Idees nuclears del dictamen Informe sobre els precedents, la situació actual i les previsions futures de l'ensenyament artístic a Sabadell, per Joaquim Sala-Sanahuja.
Índex:
El dictamen inicial descrivia duna manera sintètica levolució i les diverses fases històriques de lensenyament artístic, tant en làmbit general com en el local, i esbossava les línies futures daquest ensenyament, tot recalcant alguns aspectes problemàtics que calia sotmetre a discussió, sobretot perquè hi incidien factors concrets, com ara laplicació del projecte de Batxillerat artístic, que no podien ser valorats amb el mateix raser segons les arts implicades. El dictamen restringia, per tant, el camp danàlisi als ensenyaments actualment vigents, tot deixant una mica de banda la música, de la qual lautor considerava que calia sospesar i discutir levolució futura en funció dels canvis recents, espectaculars, i de les possibilitats que sorgiran de manera quasi immediata.
Atès que el dictamen gairebé no entrava a considerar les qüestions de formació artística no lligades directament a lensenyament, caldrà dara endavant obrir vies de reflexió sobre aspectes com ara:
En línies generals, les febleses del present informe poden provenir de la diversitat dàmbits artístics que aquí sanalitzen conjuntament, i que en la realitat es troben molt separat i en unes situacions molt diversificades.
2.1 Elements descriptius de la situació local.
Arts plàstiques
El panorama educatiu sabadellenc es caracteritza, en làmbit de les arts, pel paper preponderant de les Associacions privades que tenen com a objectius la divulgació de lexpressió artística i la formació del públic. En destacarem, per la seva dimensió social i per la seva trajectòria:
LAcadèmia de Belles Arts, que havia estat en lorigen de lEscola Industrial dArts i Oficis, i que ha tornat des de fa uns anys a crear una secció de cursos de pintura i de dibuix oberta a tots els seus socis. Té actualment una política dexposicions força interessant, que combina autors joves, moltes vegades no professionals, amb autors reconeguts, vivents o morts. També ha iniciat una altra línia dactivitats en làmbit de la música: una aula de concerts oberta a músics joves, amb molt dèxit. En aquest aspecte, reprèn una tradició que ve dels anys deu i vint daquest segle, quan la majoria dactivitats musicals cultes de la ciutat eren organitzades per lAcadèmia.
LAgrupació Professional Narcís Giralt. Sorgida duna associació dantics alumnes de lEscola Industrial, posseeix diverses seccions de formació i divulgació artística. El seu públic és molt més homogeni: format exclusivament dadults, sovint en lúltima fase laboral o ja en la jubilació. Això afavoreix la interrelació entre els seus socis i sobretot un reciclatge postlaboral. La concepció de les activitats plàstiques és, en aquest cas, molt tradicional.
LAlliance française, que té, dençà de la inauguració de la seva nova seu social, una política dexposicions i dactes lligats a lexpressió artística. El fet que es tracti de petites exposicions li dóna un dinamisme peculiar. Igualment, per la seva vocació de lloc de contacte entre cultures, aquesta institució manté relacions priviligiades amb institucions i administracions estrangeres, no només franceses, que li donen accés a un fons molt important dexposicions realitzades a lestranger, que poden ser mostrades a Sabadell. Contràriament a allò que molts poden pensar, es tracta duna associació cultural reconeguda.
En làmbit públic, lEscola Illa dArts i Oficis ha pres el relleu dels ensenyaments artístics clàssics que simpartien a lantiga Escola Industrial dArts i dOficis. Es va fundar el 1981, primerament amb cursos lliures, tallers i seminaris (que progressivament shan anat centrant en la ceràmica, la pintura i la fotografia). Se sustentava, especialment en el primer temps, en què els ensenyaments eren més lliures, en un concepte de lofici artístic i en els models pedagògics que deriven de la Bauhaus: una escola dart de caire integral, relativament interdisciplinària, preocupada sobretot per les derivacions socials de la pràctica artística. LEscola Illa recull la tradició sabadellenca de lensenyament artístic impartits fins a finals dels anys setanta per lEscola Industrial dArts i Oficis, però amb innovacions molt importants en laspecte de plans destudis i especialment de concepte de lart. En lactualitat té unes instal.lacions noves.
Lestatut especial dels estudis realitzats a lEscola Industrial (que eren simultanis a laprenentatge industrial) permetia la democratització de lensenyament artístic i, en segon lloc, la integració dels oficis artesanals en la fase artística creativa. La segregació dels ensenyaments industrials i artístics, juntament amb la pràctica desaparició de la noció daprenentatge dun ofici --que és imprescindible, sobretot, en els oficis artesanals--, han fet que es busquin noves formes dintegració de lensenyament de lart en les formes actuals de producció industrial.
