dalmases.jpg (14606 bytes)
Antoni Dalmases

 

Antoni Dalmases

Antoni Dalmases (Sabadell, 1953) és autor de novel·les i contes per a lectors de totes les edats i professor de literatura. Escriu i parla de llibres a les classes, perquè, segons diu, és l'únic que sap fer. Feliç en el seu treball, assegura que ja fa anys descobrí que la literatura és una de les poques activitats amb què es pot esquivar, de manera intel·ligent i sense massa angoixes, el torpedineig de banalitat i estupidesa a què estem sotmesos.

Els llibres li han proporcionat amics, satisfaccions, moments molt agradables, alguns premis i la possibilitat de viure diverses vides simultànies, perquè escriure, com llegir, és multiplicar l'ànima sense deixar de ser un mateix.

Rondinaire i malcarat, intolerant amb la imbecil·litat, estima el silenci, cada dia més preciós i rar, els jocs de paraules, alguns poemes i el refugi intocable de la seva gent, amb la mateixa intensitat que venera Stevenson, Homer, Borges, Cortázar, Pla, Cervantes, Roal Dahl i el capità Haddock.

Li és igual escriure per a infants que per a adults o joves: tot depèn de l'edat a què es vol traslladar en cada moment, perquè no està pas disposat a renunciar al nen que tots portem dins i molts amaguem, al jove apassionat i trinxeraire que sobreviu o a l'adult conscient que diem ser.

Quan no llegeix o escriu, bada, que és la seva ocupació predilecta, juntament amb la pràctica de l'humor càustic i la crítica mordaç. Odia perdre el temps i detesta la hipocresia, el soroll, la verdura, els compromisos socials, la calor i la gresca. Exageradament desconfiat i carregat de prejudicis, no té inconvenient a admetre que a vegades és feliç i tot, perquè ha trobat, en els llibres i en la vida algunes persones que l'han convertit en un tipus una mica més suportable.

Ressenya bibliogràfica

per tornar enrera