Ajuntament de Sabadell  
 Oficina de Patrimoni
Participació de l'arxiu històric de Sabadell en la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual
El 27 d'octubre ha estat declarat per la UNESCO Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Aquesta efemèride es celebra des de l'any 2007 amb l'objectiu de ser un punt de trobada pels arxius de tot el mon per celebrar i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per les futures generacions.

La UNESCO, durant la seva 33èna. Conferencia General (París, 2005), va aprovar la resolució 33 C/53 per la qual es proclamava el 27 d'octubre de cada any "Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual". Amb aquesta resolució, es pretenia donar impuls a la "Recomanació sobre Salvaguarda i Conservació de les Imatges en Moviment" redactada a la 21èna. reunió, l'any 1980. La recomanació de 1980 significava reconèixer el valor patrimonial dels arxius sonors i audiovisuals, i lentament es va anar traslladant als governs i a les institucions la necessitat de parar atenció sobre aquest tipus de documents, davant la seva continua destrucció.

La declaració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, en associació amb les principals organitzacions que treballen per a la preservació dels arxius audiovisuals, pretén sensibilitzar l'opinió pública sobre els perills que amenacen aquest patrimoni i exercir pressió sobre els governs per tal que tinguin una millor disposició per a la salvaguarda de la seva identitat i del seu patrimoni i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per les futures generacions. Aquest Dia és el primer instrument internacional que reconeix la cultura i la importància històrica del cinema (professional i amateur) i la televisió, així com les emissions de ràdio i tota mena de gravacions sonores.

"Importants col·leccions a tot el món han tingut una sort ben diversa. El saqueig, la dispersió, el comerç il·lícit, la destrucció així com l'emmagatzematge i finançament inadequats han contribuït a aquesta situació. Gran part del patrimoni documental ha desaparegut per sempre y una altra part molt important és en perill". Unesco, 1980.

Aquesta declaració del 1980 sorprèn per la seva vigència i potser per recordar-nos que el temps i la manca de cura són els grans perills per a la supervivència del nostre patrimoni audivosual, el lema de treball d'aquest any és:

"És la teva història, no la perdis" Aquest és el lema amb el que enguany l'Unesco promou la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual.

Els documents audiovisuals (tals com pel·lícules, programes de ràdio i televisió, o gravacions en àudio i vídeo) són patrimoni de tots i contenen informació clau dels segles XX i XXI, que forma part de la nostra història i identitat cultural.

L'Arxiu Històric de Sabadell, que conserva i gestiona un gran nombre de documents audiovisuals sobre la nostra història local, participa en l'efemèride d'aquest any amb la inauguració d'un canal Youtube on s'aniran penjant les pel·lícules dels nostres fons a mesura que estiguin digitalitzades, algunes d'elles disponibles al canal Vimeo. La novetat d'aquest any és la pel·lícula "Entrada de les tropes nacionals a Sabadell i primera Missa de la Victòria, 27 de gener de 1939 / Josep Esteve i Codina" on es pot veure com els soldats nacionals entren a la ciutat pel carrer Calderón i la missa celebrada a la Rambla, a l'alçada del carrer Àngel Guimerà i oficiada per Mossèn Ernest Mateu. Us oferim la versió íntegra d'aquesta filmació única .

L'AHS també és membre integrant de l'Observatori Permanent d'Arxius i Televisions Locals (OPATL), ens que ha elaborat un seguit de documents públics entre els quals destaquem la “Declaració per la salvaguarda i promoció dels arxius audiovisuals de les tv locals” .Més informació a:
http://www.un.org/es/events/audiovisualday/

Foto edifici

Arxiu Històric Municipal de Sabadell
Carrer Indústria, 32-34,
Sabadell 08202
Telèfon: 93 726 87 77 / 93 726 81 21 / 93 747 81 55
Fax: 93 727 57 03

ahs@ajsabadell.cat

© Ajuntament de Sabadell,
tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat