El temps de lleure i l'esport

Compendi dels principals resultats

Introducció i metodologia

Sabadell: ciutat laboratori de valors (SCLV) és un projecte impulsat des del Programa Integral de Joventut de l'Ajuntament de Sabadell. Amb aquest projecte es pretén, d'una banda, establir un diàleg entre diferents agents entorn els temes que cada 50 dies concentren el debat ciutadà. D'altra banda, es promouen iniciatives d'intervenció o anàlisi que vinculen els valors amb realitats concretes.

Un dels resultats específics, dels 50 dies dedicats al temps de lleure en el marc del valor "qualitat de vida", és aquest estudi sobre el temps de lleure i la pràctica esportiva. L'objectiu de l'estudi és conèixer millor quin és l'ús del temps de lleure dels nens i joves de la ciutat a fi de confirmar o corregir hipòtesis, a partir de les quals es defineixen polítiques i s'actua.

El treball de camp es va realitzar entre el 15 i el 30 de maig de 1998. La mostra final és de 400 individus (10 enquestes a cadascuna de les 40 escoles seleccionades). Amb aquesta mostra s'aconsegueix un marge d'error del ± 4,95% per un nivell de confiança del 95%. La composició d'aquesta mostra s'ha realitzat mantenint les quotes existents de gènere, edat i també districte i titularitat del centre.

Els resultats que s'ofereixen en aquest document reflecteixen, d'una banda, els hàbits globals del joves d'entre 8 i 16 de Sabadell i d'altre, les possibles diferències de comportament en funció del gènere, l'edat i la titularitat del centre docent on estudien els nois i noies.

Índex:

1. L'ús del temps de lleure
2. L'esport
3. Els hàbits de lectura
4. Els Esplais

 

1. L'ús del temps de lleure

El temps de lleure a la llar
Gairebé tots el joves enquestats afirmen mirar la TV, escoltar música i llegir almenys un cop per setmana. L'ús de l'ordinador en el temps de lleure i els jocs de taula, tot i tenir un percentatge significatiu de practicants, queden a molta distància de les tres pràctiques esmentades anteriorment.

Quadre 1

Freqüència de realització de diferents activitats a la llar

  Mirar TV Escoltar música Llegir Ordinador Jocs taula
Diàriament 78,3 43,3 23,0 12,5 1,0
Més d'un cop per setmana 19,0 36,5 38,3 23,8 9,0
Un cop per setmana 2,5 12,7 30,7 25,5 41,2
Mai 0,2 7,5 8,0 38,2 48,8
TOTAL 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Llegir i escoltar música són pràctiques que realitzen amb més freqüència les noies

Jugar amb l'ordinador/internet i mirar la TV (en aquest cas lleugerament) són activitats on els nois declaren una superior freqüència de realització.

El 89,5% dels nois i noies a partir dels 13 anys afirmen escoltar música més d'un cop per setmana. Aquest mateix percentatge en el grup d'edat dels més joves (8 a 12 anys) baixa fins el 68%.

Per contra, mentre el 67,4% dels enquestats entre 8 i 12 anys declaren llegir (llibres, diaris o revistes) més d'un cop per setmana, en el cas dels nois i noies a partir de tretze anys aquest percentatge baixa fins el 56,2%.

El temps de lleure fora de la llar
Els nois i noies de Sabadell ocupen el seu temps de lleure fora de la llar en: sortir amb amics i familiars (95,5%), passejar o anar de compres (90,5%) i fer esport (87,8%).

Els nois practiquen més esport i assisteixen més a espectacles esportius. També, tot i que lleugerament, hi ha més nois que noies que van d'excursió o a un esplai.

Les noies van més al cinema, teatre i concerts i surten a passejar i de compres amb més freqüència que els nois.

Gràfic 1

% d'enquestats que realitzen habitualment les següents activitats. Per gènere.

Els noies i noies d'entre 8 i 12 anys van més d'excursió i als esplais que els enquestats de més edat.

Els nois i noies de 13 a 16 anys van més al cinema, teatre, etc.. i a bars i discoteques.

Gairebé totes les activitats s'acostumen a fer en companyia d'amics tret de passejar o anar de compres on els acompanyants habituals són els pares o familiars.

per anar amunt

 

2. L'Esport

La pràctica esportiva

Gairebé 9 de cada 10 joves de 8 a 16 anys (87,8%), afirmen practicar algun tipus d'esport de manera més o menys habitual. Un 29,8% manifesten practicar esport a diari, un 44,3% més d'un cop per setmana i un 13,8% un màxim d'un cop per setmana. Tan sols un 12,2% dels enquestats declaren no realitzar mai cap tipus de pràctica esportiva.

