
El document inclou prop de 50 mesures i representa una inversió de 22 milions d'euros
Els membres del Consell de Ciutat es reuneixen aquesta tarda per debatre el Pacte per a la Millora de l'Ocupació i la Competitivitat de Sabadell, elaborat i validat pel Pacte Local per a l'Ocupació de Sabadell i per la Taula de Seguiment de la Conjuntura Econòmica de Sabadell el dia 22 d'abril.
El document inclou prop de 50 mesures i representa una inversió de 22,1 milions d'euros. En concret, 12,9 milions d'euros són en concepte de línies estratègiques i els 9,2 milions restants responen a les mesures conjunturals i de caràcter urgent. A més, a través del Pacte que signi el Consell de Ciutat es preveu que es puguin contractar 531 persones, prioritàriament que no percebin prestació, a través del Vapor Llonch i de l'empresa d'atenció a la dependència de Serveis Socials o en empreses prestadores de serveis de l'Ajuntament.
L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha volgut assenyalar que amb aquest Pacte per a la Millora de l'Ocupació i la Competitivitat de Sabadell "des de l'Ajuntament, conjuntament amb els agents econòmics i socials, engeguem una gran iniciativa per fer front a la crisi econòmica amb propostes concretes". L'alcalde ha destacat que "aquesta iniciativa se sustenta en la inversió de més de 22 milions d'euros que permetran posar en marxa accions concretes que arribin als sabadellencs i les sabadellenques que tenen problemes derivats de la crisi econòmica i que ara, més que mai, necessiten el nostre recolzament i el nostre treball unitari".
A més, el fons de contingència de 2,6 milions d'euros, aprovat en el darrer ple municipal, servirà també per fer front a les necessitats bàsiques de les famílies més afectades per la crisi. En aquest sentit, hi haurà ajuts extraordinaris per a les famílies que tinguin necessitats relacionades amb: infància, aliments, material escolar, habitatges o subministrament bàsic com ara l'aigua, llum i gas. D'aquesta manera, és previst que Serveis Social atengui prop de 3.000 situacions d'urgència més, que les que tenia previstes al pressupost municipal del 2009.
Per aquest motiu, l'alcalde ha recordat que les mesures proposades "inclouen accions adreçades a qui més està patint la crisi, les famílies i els col·lectius desafavorits", i ha destacat que "per això centrem el nostre esforç a oferir respostes concretes a necessitats concretes, com facilitar avantatges fiscals per a col·lectius afectats o mediació per facilitar el pagament dels subministraments bàsics, com electricitat, aigua o gas".
Quant a l'ocupació, cal tenir present que les obres del FEIL també donaran feina a un total de 2.195 persones, 195 més de les que hi havia previstes inicialment. Del total de persones que es contractaran, 1.373 treballen actualment a les empreses adjudicatàries i 822 seran de nova contractació, procedents de l'atur.
Voluntat del Pacte
El Pacte per a la Millora de l'Ocupació i la Competitivitat de Sabadell neix amb un doble objectiu. El primer és fer de Sabadell una ciutat competitiva sense desatendre les accions de suport envers les persones que de més a prop pateixen la crisi que s'està vivint a escala global. El segon objectiu és possibilitar aquesta transformació mitjançant el treball conjunt de totes les parts implicades en el territori. De fet, aquest Pacte recull en un únic document totes les propostes consensuades de tots els sectors polítics, econòmics i socials de Sabadell.
En el nou panorama Sabadell s'està preparant pel afrontar el nou model econòmic de manera competitiva, així com per fer front a la situació actual i sortir-ne en les millors condicions possibles, posant a l'abast sòl industrial i apostant per la millora de les infraestructures, entre d'altres aspectes.
En aquest sentit, s'està portant a terme la transformació de la Fàbrica Molins en un espai de formació on el proper any es podrà atendre 1.800 persones. Una mesura que l'alcalde considera que també han de servir "per ajudar les persones que han perdut la feina a formar-se i reciclar-se per poder trobar una altra ocupació".