Els Museus, i especialment el Museu dArt, constitueixen un altre dels factors rellevants en la formació artística del públic sabadellenc. De fet, el Museu de la Ciutat, creat el 1931, apareixia a El problema de lensenyança primària a Sabadell, publicat igualment el 1931 per la Comissió de Cultura de lAjuntament, sobretot com a eina fonamental en la formació dels sabadellencs i en la "instrucció" dels infants. Es tracta de Museus recents (provinents de lantic Museu de la Ciutat, que aplegava seccions de paleontologia, darqueologia, dhistòria, dindústria tèxtil, de belles arts, etc.), amb un fons dobres molt desigual, no gens sistemàtic, sovint aplegat en funció doportunitats i de casualitats.
Aquests darrers anys, el Museu dArt ha adquirit un dinamisme notable. Ha programat, per exemple, una sèrie dexposicions de caire recapitulatiu (Francesc Marlet, Joan Vilatobà, Rafael Molins, Sabadell a laparador del 1929, Joan Figueras i Soler, Santiago Segura, etc), que són de molt dinterès historiogràfic i didàctic. En canvi, gairebé ha abandonat la divulgació dautors contemporanis. El Museu participa tanmateix en projectes específics de formació de creadors artístics, com ara La Nau o els seminaris del QUAM, amb resultats força interessants. També organitza estades dartistes (a La Nau) i facilita el contacte daquests artistes, moltes vegades estrangers (provinents de programes dintercanvi), amb el públic.
El Museu dArt no té, però, cap secció específica darts aplicades ni de disseny industrial --molt lligat, per exemple, a la producció tèxtil--, tot i que ha realitzat alguna exposició temporal de disseny.
Existeixen també escoles privades dexpressió plàstica destinades a un públic majoritàriament infantil. No en tenim dades precises, però és un fet visible que el nombre descoles daquest tipus es troba en regressió. Moltes escoles densenyament primari i secundari ofereixen ara hores optatives de formació plàstica, i potser això ha perjudicat la matrícula de les escoles especialitzades. Com a variant de les anteriors, cal esmentar el cas exemplar de LObrador, una escola que ha trobat una via nova, en la línia dun aprenentatge manual més imaginatiu -coordinat amb la formació intel.lectual-- per als infants dentre cinc i dotze anys.
Finalment, tenim notícia de lexistència de projectes de formació artítica a diversos Centres cívics, però no nhem obtingut més detalls.
Música
En làmbit musical, cal destacar que la divulgació de la música a la nostra ciutat ha passat per fases molt diverses durant tot el segle. Des de lAssociació de Música, creada a començaments dels anys vint, que organitzà una gran quantitat de concerts prestigiosos, fins a les representacions dòpera que organitzen avui els Amics de lÒpera, hi ha hagut una gran quantitat diniciatives que no sempre han reeixit, sovint perquè el públic no hi responia. Sobserva, però, un interès creixent per la música i sobretot per lensenyament musical.
Amics de lÒpera, associació creada a Sabadell ara fa gairebé vint anys a partir dun nucli damants i de professionals del gènere operístic, ha tingut una projecció important a nivell nacional. Ha creat un concurs de cant, i els muntatges operístics que ha realitzat es destaquen per la promoció de joves valors del bel canto. Des del punt de vista sociològic, ha aconseguit de crear un públic addicte i entusiasta, sorgit pràcticament del no-res. En relació amb la formació musical dels escolars, ha ofert la "Tarda dòpera", pensada sobretot per al públic de les escoles. També ha aconseguit desbossar una xarxa de teatres a tot Catalunya, que acullen els seus muntatges.
Sorgida inicialment duna iniciativa de lentitat anterior, lOrquestra Simfònica del Vallès ha aconseguit de consolidar-se com la segona orquestra simfònica de Catalunya. Està integrada per músics professionals o en vies daccés a la professionalitat. A part de les audicions musicals de cada curs --que també realitza a la resta de Catalunya--, lOrquestra Simfònica sha caracteritzat per la seva seva vessant educativa, en oferir programes especials pensats per al públic de les escoles. Es tracta, sens dubte, dun instrument essencial en la formació musical dun públic molt ampli.
Les Joventuts Musicals de Sabadell, adscrita al moviment de Joventuts Musicals, desenvolupa una tasca altament meritòria des de mitjans dela anys cinquanta pel que fa a lorganització de concerts, sobretot de petit format, molt semblant a la dels Amics de la Música dabans de la guerra.
