INTERIOR EDIFICI
1. PRESENTACIÓ EDIFICI
· Any de construcció (1908) · Període artístic (Modernisme) · Ús (despatx tèxtil) · Arquitecte (Juli Batllevell)
2. ARQUITECTE: Juli Batllevell i Arús
· Arquitecte Municipal Juli Batllevell és arquitecte municipal entre 1895-1910 · Període en actiu i algunes de les seves obres més destacades Obté el títol d'arquitecte l'any 1890. A Sabadell el trobem treballant entre aquest any i el 1911. A partir del 1912 deixa de treballar-hi i no li coneixem una obra fins el 1922. Obres destacades: Cafè Euterpe (1892), Casa Bru (1893), Enric Casassas (1897), Hotel Suïs (1902)
3. PROPIETÀRIS:
· Joaquim Taulé, promotor de l'obra En Joaquim Taulé és propietari d'una casa al c. de les Tres Creus i a la part del darrere de casa seva decideix construir un edifici, possiblement, amb la intenció de llogar-lo. · Raó Social Hijos de Miguel Tous, llogaters (1911) · Els Lluch Els Lluch lloguen el despatx l'any 1921, dos anys més tard el compren i l'any 1928 també compren la casa del carrer de les Tres Creus.
4. ÚS: Despatx
· Arquitectura lligada a la funció de l'edifici: - Grans finestrals: entrada de llum - Espai diàfan · Relacionar el despatx amb l'activitat industrial sabadellenca · Relacionar ús amb localització
EXTERIOR EDIFICI:
1. LOCALITZACIÓ: c. de la Indústria
· Antecedents (Projecte d'Eixampla i Reforma de Francesc Daniel Molina, 1865) Aquest projecte que mai es va executar preveia crear dos eixos transversals: un eix est-oest que havia de connectar l'estació dels Ferrocarrils del Nord amb la carretera de Barcelona i un eix nord-sud que suposava el perllongament de la Rambla. · Obertura del primer tram de carrer (c. de Mª Luisa Fernanda, actual c. de l'Estació, fins c. de la Concepció) Aquesta obertura té un promotor privat (Antoni Casanovas i Ferran), la llicència d'obertura del carrer és de 1879 i el nom de carrer de la Indústria se li dona l'any 1881. · Obertura del segon tram (c. de la Concepció fins c. de Sant Joan) L'obertura d'aquest segon tram ja apareix dibuixada en el plànol de reforma d'en Miquel Pascual i Tintorer (1886), però serà en Juli Batllevell qui, com arquitecte municipal, s'encarregui de l'obertura del carrer entre 1907 i 1908. La urbanització del carrer, que normalment es deixava als propietaris dels terrenys, en aquest cas es va fer a càrrec municipal i tenia la voluntat de ser un carrer mostra. · Relacionar la figura de Juli Batllevell, autor de l'edifici, amb el Projecte d'obertura del carrer.
2. ELEMENTS MODERNISTES
· Composició de façana: combinació de ritmes horitzontals/ verticals i línies rectes/corbes igual a la façana dinàmica (Modernisme): diferent façana estàtica (Classicisme) · Adequació de la forma a la funció · Introducció de nous materials · Arts aplicades: reixes, rajoles, esgrafiats, estucs, motllures decoratives... · Elements decoratius amb formes vegetals i florals
|