
Josep Sanmiquel ha llegat onze quadres de diferents artistes locals al Museu d'Art de Sabadell. Són els següents:
- Antoni Estruch, Sant Sopar, s.d., oli s. Tela, 1,50 x 2,60 m.
- Joan Vila Cinca, Paisatge, s.d., oli s. Tela, 62 x 35 cm.
- Joan Vila Cinca, Paisatge, s.d., oli s. Tela, 62 x 35 cm.
- Joan Vila Cinca, Paisatge amb figura, s.d., oli s. Tela, 73 x 110 cm.
- Joaquim Pi i Margall, Un moro defendiendo el honor de su hija, s.d., llapis i ceres s. Paper, 64 x 47 cm.
- David Graells, Dona i ocell, s.d., ceres de colors s. Paper, 64 x 49 cm.
- Joan Vila Casas, Ferrant un cavall, 1931, llapis sobre paper, 24 x 31 cm. Dedicat a Josep M. Sanmiquel.
- Raimon Roca, Paisatge, s.d., oli s. Cartró, 24 x 33 cm.
- Raimon Roca, Paisatge, s.d., oli s. Cartró, 24 x 33 cm.
- Emili Hierro, Roma, 1975, Aqüarel·la s. Paper, 42 x 56 cm.
- Agustí Masvidal, Saltar i parar, 13/09/1976, tinta s. Paper, 94 x 70 cm.
A més, Miquel Sanmiquel ha donat una quinzena de mantes de l'empresa Sanmiquel i diversos documents d'arxiu.
Tal i com ha comentat en la roda de premsa d'aquest migdia, Lluís Monge, regidor de Cultura de l'Ajuntament: "El 6 d'agost va morir un home polifacètic lligat al món tèxtil, a l'educació, a la política, a la xarxa associativa de la ciutat i molt reconegut. En vida ja va demostrar el seu grau d'implicació a la ciutat amb diverses donacions. El seu és un sabadellenquisme no pas de paraules sinó de fets". El regidor no ha volgut desaprofitar l'ocasió per agrair als familiars la confiança, generositat i facilitats per la cessió de l'obra i diferents objectes.
Per la seva banda, Pere Urpí, nebot de Josep Miquel Sanmiquel ha anunciat que: "Fidel al sabadellenquisme militant del meu tiet, i fidels a les seves idees i comportament hem ampliat la donació que sorgeix, especialment, de les seves relacions amb l'Acadèmia Belles arts i amistats personals però que són una bona mostra d'art sabadellenc".
Ampliació de la donació
Els familiars de Josep Miquel de Sanmiquel han ampliat la donació inicial amb diferents obres d'art i objectes que actualment està en fase d'inventari i de recerca, figuren, fins ara:
- A. Masvidal. Retrat de Josep Miquel Sanmiquel, 1941. Llapis s. paper, 48x38 cm. (amb marc).
- Josep M. Bosch. Retrat de Joan Sanmiquel Griera, s.d. Carbonet s. paper, 25 x 17'5 cm. (aprox., amb marc).
- Josep M. Bosch. Retrat d'Enriqueta Planell, s.d. Carbonet s. paper, 25 x 17'5 cm. (aprox. , amb marc).
- M. Ribera. Paisatge, 1951. Oli s. Tela, 38x46 cm. (amb marc).
- Emili Hierro. Casal Sanmiquel, Via Massagué, 37-39, s.d. Aqüarel·la s. Cartolina, 63x63 cm (amb marc).
- Josep M. Subirachs. Abstracte, s.d. Gravat, núm. 722/750, 47 x 56 cm. (aprox., amb marc).
- Il·legible. Espantaocells, 1975. Retolador s. Paper, 25'5 x 31'5 cm (amb marc).
- Dos plafons amb medalles commemoratives d'entitats i actes de Sabadell. Dates diverses (17 i 23 medalles)
- Dos mostraris tèxtils
Josep Miquel Sanmiquel
Josep Miquel Sanmiquel Planell va néixer el 9 de febrer del 1920 i va morir el passat 10 d'agost del 2010. Fill i nét d'empresaris de la indústria tèxtil, va començar la seva activitat en aquest àmbit el 1954, al costat del seu pare, tirant endavant una empresa dedicada al tèxtil llaner i a la fabricació de mantes i bufandes.
Però l'àmbit que més va marcar la vida de Sanmiquel va ser el de l'educació: va ser durant 14 anys director de l'Escola Industrial i el 1980 va continuar en el camp de la docència sent professor de tecnologia i d'ètica a l'Escola Ramar. Durant el franquisme, va ser regidor en dues ocasions: com a regidor d'Ensenyament i posteriorment de Cultura.
D'altra banda, Sanmiquel va estar implicat en diverses entitats de la ciutat. Va ser president de l'Acadèmia de Belles Arts de la ciutat i del Cercle d'Estudis de Sabadell, membre de la Fundació Bosch i Cardellach i soci de mèrit del CN Sabadell.
Al llarg de la seva vida va rebre la Medalla de la Ciutat al Mèrit Educatiu, el Premi Tenacitat, o el Premi Cambra al Mèrit Empresarial.
Josep Miquel Sanmiquel Planell va expressar la seva voluntat que una sèrie d'objectes de la seva propietat fossin cedits als Museus Municipals de Sabadell després de la seva mort. Tots aquests objectes es troben al seu darrer domicili a la Rambla.
Els Museus de Sabadell ja conserven en els seus fons una important col·lecció de mostraris, 149 exactament, de mantes i mocadors de Sanmiquel fábrica de mantas, d'entre 1883 a 1916, que ell mateix va cedir a finals dels 80, però no conserven cap manta, bufandes o mocadors de l'empresa familiar.
Per altra banda, els museus de la ciutat conserven el retrat, fet per Agustí Masvidal Salavert, l'any 1998, que és una sanguina sobre paper.
Pel que fa als dibuixos i les pintures objecte de la cessió, tècnics municipals dels Museus han constatat el gran valor que en general té el conjunt, per tractar-se, en la major part, d'obres de gran qualitat d'una sèrie d'importants autors sabadellencs, molts dels quals formen part de la història de l'art català. Del conjunt d'obres cedides destaca la pintura que representa un Sant Sopar d'Antoni Estruch, per la seva qualitat, per la dificultat que avui en dia hi ha per localitzar obra d'aquest autor -els Museus conserven 17 obres- i per tractar-se de pintura religiosa, important a la seva trajectòria, però ben escassa a les col·leccions del Museu d'Art de Sabadell.
En aquest sentit, l'Ajuntament, accepta la cessió de tots els objectes que conformen aquest conjunt per la representativitat ciutadana de Josep Miquel Sanmiquel i per la qualitat i valor de la seva donació.
|