En laspecte formatiu, cal destacar la manca tradicional de professionals de la música, sobretot en el segment de la música culta. Laparició dençà dels anys vuitanta, duna generació sabadellenca de joves compositors de gran ressò a Catalunya i a lestranger, prové certament dun atzar.
LEscola Municipal de Música, institució centenària, reformada també el 1981, al mateix temps que lescola Illa. En lactualitat ha passat a tenir una dimensió i una funció que corresponen més a les necessitats de la ciutat. Shi ensenya la música amb estudis de Primer Grau, previ al Conservatori. En virtut de la LOGSE, com en el cas de lescola Illa, es pot veure afectat per la introducció del "Batxillerat artístic".
També shan multiplicat, aquests darrers anys, les escoles privades dedicades gairebé exclusivament a un públic infantil molt jove (potser per compensar un ensenyament insuficient de la música a les escoles de cicle primari i secundari).
Pel que fa al jazz, la formació i lensenyament prové de petits nuclis privats, acadèmies de música i establiments nocturns (Blue train, Griffy). Contràriament a Terrassa --on la formació i la pràctica del jazz sha anat munipalitzant a partir dun indret emblemàtic, el Jazz Cava, encara que sense lèxit que es podia esperar--, la formació en aquest àmbit continua essent molt marginal.
En làmbit del cant coral, de gran tradició a Catalunya, cal destacar lOrfeó de Sabadell, creat el 1906 a imatge de lOrfeó Català, de Barcelona. Té molt prestigi social. Ha conegut, durant la seva història, diverses fases, moltes vegades marcades pel director, cosa molt corrent en aquesta mena de formacions.
També destacarem la Coral Belles Arts, integrada per elements més joves, sovint amb una òptima formació musical. Ha afrontat amb ambició el repte de la música culta, i això li ha donat un ressò a tot el país.
Darrerament, han sorgit nous conjunts de música vocal a capella, encara no del tot estabilitzats, però que signifiquen un nou camí en la pràctica musical sabadellenca.
En làmbit de la música coral popular, finalment, cal destacar la pervivència dalgunes agrupacions corals que deriven dels antics "Cors de Clavé": lEstrella Daurada, Gelats, etc.
Teatre
Hi ha diversos grups de teatre amateur que han constituït durant molts anys veritables escoles dactors i de directors. El grup Palestra, en primer lloc, que ha derivat en el Teatre del Sol, amb sala de representacions pròpia (en una època, el grup Palestra posseïa lEscola Enric Gallemí de formació dactors). Aquesta agrupació ha aconseguit una gran reputació en el món teatral català, on sel situa com lúnica formació amateur amb un nivell equiparable al del teatre professional. En aquest sentit, el grup del Teatre del Sol evoca més aviat la militància teatral del món cultural anglosaxó, que constitueix la base dun teatre únic al món. Finalment, el Teatre del Sol ha aconseguit dobrir un teatre de butxaca que compta amb unes possibilitats tècniques importants. Es tracta, probablement, de lúnic cas de creació duna sala de teatre a Catalunya en els darrers trenta anys, llevat del Teatre Lliure de Barcelona.
També cal esmentar el Grup de Teatre La Faràndula, que es va especialitzar (encara que no exclusivament) en teatre infantil dençà dels anys quaranta. Existeixen altres grups teatrals molt actius: el Grup teatral de Sant Vicenç, a la Creu Alta, el de la Societat Coral El Ciervo, a més de companyies més recents que no tenen lestatut dassociació.
Entre els escolars, cal destacar la campanya "Mostra de Teatre", amb el muntatge per part dalumnes duna sèrie dobres (que no podem detallar).
Cinema
El cinema compta amb una associació de llarga experiència, el Cine Club Sabadell, que ha passat per fases diverses però que és una de les associacions més importants daquest caire en làmbit cinematogràfic català. Abans de la guerra ja havia existit lAssociació del Cinema, que va continuar amb altres noms durant els anys cinquanta. Té un públic nombrós i addicte, i ha editat regularment opuscles i textos diversos sobre cinema. A més de projectar les obres "clàssiques" del cinema de tot el segle, sha preocupat per mostrar de manera coherent els corrents més nous, moltes vegades marginals, de cinema contemporani. Col.labora regularment amb lAlliance Française i de vegades amb lEscola Oficial dIdiomes.
També cal recordar lexperiència de la Filmoteca al Cinema Imperial, durant els anys vuitanta, que probablement es perllongarà en lactual Societat de lImperial. Durant aquells anys, lImperial va entrar a formar part de la xarxa de la Filmoteca de Catalunya, i daquesta manera va poder projectar sèries molt completes, en alguns casos temàtiques, i sovint inèdites al nostre país, de la filmografia actual.
