TÍTOL II
DE LES DESPESES






CAPÍTOL I - NORMES GENERALS

Article 16 è.- Anualitat pressupostària

1 .-      Amb càrrec als crèdits de l'estat de despeses només es podran contreure obligacions derivades de despeses realitzades durant l'exercici.

2 .-      Excepcionalment, s'aplicaran als crèdits del pressupost vigent, en el moment del seu reconeixement, les obligacions següents:

a)      Les que resultin de la liquidació d'endarreriments a favor del personal, el reconeixement de les quals correspon a l'alcalde o al president dels organismes autònoms.

b)      Les derivades de compromisos de despeses degudament adquirits en exercicis anteriors.

c)      Les procedents d'exercicis anteriors com a conseqüència de la realització d'una despesa no aprovada amb anterioritat, el reconeixement de les quals és competència del Ple.

d)      Ordenació del pagament.


Article 17 è.- Fases en la gestió de la despesa

1 .-      La gestió del pressupost de despeses de l'Ajuntament i dels seus organismes autònoms es realitzarà en les fases següents:

a)      Autorització de la despesa.

b)      Disposició o compromís de la despesa.

c)      Reconeixement o liquidació de l'obligació.

2 .-      Els documents comptables s'iniciaran en les àrees gestores i aquests actes podran recollir-se informàticament, si bé no es produiran efectes comptables certs mentre no hagi recaigut la confirmació d'Intervenció.

3 .-      Els processos administratius i òrgans competents per a la seva aprovació es regulen en el capítol següent.



CAPÍTOL II - GESTIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Article 18 è.- Crèdits no disponibles

1 .-      Quan un regidor consideri necessari retenir, totalment o parcialment, crèdit d'una partida pressupostària, de l'execució de la qual és responsable, formularà una proposta raonada que haurà de ser conformada pel regidor d'Economia.

2 .-      La declaració de no disponibilitat de crèdits, com també la seva reposició a disponible, correspon al Ple.

3 .-      Amb càrrec al saldo declarat no disponible no podran acordar-se autoritzacions de despeses ni transferències i el seu import no podrà ser incorporat al pressupost de l'exercici següent.


Article 19 è.- Retenció de crèdit

1 .-      Quan la quantia de la despesa, o la complexitat en la preparació de l'expedient ho aconsellin, el regidor responsable de l'àrea gestora podrà sol.licitar la retenció de crèdit en una partida pressupostària.

2 .-      Un cop es rebi la sol.licitud a Intervenció, es verificarà la suficiència de saldo al nivell que estigui establerta la vinculació jurídica del crèdit.

3 .-      Una vegada expedida la certificació d'existència de crèdit per Intervenció, el regidor d'Economia autoritzarà la reserva corresponent.

4 .-      Les despeses que s'hagin de finançar -totalment o parcialment- mitjançant subvencions, aportacions d'altres institucions o operacions de crèdit quedaran en situació de crèdits retinguts fins que es formalitzin el compromís les entitats que concedeixen la subvenció o el crèdit.

5 .-      Quan es concedeixi una bestreta de caixa o continui en vigor una condedida en anys precedents a l'inici de l'exercici, es procedirà a la retenció de crèdit per l'import de la bestreta d'acord amb la normativa específica de bestretes de caixa.


Article 20 è.- Autorització de despeses

1 .-      Autorització és l'acte mitjançant el qual s'acorda la realització d'una despesa, per una quantia certa o aproximada, reservant per a aquest fi la totalitat o part d'un crèdit pressupostari.

2 .-      Els òrgans competents per aprovar l'autorització de despeses seran els assenyalats a l'article 32è d'aquestes bases.

3 .-      L'autorització de despeses requerirà la formació d'un expedient, en el qual haurà d'incorporar-se el document comptable A.

4 .-      Els documents comptables s'han d'iniciar a les àrees gestores, i aquests actes es poden recollir informàticament, per bé que no produiran efectes comptables certs mentre no hagi recaigut la confirmació de la Intervenció.


Article 21 è.- Disposició de despeses

1 .-      Disposició és l'acte mitjançant el qual s'acorda la realització de despeses, prèviament autoritzades, per un import exactament determinat.

2 .-      Els òrgans competents per aprovar la disposició de despeses seran els mateixos assenyalats a l'article anterior.

