Grup de treball: Educació, patrimoni cultural i identitat

Document Final

Índex:

  1. Consideracions prèvies
  2. Aproximació diagnòstica
  3. Propostes d'actuació

1. Consideracions prèvies

Per tal d’analitzar les qüestions de patrimoni cultural i fer propostes, cal una reflexió compartida sobre la realitat de Sabadell i els canvis que s’hi han produït. Les característiques sociològiques i econòmiques de Sabadell han passat per un seguit de canvis en els darrers anys, que han transformat la seva fesomia tradicional. Aquests canvis s’han produït en l’estructura productiva local i global, per efecte del desenvolupament de les generacions hereves dels processos migratoris i també com a conseqüència de nous comportaments demogràfics. A aquest context, s’hi afegeix la perllongació de l’obligatorietat de l’ensenyament fins als 16 anys i els seus efectes.

Les noves formes d’habitar i de treballar situen Sabadell en la segona corona de la xarxa de Barcelona, on els nuclis de ciutat corren el perill de desdibuixar-se. Les noves formes de viure i de moure’s competeixen amb la sociabilitat pública i les xarxes de relacions locals més sòlides. Les pressions culturals homogeneïtzadores pel consum passiu de productes exclusivament comercials en el lleure competeixen amb projectes educatius inspirats per principis de formació integral de les persones, que pretenen estimular-me la creativitat i els valors comuns. En aquest marc, Sabadell es planteja assumir una responsabilitat educadora que sigui integradora, innovadora i no excloent. Estem convençuts que un bon treball des de l’àmbit de patrimoni cultural ha de tenir un paper essencial a la ciutat en aquest sentit.

 

1.1. Conceptes

L’àmbit del nostre grup de treball abraça tres conceptes que són precisament objecte de múltiples i controvertides definicions. En el moment present, els conceptes de patrimoni cultural, identitat i educació mereixen una nova aproximació.

Patrimoni cultural

Partim d’una concepció oberta del patrimoni cultural, i els àmbits que s'han de considerar per a la identificació i la interpretació del patrimoni cultural a la ciutat són els següents:

Identitat

Elements per a una definició de la identitat a la ciutat en relació al patrimoni cultural:

Educació

Objectius i continguts d’un projecte de ciutat educadora per mitjà d’una concepció àmplia i global del patrimoni cultural i d’una idea d’identitat participativa:

 

1.2. Consideracions i puntualitzacions que vulguem fer constar

En aquest apartat s’exposen una sèrie de qüestions i de preocupacions expressades al llarg dels debats inicials del grup a l’hora de concretar els principis orientadors per a la comprensió i el treball sobre patrimoni i identitat a la ciutat.

En relació al patrimoni cultural:

En relació a la identitat:

En relació a l’educació:

per anar amunt

2. Aproximació diagnòstica

2.1. Quina és la situació actual a Sabadell pel que fa a la realitat educativa en aquest àmbit?

Punts forts (potencialitats)

A Sabadell es disposa dels elements fonamentals per tal de fer una explotació educativa adequada del patrimoni cultural:

Punts febles (mancances)

Des de la perspectiva dels aspectes que caldria millorar, destaquem els punts següents:

 

2.2. Aspectes o fenòmens que haurien de ser objecte d’estudi

Hi ha un acord general a considerar que ens calen moltes més dades clau sobre interessos i usos culturals, sobre grups de població específics i per barris, per poder realment avaluar amb precisió i proposar estratègies fiables, més enllà de millorar l' oferta d’activitats per al professorat, l’explotació d’elements patrimonials d’impacte, etc. En qualsevol cas, tant pel que fa a les dades necessàries com en relació a d’altres qüestions que cal anar estudiant, es tracta d’aprofundir en el camí encetat pel Mapa Cultural.

D’altra banda, es considera prioritari promoure investigacions sobre les realitats culturals de la història recent i present de tots els sectors de la població, des de perspectives i metodologies que recullin aquells àmbits del patrimoni menys convencionals (història oral, cultura popular, etnografies...).

Finalment, caldrà afrontar properament el tema de la llengua en profunditat, que en el marc del Projecte Educatiu de Sabadell no s’ha inclòs en el debat.

per anar amunt

3. Propostes d’actuació

3.1. Línies estratègiques (acció a mig termini). Objectius per al proper quadrienni.

Millorar àmpliament l'oferta, tenint en compte els elements que es desglossen tot seguit:

 

3.2. Accions a desenvolupar (equipaments, serveis, activitats...)

En relació a la interpretació i la gestió del patrimoni cultural local:

En relació a la vinculació entre patrimoni cultural i sistema educatiu formal:

En relació a la universitat, els museus locals i altres institucions/associacions relacionades amb l’educació i la cultura:

 

per anar amunt

 

 

per tornar enrere