Els tres centres excursionistes que van coexistir fins als anys 70 tenien, cadascun, una secció cinematogràfica. Existeix, a la nostra ciutat, una autèntica tradició de cinefília, malauradament poc explotada. No hi ha, que sapiguem, cap iniciativa de tipus pedagògic.
Fotografia
En làmbit de la fotografia, finalment, destaca el Càmera Club, una associació destinada a promoure i divulgar la fotografia, sobretot a escala amateur. Ha tingut una activitat molt continuada, i organitza exposicions i concursos internacionals.
Literatura
Lactivitat és, en aquest àmbit, molt més escassa. La Fundació La Mirada, creada ara fa deu anys, sha preocupat per la publicació de textos inèdits de grans autors daquest segle, especialment els relacionats amb el Grup de Sabadell. També ha realitzat una tasca de divulgació, mitjançant conferències, publicacions diverses i exposicions.
Actualment no existeixen publicacions periòdiques de caràcter estable, ni pràcticament cap revista literària de caire general o especialitzat, tot i que la ciutat compta amb una gran tradició en aquest àmbit. El butlletí Paper franc, de lAlliance française, amb freqüència trimestral, és lúnica publicació oberta als escriptors. Els diaris locals, Diari de Sabadell i El Nou, donen un relleu mínim al fet literari, i pràcticament no inclouen mai, més enllà dalgun article dopinió, cap secció de creació literària o de crítica literària que mereixin de ser esmentats en aquestes pàgines.
Shan consolidat, però, diversos premis literaris dabast nacional: el Premi Sant Joan, que concedeix la Fundació Caixa de Sabadell, i el Pere Quart dhumor, de lAjuntament de Sabadell. En làmbit escolar, existeix el Concurs literari Joan Oliver "Pere Quart", adreçat a joves de 15 a 18 anys.
Hi ha un programa de divulgació dautors a les escoles, amb treballs específics i conversa amb aquests autors.
No hi ha, que sapiguem, cursets dexpressió literària per a la gent adulta, ni de formació del lector, ni de millora del nivell descriptura (ni existeixen enquestes precises que, sense comptar amb lopinió de lenquestat, ens assabentin del nivell real dalfabetització i del domini de la llengua, català o castellà o daltres llengües).
Durant uns anys es va organitzar, amb seu al Teatre del Sol, el cicle Poesia al teatre, que va portar a Sabadell més duna cinquantena dels nostres millors poetes, a més de diversos destrangers. Era la primera experiència daquest tipus a Catalunya, i coincidia amb el renaixement de linterès social per la poesia. Lèxit de públic --que pagava una entrada dunes mil pessetes-- va sorprendre tothom, però enguany aquest cicle no sha fet, i probablement ja no es farà més.
En làmbit de la lectura infantil, la Biblioteca de la Caixa dEstalvis ofereix regularment unes lectures de contes a càrrec despecialistes, que tenen un notable èxit de seguiment.
Actualment els responsables daquesta biblioteca han pensat a portar aquest tipus dactivitat a la lectura en general, animada per actors.
No existeixen biblioteques populars (amb un caire més actiu en la formació). Tampoc no hi ha --que sapiguem-- estudis sobre les vendes de llibres.
En línies generals, el panorama en aquest àmbit és desolador.
Mecenatge
La ciutat té els instruments financers òptims per a desenvolupar un mecenatge potent. A més del que deriva de lAjuntament de Sabadell, cal referir el paper de primer ordre que hi té la Fundació Caixa de Sabadell, que promou activitats en tots els ordres que ens interessen i també ajuda a promouren a les associacions mitjançant el seu recolzament econòmic. És el cas, també, en aquest darrer capítol, de la Fundació Banc de Sabadell.De manera molt menys freqüent, hi ha empreses que col.laboren, de vegades, en accions molt específiques.
2.2 Punts forts
Deriven, essencialment, de lexistència de grups associatius força actius (com els que ja hem esmentat més amunt), amb un cert recolzament popular, sobretot en el cas dels que ja tenen una continuïtat notòria. Aquests grups, però, no cobreixen tots els àmbits que aquí estudiem.
Labundància dassociacions és tanmateix una característica sociològica important, atès que aquest substrat associatiu pot permetre que sorganitzin accions amb un resultat mínim garantit. En les arts plàstiques, en el teatre i en el cinema, existeix, a més del públic associat, un públic més ampli que pot beneficiar-se de les accions associatives. En el camp de la música, aquesta segona categoria de públic encara és incipient, atès que la formació musical havia estat tradicional molt poc rellevant.
