Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Coneix Sabadell

Hist˛ria de Sabadell

Ets a: Hist˛ria de Sabadell  > Edat Mitjana

Edat mitjana
La parr˛quia de Sant Feliu d'Arraona Ús esmentada per primera vegada en un document de l'any 1039. Situada al marge esquerre del riu Ripoll (entre el que ara Ús el barri de Torre-romeu i el cementiri de Sabadell), d'aquesta parr˛quia en queda l'actual capella de Sant Nicolau. La parr˛quia, junt amb el castell d'Arraona (1049), controlava el terme d'Arraona, un terme de poblament dispers.
La formaciˇ d'un nucli de poblament agrupat es va produir, en canvi, a la plana del marge dret del riu Ripoll, amb unes primeres edificacions que es van construir al costat de la capella de Sant Salvador (actual esglÚsia de Sant FŔlix), documentada de l'any 1076 enšÓ. A la llera del riu tambÚ s'hi construeixen els primers molins fariners.
Ermita de Sant Nicolau (segle XI)
Les primeres referŔncies a un mercat proper a Sant Salvador daten de l'any 1069. La primera ocasiˇ en quŔ apareix el nom de Sabadell Ús l'any 1050, quan s'esmenta una via que anava de Sabadell a Sant Cugat del VallŔs. L'any 1111 s'esmenta el Forum Sabatelli, on conflu´en els camins de les viles de l'entorn. El mercat i els camins van afavorir el creixement de la poblaciˇ. D'aix˛, en sˇn testimoni les demandes de terres per fer-hi cases que es van dirigir a la Pavordia i als Tres Senyors.
Durant el segle XIV, Sabadell deixa de pertÓnyer al senyor feudal per passar a ser vila reial i aconsegueix privilegis que revitalitzen la seva vida social i econ˛mica. El 1369, a Sabadell hi havia 162 focs, segons el recompte que es va fer per tal de saber quantes famÝlies o llars hi havia a la vila. Calculant unes cinc persones per famÝlia, a la vila es comptava que hi vivien unes 810 persones. En aquesta Ŕpoca baixmedieval la vila estava envoltada de muralles, fossats i portals.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat