ANUARI ESTADÍSTIC DE SABADELL 2001

Definicions

Assalariats

Població de 16 anys i més que du a terme una activitat remunerada per compte d'altri. Cal distingir-los dels ocupats en general, concepte que inclou també els que treballen per compte propi.

Aturat registrat

Persona en edat de treballar (16 anys o més) que no treballa, busca feina i està disponible per treballar i es troba inscrita a l'OTG. Inclou tant els que busquen feina per primer cop com els que ja han treballat abans.

Contractació registrada

Contractes registrats a les oficines de Treball de la Generalitat.

Empreses

Centres de cotització a la Seguretat Social amb un o més treballadors assalariats. No s'hi inclouen, per tant, els treballadors autònoms sense treballadors assalariats.

Impost d'Activitats Econòmiques

L'impost que grava les activitats econòmiques que es duen a terme en un municipi. Cal tenir present, però, que es tracta d'activitats econòmiques i que per tant una empresa pot pagar tants IAE com activitats realitzi.

Mobilitat obligada

Desplaçaments indispensables per poder realitzar les activitats laborals o estudiantils.

    Població activa

Persones de 16 anys i més que treballen o bé que es troben en situació d'atur.

Població desocupada

Persones de 16 anys i més que no treballen, però busquen feina i estan disponibles per treballar.

Població de dret

Persones que tenen la residència en el territori de referència, estiguin presents o absents en el moment censal.

Població de fet

Persones que en el moment censal es troben en el territori de referència, tinguin o no la residència en aquest territori (residents presents + transeünts).

Població inactiva

Persones de 16 anys i més que es troben en alguna d'aquestes situacions: treballen a la llar, estudiants que no treballen, jubilats o retirats de l'activitat econòmica, incapacitats per treballar.

Població ocupada

Persones de 16 anys i més que han treballat en una ocupació de forma remunerada per compte propi o d'altri.

Pressupost consolidat

Pressupost total de les entitats públiques, després d'efectuades les seves transferències internes.

Producte Interior Brut

Suma dels valors finals dels béns i serveis produïts dins d'un espai econòmic durant un període de temps determinat excloent el consum intermedi utilitzat en la producció. Per tant, inclou el que produeixen els factors estrangers ubicats dins d'aquest espai, però no el que produeixen els factors propis emplaçats a l'estranger. El període que es considera és un any i la variació d'aquesta magnitud macroeconòmica sol utilitzar-se per mesurar el creixement econòmic. S'anomena brut, perquè no s'hi dedueixen les amortitzacions.

    Renda Familiar Disponible

És la renda de la qual disposen les famílies residents en l'espai econòmic per destinar-la al consum final o a l'estalvi. Detecta el flux d'ingressos en un determinat període, obtingut per les famílies i institucions no lucratives (excloses administracions públiques), una vegada deduïts els impostos directes i les cotitzacions socials. Són els ingressos que són susceptibles de ser aplicats al consum i/o a l'estalvi, entenent per estalvi, l'estalvi net que les llars poden destinar a l'adquisició d'un nou equip de capital o a la inversió financera.

Renda Familiar Disponible per Càpita

És el que percep un individu com a fruit del capital o per remuneració del treball.

Saldo migratori

Diferència entre la immigració i l'emigració.

Taxa d'activitat

Relació entre la població activa i la població de 16 anys i més.

Taxa d'atur registrat

Relació entre la població desocupada registrada i la població activa.