Prop de 2 mesos de treball
El Pacte parteix de la voluntat del Pacte Local per l'Ocupació de Sabadell integrat per l'Ajuntament de Sabadell, CIESC, i els sindicats CCOO i UGT. El Pacte inclou el treball previ desenvolupat pel Pacte Local per a l'Ocupació de Sabadell i la Taula de Seguiment de la Conjuntura Econòmica de Sabadell. Aquesta Taula està formada pels membres del Pacte Local i alguns dels seus adherits. Concretament en formen part Banc Sabadell i Caixa Sabadell, la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, USOC, PIMEC, representant de les entitats del Tercer Sector. A més, la Taula comparteix la reflexió i els treballs amb els portaveus dels grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Sabadell.
Els diferents integrants d'aquests òrgans, per tant, han pogut proposar i debatre un recull de propostes que conformen l'eix vertebral del Pacte. Alhora el Pacte inclou les aportacions dels estaments polítics, dels representants socials i culturals de la ciutat que pertanyen principalment al Consell de Ciutat per acabar configurant en un únic document les propostes consensuades de tots els sectors. El Consell de Ciutat com a òrgan de participació i de consulta de caràcter global, que té per objectiu debatre i valorar les grans línies estratègiques i els afers principals a la ciutat de Sabadell va signar el Pacte el passat dimarts 28 d'abril.
Diàleg obert
El govern de la ciutat ha treballat un ampli conjunt de mesures amb tots els grups municipals. En les darreres setmanes s'han portat a terme nombroses reunions de treball per poder consensuar un document únic.
En aquest sentit, amb el grup municipal d'ICV-EUiA s'han produït un treball més intens compartint moltes de les propostes que ha acabat formant part del document.
De fet, el contingut del Pacte es divideix en dos grans àmbits de treball: línies estratègiques per a l'impuls de la competitivitat i mesures extraordinàries de caràcter urgent. En tots dos casos les accions previstes s'adrecen a les famílies, els col·lectius més desafavorits, els treballadors i les treballadores i les empreses. Les propostes són els següents:
I. FAMÍLIES
a. Línies estratègiques per a l'impuls de la competitivitat
· Atenció a les persones amb dependència: Impuls per al desplegament de la llei de la dependència a la ciutat a través de l'Oficina d'Atenció a la Dependència creada a Sabadell i formació de professionals en aquest sector amb gran potencial de creixement.
· Pacte local per a l'habitatge de Sabadell: Des del punt de vista de les famílies significa ampliar l'oferta d'habitatges protegits i per a la promoció econòmica. Aquest projecte pot significar un increment de l'activitat en el sector de les reformes i la rehabilitació d'edificis.
· Treball amb valors: Impulsar els programes de sensibilització intercultural adreçats a tota la població i que promouen la cohesió social. D'altra banda, per a l'impuls de l'èxit acadèmic, la formació personal i la integració laboral es planteja donar continuïtat al programa municipal per a la formació dels infants i joves anomenat Tàndem Família i Escola.
· Optimització de recursos i eficiència administrativa: contenció de la despesa i foment de l'administració electrònica.
b. Mesures extraordinàries de caràcter urgent
· Difusió dels avantatges fiscals promoguts des de l'àmbit local i adreçats als col·lectius afectats per la conjuntura econòmica.
· Facilitats de pagament i de fraccionament d'impostos i taxes municipals.
· Orientació als ciutadans i ciutadanes sobre la bona gestió de l'economia domèstica en moments de crisi (xerrades organitzades per l'Ajuntament mitjançant l'Oficina del Pla de Barris, la Regidoria de Joventut, l'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor -OMIC- i l'Oficina de Nova Ciutadania).
II. COL·LECTIUS DESAFAVORITS
a. Línies estratègiques per a l'impuls de la competitivitat
· Atenció social i inclusió de les persones amb discapacitat: esforç important per garantir l'atenció social i promoció, també, de polítiques integrals per a la inclusió de les persones amb discapacitat.
· Atenció als barris: Continuïtat al Pla de Barris. Es tracta d'una intervenció que supera les intervencions sectorials i permet emprendre-hi accions integrals, dirigides tant a la rehabilitació física del territori com a les persones a través també de la posada en marxa de programes de formació i treball.
· Tercer Sector i Responsabilitat Social Corporativa: assessorament i dinamització d'entitats vinculades al tercer sector per a la seva consolidació. D'entre els projectes comuns, destaca l'impuls del catàleg de productes i serveis de les entitats. Alhora es vol promoure l'adopció de pràctiques de responsabilitat social entre els diferents agents, per tal d'impulsar el desenvolupament social, econòmic i sostenible del territori.
