Ajuntament de Sabadell  
 Descobreix Sabadell
Turisme
El patrimoni urbà
El patrimoni del rodal
Els museus de Sabadell
Les arts en viu a la ciutat
Els parcs
Les instal·lacions esportives
Activitats firals
Fires tradicionals
Itineraris
L´allotjament
Publicacions turístiques
Itineraris pel centre històric de Sabadell
Descobreix l'època industrial de Sabadell
Descobreix l'època industrial de Sabadell
La ciutat de Sabadell va ésser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya, concretament en el sector tèxtil, i va ser la primera ciutat llanera de l'Estat Espanyol i una de les ciutats industrials més importants. Per això va rebre el sobrenom de “la Manchester catalana”, per la importància de la indústria tèxtil, basada en la producció de teixits de llana, i per la magnitud de les seves instal·lacions fabrils. Aquest ràpid desenvolupament industrial va ser possible gràcies a l'energia del vapor.

La intensa activitat de la indústria tèxtil en aquests dos últims segles ha deixat empremta en el paisatge urbà de Sabadell. Les xemeneies són part d'aquest patrimoni que resta a la ciutat, després que s'enderroquessin bona part de les fàbriques i els vapors als quals pertanyien.

Actualment, a Sabadell encara es conserven alguns vapors als quals, un cop restaurats, se'ls ha donat un nou ús com a equipament municipal o cultural.

Descobreix el modernisme de Sabadell
Descobreix el modernisme a Sabadell
El modernisme arribà a Sabadell a finals del segle XIX i s'hi desenvolupà fins a principis del segle XX, en un moment de gran expansió econòmica. El modernisme fou una forma de representació artística que influí en totes les branques de l'art, tot i que on més es notà és en l'arquitectura; però també representà una filosofia de vida. El corrent concebia els edificis com una obra d'art total, per això els arquitectes tenien en compte fins al més petit detall a l'hora de dissenyar l'obra.

A Sabadell es van construir edificis modernistes per encàrrec de la burgesia local. Destaquen la construcció de cases familiars i despatxos tèxtils, obres públiques com escoles, comerços i un hotel. Fins i tot, algunes cases tenien tan sols petits detalls modernistes com alguna rajola, reixes o altres elements. Tothom volia afegir-se al nou corrent.

A Sabadell destaquen arquitectes com Juli Batllevell, Eduard M. Balcells, Josep Renom i Jeroni Martorell i artistes com Joan Vila Cinca, Modest Casademunt o Ricard Marlet.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat