Ajuntament de Sabadell  
 Oficina de Patrimoni
27 d'Octubre
DIA INTERNACIONAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL
"Descobrir, recordar i compartir"

El 27 d'octubre ha estat declarat per la UNESCO Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Aquest Dia Mundial és el primer instrument internacional que reconeix la importància històrica i cultural del cinema (professional i amateur), la televisió, les emissions de ràdio i tota mena de gravacions sonores.

Cada dia es capturen centenars de milers de gravacions que amb sort, es cataloguen i conserven als arxius amb l'objectiu que siguin recercables i accessibles a tothom. Els arxius audiovisuals ens expliquen històries sobre la vida de les persones i les cultures de tot el món. Representen una herència inestimable, una afirmació de la nostra memòria col·lectiva i una valuosa font de coneixement atès que reflecteixen la diversitat cultural, social i lingüística de les nostres comunitats. Ens ajuden a créixer i comprendre el món que tots compartim. Conservar aquest patrimoni i assegurar que continuí sent accessible al públic d'avui i a les generacions futures és un objectiu vital per a totes les institucions de la memòria. Els arxius audiovisuals són la pedra angular de la memòria del món dels cent darrers anys, d'aquí la necessitat de llur conservació i protecció

Aquest 2017 sota el lema "Descobrir, recordar i compartir" La Unesco convida els arxius audiovisual de tot el món a sumar-se a la celebració del 27 d'octubre presentant les seves valuoses col·leccions com a part d'un esforç internacional per a promoure el valor del Patrimoni AV. L'Arxiu Històric de Sabadell, afegint-se com cada any a aquesta celebració presenta un dels darrers fons audiovisuals rebuts en donació, les pel·lícules filmades per Lluís Solana Canut, militant actiu del PSUC a Sabadell durant les darreries del franquisme, la transició i la implantació del primer ajuntament democràtic. Molt aficionat al cinema, filmarà en format Súper 8 els mítings, campanyes electorals, manifestacions i primera presa de possessió de l'alcaldia de Toni Farrés. Les pel·lícules que us presentem avui, si bé presenten les limitacions tecnològiques de l'època i les conseqüències del pas del temps per a aquest suport tan fràgil, són d'una vàlua documental inestimable per a la nostra història recent.

Hi podreu veure la Marxa per la Llibertat a Sant Boi l'11 de setembre del 1976, les eleccions de 1977, la propaganda del Partit Comunista, les campanyes electorals de 1979, la presa de possessió de la primera alcaldia de Toni Farrés i personatges com Gregorio López Raimundo. Ovidi Montllor, Francesc Candel, Carrillo, Celestino Sánchez, Joaquín Clusa, Josep Maria Plans, Joan Molas, Jordi Soler Tura, Rafael Ribó, Francisco Trives, Cipriano García, Josep Maria Riera, Antonio Gutiérrez Díaz "Guti", Josep Benet, Alexandre Cirici, Joan Raventós i Manuel Vàzquez Montalbàn entre d'altres. Les podeu consultar al nostre canal Youtube accedint a l'enllaç:Aquest fons documental també conserva gravacions de veu d'alguns dels mítings i compareixences públiques de polítics i intel·lectuals del moment


L'autor
Lluís Solana Canut (1948-2015), va ser un actiu militant del PSUC al darrers anys del franquisme i durant la transició a la democràcia.

Neix a Salàs de Pallars (Pallars Jussà) el 25 de febrer del 1948. El pare, Lluís Solana i Ramis fou un pastor i ramader que durant la guerra civil va fugir a França creuant els Pirineus a peu. La mare, Consol Canut i Hereu, de Montrós (Vall Fosca, Pallars Jussà), juntament amb les seves tres germanes va passar la guerra civil a un convent a França, posteriorment va tornar i va treballar uns anys a Barcelona de minyona.

Quan es van casar s'instal·laren a Salàs i treballaven a la carnisseria que tenien a la planta baixa de casa (Cal Xixa). La crisi de la ramaderia, la mecanització del camp i les poques oportunitats de futur al poble, els empeny a emigrar cap a Manresa l'any 1958, quan en Lluís tenia 10 anys. Allà va seguir anant a escola i després a l'institut, combinant els estudis amb un treball de comptable a una ferreteria.

Als 18 anys marxa a Sabadell a estudiar peritatge mercantil, estudis que combina amb el treball de comptable a Cal Balart. Als 20 anys fent milícies a Talarn, Sant Climent Sacebes i Gavà, entrarà en contacte amb persones que més tard faran política (com Josep Breix del PSC de Lloret, company de pis de Lluís Llach a Barcelona).

Acabat el servei militar torna a Sabadell i entra a treballar a la banca. Primer a la Cooperativa de Crèdit (al costat d'en Pere Vilas referent molt important en la seva vida i que va morir molt prematurament) i del PSUC de Sabadell. Més tard passa al Banc de València com a apoderat. En aquest període entra a formar part de la cèl·lula del centre del PSUC de Sabadell juntament amb Toni Farrés, Isidre Creus, Lluïsa Miret i el seu home, Pere i Assumpta, etc... És casat amb Montserrat Camarasa Bericat, també molt activa políticament amb qui comparteix nombroses activitats a "la Cope" de Sabadell. (Cooperativa sabadellenca) Paral·lelament, entra a formar part del Sindicat Comissions Obreres i és el delegat de banca del Vallès Occidental. La seva activitat política és intensa durant els darrers anys del franquisme i primers de la democràcia, treballen per a la legalització del PCE, i participa en l'organització de les primeres eleccions municipals. Molt aficionat al cinema, filmarà els mítings, campanyes electorals, manifestacions i primera presa de possessió d'en Toni Farrés en cinema de Sùper 8. Diversos problemes greus de salut, l'escissió del PSUC ja en la transició i altres circumstàncies fan que vagi deixant la política.

Casat en segones núpcies amb Montserrat Grau, viurà a Viladecavalls on va tenir una filla i un fill, Laura i Sergi Solana Grau, i on participà activament en moviments associatius del poble. Va morir el 23 de gener del 2015

Foto edifici

Arxiu Històric Municipal de Sabadell
Carrer Indústria, 32-34,
Sabadell 08202
Telèfon: 93 726 87 77 / 93 726 81 21 / 93 747 81 55
Fax: 93 727 57 03

ahs@ajsabadell.cat

© Ajuntament de Sabadell,
tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat