Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Viure a Sabadell

Parc Agrari Sabadell

Parc Agrari Sabadell
Què és?
Situació i accessos
Funcionament
Contacte
Activitats
Cultius i productes
On es poden comprar?
Espais de lleure
Col·laboradors
Documentació
Estació Meteorològica
CULTIUS PRINCIPALS

Per tal de garantir la viabilitat econòmica de les diferents explotacions agràries que hi ha al parc es treballa amb cultius d´alt valor afegit que, un cop recollits, es distribueixen per mercats de proximitat.

Mongeta del Ganxet

Es el cultiu més representatiu del Parc Agrari de Sabadell.

La Mongeta del Ganxet té reconeguda la Denominació d´Orígen Protegida (DOP). Es caracteritza per ser una varietat tradicional de forma aplanada, arronyonada i amb un ganxo molt pronunciat que li dóna nom. Es de grandària mitjana i a la boca és poc granulosa, de gust suau, fi i persistent. La pell és quasi imperceptible, de manera que les coccions lentes són les més indicades.

La sembra es realitza el juliol i la producció es fa seguint mètodes tradicionals que inclouen fases d´elaboració gairebé artesanals.

Un cop collit el gra es neteja d´impureses i se n´eliminen aquells exemplars que no arriben a les dimensions establertes o estan tacats, amb l´objectiu de seleccionar els que compleixen les exigències descrites en la categoria extra de les denominacions d´orígen protegides. Posteriorment, es desinsecten per a impedir que es corquin amb un procés de congelació en el que no es fa servir cap producte químic.

La Mongeta del Ganxet es comercialitza després crua o cuita. Per a l´elaboració de conserves no està permesa la utilització de cap additiu ni conservant: només es fa servir la mateixa mongeta, aigua i sal.

La Mongeta del Ganxet era, fins fa pocs anys, un producte conegut en àmbits locals, però gràcies a la tasca de divulgació i promoció s´ha convertit en un producte de prestigi i qualitat.

Vinyes/Raïm

El Parc Agrari acull vinyes de dues varietats blanques (Chardonnay i Xarel.lo) i tres de negres (Merlot, Monastrell i Garnatxa Negra).
Aquest any 2017, s'ha presentat el vi Arraona, que neix amb la voluntat de reivindicar el passat vitivinícola de la vila i del seu rodal i recuperar-ne els valors agrícoles, culturals i paisatgístics.
L'Arraona, blanc i negre, és un producte fruit de la col·laboració amb la cooperativa l'Olivera, que realitza les feines de camp i les de l'elaboració del vi. L'objectiu d'aquest nou vi és potenciar la producció sota els criteris de l'agricultura ecològica i assolir vins de més qualitat.
Amb aquest vi es manté el treball manual a la vinya i l'aposta per una iniciativa d'agricultura social i periurbana a la vinya de Can Gambús, al Parc Agrari de Sabadell.

Blat/Pa de Sant Julià

Amb el blat del Parc Agrari de Sabadell s´elabora el Pa de Sant Julià.

Una vegada recollit, el blat es porta a la farinera Fills de Moretó, de Mollet del Vallès per a la seva transformació en farina. Des d'allà, els Grup de forners del Pa de Sant Julià, forners elaboren el Pa de Sant Julià i el posen a la venda.

El Pa de Sant Julià és un producte de fermentació lenta, amb una molla d´alveolat molt irregular i un aspecte rústic i enfarinat a l´exterior.
La fermentació es realitza amb llevats orgànics i es cou després a una temperatura de 250 graus durant 35 minuts. La principal diferència amb la resta de pans és que el cultiu del blat es fa segons directrius de la producció integrada, limitant al mínim els tractaments fitosanitaris al camp i sota estrictes controls en els obradors. A més incorpora el germen de blat, té un nivell més alt de proteïnes, minerals, fibra i vitamines antioxidants que el pa blanc habitual.

Està especialment indicat per a infants, jovent amb una gran activitat física, persones grans i debilitades, persones que pateixen sobrepes i les que tenen problemes cardiovasculars.
El Pa de Sant Julià és l´únic de Catalunya de producció integrada.

Tomàquets

En un dels camps d´assaigs del Parc Agrari, es treballa per a la millora i el desenvolupament de noves varietats de tomàquets: Tomàquets de Montserrat, Pera de Girona, Punxa, Montgrí i Sant Jeroni.

Els tomàquets van entrar en el circuit comercial de la mà dels pagesos amb parades a l´exterior del Mercat Central i dels restaurants que formen part del col.lectiu Cuina Vallès.

Cigró petit

El cigró petit del parc es caracteritza per ser més gustós que la resta de varietats. Es comercialitza sempre en sec.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat