Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Viure a Sabadell

Festes i Cultura Popular

Les Festes de l´any
Sant Antoni Abad
Carnaval
Diada de Sant Jordi
Aplec de la Salut
Festes dels barris
Festa i Tradició
Sant Joan
Festa Major de Sabadell
Tots Sants-Castanyada
Nadal
Aplecs i fires
Grups de Cultura popular
Els aplecs són trobades que normalment tenen lloc cada any, en una data i un lloc concret, que, amb cerimònies, danses i àpats els converteixen en una festa lúdica i social. Així mateix, els romiatges o romeries, que són recorreguts i peregrinacions fets conjuntament per la gent per uns mateixos camins, esdevenen aplecs en el lloc de trobada. A Sabadell s'hi han celebrat aplecs i romiatges des de l'antiguitat, com els de la Salut, Sant Nicolau, Sant Oleguer o Togores, i el calendari ha anat incorporant d'altres tradicions al llarg del segle passat: les romeries de la Virgen de Gracia, de la Fuensanta o de la Cabeza. També podem gaudir al llarg de l'any de la celebració a la nostra ciutat de Fires d'art i artesania, o bé ambientades en altres èpoques o entorn a un motiu en concret.
Romeria de la Virgen de Gràcia
La Romeria de la Virgen de Gràcia es celebra a la ciutat des de l'any 1981 per iniciativa del Centro Cultural Andaluz Hermandad Romera Virgen de Gracia, en una festa que reuneix a centenars de devots de la patrona de la localitat malaguenya d'Archidona. Van ser algunes persones nascudes a Archidona i ara residents a Sabadell les qui van emprendre la iniciativa d'honorar la seva patrona amb un romiatge anual. Cada segon dissabte de juny, la verge inicia el seu periple des de l'església de Can Puiggener i els romeus l'acompanyen fins a Sant Vicenç de Jonqueres. Allí, i poc abans de les deu de la nit, arriba el moment de l'Oració Mariana i després de la cerimònia litúrgica, s'enceta la festa: sopar de germanor, música, balls i la tradicional degustació de vi dolç i pastes.

El diumenge es desperta amb l'esmorzar a base de molletes de pa (unes pastes fetes sense llevat, típiques d'Archidona). El gran acte és la processó especial que es fa dins del recinte de Sant Vicenç de Jonqueres, seguit de l'ofrena floral, la presentació dels infants a la santa i la missa rociera. La festa es perllonga al llarg del dia amb un altre àpat de germanor i actuacions de grups regionals. La imatge retorna en processó al cambril de l'església, sempre ben acompanyada pels romeus i per la banda de Cornetas y Tambores Virgen de Gracia.
Romeria de la Virgen de la Cabeza
Cada any, durant el darrer cap de setmana d'abril, els devots de la Virgen de la Cabeza que resideixen a Catalunya tenen una cita obligada amb la ciutat de Sabadell. La imatge de la verge, que arriba des de la parròquia de Sant Isidre de L'Hospitalet de Llobregat, rep una multitudinària acollida a la parròquia del Sagrat Cor de Ca n'Oriac. D'allí parteix la processó que l'acompanya per l'avinguda de Matadepera i per Can Deu fins arribar al bosc de Sant Feliuet, en terme municipal de Sant Quirze del Vallès. Allí romandrà la Virgen de la Cabeza i els romeus que l'acompanyen durant la nit de dissabte i el diumenge. Un dels actes més destacats és la celebració del Sant Rosari de l'Aurora, acompanyat pels càntics d'un coro romero.

Després ve l'habitual degustació de coca i vi dolç i actuacions musicals. Pel que fa a la jornada del diumenge, l'acte central és la Missa Romera en honor a la verge i el passeig pel bosc acompanyant la imatge de la santa, sempre amb cants i música. En acabar la jornada, la verge torna a la parròquia del Sagrat Cor i, posteriorment, a L'Hospitalet del Llobregat.

La Cofradia de la Virgen de la Cabeza en Catalunya té la seva seu a L'Hospitalet del Llobregat. El culte a la santa en terres catalanes va ser iniciativa d'un grup d'amics d'origen andalús que, el 1988, van voler organitzar un acte emblemàtic que els permeti manifestar la seva fe i l'estimació per la seva terra. La romeria es celebra el mateix dia que la que es fa al Cerro del Cabezo d'Andújar (Jaén). Gent vinguda d'arreu de Catalunya es desplaça a L'Hospitalet, Sabadell i Sant Quirze del Vallès per participar en aquest homenatge anual a “La Virgen Morena”.
Fira d'Art i Disseny al carrer
La Fira d'Art i Disseny de Sabadell ofereix als artistes que visquin a la ciutat i a la comarca un espai on, d'una manera lliure i directa, puguin donar a conèixer les seves propostes artístiques. A més, facilita l'accés del gran públic al món de l'art, ja que el treu d'espais tancats (com les galeries) i el posa a peu de carrer. La fira, que va començar la seva singladura el 2001, s'emmarca dins el programa de la Festa Major, que se celebra a principis de setembre. Els diferents expositors s'instal·len al centre de la ciutat (a la plaça del Gas) i es beneficien de l'ambient distès i lúdic de la celebració, ja que són molts els ciutadans i ciutadanes que surten al carrer per viure tot allò que la festa ofereix.

La participació és oberta a artistes de Sabadell i comarca que ofereixin propostes artístiques sense cap límit de tema, tècnica ni corrent estètic. A la fira hi tenen cabuda la pintura, el dibuix, l'escultura, la ceràmica, la fotografia i els objectes de disseny, entre d'altres. Al llarg de les seves successives edicions, la fira ha anat creixent en nombre d'expositors i constitueix un magnífic aparador de les inquietuds artístiques del nostre entorn. De l'organització en tenen cura el Museu d'Art de Sabadell i l'Ajuntament de Sabadell.
Aplec de Sant Nicolau
El 6 de desembre se celebra la festivitat de Sant Nicolau, patró dels infants i amb un culte molt estès per diversos països d'Europa. A Sabadell, el nom de Sant Nicolau ens remunta a un passat llunyà, quan els pobladors se situaven en el marge esquerre del riu Ripoll, a la serra de Sant Iscle, prop de l'actual barri de Torre-romeu i del cementiri municipal. És en aquest indret que s'alça la capella de Sant Nicolau, que apareix citada en documents del segle XI amb el nom de Sant Feliu d'Arraona i que era el lloc de culte dels habitants de la zona. Cada 6 de desembre, a l'entorn de la capella i enmig de la pineda que l'envolta, es celebra l'Aplec de Sant Nicolau, una festa participativa que organitza l'Associació de Veïns del barri de Covadonga.

L'aplec comença a la plaça de Sant Salvador, al marge dret del riu, punt de trobada dels participants. Des d'allí, i salvant la timba on s'encaixa el riu, el grup arriba a peu fins a la capella, on se celebra la missa de campanya i l'esmorzar a base de xocolata calenta i pastes. Les visites comentades a la capella romànica, l'audició de sardanes i la ballada dels Gegants de Covadonga completen el programa d'actes. La celebració de l'aplec, de llarga tradició en temps pretèrits, es va recuperar el 1994.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat