
La corporació s'afegeix a les peticions de l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) a la Comissió Europea i els Estats membres
La Junta de Portaveus ha aprovat avui l'adhesió de l'Ajuntament de Sabadell a les sol·licituds que l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) ha formulat a la Comissió Europea i als Estats membres de la Unió per vetllar per una qualitat certificada dels productes dels sectors tèxtil, de confecció, pell i calçat. La moció s'ha aprovat a proposta del PSC i per unanimitat.
La moció detalla diverses peticions a la Comissió Europea com ara que, d'acord amb els ministeris competents dels Estats membres i dels agents socioeconòmics, es defineixin els riscos derivats dels productes dels sectors tèxtils, de confecció, pell, calçat i complements tant en el procés de producció com en el seu ús final. En segon lloc, es demana que ampliï a tots els Estats membres la creació, actualització i posada en marxa de bases de dades específiques nacionals amb l'objectiu de recollir i supervisar totes les substàncies químiques usades en els processos de producció d'aquests sectors.
A més, la sol·licitud continua demanant una major coordinació amb cada Estat membre pel control i la supervisió sanitària i de seguretat dels productes tèxtils i dels seus complements. També es sol·licita que s'especifiqui i que es desenvolupin tecnologies per especificar l'origen dels productes tèxtils, d'acord amb els requeriments sanitaris i de seguretat. Finalment, també s'insta a la Comissió Europea que s'esforci en sensibilitzar els consumidors europeus sobre els riscos derivats de la utilització de substàncies perilloses per a la salut humana als productes tèxtils.
Demandes als Estats membres
Pel que fa a les peticions formulades als Estats membres, trobem el compromís per aprovar una directiva sobre la introducció d'un etiquetatge d'origen obligatori almenys per als productes dels sectors tèxtils, de confecció, pell, calçat importats al mercat interior. En segon lloc, es demana una especial vigilància per als productes tèxtils que puguin resultar nocius per a la salut dels consumidors i que es considerin sancions aplicables als productors, els importadors i els distribuïdors que no compleixin allò establert.
En tercer lloc, la moció detalla que s'atorgui ple efecte al sistema ràpid d'alerta del RAPEX per inspeccionar i treure mostres tèxtils als llocs on es produeixen, es conserven en dipòsit, es venen o es comercialitzen els productes tèxtils i els seus complements. També es demana que es puguin embargar mercaderies i que es localitzi i divulgui la xarxa de laboratoris acreditats i laboratoris de segon nivell designats per analitzar mostres tèxtils d'empreses privades. Finalment, també s'insta els Estats membres que instaurin observatoris nacionals per controlar les reaccions perjudicials i les dermatitis de contacte provocades per productes tèxtils i que es fomenti l'intercanvi d'informacions, estudis i investigacions en l'àmbit de la Unió Europea.
--------------------------------------------------------------------
Enllaços relacionats:
ACTE
|