3 .-      Amb caràcter previ a l'aprovació de la disposició es tramitarà un expedient, on figurarà el document comptable D.

4 .-      Quan, a l'inici de l'expedient de despesa, se'n conegui la quantia exacta i el nom del perceptor, s'acumularan les fases d'autorització i disposició i es tramitarà el document comptable AD.


Article 22 è.- Reconeixement de l'obligació

1 .-      El reconeixement de l'obligació és l'acte mitjançant el qual es declara l'existència d'un crèdit exigible contra l'entitat derivat d'una despesa autoritzada i compromesa.

2 .-      El reconeixement o la liquidació d'obligacions és competència de l'alcalde, excepte en els casos de delegació previstos en els decrets d'aprovació del cartipàs i en els posteriors decrets de delegació.

3 .-      Quan el reconeixement d'obligacions sigui conseqüència necessària de l'efectiva realització d'una despesa en exercicis anteriors, sense que se'n hagi autoritzat el compromís, l'aprovació correspondrà al Ple.

4 .-      La fase de reconeixement d'obligacions exigeix la tramitació del document comptable '0'. En el cas de presentació de factures, aquestes seran comptabilitzades com a documents 0.

5 .-      Quan, un cop autoritzada una despesa, les fases de disposició i reconeixement de l'obligació siguin simultànies, es poden acumular, i s'ha de tramitar el document comptable DO.

6 .-      Quan, per la naturalesa de la despesa, les fases d'autorització-disposició-reconeixement de l'obligació siguin simultànies, podran acumular-se i es tramitarà el document comptable ADO.

7 .-      Les factures expedides pels contractistes s'han de presentar a cada una de les unitats de gestió i han de tenir, com a mínim, les dades següents:

a)      Identificació clara de l'Ajuntament o de l'Organisme Autònom (nom, NIF).

b)      Identificació del contractista.

c)      Número i data de la factura.

d)      Descripció suficient del subministrament o servei.

e)      Centre gestor que va efectuar l'encàrrec.

f)      Import facturat amb anterioritat en relació a l'esmentada despesa.

g)      Firma i segell del contractista.

8 .-      Quan es rebin les factures les haurà de conformar el cap del servei i aquest acte implicarà que l'obra, el servei o el subministrament s'ha efectuat d'acord amb les condicions contractuals. Simultàniament cal que cada centre gestor les incorpori al Registre de factures. En cas que contra una adjudicació s'imputin factures parcials i no vagin a través de certificacions, caldrà fer una diligència, signada pels serveis tècnics, on consti que aquells treballs o subministres són susceptibles de ser utilitzats com a producte independent, i no queden afectats en cas de resolució del contracte.

9 .-      Un cop s'hagin conformat, aquestes factures s'han de traslladar a la Intervenció per fiscalitzar-les i comptabilitzar-les. Posteriorment les factures s'elevaran des del centre gestor a l'aprovació de l'òrgan competent.

10 .-      Pel que fa a les certificacions d'obra, cal adjuntar-hi factures, i en ambdós documents ha de constar la conformitat dels serveis tècnics.

11 .-      Quan entre la data d'emisió de la factura i la data d'aprovació d'aquesta hagin transcorregut més de tres mesos, es requerirà informe justificatiu per part del Cap de Servei.


Article 23 è.- Documents suficients per al reconeixement de l'obligació

1 .-      En les despeses del Capítol I, s'observaran aquestes regles:

a)      Les retribucions bàsiques i complementàries dels alts càrrecs (article 10) i del personal eventual, funcionari i laboral (articles 11, 12 i 13) es justificaran per mitjà de les nòmines mensuals, en les quals constarà diligència del Cap de Servei de Recursos Humans, acreditativa que el personal relacionat ha prestat efectivament serveis en el període anterior.

b)      Les remuneracions pels conceptes de productivitat i gratificacions (article 15) precisaran que el Servei de Recursos Humans certifiqui que han estat prestats els serveis especials, o que procedeix abonar una quantitat pel concepte de productivitat, d'acord amb la normativa interna reguladora d'aquest concepte.

c)      Les quotes de la Seguretat Social queden justificades mitjançant les liquidacions corresponents, que tenen la consideració de document 0.

d)      En altres conceptes, la despesa dels quals està destinada a satisfer serveis prestat per un agent extern, caldrà que es presenti la factura, segons el que preveu l'article anterior.