Gràfic 2

Freqüència en la pràctica esportiva

El percentatge de nois que afirmen realitzar esport a diari gairebé duplica al de les noies (39,1% del nois en front del 21,1% de les noies).

Les noies que declaren no realitzar mai esport gairebé tripliquen els percentatges que ofereixen els nois (17,8% de les noies no practiquen mai esport en front del 6,2% dels nois

L'esport en relació a les activitats extraescolars

La pràctica esportiva és l'activitat extraescolar més seguida tant per els nois com per les noies de Sabadell (59%), quedant a gran distància l'estudi d'idiomes (16,5% dels enquestats) i l'assistència a classes de música i informàtica (11,8% i 10,5% respectivament).

Les diferències per gèneres són força significatives, predominant els nois en l'esport i la informàtica i les noies en els idiomes i el teatre i dansa.

Gràfic 3

% d'enquestats que realitzen les següents activitats extraescolars. Per gènere

Excepte en el cas de l'estudi d'idiomes són els menors de 12 anys els que presenten un percentatge de pràctica superior en totes les activitats.

Valoració de l'esport respecte altres activitats

Les noies atorguen una puntuació superior a la dels nois en les activitats de lectura, escoltar música i anar al cinema, teatre, etc.

Els nois valoren més positivament, com activitats a realitzar en el temps de lleure, la pràctica esportiva i anar d'excursió.

Gràfic 4

Valoració de diferents activitats. Per gènere.

Els esports preferits per els joves

Els esports preferits per els nois i noies de Sabadell són els tradicionals: el futbol, el basquet i la natació. En un segon ordre apareixen, com esports amb força seguidors, el voleibol, el tenis i la gimnàstica.

Destacar el tercer lloc en el ranking de preferències de la natació, esport tradicionalment lligat a la ciutat degut, bàsicament, a la tasca desenvolupada per una entitat emblemàtica: el Club Natació Sabadell.

Els esports practicats pels joves

Tres esports apleguen més del 50 % de practicants: el futbol (33,1%), la natació (11,7%) i el basquet (10,5%). A continuació hi trobem la gimnàstica i les arts marcials ambdós amb un 8,4% d'enquestats que els practiquen.

Destacar que esports que apareixien com a preferits per la joventut de Sabadell no tenen gairebé cap practicant: el beisbol, un dels cinc esports preferits per els enquestats d'entre 8 i 12 anys, no el practica ningú; tampoc no practica gairebé ningú el voleibol, tot i ser el quart esport en l'ordre de preferències de les noies.

Gràfic 5

Esports més practicats. Per gènere.

Hi ha esports clarament practicats pel gènere masculí (futbol i en menor mesura les arts marcials) i d'altres, practicats gairebé en exclusivitat pel gènere femení (gimnàstica i aerobic).

Les noies diversifiquen més les seves pràctiques esportives. Així, els 137 nois que manifesten practicar esport de manera continua i organitzada, es reparteixen en 15 esports diferents, mentre que les 102 noies ho fan en 18 esports.

Freqüencia de realització

El 22,2% dels enquestats que afirmen realitzar esport de manera continua i organitzada, manifesta que el practica diàriament. Al voltant d'un 67% més d'un cop per setmana i el 8% només un cop per setmana.

Com a dada de referència citar que, en un estudi realitzat per l'Instituto de la Juventud entre 1.200 joves espanyols entre 14 i 24 anys, el percentatge d'enquestats que afirmaven realitzar esport a diari es situava al voltant del 16 % (entre els joves de 8 a 16 anys de Sabadell aquest percentatge és, com deiem, del 22,2%).

Equipaments on es practica esport

Gairebé la meitat del enquestats manifesten practicar esport en un equipament privat (46,4%), al voltant d'un 29% en un equipament públic i prop d'un 19% a la mateixa escola.

Per gènere destacar únicament una major inclinació de les noies en practicar esport a la mateixa escola (24,5% en front del 14,6% dels nois). Aquesta diferenciació també la trobem en l'anàlisi per edats ja que els que practiquen esport a la mateixa escola són força superiors en el grup d'entre 8 i 12 anys (29,1% en front del 10,1% dels més grans).

