
Els alcaldes de Sabadell, Terrassa i Manlleu -Manuel Bustos, Pere Navarro i Pere Prat, respectivament- han signat aquest matí, a Sabadell, una declaració conjunta sobre la continuïtat de l'obra social de les caixes d'estalvis arrelades als respectius territoris i de la fusió de les quals va sorgir Unnim. Demanen que es pugui desagregar el patrimoni d'Unnim Caixa partint de la base de les aportacions inicials fetes per Caixa Manlleu, Caixa Terrassa i Caixa Sabadell, i que els actius resultants siguin traspassats a tres fundacions, entitats o consells independents. Proposen que aquests tres nous organismes es gestionin mantenint criteris de representativitat territorial i social i que les persones que es nomenin tinguin el consens de totes les parts.
L'alcalde de Sabadell ha afirmat que "Caixa Sabadell ha estat una entitat econòmica de caràcter social, vinculada a la història de la ciutat i que ha fet possible molts exemples de beneficis culturals que ara gaudeix la ciutat". Entre el patrimoni arquitectònic i cultural que Caixa Sabadell ha llegat a la ciutat l'alcalde ha destacat la masia i el bosc de Can Deu, que avui és un espai de la ciutat indispensable, o el Museu d'Història de Sabadell, on s'ha fet l'acte. "Quan el 1859 es va crear Caixa Sabadell va iniciar la seva activitat a la Casa del Comú, és a dir, l'antic Ajuntament al carrer de Gràcia, i el 1886 va instal·lar la seu al carrer de Sant Antoni, a l'actual Museu d'Història", va recordar l'alcalde.
L'alcalde ha explicat que la Declaració d'avui es produeix després dels canvis a Unnim Caixa. En principi, Unnim Caixa es feia càrrec de tots els programes i actuacions de les obres socials respectives. En el transcurs dels darrers mesos, Unnim Caixa ha traspassat el seu negoci financer a Unnim Banc i s'havia reservat, entre altres, la gestió de l'Obra Social que s'havia de finançar a través dels beneficis d'Unnim Banc. Posteriorment, la intervenció del Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), ha desvinculat del tot Unnim Banc d'Unnim Caixa, cosa que ha impossibilitat la continuïtat de l'acció social sobre el territori a través de l'Obra Social.
Davant aquesta situació, els alcaldes de Manlleu, Terrassa i Sabadell han volgut manifestar públicament la importància de les obres socials per a les ciutats. A més, reclamen la garantia de la seva continuïtat, i per això proposen una sèrie de mesures. A part de desagregar l'Obra Social i que els organismes gestors tinguin representació territorial, els alcaldes exigeixen al FROB els recursos per fer possible el funcionament de les obres socials durant els propers 10 anys. A més, també exigeixen que el FROB condicioni la venda d'Unnim Banc a l'assumpció per part del comprador de finançar les 3 fundacions per un període de 10 anys mentre s'articulen els mecanismes per autofinançar-se.
Per últim, demanen el suport de la Generalitat de Catalunya i a les entitats dels tres municipis per garantir, en clau d'arrelament al país, la continuïtat del patrimoni i l'acció social d'aquestes entitats.
Manuel Bustos ha explicat que després de la intervenció del FROB la seva posició és de "cert desencís pel que es va produir, perquè confiàvem que una de les caixes plenament catalanes pogués continuar el seu recorregut, hi vam donar suport i vam entendre que després de la Llei de Caixes i la crisi financera no hi havia una altra opció que la fusió i teníem l'esperança que el projecte es podria consolidar, però no ha estat així".
Segons Manuel Bustos, tal com ha anat tot el procés cal defensar que "hi ha una obra social que forma part del patrimoni social i reivindiquem que torni a ser de la ciutat, tots aquests beneficis socials ara no poden desaparèixer".
En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que ha afirmat que "les caixes van néixer arrelades al seu territori i han format part de la vida no només econòmica, sinó social d'aquests territoris i volem que aquesta obra continuï formant part de les nostres ciutats".
Segons Pere Prat, alcalde de Manlleu, "les obres socials són un tema important de país i exigim al FROB sensibilitat i atenció a les obres socials".
Finalment, l'alcalde de Sabadell ha afirmat que "a curt termini aquest patrimoni està garantit, el que ens preocupa és que quan això surti a subhasta el comprador o el FROB garanteixin que durant un període de 10 anys hi haurà uns mínims ingressos". Cal recordar que el pressupost de la Fundació Unnim el 2010 va ser d'uns 15 milions d'euros.
Per això ha afirmat que cal treballar per "garantir uns mínims ingressos i després disposar d'ingressos propis que puguin per al futur".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Declaració dels alcaldes de Manlleu, Terrassa i Sabadell
|