2 .-      En les despeses del Capítol II, en béns corrents i serveis, s'exigirà amb caràcter general la presentació de factura. Les despeses de dietes i locomoció (article 23) que s'atenguin mitjançant bestreta de caixa fixa, una vegada justificada la despesa originaran la tramitació de documents ADO, l'expedició dels quals s'efectuarà a Intervenció i que haurà d'autoritzar el regidor que tingui les competències en aquest tema.

3 .-      En les despeses financeres (Capítols III i IX) s'observaran aquestes regles:

a)      Les despeses per interessos i amortització que originin un càrrec directe en compte bancari s'han de justificar amb la conformitat d'Intervenció respecte al seu ajustament al quadre financer. Es tramitarà document ADOP per Intervenció.

b)      De la mateixa manera es procedirà respecte a altres despeses financeres, si bé la justificació serà més completa i el document 0 s'haurà de suportar amb la còpia dels documents formalitzats, o la liquidació d'interessos de demora.

4 .-      En les transferències, corrents o de capital, que l'Ajuntament hagi de satisfer, es tramitarà document ADO -des del servei gestor- quan s'acordi la transferència.

5 .-      En les despeses d'inversió, el contractista ha de presentar factura, en alguns casos acompanyada de certificació d'obres, com s'assenyala a l'article anterior.

6 .-      L'adquisició d'accions exigirà pel seu pagament que aquestes, o bé el resguard vàlid, estiguin en poder de la corporació.

7 .-      La concessió de préstecs al personal generarà la tramitació de document 0, instat pel servei de Recursos Humans, el suport del qual serà la sol.licitud de l'interessat i la diligència de Recursos Humans acreditant que la concessió s'ajusta a la normativa.


Article 24 è.- Ordenació del pagament

1 .-      Ordenació de pagament és l'acte mitjançant el qual l'ordenador de pagament, basant-se en una obligació reconeguda i liquidada, expedeix la corresponent ordre de pagament.

2 .-      L'ordenació de pagaments de l'Ajuntament és competència de l'alcalde, si bé la pot delegar, d'acord amb el que estableix la normativa vigent.

3 .-      En els organismes autònoms, la competència per ordenar pagaments correspon al gerent o al president, segons cada cas.

4 .-      L'ordenació de pagaments, amb caràcter general, s'efectuarà basant-se en relacions d'ordres de pagament que elaborarà la Tresoreria, de conformitat amb el pla de disposició de fons i la necessària prioritat de les despeses de personal i obligacions contretes en exercicis anteriors.

5 .-      Pel que fa als pagaments que hagi d'efectuar la Tresoreria General, es seguirà normalment el procediment de transferència bancària. Es podran efectuar també en casos excepcionals pagaments mitjançant xecs nominatius.

6 .-      Si la naturalesa o urgència del pagament ho requereix, l'ordenació de l'esmentat pagament pot efectuar-se individualment.


Article 25 è.- Exigència comuna a tota classe de pagaments

1 .-      El tresorer exigirà la identificació de les persones a qui pagui.

2 .-      Els qui efectuïn pagaments a persones que no sàpiguen signar o estiguin impossibilitades, exigiran dos testimonis que ho facin o exigiran la impressió de l'empremta dactilar de l'interessat en el document.

3 .-      Els qui actuïn com a representants d'herències acreditaran, amb la documentació respectiva, que obren amb suficient autorització dels titulars. Respecte a incapacitats i menors, s'entendran amb els representants legals.


Article 26 è.- Despeses de personal

1 .-      En el Capítol I de l'estat de despeses s'incorporen diversos crèdits globals en concepte de 'previsions' pel pagament de retribucions al personal municipal. Aquests crèdits no generen drets individuals o col.lectius al personal funcionari o laboral d'aquest Ajuntament en l'exercici de l'any 2000. Per a la seva assignació individual, aprovació i pagament serà necessari el corresponent acord de l'òrgan municipal competent.