Cal destacar, igualment, la possibilitat dobtenir recursos externs per part de museus i associacions, que deriven de la presència activa en aquest àmbit tant de la Caixa de Sabadell com del Banc de Sabadell, els quals sovint col.laboren mancomunadament. En aquest aspecte, les condicions són molt més favorables a la nostra ciutat que no pas a la majoria daltres ciutats catalanes.
2.3 Punts febles
Cal destacar, en primer lloc, la dispersió de moltes iniciatives didàctiques i de formació. Les associacions solen ser institucions tancades en si mateixes; els seus associats tenen tendència a interessar-se només pel que es fa a la seva associació, i menystenen o ignoren tot allò que, enfora, però en el mateix àmbit, els pot interessar.
Un altre factor estructural negatiu molt característic és la descoordinació. Poques vegades les associacions estableixen programes conjunts amb altres associacions, i rarament amb les institucions públiques, si no és en qüestions estrictament de finançament. Existeix, en aquest àmbit, una exclusivitat perniciosa, de vegades amagada en personalismes, que nou els resultats de moltes iniciatives. En matèria deducació, les escoles no treuen encara prou profit de les iniciatives del Museu dart, per exemple, i encara menys de les de les associacions.
Tot i que és difícil de generalitzar, moltes iniciatives amaguen una concepció antiquada del fenomen artístic, i el desconeixement de les pràctiques i de les possibilitats actuals per part de les persones responsables i del públic.
Els equipaments divergeixen segons els àmbits, però no són quantitativament negligibles. En molts casos han estat gestionats de manera atzarosa, amb criteris canviants i imprecisos. En general, són vetusts o inadequats per a les finalitats que han de tenir. A tall dexemple, Sabadell posseeix quatre teatres estrictes, tres de grans dimensions i un de butxaca: el Teatre Municipal (La Faràndula), el Teatre Principal, el Teatre Euterpe i el Teatre del Sol. El primer arrossega des de fa anys deficiències de disseny que encara no shan pogut corregir. I només és idoni per a un cert tipus dactes o de representacions. El segon i el tercer estan tancats o bé sutilitzen per a sessions cinematogràfiques dabast molt limitat. Només el quart, amb capacitat limitada, gestionat per una associació, té una utilització que sadiu amb la seva finalitat.
Poques associacions ofereixen, daltra banda, un programa pedagògic prou organitzat. Això prové del fet que molt sovint les activitats associatives no volen sortir del cercle intern dels socis, i no dissenyen, per tant, cap acció destinada a promoure la mateixa activitat entre un públic no gens iniciat --al qual obririen altrament la via daccés a la mateixa associació.
En laspecte social, finalment, es fa palesa la manca de cohesió del públic. La formació artística dels sabadellencs és molt desigual. Hi ha unes diferències vertiginoses, que no existien ara fa quaranta anys, en làmbit de la formació artística i de la formació en general. Això fa que una part important de la població no tingui accés ni tan sols a les manifestacions públiques. No és, és clar, una qüestió que afecti exclusivament el nostre marc destudi, però és en aquest cas, com en molts daltres, un factor determinant a lhora dendegar una acció deducació artística.
2.4 Aspectes que hauren de ser objecte destudi
És necessària una visió sociològica fina de la formació artística a la ciutat: enquestes ben fetes de població, catàlegs descoles que incloguin totes les activitats que van més enllà dels plans destudis, actuacions dels centres cívics en aquest àmbit, respostes del públic a tots les accions que shan emprès (i no només a nivell municipal), etc.
Anàlisi comparativa de la situació sabadellenca en relació amb diverses altres ciutats europees semblants, pertanyents a països més avançats.
Possibilitats de coordinació de les activitats locals amb xarxes de fora, que a nivell nacional ja se sol fer, però que en làmbit internacional sha fet poques vegades. Aprofitament dels programes de xarxes europees, que incidirà en aspectes com ara la millora de formació, equipaments i difusió dactivitats.
3.1.1 Línies estratègiques.
Retrat precís de la situació. Anàlisi fina de les dades sociològiques de la situació actual, caracteritzada per desigualtats greus de formació. Conceptuació dels diversos públics i de les entitats. En segon terme, iniciar una estratègia dhomogeneïtzació del nivell de formació del públic sabadellenc, amb accions ben sospesades i audaces.
Creació dun panorama veritablement humanístic, amb una incidència especial en la formació dadults, que al nostre país no tenen encara una noció prou clara de la necessitat de continuar indefinidament, en totes les franges dedat, el seu procés de formació. Es tracta de trencar amb la psicosi de l"especialització", dafavorir els contactes entre disciplines artístiques i de generar públics polivalents.
