Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Coneix Sabadell

Història de Sabadell

Ets a: Història de Sabadell  > El gran creixement i la recuperació democràtica

1900-2000, el gran creixement i la recuperació democràtica
El segle XX és el del gran creixement. Els 182.012 habitants del 1975 gairebé multipliquen per vuit la població del 1900, que era de 23.294 ciutadans. Durant el segle XX, Sabadell experimenta un fort impuls industrial, sobretot en el tèxtil i la metal·lúrgia, i modernitza la seva economia amb els serveis. Lligada a la gran activitat industrial hi ha l'expansió urbana, que es produeix sense ordre ni concert, sobretot amb l'allau migratòria dels anys 50, 60 i començaments dels 70. Neixen nous barris com el de Ca n'Oriac i el de Torre-romeu.
Alguns edificis emblemàtics de la ciutat es construeixen durant la primera meitat del segle: els edificis modernistes de l'Hotel Suís (1902), el Despatx Lluch (1908) i la Caixa d'Estalvis de Sabadell (1915), i també la Torre de l'Aigua (1918) i el Mercat Central (1930), entre altres.

Les acaballes del franquisme constitueixen un període de gran turbulència a Sabadell. Les entitats, els moviments veïnals i els grups polítics i sindicals de la ciutat s'impliquen fortament en la lluita democràtica i situen Sabadell com a un dels referents d'una nova vida cultural, social i política. La crisi econòmica dels anys setanta afecta nombroses empreses a la ciutat, que acaben tancant portes. Amb la recuperació de la democràcia el 1979, es planteja la necessitat d'un nou model de ciutat.

Antoni Farrés va ser escollit alcalde de Sabadell en les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Va ser alcalde durant els primers 20 anys de democràcia local, durant els quals va transformar la ciutat de Sabadell per cobrir primer les necessitats bàsiques que s'havien deixat de banda, des de l'urbanisme fins als serveis socials. I després, quan l'assoliment d'uns mínims de benestar ho van permetre, va dotar Sabadell de nous espais i noves infraestructures.

El 1999 Manuel Bustos fou escollit alcalde de Sabadell. En aquests anys la ciutat ha viscut una segona transformació, amb l'inici de la construcció de noves infraestructures, com la ronda de l'Oest o el metro de Sabadell.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat