Conferenciant:
Sr. Juan Luis Cebrián, conseller-delegat del grup Prisa
Data: 2 de juny de 1998
Lloc: Auditori Vapor Llonch
Principals idees aportades pel conferenciant.
Cal ser conscients del gran impacte social que tenen les noves tecnologies, en particular les tecnologies de la informació basades en sistemes digitals (IT).
Qualsevol tipus d'informació es pot transmetre en codi digital, i això permet la integració o convergència de tecnologies i la creació de realitat virtual.
La convergència de tecnologies porta a la convergència d'empreses tecnològiques i a la integració de sistemes de comunicació, i això comporta la concentració de poder en unes poques empreses que desplacen el paper dels Estats i dels altres organismes formals que regulen el funcionament social.
Les noves empreses tecnològiques integrades tenen una gran capacitat d'impacte social, però no serveixen l'interès general ni tenen un funcionament democràtic. No són controlables pels poders formals perquè el mercat és global i els bits es transmeten per molts canals a gran velocitat. És obvi que no serveix l'actual ordenació jurídica i política.
Aquests canvis es produeixen a gran velocitat. En 10 anys els sistemes digitals hauran substituït els actuals i els ordinadors evolucionaran fins a poder fer moltes més funcions que les actuals.
L'accessibilitat a les IT és desigual. Hi ha països i sectors de població que queden exclosos de la societat de la informació i el coneixement, i això reforça la tendència creixent a la societat dual. S'incrementen les diferències entre països rics i països pobres, i a dins de cada societat es configuren dues classes de ciutadans: els inforics i els infopobres.
Els alumnes, per cultura generacional, connecten millor a Internet que els seus professors. Com que els perden el respecte, aquests tenen més dificultats per ensenyar. Els alumnes d'avui, de la generació anomenada bit-nike, són els principals internautes i els professors de demà.
El sistema multimèdia interactiu que ofereixen les IT provoca addicció. Els usuaris de les noves tecnologies de la informació passen moltes hores comunicant-se amb el món i, en canvi, estan incomunicats de les seves famílies.
La llengua oficial del sistema és l'anglès. Les altres llengües usuals, com el castellà o l'alemany, tenen una presència inferior al 4% cadascuna. Aquesta estandardització de llenguatge, l'anglès empobrit, porta a un procés d'homogeneïtzació cultural que comporta, com a efecte compensatori, la potenciació dels localismes i particularismes.
En tot cas, el canvi social que produeixen les IT és un canvi revolucionari superior al de la revolució industrial o al de la impremta. Aquest canvi té lloc a una velocitat molt elevada, té uns efectes imprevisibles i genera moltes contradiccions i paradoxes amb les quals hem d'aprendre a conviure.