2 .-      Per a la tramitació de les despeses del Capítol I, s'observaran les regles següents:

a)      L'aprovació de la plantilla i relació de llocs de treball pel Ple suposa l'autorització de la despesa dimanant de les retribucions bàsiques i complementàries. Per l'import d'aquestes, corresponent als llocs de treball efectivament ocupats, es tramitarà a l'inici de l'exercici document AD.

b)      Les nòmines mensuals compliran la funció de document 0, que s'elevarà a l'alcalde o al gerent dels organismes autònoms (o càrrec assimilat), a efectes de l'ordenació del pagament.

c)      El nomenament de funcionaris, o la contractació de personal laboral, originarà la tramitació de successius documents AD per import igual a les nòmines que es preveuen satisfer en l'exercici.

d)      Respecte a les quotes per Seguretat Social, a l'inici de l'exercici es tramitarà document AD per import igual a les cotitzacions previstes. Les possibles variacions originaran documents complementaris o inversos d'aquell.

e)      Quant a la resta de despeses del Capítol I, si són obligatòries i conegudes a principi d'any, es tramitarà el corresponent document AD. Si les despeses fossin variables en funció de les activitats que realitzi la corporació o de les circumstàncies personals dels perceptors, es gestionarà d'acord amb les normes generals recollides en els articles següents.


Article 27 è.- Autorització i disposició en el procés de contractació

1 .-      En aquelles despeses que han de ser objecte d'un expedient de contractació mitjançant concurs o subhasta, es tramitarà a l'inici de l'expedient document A, per import igual al cost del projecte o pressupost elaborat pels serveis tècnics.

2 .-      Un cop conegut l'adjudicatari i l'import exacte de la despesa es tramitarà el document D.

3 .-      Successivament, i en la mesura que efectivament tingui lloc la realització de l'obra, la prestació del servei o el subministrament, es tramitaran els corresponents documents 0.


Article 28 è.- Autorització-Disposició

1 .-      Aquelles despeses que responguin a compromisos legalment adquirits per la corporació originaran la tramitació de document AD per l'import de la despesa imputable a l'exercici. Els documents '0' es tramitaran quan sigui efectiva la realització de l'obra, la prestació del servei o l'adquisició del bé contractat, i serà suficient la presentació de factures o el càrrec efectuat en compte bancari.


Article 29 è.- Autorització-Disposició-Obligació

1 .-      Les adquisicions de béns concrets, com també altres despeses no subjectes a procés de contractació en què l'exigibilitat de l'obligació pugui ser immediata, originaran la tramitació del document ADO.


Article 30 è.- Tramitació de transferències i subvencions

1 .-      En el cas d'aportacions obligatòries a altres Administracions, si l'import és conegut a l'inici de l'exercici es tramitarà document AD.

2 .-      Si l'import de l'aportació obligatòria no fos conegut, s'instaria la retenció de crèdit per la quantia estimada.

3 .-      Les subvencions, el beneficiari de les quals s'assenyali expressament en el Pressupost, originaran la tramitació de document AD a l'inici de l'exercici.

4 .-      Altres subvencions i transferències originaran document ADO en el moment de l'atorgament.

5 .-      La concessió de qualsevol tipus de subvencions requerirà la formació d'expedient en què consti la destinació dels fons i els requisits necessaris que s'han de complir per tal que pugui procedir-se al pagament, com també les causes que motivarien l'obligació de reintegrar l'import percebut.

6 .-      Perquè pugui expedir-se l'ordre de pagament de la subvenció és imprescindible que el Servei gestor acrediti que s'han complert les condicions exigides en l'acord de concessió. Si aquestes condicions, per la seva pròpia naturalesa, s'han de complir amb posterioritat a la percepció de fons, el Servei gestor detallarà quin és el període de temps en què, en qualsevol cas, aquestes s'han de complir.

7 .-      En l'últim supòsit, la Intervenció registrarà aquesta situació de fons pendents de justificació, a fi d'efectuar-ne el seguiment i proposar les mesures procedents. No serà possible efectuar cap pagament per concessió de subvencions quan hagi transcorregut el període referit en el punt 6, sense que s'hagi justificat l'aplicació de fons.

