
La investigadora xilena en l'àmbit dels drets humans i resident a Irlanda del Nord, Roberta Bacic, serà demà dimecres, 5 d'octubre, al càrrec de la xerrada Nuestras historias a puntadas, al centre cívic de la Creu Alta-Cal Balsach (carretera Prats de Lluçanès, 2). La conferència, que tindrà lloc a les 7 del vespre, se centrarà en el context històric de les arpilleres a Xile i la seva evolució i importància en el treball comunitari, convivència i empoderament. Bacic és comissària d'exposicions d'arpilleres arreu del món i activa difusora de la història i el present de les arpilleres en diferents contextos socials, culturals i polítics.
Paral·lelament, els assistents a la xerrada podran visitar l'exposició Veus sobre tela, amb arpilleres realitzades per un grup de dones de Sabadell, vingudes d'arreu del món, així com altres cedides per exposicions de la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona, l'Escola Sant Pau de Sant Pol de Mar i la Fundació Desenvolupament Comunitari a Vic. Tot plegat, en el marc del I Fòrum d'Arpilleres de Catalunya, que es celebra durant aquest mes d'octubre i que és un punt de trobada per totes les experiències que s'han dut a terme a Catalunya amb les arpilleres. Sabadell hi participa com a col·laborador precisament amb el projecte Veus sobre tela.
Les arpilleres són un tipus de teixits fets amb tela de sac. Van sorgir a mitjans dels anys 70 a Xile per descriure la realitat política del país, servint com a forma de denúncia, de resistència política, de teràpia, així com també com una forma d'obtenir recursos i de participació social. Aquesta pràctica s'ha estès a diferents països del món, tant en el passat recent com en l'actualitat.
Cal dir que després del projecte que va originar les arpilleres que ara es poden veure a l'exposició Veus sobre tela, aquest octubre la regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament impulsa una nova edició del projecte. Els tallers d'arpilleres s'emmarquen dins del programa "Dona: Expressa't i Participa" de l'Oficina de Nova Ciutadania, que ofereix espais per a la relació i participació de les dones de la ciutat a traves de la creació artística.
|