Modernització dels aspectes de formació i de la mateixa cultura artística. Aprofitament òptim dels aspectes oficials de lensenyament artístic (programes, reglamentacions, etc.) per tal de fer sorgir, paral.lelament, propostes no oficials més imaginatives i més adaptades a les capacitats i a les necessitats del nostre àmbit comarcal.
Promoció duna fase densenyament veritablement preprofessional, necessàriament articulada amb la nostra producció industrial (com succeïa en els temps millors de lEscola Industrial).
Optimització dels recursos artístics existents: interacció entre associacions, creadors, tècnics, intèrprets i empreses dedicades a la producció artística en tots els àmbits
3.1.2 Objectius per al quadrienni vinent
Anivellament de la formació artística, especialment als barris nous, amb accions específiques organitzades als centres culturals i als centres cívics, segons un model perfectament definit.
Aprofitament més gran de les infraestructures que ja existeixen (centres cívics, associacions, etc.) i augmentar-ne la diversitat dús.
Solucions pràctiques a les mancances dinfraestructures específiques. Programa dactuació urgent en aquest sentit.
Coordinació de Museus i Associacions amb les Escoles i amb altres Associacions. Creació duna estructura municipal ad hoc, dassessorament i de coordinació.
Desenvolupament de les associacions més actives, amb ajuts públics destinats a la formació de directius, gestions unificades (dintroducció a les xarxes europees, per exemple...)
3.1.3 Accions a desenvolupar
Pel que fa a lensenyament:
a) Organitzar una coordinació òptima de lensenyament del Batxillerat artístic amb els centres densenyament ja existents (Escola Illa i Conservatori), tot extraient els màxims avantatges possibles duna normativització que és, en si mateixa, poc fecunda.
b) Coordinació amb les institucions universitàries (Universitat Autònoma de Barcelona), sobretot pel que fa a les Associacions, per tal dobtenir assessorament i elaborar realitzacions conjuntes.
c) Coordinació de Grups i Associacions amb Museus, Instituts i Escoles. Creació dun mecanisme darbitratge municipal de difusió a les escoles de la tasca feta per les associacions i, a linrevés, de les necessitats que planteja lescola i que les associacions pot resoldre.
d) Integració dinstitucions i dassociacions en les noves xarxes europees de formació artística.
e) Formació específica de directius dentitats i dassociacions, amb cursos de gestió dentitats daquest tipus.
Pel que fa a la difusió i formació en general:
a) Programa urgent de creació o remodelació dinfraestructures: una sala de gran format per a orquestra, teatre apte per a òpera (amb capacitat escènica homologada), sala de música de cambra; un espai dexposicions de dimensions variables, pensat per a les manifestacions actuals;
b) Creació de "tallers" dadults de nivell correcte (a partir de les associacions i/o dels centres municipals). Amb una atenció especial a les arts aplicades.
c) Establiment de "ponts" entre el nivell de formació general i els nivells preprofessionals. Això ha de ser particularment afinat en làmbit de la música, amb la promoció de grups dafeccionats, com és usual als països europeus --conjunts de cambra, corals, bandes, etc. Pel que fa al teatre, cal promoure tallers de formació dactors al si de les entitats ja existents. Es pot pensar en uns tallers conjunts, a partir duna mena destructura federativa.
d) Concepció de programes de formació adequats per a les diverses situacions i sectors ciutadans, amb una atenció especial a la formació dadults.
e) Creació dinfraestructures necessàries amb caire urgent: una sala de concerts de dimensions mitjanes, o una de polivalent, amb capacitat per a acollir petites formacions.
f) Establir una llista dentitats cooperadores de cada Centre cívic, per exemple. Això implica, per força, la redefinició del papers dels "centres cívics".
d) Incidència més gran, a nivell públic, dels Centres de producció artística (Ca nEstruch, La Nau, Lantiga Funerària, etc.)
Làmbit temàtic daquest Grup de Treball era duna gran extensió. Des de la literatura (que abasta gèneres afins, com és ara el teatre o el cinema) fins a la música, tot el ventall de les arts sobre en totes direccions, la qual cosa fa molt difícil desbosar-ne un retrat conjunt i encara més de treuren concluions comunes. Com ja dèiem al començament, aquest és un dels punts de mala solució en un treball com aquest.
