
Dansa, música, nous formats, assaigs oberts, circ, teatre, imatge, així com exposicions, performances, tallers i activitats formatives ompliran d'activitat creativa l'Estruch aquesta tardor-hivern.
Tal com ha comentat Juan Carlos Sánchez, regidor de Cultura, en la roda de premsa d'aquest migdia: "És una sort comptar amb l'Estruch i haver fet la inversió en el seu moment perquè avui és un valor afegit que d'altres ciutats no tenen. És una de les línies estratègiques de futur més sòlida perquè ofereix possibilitats a les entitats i al talent de la ciutat a més de la seva importància en el terreny de la innovació. L'Estruch també té una altra dimensió i és que va guanyant pes com a viver d'empreses a través de Mediaestruch".
Emili del Bas, assessor d'arts escèniques, ha destacat que "es pot gaudir dels diferents treballs que es realitzen a l'Estruch de moltes maneres com ara a través de la dansa o dels nous formats". Ha afegit que "moltes propostes són gratuïtes i totes tenen un preu mòdic". També ha explicat la importància de propostes com els assaigs oberts que converteixen l'Estruch en un espai que fomenta la relació entre el públic i els artistes.
Oscar Abril Ascaso, comissari de NauEstruch, l'ha definit com "un espai integral de recerca i investigació" i ha destacat la importància dels tallers d'investigació de Nauestruch, el primer dels quals, Bestuari, recull també el passat industrial de la ciutat.
La roda de premsa d'aquest migdia ha comptat amb l'actuació d'Esther Aumatell i Ernest Sarino, companyia resident a l'Estruch que han ofert una mostra del seu espectacle "Envasats al buit".
La dansa, com és tradicional, té un gran protagonisme en la programació de l'Estruch amb noms com Marta Carrasco, Pepe Hevia i Jordi Cortes.
Cal fer una especial menció a la continuïtat del Certamen Coreogràfic de Sabadell, que enguany arriba a la 6ª edició, i que ha estat l'aposta d'una entitat de la ciutat, Petit Món i especialment de la seva directora Laia Vila. L'Ajuntament ha donat suport des dels inicis a aquesta iniciativa que cada cop guanya més protagonisme en el panorama de la dansa catalana i espanyola i que compta des de l'any passat amb la col·laboració del prestigiós certamen Burgos - New York. El certamen es podrà veure el 2 d'octubre a les 6 de la tarda.
Una altra de les propostes és Envasats al buit de la companyia Anima's Animal Art. És un duet que Aumatell i Ernest Mandap han concebut com a reflexió sobre l'espai íntim. La música de Ricardo Massari Spiritini embolcalla un viatge visual de salvatge intensitat. Una proposta que es podrà veure el 22 d'octubre a 2/4 de 10 del vespre.
El Aprendizaje és un altre proposta de dansa a càrrec Roberto Romei i Juan Carlos Lérida: un espectacle que tracta sobre la solitud de l'home en el llit d'un hospital -que observa, es deixa alimentar, moure, netejar i que va recuperant, lentament, el contacte amb el seu cos i amb la vida- es col·loca en primer pla. Es podrà veure el 29 d'octubre a 2/4 de 10 del vespre.
Jordi Cortés arriba el 26 de novembre a 2/4 10 del vespre amb l'obra In Heaven transcendeix el solo de dansa perquè, gràcies a la tecnologia, es pot arribar a visualitzar com un trio. Les projeccions en temps real de gravacions i la utilització d'un sampler per modificar veu i música, transformen l'espai escènic i exemplifiquen les metamorfosis que pateix el "jo", mostra les capes que configuren el que som com a humans. In heaven evidencia, una vegada més, l'inconformisme de Cortés, un creador amb una trajectòria prolífica i contundent, que treballa per una dansa compromesa, que remogui consciències i promogui reflexions.
L'actuació de Marta Carrasco arriba el 16 de desembre, a 2/4 de 10 del vespre amb No sé si... Al llarg de la seva dilatada trajectòria, Carrasco ha demostrat a bastament la seva capacitat de donar-se al públic creant muntatges impactants, desbordants d'energia, plens de passió. Al capdavant de la seva companyia ha signat vuit espectacles, tots rebuts amb l'elogi unànime de la crítica, que sempre ha destacat la seva valentia. A No sé si..., Carrasco enfila una història sobre el dubte, els mites, la tendresa, la força i la necessitat de fugir i ho fa a partir de la dramatúrgia i el text de García de Mesa.
La darrera proposta de dansa de la temporada és Dits en joc que arriba el 23 de desembre de la mà de la companyia Cactus que va rebre el segon premi de Teatre Caixa Manlleu 2005 al millor muntatge.
El Mecal, el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona, és el certamen que rep més sol·licituds de tots els que s'organitzen a l'Estat espanyol. En l'edició de 2011, la tretzena, han arribat peces procedents d'arreu del món -unes 3.500-, de les quals se n'han seleccionat prop de 300. Una de les novetats d'aquest any és una secció especial dedicada a Star wars, amb obres que reten homenatge a la saga de George Lucas. A Sabadell podrem veure dos d'aquests curtmetratges, a més d'una bona selecció d'altres treballs de ficció, animació, documental i videoclips la nit del 5 d'octubre i el 16 de novembre.
