoles de Sabadell, independentment de l’àmbit intermedi on estiguin ubicades.

Caldria doncs, aconseguir que aquestes dues vessants de la intervenció educativa a nivell de ciutat garanteixin una relació adequada entre les intervencions a nivell de comunitat o d’àmbit intermedi i el projecte educatiu de ciutat. Així mateix, es presenten iniciatives i propostes d'intervenció educativa que, o no aconsellen un tractament descentralitzat o, senzillament, en cap àmbit intermedi no hi ha prou implicació en la proposta com per justificar una intervenció descentralitzada. Aquestes dues vessants, doncs, hauran d'estar presents en la gestió del fet educatiu en aquest àmbit global.

d. La intervenció educativa en un entorn comarcal.

Tot i que en ciutats de la mida i el potencial de Sabadell, la intervenció de l’àmbit local té el seu centre de gravetat en el municipi, el fet comarcal és prou significatiu com per què sigui una realitat present en el projecte educatiu de ciutat. Un exemple clar de la rellevància de l'àmbit comarcal en poden ser propostes relacionades amb: la relació entre escola i món del treball, les iniciatives referides a l’ordenació del territori, les inquietuds i les polítiques sobre el medi ambient...

No sembla adequat fer propostes d'òrgans específics que s'ocupin d'aquesta vessant. De totes maneres, seria adequat impulsar la coordinació i dinamització d’iniciatives educatives que, en el marc del Consell Comarcal, impliquessin a escoles i institucions amb presència en més d'un municipi de la comarca. La rellevància dels temes abans esmentats i d'altres que poden sorgir, aconsellen el desenvolupament educatiu de l’àmbit comarcal.

 

per anar amunt

 

 

per tornar enrere