Portada

  • Mapa del Web
  • Contacte
   
 
    Text  
     

SABADELL - CIUTAT DE CIUTATS

L’any 2008 és a tocar i, com és tradició per aquestes dates, és el moment de fer balanç i de destacar els projectes i les oportunitats que la nostra ciutat té per endavant.

Aquest 2007 s’ha iniciat un nou mandat: el tercer en què assumeixo la responsabilitat de ser l’alcalde de Sabadell. El dia 27 de maig els ciutadans i ciutadanes van tornar a renovar de forma majoritària la seva confiança en el projecte socialista per formar govern. I a mi, personalment, em van tornar a atorgar l’honor més gran que una persona que es dedica al servei públic pot tenir: ser alcalde de la ciutat que estima.

Tots els companys i companyes que m’acompanyen en el govern i jo mateix hem assumit aquesta responsabilitat amb la mateixa il·lusió, amb el mateix compromís, amb la mateixa passió per la nostra ciutat com ho vam fer l’any 1999 i l’any 2003. Una responsabilitat i un compromís amb tots els sabadellencs i sabadellenques. Amb els que van donar la seva confiança al partit que represento —amb més del 41% dels vots—, els que la van donar a altres forces polítiques i també els que no hi van participar.

Tots junts, cadascú des de la responsabilitat que ens va atorgar la ciutadania, hem començat una nova etapa per fer de Sabadell una ciutat encara millor i amb el compromís de servir els nostres veïns i veïnes amb honestedat, eficàcia, responsabilitat, transparència, diàleg i amb la participació de tothom.

Aquesta nova etapa s’inicia sense pactes però amb un govern sòlid i cohesionat que, a manca d’un regidor per a la majoria absoluta, treballarà amb un caràcter integrador per garantir el desenvolupament dels projectes necessaris per al progrés de Sabadell. Des del govern tenim la voluntat ferma i decidida de posar l’interès de la ciutat per damunt de qualsevol altre interès, per legítim que sigui, i estem convençuts que aquest mateix esperit mou la resta de forces polítiques que tenen representació en el consistori.

Precisament aquest any que ara s’acaba hem celebrat el trentè aniversari de les primeres eleccions democràtiques. I, més que mai, hem de posar en relleu els valors de la democràcia. Valors que signifiquen llibertat, progrés, respecte per la dignitat humana. És fonamental el respecte mutu i la tolerància, buscar consensos i centrar els objectius de ciutat en l’interès general. Per als grans temes d’estat cal unitat i enteniment. Per als grans temes de ciutat, també. Només així aconseguirem avançar.

El govern treballa per fer de Sabadell una ciutat encara millor, amb el compromís de servir tots els veïns i veïnes.

Vivim en una de les millors societats possibles i, si m’ho permeteu, crec també que vivim en una de les millors ciutats possibles. Fa 130 anys que Sabadell va obtenir el títol de ciutat. Avui, 28 anys després de la constitució del primer Ajuntament democràtic, som una ciutat de més de 200.000 habitants. El nostre gran repte de futur és una ciutat de qualitat, que creixi de forma sostinguda. Sabadell no està en la cursa per ser més gran, sinó per ser millor.

La nostra ciutat s’ha transformat completament, hem fet molta feina i feina ben feta. I l’hem dut a terme, com molts altres pobles i iutats de Catalunya, sense comptar ni amb els recursos, ni amb el suport, ni amb el finançament adequat. Hem donat resposta a moltes demandes i necessitats sense tenir ni tan sols les competències per fer-ho.

Pujar

LA MILLORA DEL FINANÇAMENT MUNICIPAL ÉS INELUDIBLE

Enllaçant amb el que us deia, permeteu-me una breu reflexió com a president de la Federació de Municipis de Catalunya. Els ajuntaments, les institucions catalanes, estem vivint un moment històric marcat pel futur desplegament de l’Estatut, per la nova Llei de l’Administració Local i per l’elaboració de la Llei d’Hisendes Locals. Aquesta important renovació de les lleis bàsiques ens porta a un canvi de relació entre les entitats locals, la Generalitat i l’Estat.

Els ajuntaments i les institucions catalanes estem vivint un moment històric marcat pel futur desplegament de l’Estatut.

L’Estatut integra els ajuntaments dins el sistema institucional de la Generalitat, igual que hi són el Govern, el Parlament i la resta d’institucions.

Gràcies a aquest reconeixement, els municipis tenim més força que mai i, a més, s’ha de constituir una nova institució, el Consell de Governs Locals, que serà com un Consell d’Alcaldes. Però no volem un Consell de Governs Locals que sigui una institució buida de contingut, volem que sigui un òrgan realment representatiu.

Aconseguir reconeixement polític i més capacitat de decisió no té sentit si no s’acompanya del finançament que faci possible el desenvolupament de polítiques públiques de qualitat. Necessitem solucionar definitivament el finançament estructural dels juntaments. Per això, hem de continuar sol·licitant el finançament suficient de les competències pròpies i impròpies assumides pel món local fins ara. I és que l’Estatut també garanteix el principi de suficiència financera. Ara cal convertir aquesta garantia en una realitat. No volem cap més competència sense els recursos suficients per assumir-la.

Perquè els ajuntaments hem fet, històricament, un esforç per donar resposta a les demandes dels nostres ciutadans i ciutadanes, independentment de si la matèria en qüestió era o no competència municipal. Un exemple d’això és l’habitatge, però també l’educació, la sanitat o les polítiques socials. En un moment en què es parla de clarificar el finançament de les estructures superiors, com l’Estat i les autonomies, és també convenient clarificar el finançament municipal.

Una clarificació que passa per la redistribució del finançament actual. Perquè en cap cas no podem demanar a la ciutadania un increment de l’esforç fiscal.

