
L'alcalde Manuel Bustos anuncia la creació d'un centre teatral al Vapor Pissit i d'un gran espai museístic al Vapor Turull

El Castell de Can Feu s'ha recuperat per a la ciutat. Així ho ha anunciat avui l'alcalde, Manuel Bustos, durant el seu tradicional discurs de Nadal. Gràcies a un conveni signat amb la propietat del Castell i els terrenys del voltant, i tal i com ha explicat l'alcalde "el Castell de Can Feu és de Sabadell". Gràcies a l'acord, l'Ajuntament obtindrà la titularitat d'aquest emblemàtic edifici i 2 milions d'euros per consolidar-lo estructuralment. L'acord implica per a la ciutat l'obtenció de 5.000 m2 construïts entre el castell i les edificacions annexes.
A més, l'Ajuntament també obté per la ciutat unes 2 hectàrees de terreny per a zona verda. Urbanísticament el conveni suposa reordenar tota la zona de manera que al voltant del castell es crearà un parc de 63.000 m2. L'acord comporta per als antics propietaris del Castell incrementar en 14.000 m2 de sostre industrial-terciari l'edificabilitat que ja tenien als terrenys situats al costat de l'Av. Arraona.
Ara començaran els estudis per comprovar l'estat real en què es troba el Castell, a partir dels quals s'elaborarà el projecte de recuperació.
La recuperació del Castell de Can Feu és, com ha comentat l'alcalde, un nou exemple de la gestió del govern municipal, marcada per la voluntat de "conservar la nostra història i cobrint alhora les necessitats del segle XXI".
Un conjunt arquitectònic emblemàtic per la ciutatEl Castell de Can Feu és un dels edificis emblemàtics de Sabadell, aixecat aprofitant les restes d'una antiga masia. Sembla ser que part de les restes corresponen a la Masia Sobarber, de la qual se'n tenen dades des del 1055. La masia també es coneix amb el nom de Casa Cremada, arran d'un incendi.
Aquesta hisenda que s'estenia pels termes de Jonqueres i Sant Julià d'Altura fou adquirida i rehabilitada pels Feu durant el segle XV. Més endavant, la masia canvià de propietaris, passant a mans de la família Olzina, la qual havia obtingut el privilegi de noblesa l'1 de febrer de 1513 de mans del rei Ferran II. El primer document conegut que relaciona aquesta família amb la finca data de finals del s. XVIII.
El conjunt arquitectònic, tal com ha arribat fins a nosaltres, segons A. Castells, fou iniciat l'any 1816 i no fou enllestit fins a començaments dels segle XX. Aquest castell deu la seva construcció a una juguesca entre tres cosins, Josep Nicolau d'Olzina, Ignasi de Puig i el marquès de Montsolís.
L'any 1937 el Castell de Can Feu s'utilitzà com a residència d'estudiants de l'Institut Obrer d'Ensenyament, creat a Sabadell el 10 de març de 1937.
El Vapor Pissit i el Vapor Turull se sumen a la xarxa d'equipaments culturalsDurant el discurs de Nadal, Manuel Bustos, també ha anunciat altres dos importants projectes que se sumaran a l'important nombre d'iniciatives que l'Ajuntament impulsa en matèria de cultura i coneixement. Així l'alcalde ha anunciat que a l'antic Vapor Turull "ubicarem el Museu de Sabadell, dissenyat per Álvaro Siza". En aquest gran equipament s'ubicaran el Museu d'Art de Sabadell, el Museu d'Història i l'Arxiu Històric. A més s'estudiarà la possible ubicació d'altres instal·lacions.
En paraules de l'alcalde, es tractarà d'una construcció museística de més de 7.000 m2 de sostre "de nous espais per exposar part de la cultura que tenim". Un projecte que permetrà afrontar iniciatives amb més projecció fora de Sabadell. A més, el nou equipament serà la seu permanent del fons documental de tots els projectes de Siza a Catalunya. La transformació del Vapor Turull en el Museu de Sabadell inclou també un aparcament per a més de 350 places.
Avui, d'altra banda, l'alcalde, Manuel Bustos, ha anunciat la creació de la seu estable de teatre amateur de Sabadell. Un nou equipament liderat pel Teatre del Sol i participat també per Joventut de la Faràndula. La iniciativa comportarà la creació de dues sales de petit format, destinades a les dues companyies i també la creació d'espais complementaris i magatzems, equivalents a 2.000 m2 i patis exteriors.
Tant la recuperació del Castell de Can Feu per a la ciutat com la ubicació d'un gran centre museístic al Vapor Turull i la transformació del Vapor Pissit en centre teatral formen part del gran procés de transformació que viu a hores d'ara Sabadell. Es tracta, en paraules de Manuel Bustos, de "la transformació més important de la seva història".
Un gran canvi marcat per la cultura i el coneixement amb projectes com els citats anteriorment, el desenvolupament del Pla de Biblioteques o del Pla d'escoles bressol, entre molts altres. Una transformació on els serveis a les persones són protagonistes tal com demostren els projectes per ampliar els serveis a la gent gran i altres col·lectius o l'aposta pels equipaments esportius. En aquest sentit l'alcalde ha recordat que s'estan construint dos nous pavellons poliesportius a la ciutat i també la Pista Coberta d'Atletisme de Catalunya. A aquestes iniciatives se sumen actuacions com la millora dels espais públics, les iniciatives encaminades a millorar el nostre entorn i potenciar el respecte al medi ambient, altres per reforçar les comunicacions com la millora de les infraestructures o les que potencien la capitalitat de Sabadell com la construcció del Centre de Fires i Convencions o el Parc Empresarial de Sant Pau de Riu-sec. Es tracta en definitiva de múltiples projectes que consolidaran Sabadell, tal com ha expressat l'alcalde com a "ciutat model".
---------------------------------------------
Enllaços relacionats:Sabadell, projectes de ciutat Museu d'Art de Sabadell Museu d'Història de Sabadell Arxiu Històric de Sabadell Teatre del Sol Joventut de la Faràndula
---------------------------------------------
|