1. Consideracions prèvies
El present document-resum és fruit de les tres reunions del grup de treball dEducació i Lleure, i intenta recollir el conjunt daportacions dels diversos membres adaptant-les a lesquema que el PES requeria.
Un dels aspectes recurrents a les tres reunions del grup de treball ha estat la voluntat demmarcar el concepte de lleure, definint daquesta manera làmbit de reflexió del grup.
Així, intentant sumar aportacions, sha definit el temps de lleure com aquell temps del qual disposen les persones després de fer les seves activitats quotidianes. Si bé aquest és un dret al qual cada vegada més persones hi pot tenir accés, el temps és cada cop menys lliure, menys alliberador, menys contraposat a la resta dactivitats, i lhipotequem amb una programació excessiva dactivitats organitzades. Sentén, doncs, el lleure com un dret dels ciutadans i les activitats que sorganitzen durant aquest espai, com un servei públic en el sentit més ampli de la paraula.
Tothom ha estat dacord amb les grans possibilitats educatives del lleure i que, per tant, aquest temps de lleure hauria de ser un espai integrador, no reglat, lúdic i educatiu, amb diverses estratègies possibles independentment del tipus dactivitat que es faci i de la població a qui vagi adreçada. Leducació en el lleure possibilita una educació integral de la persona. Es troba a faltar un major consens sobre els valors educatius que es transmeten en el temps de lleure per part de les diverses entitats, saber si aquests valors formen part dels idearis de les entitats i són portats a la pràctica de forma adient. En aquest sentit, és necessària una concepció més globalitzadora del lleure, que comprengui tots els àmbits: esport, esplai, oci, etc., evitant visions parcials i segmentades.
Hi ha hagut un acord generalitzat que cal una educació del lleure, cal ensenyar a gaudir daquest temps lliure, del qual cada vegada fruïm més. Cal reivindicar un temps per al gaudi, per a la diversió, per a la relació, intentant desmitificar la idea que a ledat infantil és necessari el màxim de formació/aprenentatge.
2. Aproximació Diagnòstica
2.1. Elements descriptius de la situació actual a Sabadell en làmbit del lleure
Els membres del grup de treball han detectat una certa inquietud, un interès, per canviar determinades dinàmiques que es constaten com a errònies o millorables: poc hàbit de treball en xarxa per part de les entitats, manca de reconeixement social de la tasca de les associacions, dificultats en la col·laboració amb les diverses administracions, etc., però que són situacions que poden canviar.
Es té la visió que Sabadell és una ciutat rica en associacions, però mancada dun treball en xarxa que realment funcioni. Les entitats desplai treballen en aquesta línia; en el cas de les entitats desport és força més difícil. Malgrat tot, es veu com un deute, com un punt feble, que cal solucionar.
Sevidencia que el concepte de lleure és comú per a tothom, però difereixen les estratègies educatives que es tracten des de cadascun dels àmbits.
En tot cas, cal una renovació de les estructures i del paper que juguen les entitats; possiblement moltes delles ho tenen clar, però costa fer arribar el missatge als ciutadans.
També es constata la força mediàtica que tenen ofertes de lleure eminentment consumistes. Una de les afirmacions va ser que després de 20 anys dajuntaments democràtics el més conegut pels joves de Sabadell és la zona hermètica.
2.2. Punts forts
Condicions bones per a repensar la ciutat: tant a nivell dentitats com de lAdministració local, es demostra una voluntat davançar i de millorar lacció que sestà desenvolupant. Sha fet un bon treball des de lAdministració, per exemple en el camp de lesport extraescolar. Shan recuperat espais per al gaudi del temps lliure dels ciutadans i sha constatat, en aquest sentit, la importància duna bona planificació urbanística.
Lescola pot jugar un paper molt important com a centre, com a espai educatiu i com a espai físic al voltant del qual es poden estructurar altres serveis i accions educatives, atès que és el nucli de les activitats dels infants i dels joves.
La institució escolar ha millorat la seva connexió amb el territori a partir de laplicació del procés de la Reforma Educativa.
Les entitats tenen un gran bagatge històric i una experiència que les avala davant propostes més actuals i, en alguns casos innovadores, però amb greus mancances a nivell de contingut educatiu.
La majoria de les entitats solen plantejar el seu treball a partir de larrelament al territori; és a dir, estan connectades a la realitat de la ciutat.
Les entitats i els clubs esportius tenen inquietuds per actualitzar els seus plantejaments.
Els educadors (professionals o voluntaris) són persones molt més preparades, amb molta més formació.
Existència de la Taula de Federacions dEsplai com a ens de coordinació. Sha millorat la coordinació de les entitats de lleure per sobre de les confessionalitats o els dirigents.