Pel que fa a les sessions de treball, han estat de molt dinterès, els temes tractats ho han estat a un nivell més que acceptable, i això de manera progressiva: la tercera sessió ha estat més satisfactòria que la segona, i la segona més que la primera. Això indica que la dinàmica escollida era correcta. La difiultat més gran ha sorgit a lhora destablir unes indicacions que poguessin ser traspassades al Document-Resum. Hi ha sectords que hi han estat poc representats.
En lelaboració del Document-Resum, la dificultat més gran ha estat, doncs, de reflectir les opinions sorgides a cada sessió en una estructura que és fàcilment avaluable si es consideren els punts per separat, però que en conjunt conté aspectes confusos que caldrà resoldre.
En el decurs de les tres sessions, sha utilitzat material provinent del Mapa cultural de Sabadell, de linforme Ciutat i Escola, "Comparació de les programacions artístiques municipals de la província de Barcelona (1992-1997)", "El temps de lleure i lesport. Compendi dels principals resultats", "Participació dels Centres educatius a les activitats de "Ciutat a lEscola" (any 1997)"
Em sembla interpretar bé el sentiment generalitzat dels assistents a les tres sessions realitzades si afirmo que el treball del Grup Educació i Arts ha estat alliçonador, profitós i plaent.
Memòria descriptiva de la 1a. Sessió, 7/10/98
Hi assisteixen, segons un primer recompte, 23 persones.
Lautor del dictamen nexposa les línies generals i els aspectes que queden pendents. Caldrà discutir daspectes que corresponen específicament a la música, a partir daportacions dels assistents, i també del teatre.
Les primeres intervencions sospesen la incidència del "Batxillerat artístic" en la música. Entre els assistents hi ha la impressió, per lexperiència recent --que és encara de curta durada (1 mes)-- que els efectes seran positius. En canvi, valoren negativament lensenyament musical a nivell descola primària i secundària, sobretot pel fet duna inadequació professional de molts dels mestres. També es destaca que el problema de la formació musical no sorgeix concretament de la formació de professionals (que nhi ha, i sempre nhi ha hagut, malgrat un ensenyament sovint deficient), sinó més aviat de la formació en les fases inicials. Algú destaca el fenomen de l"aïllament" dels músics a dins del paisatge de les arts, potser pel fet duna formació que exigeix massa dedicació.
Pel que fa a lensenyament musical a nivell descola primària, es demana que es facilitin mitjans per als desplaçaments dels escolars al Conservatori de Música. La discussió se centra aleshores en si calen, per a lensenyament músical a aquest nivell, especialistes, o bé si calen mestres amb una preparació especial.
Es recalca el fet que el Conservatori ha de preparar alumnes amb objectius diferents: formació general per als principiants, i preprofessional (necessàriament?). També es comenta la inexperiència dels professors de música davant dalumnes que vénen de centres diferents, amb nivells de formació massa diversos.
I es valora la proliferació descoles de música, de nivell elemental, que contrasta amb la decadència de les escoles darts i de manualitats. Sobserva, paradoxalment, un gran interès per leducació musical dels infants i poc interès, per contra, per la música en si.
En làmbit de les arts plàstiques, hi ha una intervenció que destaca lexistència dexpressions artístiques "oblidades", generalment pluridisciplinàries: Comic, videoart, cinema...
En referència a les Escoles oficials (dArts i Oficicis i Conservatori), es comenta el retard que ha existit en lelaboració duna reglamentació i duns programes homologables, coses que expliquen algunes de les dificultats actuals. Es planteja aleshores la qüestió de la titularitat dels centres. Es recalca la importància del fet que hi hagi competències municipals, en la mesura que permet de maniobrar en un marge més adaptat a la realitat.
Sexpressa la necessitat dincrementar la divulgació de la tasca dels nostres artistes, especialment a les escoles. Però sobserva que això no saconsegueix gaire, especialment perquè els mateixos mestres no coneixen o no segueixen aquests creadors.
A nivell global, sinsisteix en la necessitat de destriar els ensenyaments formals dels ensenyaments que duen a sortides professionals. I es mesura, en aquest sentit, quin destí es pot donar als centres cívics i als tallers que organitzen, si és que norganitzen.
Encara en relació amb la instauració del "Batxillerat artístic", però amb un abast més general, un assistent pregunta si no caldria considerar la literatura com una de les arts implicades en el nostre camp de discussió. És una qüestió que queda en laire.
Finalment, sobserva el fet que el teatre no ha tingut gaire paper en la discussió. Es deixa per a la sessió vivent aquesta qüestió, com a addenda a la sessió anterior.
Memòria descriptiva de la 3a sessió, 21/1/99
Hi assisteixen , en un primer recompte, 16 persones.