Valoració dels equipaments

La valoració general dels equipaments utilitzats és bona. Tenint en compte que la màxima puntuació era de 5 punts, la valoració mitjana de totes les característiques analitzades dels equipaments es situa en 3,9 punts.

Quadre 2

Valoració dels equipaments:

 

TOTAL

Instal·lacions esportives 3,9
Vestidors 3,5
Personal 4,1
Preus 3,7
Horaris 4,2
VALORACIÓ GLOBAL 3,9

(1=molt malament, 2=malament, 3=ni bé ni malament, 4=bé, 5=molt bé)

 Ubicació dels equipaments

Prop de la meitat dels enquestats que manifesten practicar esport assiduament i de manera organitzada (49%), utilitzen un equipament esportiu ubicat en el seu barri de residència. Un 45% van a equipaments situats a altres barris de la ciutat i prop d'un 6% es desplacen a altres municipis.

Els més petits realitzen esport en equipaments del seu propi barri amb un percentatge superior al que presenten els més grans. Aquests, i degut probablement a la facilitat de desplaçar-se pel seu compte, tenen més tendència a utilitzar equipaments situats a barris de Sabadell diferents als de la seva residència.

Índex de practicants federats

Sis de cada deu nois i noies (61,1%) que practiquen algun esport de manera organitzada estan federats.

Per gènere s'observen diferències significatives. El 68 % dels nois manifesten estar federats, mentre que aquest percentatge baixa fins el 52 % en el cas de les noies.

Grau de pràctiques competitives

El percentatge global de practicants d'esport que realitzen algun tipus de competició és del 68,6%.

S'observa una major tendència a realitzar algun tipus de competició en els esports d'equip que en els esports individuals.

Per gènere s'observen diferències significatives. El 77,4% del nois duen a terme algun tipus de competició, mentre que aquest percentatge baixa fins el 56,9% en el cas de les noies (gairebé 20 punts de diferència).

Fidelitat en la pràctica esportiva

La mitjana d'anys que fa que els nois i noies practiquen l'esport que actualment els ocupa és de 3,7 anys. En el cas dels nois és de 3,8 anys i en el de les noies de 3,5.

Obligatorietat/voluntarietat en la pràctica esportiva

Gairebé tots els enquestats (97,5%) afirmen practicar esport de manera voluntària. Tan sols un 1,2% manifesta que el realitza per que l'obliquen i, un altre 1,2% addueix que són recomanacions mèdiques el que els porta a practicar esport.

Paper de l'entrenador/preparador

Els entrenadors/preparadors esportius són vistos per els nois i noies bàsicament com un "amic" (33,1%) o com un tècnic (24,3%). No són gaires els que assimilen la figura de l'entrenador a la d'un professor (11,7).

El 21,6% de les noies veuen el seu entrenador com un professor, mentre que aquest percentatge baixa, en el cas dels nois, fins el 4,4%. Per contra aquests, atorguen al preparador el paper de tècnic en major mesura que les noies (29,9% i 16,7% respectivament).

Gràfic 6

Paper atorgat a l'entrenador/preparador. Per gènere.

Aquesta diferent apreciació també es produeix en el cas de l'anàlisi per grups d'edat: els més petits associen l'imatge del preparador a la d'un professor en un 18,2% de casos, mentre els grans només ho fan en un 6,2%.

Valors associats a l'esport

Els nois tendeixen a percebre l'esport com una manera lúdica de passar el temps d'oci, adduint com aspectes que els porten a fer esport: fer amics, fomentar l'esperit d'equip, passar l'estona i divertir-se.

Les noies tendeixen a atorgar, al fet de practicar esport, uns valors més de tipus estètic: per la salut, per tenir bon cos, per estar en forma.

Pertinença a clubs o entitats esportives

Gairebé la meitat dels nois i noies de 8 a 16 anys (47%) manifesten pertànyer a algun club o entitat esportiva.

Les diferències en funció del gènere de l'enquestat són molt importants. Els 62,5% dels nois afirmen pertanyer a alguna entitat esportiva, mentre que aquest percentatge baixa fins el 32,7% en el cas de les noies.

Les entitats esportives que presenten més nombre d'associats són:

Quadre 3

Nombre de associats a diferents entitats esportives. Per gènere.