8 .-      Amb caràcter general, per justificar l'aplicació dels fons rebuts es tindrà en compte:

a)      Quan la destinació de la subvenció és la realització d'obra o instal.lació, caldrà que un tècnic municipal es presenti en el lloc i estengui acta de l'estat en què es troba l'obra executada.

b)      Quan la destinació és l'adquisició de material fungible, la prestació de serveis o altra de similar naturalesa, es requerirà l'aportació de documents acreditatius del pagament realitzat.

9 .-      El perceptor de qualsevol subvenció haurà d'acreditar que no és deudor de la Hisenda Municipal, extrem que es justificarà mitjançant certificat expedit pel tresorer.

10 .-      Quan el beneficiari sigui deutor a causa d'un deute vençut, líquid i exigible, l'alcalde podrà acordar-ne la compensació.


Article 31 è.- Despeses d'inversió

1 .-      A l'expedient d'autorització de despeses d'inversió s'haurà d'incorporar la documentació següent:

a)      Projecte, plans i memòria.

b)      Pressupost, que contindrà la totalitat del cost.

c)      Plec de condicions

d)      Constància que s'ha incoat l'expedient d'imposició de contribucions especials o informe de la seva improcedència.

e)      Proposta d'aplicació pressupostària.

f)      En cas que l'actuació comporti compromisos d'inversió per exercicis futurs, hi haurà de constar informe favorable d'Intervenció relatiu al compliment del que estableix l'article 33è.

2 .-      Es podrà afegir com annex a l'expedient, en els casos en que es disposi d'ella, la següent informació:

a)      Quadre d'amortització, raonant la vida útil estimada.

b)      Estimació de les despeses de funcionament i conservació en exercicis futurs, quanties que seran informades per Intervenció quant a la possibilitat de cobertura en els anys successius.

3 .-      Els serveis gestors presentaran un PERT, o calendari de realització dels projectes inclosos en el capítol VI, a excepció de les adquisicions de material inventariable, amb expressió de les següents dades mínimes:

a)      Dates d'encàrrec i conclusió del projecte.

b)      Data d'aprovació del projecte.

c)      Data d'adjudicació.

d)      Data de l'inici de l'obra.

e)      Data de la primera certificació.

f)      Ritme d'execució de la despesa.

g)      Data de lliurament de l'obra.


Article 32 è.- Normes de Contractació administrativa

1 .-      Per a procedir a l'ordenació de qualsevol classe de pagaments, és imprescindible l'aprovació prèvia de la despesa, que correspon fer-ho:

a)      De conformitat amb el que disposa la Llei 7/1985, de 2 d'abril, modificada per la Llei 11/1999, de 21 d'abril, al Ple de l'Ajuntament:

1 .      Per a la contractació d'obres, mitjançant qualsevol dels sistemes de selecció del contractista que estableix la Llei 13/1995, de contractes de les Administracions Públiques, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes.

2 .      Per a la contractació de la gestió de serveis públics, mitjançant qualsevol dels sistemes de selecció del contractista que estableix la Llei 13/1995, de contractes de les Administracions Públiques, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes o que la durada del contracte sigui superior a quatre anys.

3 .      Per a la contractació de subministraments, mitjançant qualsevol dels sistemes de selecció del contractista que estableix la Llei 13/1995, de contractes de les administracions Públiques, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes.

4 .      Per a la contractació de Consultoria, Assistència i Serveis, mitjançant qualsevol dels sistemes de selecció del contractista que estableix la Llei 13/1995, de contractes de les Administracions Públiques, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes, o que la durada del contracte sigui superior a quatre anys.

5 .      Per a la contractació de treballs específics, concrets i no habituals, mitjançant qualsevol dels sistemes de selecció del contractista que estableix la Llei 13/1995, de contractes de les Administracions Públiques, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes, o que la durada del contracte sigui superior a quatre anys.

6 .      Per a la contractació d'arrendaments i d'altres contractes no administratius, sempre que llur quantia excedeixi de 1.000 milions de pessetes.

b)      De conformitat amb el Decret de l'Alcaldia de data 19 de juliol de 1999, a la Comissió de Govern:

1 .      Per a la contractació d'obres i subministres, sempre que llur quantia excedeixi de 500.000.- ptes i no superi els 1.000 milions de pessetes.