· Diagnosticar la situació actual del Tercer Sector a Sabadell.
b. Mesures extraordinàries de caràcter urgent
· Mediació per facilitar el pagament dels subministraments bàsics: electricitat, aigua, gas, transport públic -targeta social-, etc.).
· Increment dels recursos per a prestacions assistencials, a persones i/o famílies amb situacions socials i econòmiques greus.
· Coordinació de Serveis Socials - Vapor Llonch per a l'atenció i actuació dels casos més desafavorits que siguin derivats per fomentar la inserció sociolaboral.
· Creació del Rebost Solidari i suport a les entitats socials i ONG d'atenció als col·lectius més desafavorits.
TREBALLADORS I TREBALLADORES
a. Línies estratègiques per a l'impuls de la competitivitat
· Serveis d'orientació laboral i recerca d'ocupació: Reforç a l'oferta de serveis del Vapor Llonch relacionat amb aquestes accions: Orientació laboral, Borsa de treball, Formació a mida, Feinateca, Pràctiques en empreses, Ocupació a mida, Pla de joves a la feina, Oficina Tècnica Laboral, Treball amb suport.
· Programes de formació i treball: Manteniment de l'oferta de programes de formació i treball destinats a persones en situació d'atur i amb dificultats socioeconòmiques per millorar-ne l'ocupabilitat mitjançant l'adquisició de coneixements i habilitats laborals que els capacitin professionalment i possibilitin la seva inserció laboral posterior.
· Fàbrica Molins. Centre de Formació: L'antiga nau de la Fàbrica Molins es transformarà en un nou centre de formació i complementarà les activitats que ja es desenvolupen en les actuals instal·lacions del Vapor Llonch. Hi haurà construïda una edificació que tindrà una superfície total de 3.094,3 m2 i la resta serà pati. Es preveu que el 2010 aquest equipament podrà estar en marxa per beneficiar 1.800 persones. La Fàbrica Molins, per tant, pretén ser un punt de referència en el territori en l'àmbit de la formació per a persones en atur o en actiu.
· Formació per a persones en atur: Reforç a l'oferta de serveis del Vapor Llonch relacionada amb aquestes accions: Formació Ocupacional, professionalització del sector serveis d'atenció a les persones, suport a la Igualtat d'Oportunitats Programes de Renda Mínima d'Inserció, formació en l'àmbit de les TIC.
· Formació Professional: Sabadell es planteja dotar la formació professional de la qualitat i el prestigi que requereix i fomentar la formació professional a la ciutat. Per això es planteja impulsar la creació d'un òrgan consultiu estable que integri els agents educatius, econòmics i socials que operin al territori.
b. Mesures extraordinàries de caràcter urgent
· Contractació de persones prioritàriament que no percebin prestació a través del Vapor Llonch i de l'empresa d'atenció a la dependència de Serveis Socials o en empreses prestadores de serveis de l'Ajuntament.
· Arranjament d'habitatges per a gent gran i persones amb discapacitat (eliminació de barreres arquitectòniques) a partir de la contractació de persones en atur.
· Reforç dels dispositius d'atenció del Vapor Llonch.
· Incorporació de treballadors en atur en l'oferta formativa dels agents que operen al territori, en la mesura que sigui possible.
EMPRESES
a. Línies estratègiques per a l'impuls de la competitivitat
· Pacte per a les Infraestructures de Sabadell: Sabadell aposta per les infraestructures, ja que són vitals per a la competitivitat a través del Pacte per a les infraestructures de Sabadell.
· Fomentar la innovació. Foment de la innovació en tots els àmbits impulsant un Segell Identificatiu Sabadell - Excel·lència en R+D+i.
· Pla d'Innovació: Inici de la segona fase del Pla d'Innovació, projecte de caràcter supramunicipal. Aquesta nova fase es tradueix en un treball conjunt més intens dels municipis amb prioritat dels dos clústers detectats a la zona: salut i alimentació i en la mida que sigui possible impulsant altres sectors econòmics.
· Centre d'Empreses Industrials: Des de Sabadell també s'ha plantejat desenvolupar un espai físic des del qual poder contribuir la implantació de petites empreses industrials a la zona de Can Roqueta. Per a la construcció del nou Centre, es disposa d'una parcel·la de 12.330 m2. Els usos als quals s'ha de destinar el nou centre són els següents: ús industrial, que podria incloure fins a 34 espais d'entre 175 i 500 m2, ús administratiu, ús empresarial-Viver d'empreses, aparcament per a usos administratius. Les obres d'aquest equipament s'iniciaran durant 2009.
