Ajuntament de Sabadell  
 Oficina de Patrimoni

Fototertúlia amb l'AHS
Dilluns 5 d'octubre de 2020, 18.30h


L'associació cultural Fotoconnexió amb el suport de l'Arxiu Històric de Sabadell organitza la primera Fototertúlia de la temporada amb una conferència sobre “Els fotògrafs pictorialistes sabadellencs” a càrrec de David González, tècnic de la Secció d'Imatge i So de l'Arxiu Històric de Sabadell. L'acte tindrà lloc el proper dilluns 5 d'octubre de 2020 a les 18,30h. El públic interessat hi pot accedir lliurement a través d'aquest enllaç (la sessió es gravarà en vídeo).


Durant el primer terç del segle XX els fotògrafs pictorialistes catalans es van esforçar per reivindicar un espai entre les Belles Arts a través de paisatges bucòlics, composicions fantàstiques, escenes populars o retrats que juxtaposaven l'etnografia amb una mirada artística molt personal.
Posant el focus a la ciutat de Sabadell, a l'Acadèmia de Belles Arts es va gestar un primer nucli de fotògrafs d'art format per autors tan destacats com Joan Vilatobà i Fígols (1878-1954), Albert Rifà i Planas (1878-1974) i Miquel Renom i Presseguer (1875-1950) (tot i que aquest va fer la major part de la seva carrera a Barcelona). Tots ells tenien en comú que van esdevenir fotògrafs professionals amb galeria de retrats d'estudi i que conjugaven aquesta faceta amb la participació en concursos de fotografia on deixaven volar la seva creativitat, obtenint importants premis.
A banda d'aquest triumvirat més conegut, també s'analitzarà un segon nucli de fotògrafs aficionats molt vinculats al món de l'excursionisme local que, d'una manera més o menys conscient, també van seguir els postulats estètics del pictorialisme. En aquest segon grup, que fins ara ha estat molt poc estudiat, destaquen alguns autors, com l'industrial Fermí Abad i Ribera (1884-1952), el futbolista Pere Monistrol i Masafret (1894-1972), el corder i fotoreporter Francesc Casañas i Riera (1890-1969) o el bromoilista Domènec Llobet i Padró (1885 -?).

L'Assistència és gratuïta.

"Los monaguillos". Sabadell, 1906. Autor: Albert Rifà i Planas. Font: Arxiu Històric de Sabadell.

Nuu femení. Sabadell, entre 1905 i 1920. Autor: Joan Vilatobà i Fígols. Font: Arxiu Històric de Sabadell.

Dia Internacional dels Arxius 2020

El 9 de juny de 1948 es creava, sota els auspicis de la UNESCO, el Consell Internacional d'Arxius, i era aquesta mateixa institució qui el 2007 establia cada 9 de juny com el Dia Internacional dels Arxius.
Aquesta commemoració té com a principal objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s'hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament, sensibilitzar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l'accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius mundialment.

Amb la intenció de donar a conèixer l'Arxiu Històric de Sabadell a la ciutadania, del dia 8 a l'11 de juny us presentem diàriament un vídeo sobre alguns documents curiosos que tenim a la ciutat. També podreu visionar el vídeo produït per la Subdirecció General d'Arxius, que sota el lema “Persones-Vides-Arxius”, ha volgut transmetre el testimoni de molts ciutadans usuaris dels arxius catalans i que s'han sumat a aquesta commemoració. Des de l'AHS hi hem participat a través d'un dels usuaris i donants de l'arxiu, que testimonia la seva experiència i història personal amb l'Arxiu Històric de Sabadell.

El fons fotogràfic de l'AHS accessible a través del portal Imagina

Imagina és el portal d'imatges creat per la Xarxa d'Arxiu Municipals de la Diputació de Barcelona que té per l'objectiu garantir una eina de gestió de les col·leccions fotogràfiques conservades en els arxius municipals dels ajuntaments i, alhora, promoure'n el seu accés i difusió.

A Imagina podreu trobar-hi part del fons Francesc Casañas Riera, el fons Jaume Avellaneda Camins i una part de la col·lecció local on destaquen reportatges com el Panorama Fotográfico de 1881 o un reportatge actual de les masies de Sabadell fet per Norbert Vila i que també es va fer servir per l'exposició de Festa Major del Museu d'Història. Paulatinament s'hi aniran incorporant més imatges.
Canal de videos de l'AHS

L'Arxiu Històric de Sabadell, que conserva i gestiona un gran nombre de documents audiovisuals sobre la nostra història local, participa en l'efemèride anual del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Consulteu el nostre canal de videos a la plataforma Youtube, on podreu visualitzar pel·lícules dels nostres fons que han estat digitalitzades, algunes d'elles també disponibles al canal Vimeo.

Encetem aquest canal amb l'emissió de l'audiovisual "Entrada de les tropes nacionals a Sabadell i primera Missa de la Victòria, 27 de gener de 1939", de Josep Esteve i Codina.
El film mostra l'entrada del bàndol nacional a la ciutat de Sabadell i la missa celebrada a la Rambla, a l'alçada del carrer Àngel Guimerà i oficiada per Mossèn Ernest Mateu. Us oferim la versió íntegra d'aquesta filmació única i us animem a seguir aquest canal.Foto edifici

Arxiu Històric Municipal de Sabadell
Carrer Indústria, 34
Sabadell 08202
Telèfon: 93 726 87 77 / 93 726 81 21 / 93 747 81 55
Fax: 93 727 57 03

ahs@ajsabadell.cat

© Ajuntament de Sabadell,
tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat