Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Eleccions 2008

Ets a: Eleccions  >  Eleccions 2008  > Vot accessible

Cortes Generales
Col·legis electorals
Vot accessible
Calendari electoral
Candidatures
Documents
Noticies
Enllaços d´interès
Resultats 2004
Municipals
Autonòmiques
Europees
Referèndum Estatut
Constitució Europea
Resultats electorals anteriors i comparativa
Vot accessible
Qui pot utilitzar aquest procediment?
  1. Persones amb discapacitat visual que coneguin el sistema de lecto-escriptura Braille i
  1. Que tinguin reconegut un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% o siguin afiliats a l'ONCE.
La utilització d'aquest procediment és voluntària, de manera que les persones que ho desitgin podran continuar sent assistides per una persona de la seva confiança, tal com preveu l'article 87.1 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General.
Com utilitzar aquest procediment?
Mitjançant una comunicació expressa al Ministeri de l'Interior en un termini de 27 dies a comptar des de la convocatòria del procés.

En les pròximes Eleccions a Corts Generals i al Parlament d'Andalusia, aquesta comunicació s'ha de fer entre els dies 15 de gener i 11 de febrer 2008 a través del telèfon gratuït 900 150 000.

Els electors han d'indicar en la seva comunicació: nom, cognoms, domicili, DNI i número de telèfon de contacte. A més, han de manifestar que coneixen el sistema de lecto-escriptura Braille i que tenen reconegut un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% o que són afiliats a l'ONCE.

L'Administració pot requerir en qualsevol moment la verificació d'aquestes dades.
En què consisteix el procediment de vot accessible?
El procediment de vot accessible consisteix en la utilització de paperetes i sobres de votació normalitzats (és a dir, sobres i paperetes sense cap referència en Braille i idèntics als que utilitzen la resta d'electors) als quals s'acompanya una documentació complementària en Braille que permet la identificació de l'opció de vot amb garanties d'autonomia i, per tant, de secret del sufragi.

La documentació complementària en Braille consisteix en paperetes normalitzades que es troben dintre d'un sobre en el qual, en tinta i en Braille, s'indica la candidatura a la qual correspon.

Per al cas concret del Senat (en tractar-se de llistes obertes) el sistema consisteix en una plantilla en la qual s'introduirà la papereta de votació. Aquesta plantilla permet la identificació dels candidats per mitjà del sistema Braille i compta amb encunys que s'ajusten a les caselles en les quals l'elector ha de marcar amb una “X” l'opció de vot.

Les traduccions al sistema Braille seran controlades per la Comissió Braille Espanyola i tot el procediment serà supervisat per l'Administració Electoral.
El dia de la votació
L'elector que hagi comunicat la seva intenció d'utilitzar el procediment de vot accessible el dia de la votació ha d'anar a la Taula electoral a la qual li correspongui exercir el dret de sufragi.

Allà, prèvia identificació i comprovació de la formulació de la seva comunicació, la Taula li lliurarà un maletí en el qual, en tinta i llenguatge Braille , s'indica el procés electoral a què correspon.

Una vegada recollida la documentació, els electors podran dirigir-se als espais habilitats a aquest efecte als locals electorals per triar la documentació electoral privadament. Per a això, podrà sol·licitar que els membres de la taula l'acompanyin. Si no poguessin, podria acompanyar-lo el Representant de l'Administració o els membres de Forces i Cossos de Seguretat presents al Col·legi Electoral.

Una vegada identificada l'opció de vot i introduïda la papereta dins el sobre de votació (en el cas de celebració de diversos processos electorals, tantes paperetes i sobres com processos se celebrin), l'elector s'haurà de dirigir novament a la Taula electoral i lliurar el seu vot al President perquè l'introdueixi a l'urna electoral.
A les eleccions a Corts Generals 2008, què els serà lliurat a la taula electoral als electors que hagin comunicat la seva intenció d'utilitzar aquest procediment?
La Taula electoral lliurarà als electors un maletí en que, en tinta i en llenguatge Braille, s'indica el procés electoral a què correspon (“Eleccions Corts Generals 2008”).

Al'interior, l'elector hi trobarà tres coses:

1) Un full explicatiu en Braille.

2) Un sobre en el qual, en tinta i en Braille, s'indica que conté la documentació necessària per al vot al Congrés dels Diputats.

3) Un sobre en el qual, en tinta i en Braille, s'indica que conté la documentació necessària per al vot al Senat.

La documentació per al vot al Congrés dels Diputats consisteix en el següent:

El sobre de votació normalitzat (sense cap indicació en Braille i idèntic al que utilitzen la resta d'electors) .
Tants sobres com candidatures, en els quals s'ha d'indicar, en tinta i en Braille, les paperetes normalitzades que contenen (sense cap indicació en Braille i idèntiques a les que utilitzen la resta d'electors).

La documentació per al vot al Senat consisteix en els següent:

El sobre de votació normalitzat (sense cap indicació en Braille i idèntic al que utilitzen la resta d'electors) .

Una guia Braille amb informació sobre els candidats.

Una plantilla amb indicació en Braille dels candidats i amb encunys que es corresponen amb les caselles en les quals l'elector ha de marcar amb una “X” la seva opció de vot.

Una papereta normalitzada (sense cap indicació en Braille i idèntica a la que utilitzen la resta d'electors) que es troba inclosa ja a la plantilla i ajustada per evitar que s'hagin de fer més manipulacions que extreure-la de la plantilla una vegada marcats els candidats triats.

Els electors que hagin comunicat (en el mateix telèfon gratuït 900 150 000) la seva intenció d'utilitzar el procediment de vot accessible també per a les Eleccions al Parlament d'Andalusia, han de recollir a la Taula electoral dos maletins: un que inclou la documentació corresponent a les Eleccions a Corts Generals 2008 i un altre per a les Eleccions al Parlament d'Andalusia. Aquest consisteix en una guia explicativa en Braille, un sobre de votació normalitzat (sense cap indicació en Braille i idèntic al que utilitzen la resta d'electors) i tants sobres com candidatures, en els quals s'indicarà, en tinta i en Braille, les paperetes normalitzades que contenen (sense cap indicació en Braille i idèntiques a les que utilitzen la resta d'electors). Per triar la seva opció de vot, l'elector ha d'actuar de la mateixa manera que per a seleccionar la seva opció al Congrés dels Diputats.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat