Conferenciant:
Excm. i Magfc. Sr. Carles Solà i Ferrando, rector de la UAB
Data: 21 d'abril de 1998
Lloc: Casal Pere Quart
Principals idees aportades pel conferenciant.
La diferència entre competències i responsabilitats, i la convicció que aquestes sempre van per davant d'aquelles en una societat progressista. Que cal actuar assumint responsabilitats i no només a partir de competències.
La convicció que, en la Societat del Coneixement, les col.lectivitats que en sortiran més ben parades seran les que tinguin la capacitat d'explotar el coneixement útil (tecnologia, més saber fer) per transformar la seva realitat econòmica i social.
La necessitat de la continuïtat de l'aprenentatge al llarg de la vida, i la transformació dels centres d'ensenyament en institucions on s'aprèn a aprendre, per fer possible l'adaptació als canvis de feina i de condicions socials, que obliga els professors a canviar la seva manera de treballar.
La Universitat ha de modificar la seva funció, ha de deixar la seva missió tradicional (descobrir i transmetre coneixement) per transformar-se en una fàbrica de coneixement que produeixi coneixement útil i esdevingui motor del progrés econòmic i social. Perd el monopoli de la investigació, i ha de planificar estratègicament el seu futur.
La Universitat ja no és l'última etapa educativa: cal oferir plataformes de formació continuada al llarg de tota la vida (L3), ja que en la nostra societat hi ha demandes reals d'aprenentatges per lluitar contra l'atur i adaptar-se als canvis socials.
Les noves TIC ara fan desaparèixer llocs de treball, però en el futur poden ser un motor per crear-ne.
La Universitat ha d'implicar-se en el progrés de la societat que la manté, per això cal que les universitats col.laborin amb els ajuntaments del seu entorn per superar les competències legislatives assignades.
En la societat actual hi ha un panorama complex i confús, en el qual no valen les consignes que ens estalviïn de pensar, com diu la frase famosa no ens han donat els diners, així que haurem de pensar.
La Universitat ha de potenciar la seva activitat investigadora, transmetre valors culturals de la societat que serveix, i ha de crear habilitats d'aprendre i d'innovar. Cal prioritzar l'aprenentatge d'idiomes, les destreses informàtiques, comunicatives, de treball en grup, d'aprofitament dels recursos disponibles i millora de la qualitat.
Cal aconseguir que sigui el conjunt de la societat que reflexioni sobre l'educació que cal.
La situació actual de l'educació és preocupant pels baixos nivells formatius registrats i per l'abdicació dels pares i dels professors de determinades responsabilitats educatives.
La societat del coneixement comporta importants canvis en la vida ciutadana i política.
Els ajuntaments han estat víctimes de la implantació de l'Estat de les Autonomies, i cal un pacte local que permeti incidir sobretot en tres camps: la lluita contra l'atur, l'habitatge i l'ensenyament primari. Des de l'autoritat local es pot incidir millor sobre la formació i la contractació dels equips docents i aportar dinamisme a les escoles.
Als centres educatius hi han d'intervenir nous perfils professionals per dur a terme les noves funcions.
Als joves no els donen eines descodificadores dels mijtans de comunicació, i és necessari. Hem d'introduir canvis en la metodologia educativa, utlitzant les TIC, sense deixar-nos enlluernar per aquestes mateixes. Les TIC ens permeten dedicar els contactes personals a coses més profitoses que a transmetre informació.
La 5a prioritat fixada per la Comissió Europea és la producció de software educacional multimèdia adequat, perquè un cop resolta la tecnologia de la comunicació cal una reflexió a fons sobre els continguts educatius.