2.3. Punts febles
Es posa en evidència una manca datenció dels pares cap als seus fills; el ritme de vida actual no dóna massa facilitats en aquest sentit.
Les activitats desplai no són valorades pels pares, entre altres coses perquè no són excessivament cares i requereixen una mínima implicació de les mateixes famílies en la realització de les activitats, que, de vegades, no estan disposades a fer.
Les necessitats econòmiques de les entitats acaben provocant la visió de lindividu (nen o adult) com a usuari que produeix recursos. Aquí sol néixer la competència entre les mateixes entitats.
Entitats mancades de recanvi generacional, amb necessitats dactualització, de formació, de posada al dia
Incompatibilitat entre els horaris escolars i els de les activitats de lleure. Els plans destudi no preveuen una adaptació real de lhorari escolar que permeti un millor aprofitament del lleure.
Es detecta una saturació de les activitats extraescolars; hi ha una excessiva programació de les activitats del mal anomenat lleure.
Manca de coordinació entre les diverses ofertes, entre les mateixes entitats, per donar serveis comuns, per ser més fortes, per no duplicar esforços. Les coordinacions són pràcticament excepcionals.
La coordinació depèn excessivament de la voluntat dels directius, dels responsables.
Manca experiència de treball en grup, en xarxa; cal educació per a la coordinació. La coordinació a voltes no ha estat prou positiva, shan forçat massa aquests processos i les entitats no han tingut prou visió estratègica per a poder aprofitar els espais de coordinació i de treball conjunt.
Buit legal i normatiu en la regulació de determinades activitats, sobretot respecte als responsables dactivitats. Hi ha molta confusió a l'hora de saber si cal o no titulació general o específica per a actuar com a responsable de determinades activitats (activitats extraescolars, monitors de menjador, iniciació a lactivitat física, etc.).
Falten entitats desplai, no nhi ha suficients per atendre les necessitats de la ciutat.
Augment desorbitat dofertes privades amb afany lucratiu, de les quals cal controlar la qualitat pedagògica.
2.4. Aspectes o fenòmens que haurien de ser objecte destudi
Sha proposat la realització dun catàleg de serveis i ofertes de lleure tant públics com privats a fi de poder creuar les dades de les diverses entitats i saber quin és lestat de la qüestió a la nostra ciutat. Per tant, aquest catàleg hauria de ser, a més a més, un mapa de necessitats i mancances tant des dun criteri territorial com dàmbit dactuació.
Sha discutit també el tema de la creació o no de multiespais que agrupin diverses ofertes en una mateixa zona. En aquest sentit hi ha hagut defensors de concentrar serveis en alguns espais de la ciutat i daltres que creuen que la centralització excessiva pot hipotecar la diversificació dels serveis i que els multiespais són massa costosos i sovint inviables, i que el que cal és mantenir i potenciar les ofertes que ja hi ha. En tot cas, la discussió va més enllà dafirmar o negar la validesa dels multiespais i es planteja el debat dapropar els ciutadans als serveis o apropar els serveis als ciutadans, és a dir, la centralització o la descentralització dels serveis. Finalment no es va arribar a cap acord unitari sinó que es van plantejar com dues estratègies compatibles en un mateix territori. Malgrat tot, es podria aprofundir més en lanàlisi de la repercussió que la centralització de serveis en un mateix equipament o zona de la ciutat pot representar, a fi de poder orientar estratègies dactuació properes.
3. Propostes d'acció
3.1. Propostes dactuació
3.1.1. Línies estratègiques
Coordinació: tothom ha estat dacord en la idea que és major el cost de la no-coordinació que el de la coordinació. Cal potenciar les plataformes de coordinació existents i dotar-les de significat i, al mateix temps, possibilitar-ne de noves, tant a nivell territorial com dàmbit temàtic. Sumant esforços saconseguiran més guanys. En aquest sentit, cal entendre els clubs esportius i les associacions com a entitats socials, no únicament com a gestors dactivitats; cal valorar-ne, doncs la funció social que desenvolupen. Per últim, cal afavorir la coordinació territorial que, pot ser més fàcil quan es treballa amb una mateixa població.
Funció dels diversos agents: cal identificar clarament quin és el paper de lAdministració, el del sector no lucratiu i el del sector privat. Cal veure que fa cadascú i que es pot fer de forma conjunta. Es planteja que lAdministració hauria de donar suport i col·laborar, però no hauria dintervenir directament en lorganització dactivitats. Hauria de facilitar infraestructures, espais, eximir de determinades taxes a les entitats, etc., i d'altra banda, lAdministració hauria de ser activa en la regulació dofertes (sobretot en aquelles de caire més consumista) i en la funció equilibradora de loferta dactivitats.