Els ajuntaments no volem cap més competència sense els recursos suficients per assumir-la.

No sé si hem de parlar d’un Pacte acional per al Finançament dels Municipis o què ha de ser, peròés clar que hem de deixar el finançament solucionat d’una vegada per totes. Necessitem recursos suficients perquè hem de reflexionar i abordar solucions a les noves necessitats ciutadanes. Necessitats com l’habitatge, els serveis públics de qualitat, el canvi climàtic o les demandes generades per la nova ciutadania.

Estem en un nou cicle en el qual hem de donar resposta a una nova realitat social i ho hem de fer gestionant amb intel·ligència emocional.

Pujar

GESTIONAR DES DE LA SENSIBILITAT

Els governs locals hem de gestionar una societat complexa i anviant. Fins ara els ajuntaments hem demostrat que podem gestionar ’espai públic: ho fem des de fa 28 anys. Ara estem en un nou cicle en el qual hem de donar resposta a unes noves necessitats, a una nova realitat social, i ho hem de fer des de la sensibilitat, des de la intel·ligència emocional. Perquè la nostra societat ha canviat i té unes necessitats i unes percepcions diferents de les que tenia fa 28 anys. Hem d’aprendre com gestionar millor aquestes sensacions, aquests nous sentiments des de l’aplicació de les polítiques des del servei públic.

Perquè la política i el servei públic no es gestionen només des de la fredor dels fets, dels projectes i dels números. Darrere de cada decisió, de cada projecte, de cada gest, de cada paraula, hi ha persones que volen construir i volen fer el millor per als seus pobles, ciutats i viles. Els que tenim responsabilitats en el món local convivim amb els nostres veïns i veïnes, compartim amb ells les angoixes, els problemes i les inquietuds, som partícips de les seves il·lusions col·lectives i, en moltes ocasions, de les personals. Això ens motiva i ens obliga a treballar també, com us deia, des de la perspectiva de la intel·ligència emocional en l’educació afectiva i emocional, la convivència, la participació.

En aquest nou rol els ajuntaments hem de gestionar la convivència, les emocions, les il·lusions i les inquietuds de la ciutadania. Hem passat del tangible a l’intangible. Partim d’uns drets fonamentals: del respecte a la diversitat, a les tradicions i identitats, de fomentar un desenvolupament equilibrat i sostenible. En definitiva: que la ciutat sigui un espai de llibertat, seguretat i justícia i que totes les actuacions municipals tinguin en la persona el seu centre principal d’actuació.

Això comporta que els ajuntaments, avui, vetllem per una sèrie de drets: com ara els drets del consumidor, els drets d’igualtat entre homes i dones, els drets de les persones grans, que es traduirien en el fet de garantir que portin una vida digna i independent i que participin en la vida social i cultural. I els ciutadans i ciutadanes també tenen nous reptes i exigències, nous deures, com ara una participació ciutadana solidària i respectuosa, usant el diàleg i la mediació per abordar els conflictes. Conèixer i assumir els drets i deures derivats del nostre marc legal: l’Estatut, la Constitució, la Declaració dels Drets umans i reconèixer aquests drets com a referències ètiques de conducta i com a conquestes històriques inacabades.

Perquè no oblidem mai que el que tenim, allò de què gaudim, la cultura democràtica i amb drets i deures que tant ens enorgulleix, no és una fita assolida, sinó una conquesta diària que requereix la participació de tots i totes per continuar sent possible.

Treballem per una ciutat espai de llibertat, seguretat i justícia amb les persones com a centre de la nostra actuació.

Pujar

LES PRIORITATS DE GOVERN

Sabadell té una gran vitalitat i un potencial immens.
En aquest nou període que vam encetar al mes de maig hem de consolidar els grans projectes iniciats en el darrer mandat i, alhora, treballar en les noves propostes que ens permetran millorar cada dia més la nostra ciutat, sense oblidar-nos del dia a dia i, al mateix temps, projectant el nostre futur. Construint i millorant Sabadell amb una prioritat màxima: que tots els sabadellencs i sabadellenques puguem tenir més qualitat de vida. Per això continuarem posant les persones al capdamunt de totes les nostres accions, amb les polítiques socials adients, treballant pel Sabadell de la justícia social, del benestar.

Estem en disposició d’afrontar amb total garantia d’èxit els reptes socials que se’ns plantegen: des de l’estima cap a la nostra casa comuna i compartida que és Sabadell. Per fer realitat les il·lusions, els somnis i les esperances col·lectives de tots els ciutadans i ciutadanes en aquesta segona gran transformació en què està immersa la nostra ciutat.

En les pàgines que segueixen hi trobareu les polítiques i els projectes que impulsarem i desenvoluparem en els propers dotze mesos. PeròL’habitatge públic és una prioritat i un compromís voldria destacar especialment cinc àmbits d’actuació que el govern considera que són prioritaris i als quals volem donar una empenta decidida: les infraestructures de comunicació, les polítiques per a la promoció d’habitatge públic, la millora de la sanitat, les polítiques socials pensant en les persones i l’accés universal a la cultura i al coneixement.

Els àmbits d’actuació prioritaris pel govern són les:

- infraestructures
- l’habitatge
- les polítiques socials
- la millora de la sanita i l’accés universal a la cultura i al coneixement

Pujar



La millora del finançament
municipal és ineludible

Gestionar des de la sensibilitat

Les prioritats de govern

 

Ciutat de Ciutats

Ciutat Capital

Ciutat de les persones

Ciutat per viure-hi

Ciutat pròspera

Descarrega el Discurs.pdf
 
 

© 2007 Ajuntament de Sabadell   |  Plaça de Sant Roc, 1 - 08201 Sabadell - Telèfon 93 745 31 00