  Nois Noies
Club Natació Sabadell 40 27
Centre d'Esports Sabadell 8 0
Gimnàs Eulàlia Castanyer 0 8
C. E. Mercantil 6 0
Escola Esportiva Can Deu 4 1
Joventut Atlètica de Sabadell 2 3
Unió Excursionista de Sabadell 4 1
Altres 61 29
TOTAL 125 69

Valoració de l'assignatura d'educació física

L'educació física és l'assignatura preferida pels nois i noies de Sabadell. En ambdós grups d'edat és l'assignatura més valorada, tot i que en el cas de les noies d'entre 13 i 16 anys la valoració baixa significativament.

Quadre 4

Valoració de diferents assignatures. Per gènere. (8-12 anys)

Assignatures Nois Noies
Ciències naturals i socials 3,2 3,0
Música i plàstica 3,8 4,3
Educació física 4,6 4,6
Llengua catalana 3,3 3,6
Llengua castellana 3,1 3,6
Llengua estrangera 3,1 3,7
Matemàtiques 3,7 3,7

Quadre 5

Valoració de diferents assignatures. Per gènere. (13-16 anys)

Assignatures Nois Noies
Ciències de la naturalesa 3,1 3,3
Ciències socials 3,0 2,7
Educació física 4,3 3,7
Educació plàstica i visual 3,7 3,5
Llengua catalana 2,9 3,2
Llengua castellana 2,7 3,2
Llengua estrangera 2,7 3,4
Matemàtiques 2,9 2,9
Música 3,2 3,3
Tecnologia 3,7 2,7

(1=no agrada gens, 2= no agrada gaire, 3=ni agrada ni desagrada, 4=agrada bastant, 5=agrada molt)

per anar amunt

 

3. Els hàbits de lectura

El 92% dels enquestats manifesten llegir llibres, diaris i revistes habitualment. La distribució del grau en què agrada la lectura es reflecteix en el següent gràfic.

Gràfic 7

Grau en què agrada la lectura

Per gènere es detecta una diferència important: si se sumen d'una banda les respostes positives ("m'agrada molt" i "m'agrada bastant"), i d'altra les negatives ("m'agrada poc" i "no m'agrada gens") la divergència d'afecció de la lectura entre nois i noies és força significativa.

Gràfic 8

Grau en que agrada la lectura. Per gènere.

Freqüència de lectura

El 25,5% dels enquestats afirmen llegir (llibres, diaris o revistes) cada dia. El 42% llegeixen algun cop per setmana, el 29,8% només els caps de setmana o molt de tant i tans sols el 2,7% asseguren no llegir mai.

Llengua de lectura

La llengua habitual de lectura està en funció, amb bons mesura, de les característiques del producte llegit. Així, en un mercat on l'oferta en català és significativa (el del llibre) domina la resposta que inclou les dues llengues. En canvi, en els casos en que l'oferta en català està molt lluny de la normalitat, el consum, lògicament, ho reflecteix.

Quadre 6

Llengua habitual de lectura. Per tipus de publicació.

  Llibres Diaris Revistes Còmics
Català 22,3 9,0 3,2 8,7
Castellà 15,0 26,3 54,8 28,0
Indistint 58,0 22,0 17,7 29,0
No llegeix 4,7 42,8 24,3 34,3
TOTAL 100,0 100,0 100,0 100,0

Comparant aquestes dades amb les que es van recollir a l'estudi "Hàbits culturals dels ciutadans de Sabadell" s'observa que els joves tendeixen a llegir en català en un percentatge superior a la gent de més edat. Així els lectors habituals de llibres en català entre els 8 i els 16 anys és del 22,3% mentre que en l'estudi esmentat (enquestats a partir del 15 anys) aquest percentatge era del 10,3%. En el cas dels lectors de diaris els percentatges d'uns i altres també varien significativament (9% en els joves de 8 a 16 anys i 4,1% en l'anterior estudi).

Hi ha més nois que noies que llegeixen diaris i còmics i, per contra, hi ha més noies que nois que es declaren lectores habituals de llibres i revistes.

Tipus de llibres que es llegeixen

Els tipus de llibres més llegits per els nois i noies de Sabadell són, per aquest ordre: els d'aventures, els de misteri i terror i els còmics. També hi ha un alt percentatge que afirma que l'hi agraden els llibres de tot tipus.

Quadre 7

Tipus de llibres que agraden més.

