Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Rius i torrents

Ets a: Viure a Sabadell  >  Natura i Medi Ambient  >  Rius i torrents  > Afluents del Ripoll

Situació al plànol
Riu Ripoll
Riu Sec
Afluents del Ripoll
Afluents del Besòs
Afluents del Ripoll

"Un torrent important al marge dret del Ripoll és sens dubte el Torrent de Ribatallada, no pel cabal d'aigua que pugui aportar al Ripoll, sinó per l'abundància d'aigua subterrània que té. Durant molts anys la societat de Propietaris de la Mina d'Aigües de Sabadell, que fou fundada l'any 1842, hi tenia una de les principals captacions amb les que subministrava aigua a la ciutat de Sabadell. Encara s'hi pot contemplar el mur de contenció del que fou un antic embassament de l'any 1895. Té una capacitat de 10.000 m³, també podem observar els pous que, recullen l'aigua subterrània d'aquest torrent i és enviada a la ciutat per regar el barri de can Llonch a través de l'actual companyia d'aigües CASSA.

D'aquí en amunt està format per dos torrents principals; el de la dreta porta el nom de Torrent de Can Font, amb el seu naixement més enllà de la Muntanyeta de Matadepera, sota el turó de Mont-rodon o de can Sallent, aquest torrent se'l coneix, també, amb el nom de Torrent de Gotelles, amb les seves mateixes característiques; tots dos s'uneixen quasi dessota la casa de Ribatallada. Aquest darrer neix més amunt de can Sales, passada la carretera de Castellar. Aquesta zona està tallada per una infinitat de torrenteres i xaragalls plens de bardissa i bruts de brolla.

El Torrent de Mornau, que té els seus orígens cap a Sant Julià d'Altura, passa per sota la masia de can Deu i entra al Ripoll abans de pont de can Pagès."

"Al marge esquerra del Ripoll i a partir del pont de Castellar del Vallès, riu avall hi trobem menys afluents que a la banda dreta, el primer que hi trobem serà el petit Torrent de can Bages, que pren el nom de la masia.

El Torrent de Colobrers o de la Tosca, de curs curt però sinuós, neix a Castellar del Vallès i dóna les seves aigües al Ripoll a can Pagès. En aquest torrent podem trobar algunes de les fonts més importants i emblemàtiques del terme: font de Can Moragues, font de la Tosca i font de Can Pagès, també cal destacar l'indret de la Foradada. Aquest torrent tenia el lloc més bonic dels volts de Sabadell per no dir un dels millors del Vallès: el racó de la font de la Tosca.

El Riu Tort, un afluent més llarg que l'anterior, neix també sota el cementiri de Castellar del Vallès. Té un curs molt agradable en el seu començament, tortuós i cargolat de mig avall, cosa que li ha donat el nom de riu Tort.

Torrent de Colobrers

El Torrent de Can Llobateres és l'últim d'aquesta vorera dreta del Ripoll, enfront de la Romànica de Santa Maria de Barberà."

Bibliografia:
"Fonts i mines del rodal de Sabadell"
Ricard Molins i Romeu
1984
Agenda 21 de Sabadell

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat