Grup de treball: Educació i lleure

Document Final

Índex:

  1. Consideracions prèvies
  2. Aproximació diagnòstica
  3. Propostes d'acció
  4. Memòria descriptiva de les sessions fetes

1. Consideracions prèvies

El present document-resum és fruit de les tres reunions del grup de treball d’Educació i Lleure, i intenta recollir el conjunt d’aportacions dels diversos membres adaptant-les a l’esquema que el PES requeria.

Un dels aspectes recurrents a les tres reunions del grup de treball ha estat la voluntat d’emmarcar el concepte de lleure, definint d’aquesta manera l’àmbit de reflexió del grup.

Així, intentant sumar aportacions, s’ha definit el temps de lleure com aquell temps del qual disposen les persones després de fer les seves activitats quotidianes. Si bé aquest és un dret al qual cada vegada més persones hi pot tenir accés, el temps és cada cop menys lliure, menys alliberador, menys contraposat a la resta d’activitats, i l’hipotequem amb una programació excessiva d’activitats organitzades. S’entén, doncs, el lleure com un dret dels ciutadans i les activitats que s’organitzen durant aquest espai, com un servei públic en el sentit més ampli de la paraula.

Tothom ha estat d’acord amb les grans possibilitats educatives del lleure i que, per tant, aquest temps de lleure hauria de ser un espai integrador, no reglat, lúdic i educatiu, amb diverses estratègies possibles independentment del tipus d’activitat que es faci i de la població a qui vagi adreçada. L’educació en el lleure possibilita una educació integral de la persona. Es troba a faltar un major consens sobre els valors educatius que es transmeten en el temps de lleure per part de les diverses entitats, saber si aquests valors formen part dels idearis de les entitats i són portats a la pràctica de forma adient. En aquest sentit, és necessària una concepció més globalitzadora del lleure, que comprengui tots els àmbits: esport, esplai, oci, etc., evitant visions parcials i segmentades.

Hi ha hagut un acord generalitzat que cal una educació del lleure, cal ensenyar a gaudir d’aquest temps lliure, del qual cada vegada fruïm més. Cal reivindicar un temps per al gaudi, per a la diversió, per a la relació, intentant desmitificar la idea que a l’edat infantil és necessari el màxim de formació/aprenentatge.

per anar amunt

2. Aproximació Diagnòstica

2.1. Elements descriptius de la situació actual a Sabadell en l’àmbit del lleure

 

2.2. Punts forts

 

2.3. Punts febles

 

2.4. Aspectes o fenòmens que haurien de ser objecte d’estudi

per anar amunt

3. Propostes d'acció

3.1. Propostes d’actuació

3.1.1. Línies estratègiques

 

3.1.2. Objectius per al proper quadrienni

 

3.1.3. Accions a desenvolupar

per anar amunt

4. Memòria descriptiva de les sessions fetes i la composició del grup

S’han fet un total de tres sessions de treball. De 35 persones inicialment convidades, ha assistit una mitjana de 14. La composició es pot constatar amb el quadre següent:

Àmbit 1a sessió 2a sessió 3a sessió Total
Esport 4 3 3 10
Ajuntament 3 3 3 9
Esplai 2 1 2 5
Salut 1 1 1 3
Ludoteca   1 1 2
Diversos 3 2 1 6
Coordinadors 2 2 2 6
Total 15 13 13 41

 

Com es pot veure, és un grup força heterogeni. La major representació prové del camp de l’esport. També és important la representació de l’Ajuntament (bàsicament per part de tècnics). Ha sobtat la baixa assistència de persones provinents del món de l’esplai. També s’ha trobat a faltar algun representant del sector privat.

Si bé és cert que les persones provinents de l’àmbit de l’esport, o de l’activitat física, i el de l’esplai, han mostrat enfocaments sobre el tema força diferents i això ha dificultat la tasca de centrar la discussió, aquest és un problema que s’ha anat superant a mesura que passaven les sessions. N’ha estat una mostra la tercera sessió, en la qual es van aconseguir elaborar algunes idees bàsiques per a la concreció del treball fet.

El cert és que el grup ha estat força homogeni durant les tres sessions, i això ha facilitat el seguiment del tema.

Cal evidenciar el desconeixement que alguns membres del grup varen manifestar sobre el que era i què pretenia el Projecte Educatiu de Sabadell, sobretot durant la primera sessió.

S’han aportat materials a fi de facilitar la discussió que es relacionen a continuació:

per anar amunt

 

 

per tornar enrere