Coneixement del territori: es té la sensació que no hi ha un coneixement clar de les possibilitats que ofereix el territori: cal tenir una visió global sobre quina és loferta de lleure de la ciutat de Sabadell. Cal treballar per poder disposar dun instrument que reguli les diverses propostes i que permeti eliminar desequilibris territorials i dàmbit dactuació.
Informació: cal millorar la informació que reben els ciutadans; cal canviar la visió que tenen de la seva ciutat. En aquest sentit, s'han de donar missatges clars, entenedors i el més unificats possibles. No pot ser una informació neutra, cal que sigui una informació carregada de contingut educatiu, que doni missatges de valors positius. Cal que el ciutadà tingui molt més clar el concepte de ciutat educadora.
Formació: cal que les persones directament implicades a les accions educatives en làmbit del lleure tinguin prou formació per fer una bona tasca, per ser capaços de transmetre valors positius. En aquest sentit, cal diferenciar la formació de tipus tècnic (monitors, responsables, especialistes, etc.) de la dels directius, gerents o responsables de les entitats. Sha posat molt èmfasi en aquest darrer àmbit de formació, atès que això ha de revertir en la millora en la gestió de les entitats, en un projecte dentitats més plurals, amb objectius més amplis i amb més projecció de futur.
Relació escola-lleure: S'ha d'augmentar la comunicació i la coordinació entre làmbit escolar i el del lleure. Cal evitar establir un enfrontament, una competició o, senzillament, lomissió entre els dos sectors. La Reforma Educativa està generant canvis en la concepció de lacció educativa, molt més flexible i adaptada a les realitats de territori i de les persones. És el moment daconseguir una major interrelació entre leducació formal i la no formal.
Oferta variada: cal diversificar loferta a fi dadaptar-la a la realitat actual i a la demanda social existent.
Qualitat: S'ha d'invertir en qualitat de servei. Cal potenciar aquelles activitats i entitats que tinguin criteris de qualitat en els seus plantejaments.
3.1.2. Objectius per al proper quadrienni
3.1.3. Accions a desenvolupar
Creació dun fòrum dopinió per a possibilitar als ciutadans i a les entitats que facin propostes. Seria com un senat de gent que no està a lAjuntament, que no participa dels òrgans de govern de la ciutat, però que té interès a col·laborar directament en la tasca dorientar les accions a emprendre per part de tothom. Aquesta mena de consell ciutadà podria fer el seguiment de laplicació del PES. Malgrat tot, no cal oblidar altres espais dopinió, de proposta o de coordinació, com el mateix Consell Escolar Municipal.
Campanyes de promoció, setmanes en què es donin a conèixer zones i/o activitats concretes de la ciutat, però fer-ho de manera que tinguin un cert impacte ciutadà. Donar a conèixer lespai o lactivitat a partir duna acció, dun fet puntual, de forma activa.
Reivindicar els espais oberts, les places, lesplai no reglat en contra del lleure reglamentat. Cal condicionar i promoure espais on es puguin fer activitats de forma lliure i voluntària.
4. Memòria descriptiva de les sessions fetes i la composició del grup
Shan fet un total de tres sessions de treball. De 35 persones inicialment convidades, ha assistit una mitjana de 14. La composició es pot constatar amb el quadre següent:
Àmbit | 1a sessió | 2a sessió | 3a sessió | Total |
Esport | 4 | 3 | 3 | 10 |
Ajuntament | 3 | 3 | 3 | 9 |
Esplai | 2 | 1 | 2 | 5 |
Salut | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ludoteca | 1 | 1 | 2 | |
Diversos | 3 | 2 | 1 | 6 |
Coordinadors | 2 | 2 | 2 | 6 |
Total | 15 | 13 | 13 | 41 |
Com es pot veure, és un grup força heterogeni. La major representació prové del camp de lesport. També és important la representació de lAjuntament (bàsicament per part de tècnics). Ha sobtat la baixa assistència de persones provinents del món de lesplai. També sha trobat a faltar algun representant del sector privat.
Si bé és cert que les persones provinents de làmbit de lesport, o de lactivitat física, i el de lesplai, han mostrat enfocaments sobre el tema força diferents i això ha dificultat la tasca de centrar la discussió, aquest és un problema que sha anat superant a mesura que passaven les sessions. Nha estat una mostra la tercera sessió, en la qual es van aconseguir elaborar algunes idees bàsiques per a la concreció del treball fet.
El cert és que el grup ha estat força homogeni durant les tres sessions, i això ha facilitat el seguiment del tema.
Cal evidenciar el desconeixement que alguns membres del grup varen manifestar sobre el que era i què pretenia el Projecte Educatiu de Sabadell, sobretot durant la primera sessió.
Shan aportat materials a fi de facilitar la discussió que es relacionen a continuació: