
Una nova unitat mòbil farà possible que els serveis que reben els usuaris de la teleassistència guanyin en qualitat. El vehicle, promogut per la Diputació de Barcelona, tindrà la seva seu a Sabadell i donarà servei a una seixantena de poblacions del Vallès Occidental, Vallès Oriental i el Bages. L'equipament està dotat de recursos per atendre emergències i per atendre petites actuacions d'urgència, així com també compta amb dispositius per fer front a onades de fred o calor.
La unitat mòbil es destinarà a les persones que ja disposen del servei de teleassistència, consisteix en un vehicle tot terreny i té assignat personal tècnic i recursos d'emergències. L'equipament té la missió de millorar el servei, fent-lo més personalitzat, reforçant les visites a domicili i el recordatori de l'agenda, actuant en casos de caigudes o altres emergències i establint una comunicació més estreta entre el Servei Local de Teleassistència i els seus usuaris.
Durant la presentació del vehicle, aquest matí a la Casa Duran, la diputada de Benestar Social de la Diputació, Katy Carreras-Moysí, ha volgut agrair la col·laboració de "Sabadell com a base operativa de la unitat mòbil. La seva implicació ha permès fer realitat el projecte". A més, la diputada ha volgut felicitar la ciutat pels "serveis de què disposa d'atenció domiciliària, molt importants per la qualitat de vida dels usuaris".
Per la seva banda, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha subratllat que el servei de teleassistència "funciona i la prova és que els ciutadans el demanen". Bustos també ha destacat el projecte de la unitat mòbil com un exemple de col·laboració entre administracions i municipis dient que "de la cooperació i el compromís sempre surten bons resultats".
La Diputació, amb l'empresa Sergesa-Televida que gestiona el servei, ha impulsat en els últims mesos tres unitats mòbils: la que avui es presenta i que cobrirà gran part del Vallès Occidental, l'Oriental i el Bages. Així, a més de Sabadell, donarà servei a municipis com Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat, entre molts altres. D'altra banda, també s'ha posat en funcionament una unitat mòbil que visita la zona del Baix Llobregat. Al setembre entrarà en funcionament una tercera que cobrirà el Maresme i també part del Vallès Occidental.
Actualment, hi ha instal·lats a la província -excepte la ciutat de Barcelona- més de 10.000 aparells de teleassistència. Un total de 235 municipis reben aquest servei. En aquest sentit, la Diputació ha manifestat la seva voluntat de créixer fins a donar servei a les persones més grans de 80 anys que visquin soles, com a col·lectiu prioritari.
Pel que fa al perfil d'usuaris, el 80% són dones i el 20% homes; el 50% d'aquestes persones tenen més de 85 anys, viuen soles o tenen algun grau de dependència. Quant a la tipologia de les trucades, el 62% corresponen a trucades que el Servei fa pel seguiment de la situació de l'usuari, recordatori de medicació, etc.; el 33,5% les fa l'usuari per demanar informació o ajut en casos de caigudes o crisis de angoixa i el 4,5% restant les fa també l'usuari buscant conversa per situació de soledat.
A Sabadell actualment hi ha instal·lades un total de 700 teleassistències. És previst que a finals d'any, el nombre d'aparells arribi fins al miler.
|