Ajuntament de Sabadell  
 Oficina de Patrimoni

Ets a: patrimoni  > Museu del Gas

Museu del Gas
L'Ajuntament de Sabadell i Gas Natural presenten el projecte i l'inici d'obres del futur Museu del Gas
El museu, promogut per la Fundació Gas Natural, s'ubicarà a la Plaça del Gas de la capital vallesana, en un edifici històric de la ciutat
El director general de la Fundació Gas Natural, Pere-A Fábregas, i l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, han presentat avui a Sabadell el projecte de construcció de l'edifici que acollirà el nou Museu del Gas i l'arxiu històric de la Fundació Gas Natural, a la Plaça del Gas de la capital vallesana.

Aquest equipament cultural, de prop de 3.000 m², serà la seu de la Fundació Gas Natural i incorporarà un Museu del Gas que, per les seves característiques, esdevindrà únic al país. El museu disposarà de sales permanents i temporals d'exposició, i acollirà també l'arxiu històric, iniciat a mitjans del segle XIX, amb 3.000 metres lineals de documents, llibres i imatges, així com espais auxiliars per a actes, consultes i formació.
La companyia energètica ha explicat que aquesta setmana ha iniciat les obres de rehabilitació de l'edifici patrimonial on s'ubicarà el museu, que forma part del catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell, i ha donat a conèixer la maqueta del futur complex arquitectònic, que inclourà una ampliació amb un edifici modern, respectuós amb l'entorn immediat i amb el medi ambient, tant per com s'efectuarà l'enderroc, com pels elements constructius i el seu futur funcionament.
L'edifici que es rehabilitarà va ser un encàrrec de l'empresa “L'Energia”, que va donar el nom a l'edifici. És obra de l'arquitecte Juli Batllevell, un dels màxims exponents del modernisme sabadellenc, i es va edificar l'any 1899 com a central de producció elèctrica a partir de motors a gas. La rehabilitació permetrà recuperar en bona mesura les característiques originals de l'edifici.

Un museu innovador d'àmbit nacional

El nou Museu del Gas, que tindrà un abast estatal i serà l'únic a Catalunya i Espanya dedicat a la indústria del gas, farà un recorregut històric que anirà des dels orígens de l'ús del gas manufacturat per a l'enllumenat, al llarg de la segona meitat del segle XIX, explicant l'arribada del gas natural a la Península Ibèrica, de la mà de GAS NATURAL.

El recorregut del museu arribarà fins a l'actualitat, en què aquesta energia està experimentant un augment de la demanda molt important i esdevé una de les energies bàsiques per al desenvolupament sostenible.

GAS NATURAL havia disposat fins l'any 2006 d'una Exposició Permanent sobre el gas ubicada a la seva antiga seu social, a l'avinguda Portal de l'Àngel de Barcelona, fins que, pel trasllat a la nova seu que va construir al barri de la Barceloneta, va decidir posar en marxa un projecte més ambiciós de Museu del Gas, del qual ara inicia la seva construcció a Sabadell.

La companyia va adjudicar el projecte l'any 2008 a l'arquitecte Dani Freixes de l'estudi Varis Arquitectes, que havia estat guanyador del concurs d'idees dut a terme l'any anterior. Actualment, treballen amb el compromís de posar en funcionament l'edifici i el museu en un termini màxim de dos anys i mig a partir d'ara.

Mentre dura la construcció del museu, la Fundació Gas Natural ha traslladat a una antiga nau de Sabadell la col·lecció de peces històriques, formada per més de 2.000 unitats. Allà, els ha aplicat tècniques de restauració i conservació preventiva i ha iniciat la seva descripció i catalogació en una base de dades informatitzada.

Una actuació urbanística estratègica per a Sabadell

Aquesta actuació urbanística al centre de Sabadell permetrà, a la vegada, ordenar part de l'illa delimitada pels carrers de Buxeda, Vergós, Bruc i Pare Fita, que té una superfície total de 18.162 m², gràcies a la cessió a la ciutat, per part de la companyia, de més de 6.000 m² al sud del terme, que es destinaran a equipament educatiu, i una plaça de prop de 3.000 m².

L'activitat generada per un equipament cultural de primer ordre com aquest permetrà dinamitzar i enriquir l'oferta cultural local amb nous elements interessants i atractius, des de perspectives integradores i de permanent referent internacional.

La construcció del Museu del Gas a Sabadell constitueix un pas més en el compromís de la Fundació Gas Natural amb la ciutat, que pròximament es tornarà a reflectir amb l'organització, conjuntament amb l'Oficina de Patrimoni de l'Ajuntament de Sabadell, d'un seminari sobre la intervenció en el patrimoni històric, dins del programa de Sabadell Universitat.
© Oficina de Patrimoni, tots els drets reservats - Nota legal - Accessibilitat - Contacte