Es presenta linforme escrit de la Sra. Isabel Izard. referit a làmbit musical.
Aquest informe, separat en dos àmbits (formació musical estricta i difusió-projecció), presenta les propostes següents:
Aprenentatge específic i cultural:
Escoles múltiples, de qualitat, per a nivell dafeccionats. Amb moltes possibilitats dofertes diferents.
LEscola Municipal de Música ha de poder oferir aprenentatge a franges dedat més àmplies (adolescents i/o adults que han de "començar de zero")
Conservatori de Grau Mitjà com a centre oficial professionalitzador. Coordinat amb centres densenyament general (IES) per tal de fer possible laprenentatge normal no traumàtic.
Xarxa densenyaments musicals lliures, vinculats a lEscola Municipal de Música. Possibilitat doferir aproximacions a la cultura musical, sense necessitat de laprenentatge específic de la pràctica instrumental, com a lloc de creació i foormació de públic adult i jove. Coincidint amb la franja en la que es crea el "no públic" per a contrarestar-ho.
Difusió i projecció:
Necessitat doptimitzar els recursos artístics existents:
Professionals de la música de la ciutat (intèrprets, creadores, tècnics, empreses dedicades a la producció musical en àmbits diversos).
Associacions i espais que no són de titolaritat municipal.
Necessitat urgent que la ciutat compti amb espais adequats i suficients per a lexercici del fet musical
escoles / conservatori amb espais adequats
sala de gran format (orquestra)
teatre hàbil per a lòpera
sala de música de cambra amb sonoritat adequada i capacitat per a 300 o 400 espectadors.
En relació amb linforme de la Sra. Izard, es toquen diverses qüestions:
El Batxillerat musical, conveni parcial de finançament municipal, amb comentaris sobre la confusió que crea aquesta qüestió.
Paper datracció de nous públics que tenen els grans auditoris. En aquest punt, es produeixen diverses intervencions polèmiques que fan referència a les inversions municipals, (que haurien de ser prioritàriment destinades a la formació i a la "pedrera" de músics).
Es destaca la insuficiència de formació en matèria de "músiques tradicionals" (gralla, acordió diatònic, sac de gemecs, tarota, etc.), en el marc del foment de laprenentatge amb finalitats amateurs.
En referència a la formació en làmbit de la música contemporània, es considera important de promoure els cursets de formació del públic (lligats a lEscola Municipal de Música?). Es comenta la necessitat de no separar estrictament els diversos gèneres.
Si com a factor positiu per a la formació musical tenim lOrquestra Simfònica del vallès, es destaca com a paradoxa la manca duna institució de formació de músics daquest nivell (dun Conservatori Musical Superior).
Pel que fa a la música dita "moderna", i més particularment al jazz, es comenta el fet que existeixen cursos de formació a la ciutat en aquesta matèria, però que tenen un caire marginal i sefectuen en condicions precàries. Potser caldria inclourels en institucions més professionals, a redòs dels estudis reglats (cicles formatius, etc.). També es comenta lèxit de les campanyes de divulgació del jazz als instituts densenyament secundari.
Sorgeix aleshores un tema recurrent en totes les sessions: laprofitament de les estructures dels centres cívics per a la formació artística. Un mestre observa que es poden fer servir molt més per a les activitats de les escoles, en horaris específics. Shi objecta el fet (evident) que els centres cívics han estat "presos" per la gent gran, que hi practica unes formes molt rudimentàries de relació social, més adients daltres locals (joc, beguda, ball, etc.). Més concretament, un dels assistents comenta la necessitat que, en lestructura municipal, passin de dependre de Participació ciutadana a Cultura i ensenyament.
En comentar la diferència existent en el plantejament del centre cívic de Sant Oleguer (molt més operatiu en els aspectes que ens ocupen), una persona observa, però, que no té incidència real sobre el barri, i que de totes maneres és difícil de transformar tots els altres centres cívics en institucions del tipus del de Sant Oleguer (pel mateix disseny de ledifici, etc.). També es proposa el transvasament dalguns dels grups que treballen a Ca lEstruch cap al centre cívic de Sant Oleguer, on podrien comptar amb un públic.
Enllaçant amb aquesta última proposta, es toca la qüestió de la formació dactors amateurs, que no hauria de ser diferents, segons lopinant, de la dels professionals.
Es proposa la promoció del teatre a les escoles, amb la creació de grups interns.
En làmbit de les arts plàstiques, una persona es plany del fet que en lactualitat no hi ha mestres especialistes en arts plàstiques, i que els anys 80-90, lAjuntament enviava especialistes a les escoles, cosa que sha deixat de fer.