Ajuntament de Sabadell  
 Oficina de Patrimoni

Ets a: Oficinadelpatrimoni  > Castell de Can Feu

Castell de Can Feu

INVESTIGACIË PATRIMONIAL AL CASTELL DE CAN FEU (Juny - Juliol 2009)
La intervenciˇ arqueol˛gica encarregada per l'Oficina del Patrimoni de l'Ajuntament de Sabadell i realitzada entre els mesos de juny i juliol de 2009 al Castell de Can Feu ha proporcionat valuosa informaciˇ hist˛rica sobre els orÝgens de l'edifici, i ha revaloritzat significativament el conjunt patrimonial, testimoniant la presencia d'un important jaciment arqueol˛gic d'Ŕpoca medieval en el seu subs˛l.

La intervenciˇ ha consistit en la realitzaciˇ de vuit cales de sondeig al subs˛l de l'edifici, repartides per les cinc principals estances de la planta baixa. Amb aquesta actuaciˇ parcial tant sols ha estat possible constatar interŔs hist˛ric i arqueol˛gic que presenta el conjunt, amb l'existŔncia de restes constru´des de certa entitat d'Ŕpoca medieval de tipus defensiu i fortificat, que tanmateix encara coneixem parcialment.

Els resultats obtinguts han permŔs establir una primera dinÓmica hist˛rica i evolutiva del conjunt que futures actuacions hauran de completar i confirmar.
FASE I - L'EDIFICI FORTIFICAT D'╚POCA MEDIEVAL (segles XII-XIII al XV)
Les excavacions arqueol˛giques han localitzat les restes parcials d'una edificaciˇ de planta rectangular de tipus fortificat amb un fossat defensiu que la rodeja pels costat nord i sud. D'aquesta edificaciˇ s'han localitzat alguns trams de mur fets de pedra i morter d'una gruixÓria considerable i dos trams de fossat associat, del que tant sols en coneixem la seva fondÓria que oscilĚla a l'entorn dels dos metres. La seva amplada no s'ha pogut determinar en cap dels dos punts localitzats pel fet que s'estenia fora de les cales arqueol˛giques.

Aquesta construcciˇ original de tipus fortificat, que en cap cas constituiria un castell com a tal, correspondria a una masia o domus fortificada, tal vegada amb una torre defensiva, i que pot ser datada a partir dels materials arqueol˛gics entre el segle XII i XIII. En el seu interior s'han localitzat un total de quatre sitges per a l'emmagatzematge de cereal que van estar en funcionament fins al segle XV. Aquest edifici ens ha arribat forša arrasat i tant sols es conserva a nivell de fonamentacions, ja que va ser molt modificat entre els segles XVI i XVII amb la construcciˇ d'una nova masia, prÓcticament de nova planta, enderrocant i cobrint les parets existents i el fossat medievals.
FASE II - LA MASIA D'╚POCA MODERNA (segles XVI al XVIII)
AixÝ doncs, durant l'Ŕpoca moderna, entre els segles XVI i XVII, un cop perduda la funciˇ original de la masia fortificada, es va dur a terme la construcciˇ d'un nou edifici tipus masia productiva damunt el mateix espai fÝsic de l'edifici precedent, dedicada a l'explotaciˇ agrÝcola. Aquest nova edificaciˇ va comportar el desmuntatge de les parets antigues i la readaptaciˇ dels seus espais destinats a l'activitat agrÝcola. D'aquesta manera s'identifiquen varies estances principals articulades per dos grans murs mitgers i un gran celler a la part del darrera, que sembla que configurarien una masia de planta rectangular de tres naus. Amb la intervenciˇ arqueol˛gica s'han localitzat diferents parts d'aquesta masia, com ara restes de les parets perimetrals i dels murs interiors, aixÝ com elements atribu´bles als Ómbits de les cuines i de la llar de foc. AixÝ mateix, tambÚ destaca una galeria subterrÓnia de 20 metres de llargada, ja coneguda d'antic, que correspondria a la masia d'Ŕpoca moderna.

FASE III - LA REFORMA I LA CONVERSIË EN CASTELL ROM└NTIC
(segle XIX-XX)
Finalment, durant les darreries dels segle XIX la masia de Can Feu sofreix un procÚs constructiu i de reforma que la converteix en l'edifici que avui coneixem, un castell d'estil romÓntic amb elements arquitect˛nics de tipus historicista, com ara tores i torretes, grans finestrals i portalades, elements herÓldics, etc.

La construcciˇ d'aquest nou edifici va significar una transformaciˇ profunda de la masia precedent dels segles XVII-XVIII, especialment en la modificaciˇ interior dels seus espais funcionals i habitacionals, i en la seva fesomia i aspecte exterior. Tanmateix, la nova construcciˇ va mantenir gran part de les parets mitgeres i gran part dels murs perimetrals de l'antiga masia, especialment les fašanes de la cara nord i la cara oest, que van quedar imbu´des i emmascarades pel nou edifici del castell del segle XIX. La fašana principal del costat de migdia si que va ser totalment desmuntada i constru´da de nou, anivellant-la i dotant-la de tres grans portals adovellats i grans finestrals ornamentats de tipus senyorial, que Ús la que existeix avui en dia.

Text i fotografies: Jordi Roig Buxˇ. Arqueologia i Patrimoni Arrago sl.
Fotografia panorÓmica de l'edifici: Oficina del Patrimoni
© Oficina de Patrimoni, tots els drets reservats - Nota legal - Accessibilitat - Contacte