
El pa de Sant Julià, elaborat amb farina del Parc Agrari de Sabadell, mai no deixa de reinventar-se, des del seu naixement l'any 2007. Els 7 flequers sabadellencs que l'elaboren i comercialitzen -Panabad, Forn Armengol, Forn Centenari, Casa de Forners i Pastissers Mateu, Pa Natural, Forn Sempere i Forn Valero Tradicional- han presentat avui el nou format. Es tracta d'una barra rústica de 240 grams que conté més fibra que els formats anteriors ja que incorpora segó.
Aquest format es va posar a la venda per la Festa Major de Sabadell i, segons expliquen els forners implicats en el projecte, està tenint molt bona acollida per part dels consumidors. Aquest pa d'elaboració artesana, ric en fibra i nutrients, té un preu ajustat al mercat de 0,95 euros. En una visita a l'obrador del Forn Centenari, la seva responsable i portaveu del forners del Pa de Sant Julià, Eva Fernández, ha explicat que "els forners hem fet un gran esforç per aconseguir un preu de mercat tan ajustat, ja que al darrere d'aquest pa hi ha una elaboració artesana, de fermentació i repòs molt lenta i cada barra es fa manualment". Durant la visita, s'ha pogut comprovar que les barres es col·loquen al forn "de sola" amb una pala de fusta de quatre en quatre a una temperatura d'uns 200 graus.
El regidor de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes, Ricard Estrada, ha recordat que el pa de Sant Julià, "a més de ser un producte d'excel·lent qualitat, és el primer pa de tot Catalunya elaborat amb farina de producció integrada i, per tant, hi ha un control des de l'origen fins a la venda".
La producció prevista enguany del pa de Sant Julià és d'unes 500.000 barres i cal recordar que aquest producte es pot trobar en més d'un centenar de fleques a la ciutat. Aquest nou model s'afegeix al pa rodó, un pa de pagès de mida mitjana amb molt bona conservació i especialment apte per fer les tradicionals llesques de pa amb tomàquet.
Els flequers treballen conjuntament amb la Cooperativa Agrària de Sabadell i Comarca (Coagsa) i la Farinera Fills de Moretó, SA de Mollet del Vallès per fer realitat el pa de Sant Julià, que, juntament amb les mongetes del ganxet i la vinya, és un dels productes més genuïns del Parc Agrari.
Producte de qualitat
El pa de Sant Julià és un producte de qualitat, lligat a l'agricultura periurbana i que es ven en un mercat de proximitat. El cereal està plantat en un total de 46 hectàrees de superfície sembrades. Aquest estiu es van recollir 150 tones de blat.
Al juliol, els quilos de blat produïts es van traslladar a la Farinera Fills de Moretó per transformar-los en farina. Un cop realitzat aquest procés, els forners citats anteriorment els han emprat per elaborar el pa de Sant Julià. Aquest és l'únic pa que s'elabora a Catalunya amb farina de producció integrada, que, sota el control del Consell Regulador i una empresa certificadora, garanteix una producció de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient, així com el procés que segueix des del camp fins a la fleca.
Més informació del pa de Sant Julià a www.padesantjulia.com
|