acabeza.jpg (16314 bytes)
Anna Maria Cabeza

 

Anna Maria Cabeza i Gutés

Vaig néixer a Sabadell el 19 de juliol de 1960 (en ple Cretaci Superior), just a punt per "esguerrar" el dia de platja que les meves tres germanes més grans i el meu avi Fèlix tenien programat. Si em refio del que m’expliquen que feia cap als dos anys d’edat, es veu que no deixava dormir els meus pares i que vaig clavar mossegades a bona part dels habitants del carrer de Duran i Sors, on vivia aleshores. Llàstima que aquesta capacitat d’autodefensa s’anés diluint amb el pas dels anys.

Em vaig llicenciar en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i he treballat, entre d’altres mitjans, a Ràdio 4 (Ràdio Nacional d’Espanya) i als diaris Avui i El 9 Nou del Vallès Occidental. A la ràdio em dedicava a fer guions esbojarrats (per a programes diürns i nocturns). També he format part de l’equip de redacció de l’empresa Educa, dedicada a la creació de jocs educatius, i he estat redactora del gabinet de comunicació de la multinacional Ciba-Geigy. També he tocat el gènere del teatre i un dels records més entranyables que tinc és haver participat en el mític muntatge sabadellenc The Manchester of Catalonia amb l’Aula de Teatre de Belles Arts.

El 1996 vaig obtenir un accèssit en la setena edició del Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda (convocat per l’Ajuntament de Molins de Rei), i el 1997 la Fundació Caixa de Sabadell em va concedir un ajut per a la redacció del llibre Arbres mítics del Vallès Occidental i Oriental. El 1999 vaig guanyar el primer premi de la desena edició del Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda, i l’any 2002 el primer premi de la primera edició del Concurs Literari per la Igualtat de Gènere, convocat per l’Ajuntament de Sabadell.

Des de 1997 treballo com a periodista free-lance per a diverses empreses i institucions. He estat membre de l’equip redactor del llibre Catalunya, del XX al XXI, editat per La Vanguardia, i de la guia Sabadell és així, publicada per l’Ajuntament de Sabadell. L’any 2002 vaig ser convidada per la Diputació de Barcelona a participar en el recull de contes Papers de dona, dedicat a recollir les experiències de diverses dones davant el fet migratori. També sóc coautora de l’estudi Anàlisi de les activitats educatives d’àmbit ciutat a Sabadell, el Vallès Occidental i Catalunya, editat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell.

M’agrada molt escriure tant quan treballo en textos de caire institucional com quan escric ficció per passar-m’ho bé. Una cosa alimenta l’altra i viceversa. Com diuen els pianistes: "estic en dits", perquè els faig córrer pel teclat de l’ordinador gairebé tot el dia. Dins del periodisme m’agrada molt fer entrevistes, tant pel que expliquen les persones... com pel que no expliquen.

Tinc un col·laborador fantàstic –el meu fill Marcel, de sis anys–, que m’ha proporcionat més d’una idea per escriure contes. Fins i tot n’hem escrit un tots dos junts i la veritat és que ens avenim molt bé treballant plegats.

El que m’agrada: els llocs on hi ha silenci, les pel·lícules en blanc i negre, el programa Karakia del Canal 33, preparar plats de la cuina de l’Índia i visitar els mercats de tots els llocs on vaig.

Octubre 2002

per tornar enrera