L'Estruch compta amb els seus actius amb una important presència local. A les estades habituals de col·lectius com la Joventut de la Faràndula, els Amics de l'Òpera, Sant Vicenç o el Cor Lieder Càmera, s'afegeixen aquesta tardor les companyies de teatre i dansa locals Interès variable, amb direcció del Carles de la Rosa que actuaran el 19 de novembre; els músics sabadellencs Pol Cruells que arriba a l'Estruch la nit del 6 d'octubre juntament Mai Vistos i la formació acústica Indira que acompanyen a An-Marí la nit del 17 de novembre.
Seguint amb el suport als nous llenguatges del circ contemporani, l'Estruch acollirà una residència del Circ Teatre Modern. Una carpa que recorda un quiosc musical antic serà l'escenari de dues representacions d'un espectacle dirigit i interpretat per Benet Jofre i Johnny Torres, amb la intervenció de cinc músics en directe i la coproducció del Centre d'Arts escèniques de Reus i el Mercat de les Flors el 19 de novembre i el 20 de novembre a les 7 de la tarda.
Els nous formats també tenen un espai important en la programació de l'Estruch. L'agrupación Sr. Serrano, companyia barcelonina compromesa en la innovació i la barreja de llenguatges artístics, la dansa, la imatge i la creació sonora, ens presentarà Memo, producte de la residència que va realitzar a l'Estruch fa uns mesos el 8 d'octubre. També Thaïs Botinas presentarà la instal·lació Let's play el 15 i16 d'octubre i el col·lectiu Bàcum l'espectacle Mut(is) en un assaig obert el 4 de novembre.
NAUESTRUCH
L'àrea d'exposicions de NauEstruch desplega una intensa programació que, aquesta tardor, aporta noves propostes amb periodicitat quinzenal, tal com és habitual. Obrint temporada, l'artista i performer -a més de violinista i presentadora de televisió- Ariadna Rodríguez mostrarà el projecte concebut durant la seva residència d'estiu a Sabadell. Posteriorment, arribarà el torn d'una exposició vinculada al taller d'investigació sobre economia, jurisprudència i art, i també les mostres que permetran conèixer el treball desenvolupat a NauEstruch per les joves artistes catalanes Anna Moreno i Noelia Pérez. El mes de desembre es reserva a dos dels artistes emergents més interessants del panorama contemporani a Catalunya, Oriol Nogués i Ramon Ruaix. Cadascun, i en paral·lel a la seva exposició, exhibiran una peça al teatre de L'Estruch.
NauEstruch-Performance
Durant la tardor de 2011 acull sis noves propostes, entre les quals hi ha les de les joves artistes catalanes Ariadna Rodríguez i Anna Moreno i també les del col·lectiu Les Salonnières, que donaran a conèixer les seves performances durant els mesos d'octubre i novembre, respectivament. L'artista de Saragossa i activista de la performance Sergio Muro farà una acció a NauEstruch el novembre i explicarà els detalls del festival Out Of Mind, que es desenvolupa a la capital aragonesa. El reusenc Oriol Nogués i el sabadellenc Ramon Ruaix -dos artistes emergents que exploren les possibilitats teatrals de l'art- mostraran els seus projectes el desembre.
NauEstruch-Taller d'investigació
Octavi Comeron (Mataró, 1965) és un dels artistes i assagistes més interessants del moment. Ja des del projecte Work & Beaty, presentat a Londres el 2002, fins a l'actual La balada del valor de l'ús, que s'ha pogut veure a NauEstruch enguany, Comeron ha estat burxant en les relacions entre l'art i l'economia productiva, com ha quedat palès en el seu llibre Arte y Postfordismo. El taller que ofereix, titulat En cap cas s'aplicarà aquest règim especial a l'or d'inversió, incideix en un fragment de l'article 136 de la vigent Llei de l'IVA, on es descriu allò considerat com a obra artística i inclòs en el seu règim especial de fiscalitat. Amb aquest teló de fons, l'artista vol obrir una reflexió entorn de la pràctica artística actual, explorant performativament els seus marcs econòmics i legals. El taller comptarà amb la participació de diversos especialistes en art, estudis culturals i finances.
Teatre i Literatura
El projecte Teatre i Literatura va ser creat l'any 2000 per Accés Teatre, amb el suport del Teatre de Ponent de Granollers. És una proposta adreçada a l'alumnat dels cursos de batxillerat, que té com a objectiu estimular la lectura i l'anàlisi de les obres que formen part dels currículums escolars, mitjançant la seva escenificació. Aquest novembre l'obra seleccionada és Drames rurals, de Víctor Català. A més es mantenen els programes formatius que mostren els diferents llenguatges artístics a grups d'escolars i les activitats adreçades a ballarins professionals.
L'Estruch ofereix molt més que una programació estable, també és una fàbrica de creació d'art en viu, que s'ha convertit amb els anys en un centre de referència en el panorama nacional.
Els diferents espais d'assaig d'aquesta fàbrica permeten desenvolupar i mostrar els processos creatius, cercant la interacció de totes les disciplines artístiques en el camp dels llenguatges no convencionals, més transgressors i emergents.
Més informació a www.lestruch.cat
|