2 .      Per a la contractació de gestió de serveis públics i consultoria, assistència i serveis, sempre que llur quantia excedeixi de 500.000.- ptes, i no superin els 1.000 milions de pessetes ni que la seva durada sigui superior a quatre anys.

3 .      Per a la contractació de treballs específics, concrets i no habituals sempre que llur quantia no excedeixi de 1.000 milions de pessetes ni que la seva durada sigui superior a quatre anys.

4 .      Per a la contractació d'arrendaments i d'altres contractes no administratius, sempre que llur quantia no superi els 1.000 milions de pessetes.

c)      De conformitat amb el Decret de l'Alcaldia de 19 de juliol de 1999, d'aprovació de la modificació de l'estructura de l'Administració municipal executiva i de les delegacions de l'Alcalde, als Tinents d'Alcalde i Regidors amb delegacions genèriques i específiques de serveis:

1 .      Per a la contractació d'obres, gestió de serveis públics i consultoria, assistència i serveis, relacionats amb l'àmbit material de cada delegació i sempre que llur quantia no excedeixi de 500.000.- pessetes.

2 .-      En el marc del que disposen la Llei 7/1985 de 2 d'abril i la Llei 8/1987 de 15 d'abril, els límits quantitatius assenyalats als punts anteriors podran ser modificats per acord del Ple municipal en el cas de les delegacions d'aquest òrgan en favor de la Comissió de Govern i per Decret de l'Alcaldia en el cas de les delegacions de l'Alcalde a favor de la Comissió de Govern, Tinents d'Alcalde i Regidors delegats.

3 .-      De conformitat amb el que disposen els articles 57, 121, 177 i 202 de la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques, gaudiran del règim de contracte menor les contractacions següents:

1 .     Obres que no excedeixin de 5 milions de pessetes.
2 .     Subministraments que no excedeixin de 2 milions de pessetes.
3 .     Consultoria, Assistència i Serveis que no excedeixin de 2 milions de pessetes.

Les quanties assenyalades anteriorment, que defineixen els contractes menors, són les establertes a la Llei 13/1995, de 18 de maig, de Contractes de les Administracions Públiques, per la qual cosa es consideraran automàticament modificades sense necessitat d'acord exprés de reforma de les presents bases d'execució, si durant l'exercici pressupostari es produeix una modificació legislativa que ampliï o redueixi dites quanties.


Article 33 è.- Despeses plurianuals

1 .-      Podran adquirir-se compromisos de despesa que s'hagin d'estendre a exercicis futurs d'acord amb el que regulen els articles 79 a 88 del RD 500/90 de 20 d'abril.

2 .-      A més de les condicions previstes anteriorment, les despeses plurianuals s'hauran d'acompanyar d'un informe explicatiu elaborat per la unitat administrativa gestora de la despesa, detallant el finançament de la despesa previst pels anys futurs, i amb el vist-i-plau favorable de la unitat de Gestió Pressupostària d'Economia i Finances.



CAPÍTOL III - PAGAMENTS A JUSTIFICAR I BESTRETES DE CAIXA FIXA (vegeu Annex 2)

Article 34 è.- Pagaments a justificar

1 .-      Només s'expediran ordres de pagament a justificar per les adquisicions o els serveis necessaris el pagament dels quals no pugui realitzar-se amb càrrec a les bestretes de caixa fixa i en els que no sigui possible disposar de comprovants amb anterioritat a la seva realització.

2 .-      La seva autorització correspon a l'alcalde, tret dels casos en què ho hagi delegat a un regidor.

3 .-      En el termini de tres mesos, els perceptors hauran d'aportar a la Intervenció els documents justificatius del pagament i reintegrar les quantitats no invertides.

4 .-      Respecte a la forma i el contingut de la justificació, cal que s'ajustin a les instruccions emanades d'Intervenció, tenint en compte, en tot cas, que els fons només poden destinar-se a la finalitat per a la qual es van concedir i que els comprovants han de ser documents originals.


Article 35 è.- Bestretes de caixa fixa

1 .-      Amb caràcter de bestretes de caixa fixa es podran efectuar provisions de fons, a favor dels habilitats que proposi el tresorer, per atendre les despeses que preveu la llei.

2 .-      Seran autoritzats per l'alcalde, tret dels casos en què ho hagi delegat a un regidor, amb els límits del 25 per 100 de la partida pressupostària. Per sobrepassar aquests límits es requerirà resolució expressa de l'Alcaldia.

