Ajuntament de Sabadell  
 Descobreix Sabadell
Turisme
El patrimoni urbà
El patrimoni del rodal
Els museus de Sabadell
Les arts en viu a la ciutat
Els parcs
Les instal·lacions esportives
Activitats firals
Fires tradicionals
Itineraris
L´allotjament
Publicacions turístiques
Els parcs
El parc de Catalunya
El parc de Catalunya té una extensió de 43 hectàrees, des de l'Eix Macià fins al carrer de Sant Isidor de Can Rull. Constitueix el gran pulmó verd de Sabadell.
Parc de Catalunya
El llac

El parc té un llac artificial de 8.439 m2 amb un salt d'aigua de quatre metres d'alçada que, juntament amb el brollador de la part central, formen una visió espectacular.
Al llac hi podem trobar cignes blancs i ànecs. També hi podem veure nedar les carpes i les gambúsies.
A l'embarcador es poden llogar barques; n'hi ha una trentena i funcionen durant els caps de setmana.
Arbres i vegetació

El parc de Catalunya té una arbreda d'un total de 5.102 exemplars. Passejant pel parc, es poden contemplar oliveres, atzavares, ginkgos, llorers, veròniques, pins, alzines, xiprers, plàtans, desmais, roures i cirerers del Japó. S'hi pot veure també una gran varietat d'arbustos, farigola, ginesta, estepa i diverses classes de plantes enfiladisses.
L'Observatori Astronòmic

A la part més alta del parc hi ha l'Observatori Astronòmic, un edifici singular coronat per una cúpula de 5 m de diàmetre, dins la qual hi ha un modern telescopi automatitzat de mig metre de diàmetre. La gestió de l'Observatori és a càrrec de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, una associació amateur de gran prestigi científic en les àrees de la investigació i la divulgació.
L'edifici disposa d'un auditori amb capacitat per a 60 persones, una exposició permanent i una biblioteca temàtica amb volums que van des del segle XVIII fins a l'actualitat
Ofereix sessions d'observació dels astres adreçades a escolars i al públic en general a hores convingudes, així com cursos i conferències.L'amfiteatre

L'amfiteatre, situat al mig del parc i al costat de l'Observatori Astronòmic, té una capacitat per a unes 40.000 persones. Acull actuacions musicals d'artistes i grups de prestigi nacional.

Observatori Astronòmic
Amfiteatre
El ferrocarril del parc

A la zona oest del parc de Catalunya, al voltant de la masia de Can Rull, trobem un circuit ferroviari de tres quilòmetres de llargada i dues vies d'amplada. El recorregut en tren té una durada de vint-i-tres minuts de trajecte, amb tots els ingredients necessaris per gaudir d'un viatge amè (un viaducte, sis túnels…), fet que el converteix en un dels circuits més grans i atractius d'Europa.

Tren Parc Catalunya
Horari:
Del 16 setembre al 14 de juny: diumenges i festius d'11 a 14 h
Del 15 de juny al 15 de setembre: diumenges i festius de 18 a 21 h
Ferrocarril del Parc
C. d'Andreu Nin
Tel. 647 547 262 - 647 547 607
Espais esportius i de jocs infantils

Una part del parc de Catalunya també està reservada als nens i joves. A la plaça d'Ernest Lluch, amb una superfície de 6.400 metres quadrats, els nens i nenes es poden enfilar per una xarxa tridimensional, llançar-se per una tirolina de 25 metres de llarg o enfilar-se en dues torres de prop de deu metres, conformades per diferents tobogans enllaçats els uns als altres amb plataformes de fusta. La tercera àrea és una àrea de joc per als nens més petits, envoltada d'una tanca de fusta
Per als aficionats a l'esport, el parc també disposa d'una zona per als patinadors -per on passen cada dia prop de 50 aficionats- i d'un circuit permanent de cros. A més, recentment s'ha obert nou circuit de bicitrial que, amb una superfície de 1.500 metres quadrats i 17 zones amb diferents obstacles i nivells de dificultats, és una de les millors instal·lacions europees per aquesta pràctica esportiva.

