Portada

  • Contacte

Ajuntament de Sabadell

Viure a Sabadell

Casal Pere Quart

Casal Pere Quart
Presentació
Programació
Cessió d´espais
Enllašos d´interès
Joan Oliver, Pere Quart
Sabadell, 1910 - Barcelona, 1986
Retrat de Joan Oliver, 1932
Racˇ museitzat dedicat a Joan Oliver, al Casal Pere Quart.
Joan Oliver i SallarŔs, fou un fill de l'alta burgesia industrial i financera sabadellenca, estudiÓ Dret, per˛ de molt jove es decantÓ per la literatura i el periodisme. Ja abans d'entrar coma redactor al Diari de Sabadell, el 1923, va ser corresponsal de La Veu de Catalunya i de la Publicitat, en els quals mÚs endavant colĚlaborÓ habitualment.

El 1928 publicÓ el primer llibre de narracions, Una tragŔdia a LilĚliput, a les Edicions la Mirada. En Ŕpoca republicana, fou redactor de Mirador i de MeridiÓ, publicÓ Les decapitacions (1934), All˛ que tal vegada s'esdevinguÚ (1936), Bestiari (Premi Folguera 1936) i el 1938 estrenÓ La fam (Premi Teatre CatalÓ de la ComŔdia).

Durant la guerra va participar en la creaciˇ i la gestiˇ de l'agrupaciˇ d'Escriptors Catalans, la Instituciˇ de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques del Front. S'exiliÓ a Franša, al castell de Roissy- En- Brie i, al final de 1939, s'embarcÓ en el Florida cap a Santiago de Xile, d'on retornÓ a primers de marš de 1948.

Cap als anys 60, en contacte amb les noves generacions de poetes, retroba el seu esperit combatiu, crÝtic i inconformista. L'obra de Joan Oliver estÓ marcada per l'actitud crÝtica i la ironia.

L'any 1970 rebÚ el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. MorÝ a Barcelona el 1986 i fou enterrat a la ciutat de Sabadell.
Biblioteca ambulant, Servei de Biblioteques del Front ( 1936 - 1939 )
Castell de Roissy-en-Brie, Franša.
A bord del Florida
Joan Oliver a Xile.

© 2012 Ajuntament de Sabadell | Condicions d'ús | Copyright | Política de privacitat