Grup de treball: Educació i lleure

Document base:

Títol: Educació i lleure
Autors: Miquel Torres i Josep M. Antentas
Data: juny de 1998

ÍNDEX:

I. Presentació.
II. Educació i lleure.

III. Identificació del projecte.
IV. Finançament / Patrocini.

 

I. Presentació

La proposta per a l'elaboració del Projecte Educatiu de Sabadell implica la participació de moltes persones per a definir les possibles línies estratègiques en un projecte engrescador i novedós.

Educació i Lleure (Esport), pel que fa a aquest apartat és necessària la introducció de canvis profunds i ben estructurats en els esquemes bàsics enfront la demanda social i les noves tecnologies aplicades al camp de la comunicació global.

La introducció de l'Educació com a resposta d'una societat que viu un procés de canvis constants, però molt accelerats, és l'objectiu primordial de tothom per a una major cooperació.

per anar

 

II. Educació i Lleure

2.1 Valor educatiu del lleure i comportaments ciutadans en relació al mateix.

L'activitat física és per als ciutadans una necessitat fisiològica. El lleure i l'esport com a eina d'integració social ha d'aportar una major:

i fer present a la vida del ciutadà que l'esport ha de provocar una reflexió educativa entorn els valors que el caracteritzen, que són:

Entrant a l'edat escolar, la LOGSE promou i aglutina els eixos transversals en el nou sistema educatiu, els quals podem assenyalar:

Tots aquells comportaments educatius són imprescindibles en totes les activitats de lleure del ciutadà, des de les escoles, entitats, institucions i agents implicats, pels següents motius:

  1. Cal tenir present l'esport com a eina formativa i educativa.
  2. L'activitat física proporciona una forma integral en el cos humà.
  3. L'esport ens proporciona beneficis físics, psíquics i socials. Practicat adequadament millora la salut, l'equilibri emocional i la relació social.
  4. Cal recuperar l'educació en la pràctica esportiva.
  5. Encaminar la filosofia de la pràctica de l'educació física, com a bé que és necessari per a l'organisme.
  6. Socialitzar més l'activitat física/esport com a pràctica de lleure.
  7. Adaptació de l'esport/lleure a les característiques físic-intel.lectuals dels individus.

2.2 Estratègies educatives i responsabilitats en els diferents sectors de l'oci ciutadà (indústries de l'oci, sector esportiu, pares, associacions,...)

Les estratègies de l'activitat física com a element de lleure cal diferenciar-les en diferents nivells formatius/educatius:

realitzant les pràctiques en horari:

pensant que ha d'anar destinades a tots els sectors socials.

Per a aprofundir en la realitat del projecte, per a la racionalització de les diverses instal.lacions i equipaments existents a la ciutat és imprescindible obtenir, fer, estudiar i/o conèixer:

  1. Dades dels equipaments reals que existeixen, tant públics com privats (escoles, clubs, etc.)
  2. Qui la gestiona, com s'utilitzen.
  3. Programes socio-culturals, esportius, de lleure,...
  4. Edats dels participants a les activitats programades.
  5. Hàbits i el perquè de la seva participació
  6. Dades dels esports practicats a la ciutat:
    • nombre de persones,
    • esports,
    • lleure, etc...
  7. L'evolució social/esportiva dels clubs en els darrers anys.

Des de l'Ajuntament és necessari participar i promoure més equipaments esportius, rendibilitzant millor els existents:

També cal ajudar a les Entitats sense ànim de lucre, trobant un tractament beneficiós en els temes fiscals millorant les càrregues impositives, mitjançant possibles desgravacions.

Des de l'Ajuntament s'ha de donar la possibilitar d'acollir al sector privat, per a la gestió i explotació dels equipaments municipals, sota unes directrius en la seva gestió.

Cal introduir i promocionar les noves disciplines en esports practicats a l'aire lliure i en espais naturals, construint circuits i zones amb possibilitats d'utlilitzar-les amb i/o sense monitors. Exemples:

realitzant-se activitats de

encaminats als ciutadans que no senten la necessitat de competir ni el deure de ser abonat d'una entitat.

Un element primordial en tota l'activitat física és aconseguir els diferents nivells de pràctica:

  1. Esport de lleure i oci
  2. Esport educatiu/formatiu
  3. Esport federat (d'iniciació)
  4. Esport competitiu (rendiment)
  5. Esport d'alt rendiment

Aquests diferents nivell tenen o cal que tinguin diferents sectors o àrees, amb responsabilitats. Des de les indústries d'oci, les empreses del sector, les entitats i clubs esportius fins a les institucions (locals, autonòmiques, estatals) però és en aquesta pràctica concreta on altres sectors desenvolupen tasques formatives, com els pares, les Associacions i Organitzacions ONG, els districtes, els barris i les escoles.

Tots aquests sectors aporten les línies educatives en les edats joves durant la seva formació. Els altres aporten coneixements, experiències en organització, en gestió i la participació reglada o no reglada.

Per a un major anàlisi dels nivells esmentats aportem el que creiem més raonable.

  1. En el lleure/oci, l'activitat física es desenvolupa amb mitjans propis, sense necessitat de pertànyer a cap entitat, (espais naturals, activitats puntuals, participació social, espai urbà,...)
  2. Esport educatiu/formatiu a les escoles, centres educatius, clubs, associacions, entitats, practicat en espais naturals, espais concrets reglamentats o no, ensenyament específic i general, participació en torneigs.
  3. Esport federat és l'inici a la competició.
  4. Esport competitiu, rendiment esportiu (clubs, Federacions, centres especialitzats) amb bons equipaments, control mèdic específic, selecció dels practicants.
  5. Esport d'alt rendiment esportiu, alguns clubs, centres (tipus CAR), Federacions, selecció dels talents, equipaments i materials específics, control exhaustiu dels equips, seguiment i control de la ciència aplicada a l'esport.

En aquests 3 últims apartats és necessària una major col.laboració en l'esport de tots els Ens socials.

Una comprensió mínima i bàsica per a que els estudiants disposin d'un beneficis en les hores lectives i no lectives, per a poder adaptar els programes (educatius i esportius). Facilitar i/o millorar les relacions de les escoles i els centres educatius envers les entitats esportives.

De tots aquestes possibilitats de la pràctica esportiva, sense cap mena de dubte l'educació des de la base, és fonamental tant per la seva formació com per la integració social.

per anar

 

III. Identificació del projecte

Per aconseguir una major integració i aportació ciutadanes proposem:

  1. Audiències públiques a l'Ajuntament de:
  2. a fi que els seus suggeriments, opinions i aportacions siguin escoltats i si cal posats en pràctica.

  3. Creació d'òrgans sectorials per a què vetllin pel benestar social en les pràctiques de les diferents activitats.
  4. Creació d'un senat local assessor on hi tinguin cabuda les persones, entitats, clubs, organismes, associacions i agents interessats, els quals vetllaran, donaran suport i aprovaran els acords presos del projecte PES.
  5. Finalment és molt important la promoció d'un eslògan educatiu, que identifiqui el projecte a la ciutat.
  6. En el seu temps (Sabadell ciutat pilot de l'Estat espanyol).

per anar

 

IV. Finançament / Patrocini

per anar