· Sòl industrial i de serveis: Sabadell aposta per dotar la ciutat de més de 850.000 metres quadrats de sòl industrial i terciari. Un dels projectes més destacats és el Parc Empresarial de Sabadell a l'àmbit de Sant Pau de Riu-sec.
· Estudi de polígons industrials. Dinamització de zones d'activitat industrial: Anàlisi concreta que permetrà disposar d'informació actualitzada sobre les zones industrials de la ciutat i planificació d'accions.
· Suport al comerç urbà: Programes específics adaptats a las necessitats del sector.
· Creació d'un observatori de comerç específic.
· Impuls de l'emprenedoria i el cooperativisme en el sector del comerç.
· Suport a la creació i la consolidació d'empreses: Reforç als serveis del Vapor Llonch d'assessorament, informació i orientació per a la creació i la consolidació de les empreses i foment de l'esperit emprenedor. Les accions que es desenvolupen actualment són: Sensibilització per emprendre, Suport a la Innovació i foment de les TIC, Premis Sabadell, Ciutat Emprenedora, Responsabilitat Social Corporativa, Microcrèdits, Assistència tècnica, Servei d'Informació d'Ajuts i Subvencions, Xarxa cooperació ONiON, Viver d'Empreses.
· Recursos per a les empreses per seleccionar personal: Serveis del Vapor Llonch per a la recerca, la selecció i avaluació de personal, trobant els candidats amb les característiques tècniques i humanes que s'ajusten a cada lloc de treball i per a cada empresa.
· Observatori de l'Economia Local: Des del Vapor Llonch es fan estudis per a l'anàlisi i el suport al desenvolupament econòmic, a través de l'Observatori de l'Economia Local (OEL).
· Transferència de coneixement entre universitat i empresa: L'associació Sabadell Universitat enceta nous projectes enguany, amb els quals amplia la seva activitat a la ciutat. A més de l'especialització en temes científics tractarà temes vinculats amb la dinamització econòmica del territori.
· Eficiència energètica: Amb aquest objectiu neix l'Oficina Municipal de l'Energia (OME), que ha d'actuar com a embrió de la futura Agència Local de l'Energia amb la coparticipació del sector empresarial privat i amb actuació territorial supramunicipal, per treballar per a la reducció del consum i foment de les energies renovables, alhora que es fomenta l'estalvi i l'eficiència energètica amb criteris de sostenibilitat econòmica.
· Internacionalització: Programa de suport a la internacionalització de les empreses locals.
· Oficina d'atenció a l'empresa i a l'autònom. Impulsar i donar suport a la promoció de la cooperació entre empreses, amb l'objectiu de fer créixer el teixit productiu local.
b. Mesures extraordinàries de caràcter urgent
· Agilitar els terminis de pagament a proveïdors a 60 dies i 30 per als projectes del FEIL.
· Oficina d'atenció a l'empresa i a l'autònom. Mediació financera i facilitadora de la relació amb l'administració.
· Pla de millora del Ripoll: Pla que atendrà objectius urbanístics i de dinamització econòmica per recuperar aquesta històrica zona d'activitat industrial i productiva de la ciutat i adequar-la a les circumstàncies i necessitats actuals i futures.
· Difusió dels avantatges fiscals promoguts des de l'àmbit local i adreçats a empreses.
· Facilitats de pagament i de fraccionament d'impostos i taxes municipals.
· Tràmit abreujat per atorgar llicències ambientals i urbanístiques. Les sol·licituds de llicències d'activitats i d'obres que incorporin en la seva tramitació un projecte signat per un enginyer industrial i visat pel Col·legi d'Enginyers Industrials amb el visat d'idoneïtat podran obtenir la llicència en un termini d'un mes.
· Allargar el termini de durada de les llicències d'obres majors.
· Incorporar progressivament la possibilitat d'agilitar i reduir tràmits administratius, així com l'anàlisi per avaluar i minimitzar l'impacte econòmic en futures disposicions.
· Taula de treball en el marc del Pacte Local per a l'Ocupació de Sabadell per optimitzar incentius i bonificacions a les ordenances de l'any 2010 i posteriors.
|