 

%

Aventura / viatges 38,8
Ciencia ficció / fantàstic 25,0
Misteri / terror 36,8
Història / ciència 6,8
Poesia 7,8
Contes 18,8
Humor 23,8
Còmics 31,0
Esports 16,8
De tot tipus 26,5

Les principals diferències de gustos entre nois i noies es detecten en:
NOIS: aventura, humor, còmics i esports
NOIES: poesia, contes i lectures de tot tipus

Gràfic 9

Tipus de llibres que agraden més. Per gènere.

Qui recomana els llibres que llegeixen els joves?

Un 74,8% dels nois i noies de 8 a 16 anys afirmen que són ells mateixos qui escullen els llibres que llegeixen mentre que un 42,3% manifesta que els hi recomanen els mestres.

Quadre 8

Valoració de diferents activitats

 

%

Els escullen ells mateixos 74,8
Els mestres 42,3
Els pares o familiars 21,3
Els amics 20,8
A la biblioteca 5,8
A la llibreria 4,0

L'anàlisi per gènere mostra que les noies tenen més tendència a escollir-se elles mateixes els llibres que llegeixen (80,8% en front del 68,2% dels nois) i a escoltar els consells dels amics/amigues (25,5% de les noies envers el 15,6% en el cas dels nois).

Per grups d'edat destacar que els més petits es recolzen més amb els pares mentre que els més grans segueixen els consells dels amics.

per anar

 

4. Els esplais

Coneixement dels esplais

Gairebé la meitat dels nois i noies enquestats (49,5%) afirmen conèixer almenys un esplai de Sabadell. La mitjana d'esplais que es coneixen és de 1,7 per enquestat.

No hi ha diferències entre els nois i nois que coneixen algun esplai (49% i 50% respectivament), en canvi sí que en funció del grup d'edat i de la titularitat de l'escola el grau de coneixement varia significativament.

Un 54,7% dels enquestats de menys edat (8 a 12 anys) identifiquen com a mínim un esplai de la ciutat, mentre que aquest percentatge baixa fins el 45,2% en el cas dels enquestats de 13 a 16 anys.

En l'anàlisi per titularitat del centre on estudien també existeixen diferències de consideració: un 54,7% dels estudiants en centres privats coneixen algun esplai mentre que en el cas dels alumnes d'escoles públiques aquest percentatge és del 45,7%.

Gràfic 10

Coneixement d'almenys un esplai de Sabadell.

Els esplais més coneguts: Els esplais més coneguts de Sabadell són els següents:

Quadre 9

Esplais més coneguts de Sabadell.

  Nombre % sobre els que en coneixen algun
La teranyina 37 18,7
La trepa 28 14,1
Xivarri 23 11,6
L'esparver 17 8,6
La masia 16 8,1
La llar del vent 13 6,6
Esplai de la U.E.S. 11 5,6
La roda 10 5,1
Els quatre gats 9 4,5
La branca 9 4,5
Esplai del Club Natació Sabadell 8 4,0
Esplai Sant Josep de Calassanç 8 4,0
Esplai Escola Servator 7 3,5
Esplai Can Deu 6 3,0
La ganyota 6 3,0
Moviment Carmelità 6 3,0
Esplai Escola Guixot 5 2,5
La baldufa 5 2,5
La Triga 5 2,5
Esplai Can Rull 4 2,0
Esplai Esprai 4 2,0
Esplai Les Termes 4 2,0
Esplai Sagrada Família 4 2,0
L'obrador 4 2,0
Altres 92 -

Assistència als esplais

Un 9,3 % dels enquestats afirmen assistir amb regularitat a algun esplai. Tot i que aquesta dada pot semblar baixa, segons l'estudi sobre el temps de lleure i l'esport realitzat per Ignacio Vila, el nivell d'assistència a esplais a Catalunya se situa al voltant del 6%.

Més de la meitat dels enquestats (52,1%) que van declarar no assistir a cap esplai, addueixen com a motiu fonamental per a no anar-hi el fet de que no els hi agraden els esplais. Un 19% manifesta que no hi va per falta de temps i un 5,8% diu que prefereix passar l'estona fent altres activitats.

El fet de no conèixer cap esplai i de no disposar de recursos econòmics són raons manifestades per tan sols el 4,1% dels enquestats. Per tant no sembla que el relativament baix nivell d'assistència, vingui donat per un desconeixement dels esplais o pel cost econòmic implícit a l'assistència a aquests.

Gràfic 11

Motius per la no assistència als esplais

per anar amunt