3 .-      Dintre dels deu dies següents al venciment de cada trimestre i amb referència a l'anterior, i quan les necessitats de fons aconsellin la seva reposició, els habilitats rendiran comptes a Intervenció, que les informarà per a l'aprovació de l'òrgan competent.

4 .-      Sens perjudici del que preveu l'apartat anterior, els habilitats remetran al tresorer, dintre dels deu primers dies de cada mes, l'extracte bancari del mes anterior del compte corrent restringit en el qual estan situats aquests fons.


Article 36 è.- Comptabilització dels pagaments a justificar i bestretes de caixa fixa

1 .-      Pel que fa a la comptabilització de les bestretes de caixa fixa, s'observaran aquestes regles:

a)      La provisió de fons no s'aplicarà en la comptabilitat pressupostària (té naturalesa d'operació extrapressupostària), i originarà un càrrec al compte 562 de Bestretes de caixa fixa, amb abonament al compte 571, de Bancs.

Simultàniament, en les partides pressupostàries a les quals s'hauran d'aplicar les despeses, s'efectuarà una retenció de crèdit per l'import de la provisió que correspongui a les esmentades despeses.

Aquesta retenció -d'acord amb el que preveu l'article 35.2- no excedirà de la quarta part del crèdit inicial de la partida corresponent.

b)      En el moment de la cancel.lació parcial, prèvia a les successives reposicions de fons, s'abona el compte 562, amb càrrec a comptes del subgrup 57.

c)      Aprovats els comptes als quals es refereix l'article 35.3, s'expediran les ordres de pagament de reposició de fons amb aplicació als conceptes pressupostaris que corresponguin les quantitats justificades.

En l'expedició d'aquestes ordres de pagament no s'utilitzaran les retencions de crèdit efectuades, tret que s'hagués esgotat el crèdit disponible, o quan, a causa de l'avançat de l'exercici o altres raons, no procedeixi la reposició de fons. En aquest cas, els pagaments justificats s'aplicaran a les respectives partides amb càrrec a les retencions de crèdit.

2 .-      Els fons estaran situats en un compte corrent bancari restringit a nom de l'Ajuntament, titulat: 'Ajuntament de Sabadell. Compte corrent restringit de bestretes de caixa fixa o fons a justificar' i per disposar-ne caldrà la signatura del regidor corresponent i el seu habilitat, i no s'hi podrà efectuar cap altre ingrés que els procedents de les transferències de l'Ajuntament a aquest compte per les provisions i reposicions de fons per bestretes de caixa fixa.

Les sortides de fons s'efectuaran mitjançant xec nominatiu o ordre de transferència bancaria i només es destinaran al pagament de les despeses per a l'atenció de les quals es va concedir la bestreta de caixa fixa.

3 .-      Tots els funcionaris habilitats per l'Alcaldia per a la percepció de pagaments a justificar o bestretes de caixa fixa, tindran un directori individual en la comptabilitat municipal, on registraran setmanalment tots els moviments que amb càrrec als esmentats fons realitzin, amb el detall que s'especifiqui en el programa informàtic.

Queden exceptuats d'aquest sistema les despeses de viatge, desplaçaments i dietes.

4 .-      Aquestes anotacions s'hauran de comptabilitzar dins dels 5 dies hàbils següents a aquell en què s'efectuï el pagament, de forma que puguin conciliar-se periòdicament els saldos bancaris i comptables.

5 .-      En els directoris únicament podran realitzar anotacions els seus titulars; la Intervenció i Tresoreria municipals tindrà accés permanent a la informació.

6 .-      Les bestretes s'han de justificar dins l'exercici en el qual s'hagin imputat, i totes les factures han de ser d'aquell mateix any, i es presentaran dins el termini màxim establert cada exercici. Aquesta darrera justificació s'ha d'imputar contra el saldo retingut mitjançant les reserves esmentades anteriorment.

Així mateix, quan arribi el final d'any, per tal de poder complir amb les exigències fiscals, les factures que tenen IRPF s'han de fer arribar a Intervenció abans del dia de gener indicat al comunicat de dates màximes que s'envia anualment.


per anar amunt Índex