Espais esportius
El parc de la Romeua
A prop de Can Llong i en una zona en creixement de Sabadell, la ciutat s'ha dotat d'un corredor amb tres grans pulmons verds, els parcs de la Romeua i el d'Odessa i el futur parc de les Aigües. La Romeua, amb 37.500 metres quadrats, va ser la primera d'aquestes zones verdes que es va obrir al públic i disposa tant d'espais de passejada i esport com zones de descans i esbarjo. Un dels elements més característics d'aquest parc és la conservació de la topografia i dels arbres i matolls autòctons de la comarca, tot i que el parc s'ha enriquit amb altres espècies, com el roure, l'auró blanc i negre, el plàtan i l'alzina. A més, s'hi han plantat espècies aquàtiques a l'àmbit inundable de la llera del parc.
Parc de la Romeua
El parc del Nord
El parc del Nord, amb una superfície de 18 hectàrees, està situat entre els barris de Can Deu, Sant Julià, la Plana del Pintor, Ca n'Oriac i el Torrent del Capellà. L'antiga torrentera que va des de Can Deu fins al riu Ripoll s'ha transformat en un terreny pla, i ara és un corredor verd que uneix aquests barris del nord de la ciutat.

La vegetació és variada i canvia en funció de les diferents àrees del parc. Hi ha una zona amb pins pinyoners i alzines; uns espais amb masses frondoses d'arbres de ribera de fulla caduca amb oms, pollancres, salzes i freixes. A les zones frondoses d'alineació urbana hi ha plàtans.

Parc del Nord
A la part nord del parc hi ha una gran esplanada on podem trobar un amfiteatre a l'aire lliure amb grades de fusta i una zona de palmeres sota les quals hi ha una làmina d'aigua, d'on sorgeix un espectacular brollador d'uns 15 metres d'alçada.
A la part central del parc hi ha la plaça d'Óscar Arnulfo Romero, amb una zona de jocs infantils i diverses terrasses on creixen plantes enfiladisses.

La resta del parc s'està remodelant per tal que tot el recinte tingui un recorregut principal, on confluiran tots els camins transversals que provenen dels diferents barris. Tots els trams seran aptes per fer-los amb bicicleta. Durant els propers anys, aquestes reformes es veuran afectades per les obres de perllongament dels ferrocarrils, però, un cop finalitzades, continuarà el procés de millora.

Parc del Nord
El parc d'Odessa
Des de fa ben poc Sabadell també disposa del nou espai verd del parc d'Odessa, que, en una superfície allargada de més de 30.000 metres quadrats, conté una esplanada, amb una abundant vegetació i on tant nens com adults poden gaudir de diverses activitats lúdiques i de diferents camins per on poden passejar els visitants en una zona que fa pendent. A l'àrea lúdica, hi ha tant una zona de jocs infantils com una àrea per a la gent gran, amb aparells de gimnàstica i un espai per practicar tai-txí, a més de diferents equipaments per practicar el tennis taula, el bàsquet o la petanca.

El parc d'Odessa
El parc de les Aigües
El parc de les Aigües és un dels projectes més emblemàtics que acollirà el barri de Can Llong. El futur parc comptarà amb elements tan característics com petits embassaments d'aigua, sortidors amb il·luminació, un petit escenari per a representacions i el camí de les Aigües per passejar o anar amb bicicleta.
El parc de Can Gambús
Amb prop de 116.000 metres quadrats, Can Gambús serà el segon parc més gran de la ciutat després del parc de Catalunya. El centre del recinte, que acollirà la plaça principal del nou barri, comptarà amb dues grans arbredes i amb un recorregut de 350 metres de llargada on el visitant podrà anar fent pel camí diferents activitats lúdiques. Al nord i al sud del parc disposen de dues places d'aparcament de 64 i 256 places, respectivament, per facilitar l'accés al recinte dels visitants. En tots dos sectors, a més, hi ha tot un seguit de placetes, que estaran lligades als habitatges del nou barri de Can Gambús.
El Parc Central del Vallès
El Parc Central del Vallès és un gran espai públic interurbà de 20 hectàrees, i únic a la comarca, situat en uns antics terrenys agrícoles, entre els municipis de Sabadell i Barberà del Vallès.
El parc, a més dels serveis i instal·lacions propis d'un parc públic, disposa d'un circuit esportiu i unes edificacions rehabilitades com la masia (on hi ha les oficines), un auditori i les naus. Aquest espai acull l'Àrea de Divulgació Ambiental (DIMA), amb les Instal·lacions Demostratives de Fonts d'Energies Renovables i una àmplia oferta d'activitats educatives, i la Deixalleria.
Dins les activitats lúdiques, culturals i de promoció econòmica que conformen la programació habitual del parc cal destacar la Fira del Cavall i la Festa del Parc.
C. de Ramon Albó, 1
08204 Sabadell
Tel. 93 712 06 57
www.parccentraldelvalles.com

Parc Central del Vallès
El parc fluvial del Ripoll
El riu Ripoll és un afluent tributari del Besòs, que es caracteritza per tenir poc cabal, ser força irregular i tenir avingudes poc freqüents però molt importants, de les quals la més recordada, la del setembre del 1962, va provocar grans inundacions i greus danys materials i humans.
Com a resultat del seu pas per terrenys al·luvials, l'erosió ha format un paisatge característic de talussos, cornises i terrasses. El seu recorregut per Sabadell, transcorre per un tram d'uns 7 km amb pendents suaus, on s'ha esdevingut una convivència històrica i actual d'usos i activitats pròpies del medi fluvial i de la vida urbana i industrial, amb un llit profundament transformat arran de la gran avinguda del 1962. En aquest espai, es recull un conjunt patrimonial d'especial interès pels valors culturals, històrics, arqueològics, arquitectònics, hidrològics, industrials, agrícoles i naturals, que testimonia la important diversitat d'activitats al llarg dels segles
En les últimes dècades les aigües del riu Ripoll, al seu pas per Sabadell, han sofert les conseqüències del creixement ràpid de la ciutat i de la forta implantació industrial. La degradació de les seves aigües i del seu paisatge han fet oblidar que, en altres temps, el Ripoll era un dels llocs més estimats pels ciutadans i que va ser escenari de passejades, berenars a l'aire lliure i, fins i tot, banys al riu.

Les actuacions executades dins el Projecte de recuperació integral del Ripoll han capgirat aquesta tendència. S'ha recuperat la relació de la ciutat amb el riu i s'ha facilitat l'apropiació social d'aquest espai. En definitiva, el projecte ha posat en valor el parc fluvial del Ripoll i té per objectiu la millora de cada un dels distints àmbits temàtics que el formen: la indústria consolidada, l'horta tradicional, el patrimoni històric, arquitectònic i industrial, els parcs, les fonts i els camins, el paisatge i els recursos naturals i biològics, l'aigua, la vegetació i la fauna.
Parc fluvial del Ripoll
Parc Fluvial del Ripoll
El Parc Agrari de Sabadell
El Parc Agrari de Sabadell té una superfície de prop de 550 hectàrees. Està situat a l'oest del terme municipal, limitant l'espai urbanitzat de Can Gambús, Castellarnau i Ca n'Oriac. Aquest extens territori, que té una riquesa paisatgística d'un gran valor ambiental, inclou els paratges de Can Cunillé, la serra de Pedralba, el bosc d'Adelardo, mas Canals, Ca n'Ustrell, Ca n'Argelaguet, Can Deu i Sant Julià d'Altura. Es tracta d'un mosaic de paisatge agroforestal que forma part de la via verda o connector de la biodiversitat de Sant Llorenç i la serra de l'obac a Collserola i que limita de la part nord amb l'Espai Agroforestal de Llevant.
El Parc Agrari de Sabadell
Parc Agrari Sabadell
En un recorregut per aquest territori són evidents els espais dedicats als conreus de cereals i a la presència d'arbres disseminats a les zones agrícoles. El paisatge és el característic del Vallès, on les ondulacions permanents del terreny permeten tenir unes vistes que introdueixen el visitant en un ambient impropi d'una zona en què l'urbanisme s'ha desenvolupat.

L'objectiu agrari que distingeix aquest territori i dóna valor a aquestes terres de conreu és la protecció i la producció de les varietats vegetals autòctones, com és el cas de la mongeta del ganxet.
El patrimoni històric, cultural, social i arquitectònic que integra el territori del Parc Agrari, el podem situar preferentment en l'entorn de les masies de Ca n'Argelaguet i Ca n'Ustrell, Can Deu, Mas Canals i Sant Julià d'Altura. També cal destacar la gran riquesa botànica dels boscos mediterranis de Can Deu, Ribatallada, Ca n'Argelaguet, Ca n'Ustrell, Castellarnau i Can Gambús i els torrents de Vallcorba i d'Abelardo. Són una mostra del context del teixit del paisatge, el qual està relligat per una trama de camins públics.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat